PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα;

leave a comment »

Μέχρι χθές, τα κρούσματα από τη «γρίπη των χοίρων» είχαν φτάσει 323 σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΚΕΠΥ.

Σήμερα ξαφνικά ανακοινώθηκε στη συνέντευξη τύπου του υπουργού υγείας οτι ΔΕ θα συνεχίζεται η ημερήσια ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων. Σε κάποιο κανάλι μάλιστα ο υπουργός είπε υποτιμητικά «δε θα συνεχίσουμε την αριθμητική», λες και μέχρι τώρα που μετράγανε τα κρούσματα κάναν κακώς. Εν ολίγοις δε θα μας λένε πλέον πόσα κρούσματα έχουμε.

Πολλοί δημοσιογράφοι τις τελευταίες ημέρες επικεντρώνονταν στο γεγονός της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων. Αρχικά αυξάνονταν με ρυθμό 1-2 τη μέρα, μετά 5-6 τη μέρα, και τις τελευταίες μέρες με ρυθμό >10 τη μέρα. Όποιος θέλει να το διασταυρώσει, μπορεί να κοιτάξει στο internet τη σελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ με την ημερήσια ενημέρωση αριθμού κρουσμάτων, αλλά και τις ενημερώσεις του ECDC (εκεί που λέει situation report) οι οποίες περιλαμβάνουν και την Ελλάδα.

(Με την ευκαιρία, παρατηρώ μια δυσαρμονία στους αριθμούς που ανακοινώνουν το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ. Π.χ. το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει μετρήσει 312 κρούσματα ενώ την ίδια ώρα το ΕΚΕΠΥ μιλούσε για 323. Μάλλον δε συνεννοούνται πολύ καλά μεταξύ τους αυτοί οι δύο φορείς…)

Βέβαια τους ίδιους δημοσιογράφους που καταστροφολογούσαν λόγω της «ραγδαίας» αύξησης των κρουσμάτων, δε τους βλέπω τώρα να τα χώνουν στον υπουργό που τους είπε οτι δε θα τους ενημερώνει πλέον για τον αριθμό των κρουσμάτων. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

Το πραγματικό ερώτημα είναι: πόση σημασία έχει το γεγονός οτι αυξάνονται τα κρούσματα?

Θα το πω λοιπόν δυνατά, για να εμπεδωθεί σε όλους:

Μη ψαρώνετε!

Καμμία σημασία δεν έχει το γεγονός οτι αυξάνονται τα κρούσματα. Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο, σε όλο τον κόσμο, καθώς η γρίπη εξαπλώνεται.

Κατ’ αρχήν να τονίσω κάτι που είναι λογικό και αυτονόητο, αλλά δε το συνειδητοποιεί κανείς αν δεν είναι σχετικός με το θέμα: τα κρούσματα της γρίπης είναι πολύ περισσότερα από 323 !!

Μη νομίζετε οτι συνομοσιολογώ, ούτε ισχυρίζομαι οτι ο υπουργός κρύβει κρούσματα. Πολύ απλά το σύστημά μας, όπως και κάθε άλλο σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλες τις χώρες του κόσμου, ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ να καταγράψει το 100% των κρουσμάτων μιας νόσου.

Με απλά λόγια, καταγράφει μόνο όσους ασθενείς πάνε στο γιατρό, και εφ’όσον ο γιατρός τους δηλώσει ως κρούσματα στις αρμόδιες αρχές, δηλαδή στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Όσοι δεν πάνε, ή όσοι δε δηλωθούν, δε καταγράφονται πουθενά. Το πόσοι είναι αυτοί είναι αδύνατο να το γνωρίζει κανείς, συνήθως όμως για μια ήπια νόσο όπως η γρίπη, αυτοί που δε δηλώνονται και δεν καταγράφονται είναι η συντριπτική πλειοψηφία!

Πόσα λοιπόν είναι τα κρούσματα? Μπορεί 1000, μπορεί και 10.000. Πάντως πολύ περισσότερα από 323.

Είναι σημαντικό να ξέρουμε? Έχει σημασία που τα κρούσματα αυξάνονται?

Η απάντηση είναι όχι.

Όπως εξήγησα ήδη, σε μια φυσιολογική περίοδο γρίπης προσβάλλονται μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια. Επομένως το αν προσεβλήθησαν 1000, 10.000 ή… 323, δε παίζει κανέναν ουσιαστικό ρόλο.

Η «γρίπη των χοίρων», όπως και κάθε άλλη γρίπη σε κάθε άλλη χρονιά, θα κυκλοφορεί και θα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ΚΑΙ το καλοκαίρι, σε μικρούς αριθμούς. Το φθινόπωρο προς χειμώνα τα κρούσματα θα αρχίσουν να αυξάνονται ραγδαία (καθώς οι καιρικές συνθήκες θα ευνοούν τη μετάδοση της γρίπης), η κορυφή του επιδημικού κύματος θα γίνει πιθανόν κατά το Δεκέμβριο, και την άνοιξη η δραστηριότητα της γρίπης θα μειωθεί.

Στο παρακάτω διάγραμμα, τώρα είμαστε στη φάση του «initiation», ενώ το φθινόπωρο θα μπούμε στο «acceleration», και η γρίπη θα κάνει τον κύκλο της όπως κάθε χρόνο.

Έτσι θα εξελιχθεί η γρίπη τους επόμενους μήνες, και το λέω έτσι απλά για να ξέρει ο κόσμος οτι αυτό είναι το φυσιολογικό, έτσι γίνεται κάθε χρόνο, απλώς φέτος η εποχική έξαρση της γρίπης θα είναι μεγαλύτερη και θα αφορά περισσότερους ανθρώπους, γιατί έχουμε έναν καινούργιο ιό. Γι’ αυτό μιλάμε για πανδημία.

«Είναι τόσο απλά τα πράγματα?», σας βλέπω να σκέφτεστε. Ναι, σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι ΤΟΣΟ απλά. Βέβαια υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες, οι οποίες αφορούν τους ειδικούς επιστήμονες, σε ορισμένες από τις οποίες θα αναφερθώ στην πορεία. Επίσης το γεγονός της αυξημένης έξαρσης της γρίπης, δηλαδή της πανδημίας, δεν είναι τόσο απλό γιατί έχει επιπτώσεις στην κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη. Και φυσικά δεν ήρθε το τέλος του κόσμου.

Γι’αυτό δεν έχει καμμία σημασία το πόσα κρούσματα καταγράφονται. Και κάτι παραπάνω: ούτε καν θα έπρεπε να καταγράφονται, από ένα σημείο και μετά.

Εδώ ο υπουργός στη συνέντευξη τύπου δυστυχώς δε ξεκαθάρισε τι θα γίνει. Ενώ είπε οτι δε θα βγαίνει ημερήσια ενημέρωση κρουσμάτων, είπε από την άλλη οτι θα υπάρχει εβδομαδιαία αναφορά για την πρόοδο της επιδημίας την οποία θα συντάσσει μια «ειδική επιτροπή» (ναι… άλλη μία!). Άρα μήπως θα συνεχίσουν να… αυτομαστιγώνονται, καταγράφοντας κρούσματα γρίπης, τα οποία απλά δε θα μας τα λένε???

Το γιατί δε θα έπρεπε να καταγράφονται κρούσματα γρίπης από ένα σημείο και μετά, θα το εξηγήσω σε άλλο post. Να πω μόνο αυτό, για να μη το αφήσω ξεκρέμαστο: γιατί στην πανδημία γρίπης υπάρχουν πολύ σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να γίνουν από την αναλυτική καταγραφή (ενεργό επιδημιολογική επιτήρηση, όπως λέγεται επιστημονικά) των κρουσμάτων.

Advertisements

Written by hawkeye

15 Ιουλίου 2009 στις 23:50

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: