PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Τι είναι οι πανδημίες γρίπης?

leave a comment »

Όπως εξήγησα ήδη στο πρώτο post αυτού του blog, οι ιοί της γρίπης είναι διαφορετικοί κάθε χρόνο, και οι πανδημίες γρίπης συμβαίνουν όταν ο ιός της γρίπης που κυκλοφορεί εκείνη τη χρονιά είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που κυκλοφορούσε την προηγούμενη.

Αυτό (η εμφάνιση ενός νέου ιού γρίπης) είναι ένας κίνδυνος που υπήρχε πάντα, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει στο μέλλον και δε μπορεί η ανθρωπότητα να κάνει κάτι γι’αυτό.

Τα τελευταία 150 χρόνια, έχουν καταγραφεί 4 μεγάλες πανδημίες: το 1889, το 1918, το 1957 και το 1968. Σε κάθε μια απ’αυτές ο υπεύθυνος ιός ήταν διαφορετικός, είχε διαφορετική προέλευση, και η θνησιμότητα που προκάλεσε ήταν διαφορετική.

Όνομα Χρονολογία Θάνατοι Υπεύθυνος υπότυπος
Ρωσική γρίπη 1889–90 1 εκατομμύριο πιθανά H2N2
Ισπανική γρίπη 1918–20 50 εκατομμύρια H1N1
Ασιατική γρίπη 1957–58 2 εκατομμύρια H2N2
Γρίπη του Χονγκ Κονγκ 1968–69 1 εκατομμύριο H3N2

.

Εκτός από την περίφημη ισπανική γρίπη του 1918, οι υπόλοιπες ήταν πολύ πιο ήπιες. Όπως ανέφερα η θνητότητα (πόσοι πεθαίνουν απ’ όσους προσβάλλονται) φυσιολογικά για την εποχική γρίπη κυμαίνεται στο 0,1-0,2%, και αφορά σχεδόν αποκλειστικά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ανοσοκατεσταλμένους, ηλικιωμένους, πολύ μικρά παιδιά, κλπ). Οι πανδημίες πλην της ισπανικής είχαν λίγο μεγαλύτερη θνητότητα από αυτό. Η ισπανική είχε θνητότητα που κυμάνθηκε στις διάφορες χώρες από 2-20%, προσβάλλοντας κατά κύριο λόγο νεαρές ηλικίες (20-40 ετών). Για τη γρίπη των χοίρων, οι τρέχουσες -και πολύ αξιόπιστες θα έλεγα- εκτιμήσεις κάνουν λόγο για θνητότητα μέχρι 0,5%, πιθανόν και λιγότερο.

Το γιατί ο ιός της γρίπης του 1918 προκάλεσε τόσο βαρειά νόσο, προβληματίζει ακόμη τους επιστήμονες. Μάλιστα οι αναφορές από την εποχή εκείνη κάνουν λόγο για συμπτώματα που έμοιαζαν με αιμορραγικό πυρετό, γι’αυτό και στην αρχή δεν είχαν καταλάβει οτι επρόκειτο για γρίπη. Οι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίναν από ιογενή πνευμονία (που την προκαλούσε ο ίδιος ο ιός) ή από δευτεροπαθή βακτηριακή πνευμονία (ο ιός διευκόλυνε την προσβολή του οργανισμού από βακτήρια).

Ο ιός του 1918 έχει μελετηθεί πολύ και έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες, για την προέλευσή του, για την εξέλιξή του, για το λόγο που εξαπλώθηκε έτσι, κλπ. Στο σημείο αυτό να κάνουμε μια διευκρίνιση: ο ιός της ισπανικής γρίπης ήταν του υποτύπου Η1Ν1, αλλά ΔΕΝ έχει σχέση με τον τωρινό ιό της γρίπης των χοίρων, που είναι επίσης υπότυπου Η1Ν1. Μοιράζονται ελάχιστα μόνο γονίδια. Περισσότερη συγγένεια ο ιός του 1918 έχει με τον εποχικό ιό γρίπης Η1Ν1, που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στην κοινότητα – είναι μακρινά ξαδερφάκια, μέσα από ατελείωτα γεγονότα ανασυνδυασμού (ανταλλαγής δηλαδή γενετικού υλικού με άλλους ιούς γρίπης).

Αυτό δείχνει μια φυσική τάση που έχει κάθε στέλεχος ιού γρίπης: με το χρόνο γίνεται λιγότερο παθογόνος, καθώς «προσαρμόζεται» στον άνθρωπο. Πράγματι η εποχική γρίπη κάθε χρόνο προκαλείται κυρίως από ιούς τύπου Η1Ν1 και Η3Ν2, οι οποίοι είναι μακρινοί απόγονοι των ιών που προκάλεσαν τις πανδημίες του 1918 και του 1968!

Μην ακούτε συνεπώς τις ανοησίες που λένε τα κανάλια περί «ομοιοτήτων» της πανδημίας από γρίπη των χοίρων με την πανδημία του 1918. Οι διαφορές είναι τεράστιες σε πολλά επίπεδα. Αυτό δε σημαίνει οτι ένα γεγονός με τις επιπτώσεις του 1918 δε θα μπορούσε να ξανασυμβεί. Θεωρητικά ο κίνδυνος υπάρχει και θα υπάρχει στο μέλλον, όπως και τόσοι άλλοι κίνδυνοι που απειλούν την ανθρωπότητα.

Η τρέχουσα πανδημία όμως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πιο πολύ προσιδιάζει στο 1957 και στο 1968. Η νόσος που προκαλεί είναι ήπια, σκοτώνει κυρίως ευπαθείς ομάδες (αλλά και κάποιους πιο νέους) σε μικρά ποσοστά, ανάλογα μ’αυτά της εποχικής γρίπης, και εξαπλώνεται ταχύτατα επειδή ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία στο νέο ιό.

Οι πανδημίες εμφανίζονται κατά κύματα, τα οποία συνήθως συμπίπτουν με την περίοδο της γρίπης, όπως στην επιδημία του 1968:

Πάμε όμως να δούμε τι φοβόμαστε σε μια πανδημία γρίπης, ή μάλλον ποιά είναι τα προβλήματα που προκαλεί στο κοινωνικό σύνολο μια πανδημία. Αυτά προκύπτουν από τους μεγάλους αριθμούς ατόμων που αρρωσταίνουν (συνηθέστερα 15-30% του πληθυσμού), ακόμα κι όταν η νόσηση είναι ήπια:

  • Κορεσμός και κατάρρευση του συστήματος υγείας. Κανένα σύστημα υγείας δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τόσους πολλούς αρρώστους. Δεν έχει τόσους ιατρούς, τόσους νοσηλευτές, ή τόσες νοσοκομειακές υποδομές.
  • Προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών, των υποδομών και της οικονομίας. Αν σε μια εταιρία το 10%, 20% ή 30% των εργαζομένων αρρωστήσουν και πάρουν αναρρωτική, η παραγωγική δραστηριότητα μένει πίσω. Αυτό μεταφράζεται σε τεράστιο οικονομικό κόστος, που μπορεί να φανεί ακόμη και στο ΑΕΠ. Ακόμη χειρότερα αν αρρωστήσουν οι υπάλληλοι τις ΔΕΗ, οι φορτηγατζήδες, οι υπάλληλοι των διυλιστηρίων, κλπ, όσοι δηλαδή εργάζονται σε κρίσιμες υποδομές.
    Εδώ ανήκουν και οι υγειονομικοί: έχουν που έχουν τα νοσοκομεία ελλείψεις, φανταστείτε και το 1/3 των νοσηλευτών να μείνει σπίτι με γρίπη. Θα επακολουθήσει πλήρης κατάρρευση.
  • Κοινωνικό κόστος. Όταν σε μια οικογένεια αρρωστήσουν τα παιδιά ή οι ηλικιωμένοι, κάποιος πρέπει να μείνει σπίτι και να τους φροντίζει. Ποιός θα είναι αυτός?
  • Νοσηρότητα και θνησιμότητα. Έστω και με πολύ μικρό ποσοστό θνητότητας, αφού προσβάλλονται πάρα πολλοί άνθρωποι είναι λογικό οτι θα έχουμε μεγάλο απόλυτο αριθμό θανάτων. 0,5% θνητότητα σημαίνει, εφόσον προσβληθεί το 1/3 του πληθυσμού της Ελλάδας, οτι θα πεθάνουν 18.000 άτομα από τη γρίπη και τις επιπλοκές της. Δεν είναι πυρηνικό ολοκαύτωμα, δεν είναι πόλεμος ή… βιοτρομοκρατικό χτύπημα (έτσι είπε ο Καλλιδώνης στο ALTER!!!), είναι όμως αρκετοί θάνατοι.

Καλωσήλθατε λοιπόν στην πρώτη σας μεγάλη πανδημία! (Αν έχετε γεννηθεί μετά το 1968). Sit back and enjoy the ride!

Τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτή την πανδημία, της γρίπης των χοίρων? Ποτέ δεν είναι τίποτα 100% σίγουρο, όμως μακράν οι πιθανότητες είναι οτι δε θα έχουμε καταστάσεις του 1918, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα έχουμε όμως πολύ κόσμο που θα αρρωστήσει, θα έχουμε όπως ανέφερα αρκετούς θανάτους, και ανάλογα και με την αντίδραση που θα επιδείξει το κράτος μας αλλά και ολόκληρη η κοινωνία (δηλαδή εμείς οι ίδιοι) θα έχουμε περισσότερη ή λιγότερη κοινωνικο-οικονομική αναστάτωση.

Αξίζει να αναφέρω κάτι που πολλοί ειδικοί έχουν επισημάνει. Σε μια πανδημία γρίπης,

μια εσφαλμένη αντίδραση μπορεί να είναι χειρότερη από την ίδια την πανδημία.

Αυτό πρέπει να το κρατήσουμε καλά όλοι, ιδίως οι πολιτικοί μας, οι οποίοι υποπτεύομαι οτι το βλέπουν σα μια ευκαιρία να βγούν στα κανάλια και να πουν «θωρακίσαμε τη χώρα» μη αναλογιζόμενοι την τεράστια ευθύνη που έχουν στους ώμους τους.

Επίτηδες δε θίγω το θέμα του αν ο ιός θα μεταλλαχθεί στην πορεία. Θα το θίξω όταν αναφερθώ στα περίφημα… flu parties!

Advertisements

Written by hawkeye

17 Ιουλίου 2009 στις 13:41

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: