PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Τι γίνεται με τα εμβόλια? (1)

11 Σχόλια

Οι εφημερίδες σήμερα γράφουν σχετικά με τα εμβόλια της γρίπης των χοίρων, οτι ενώ ο υπουργός είπε οτι θα παραλάβουμε 8.000.000 τελικά θα παραλάβουμε 2.000.000. Είμαι σίγουρος οτι τις επόμενες μέρες το ζήτημα των εμβολίων γρίπης θα είναι πρώτο στην επικαιρότητα. Ηδη είναι ψηλά.

Κατ’ αρχήν ο Αβραμόπουλος είναι χοντρός ψεύτης διότι είπε και άλλα ΤΡΙΑ χονδροειδή ψέμματα. Ένα οτι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις αρχές Σεπτέμβρη, δύο οτι προσανατολίζονται στον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, και τρία οτι ήμασταν από τις πρώτες χώρες που παραγγείλαμε εμβόλια (τρομάρα μας).

Σας το λέω και θα το θυμηθείτε, οτι θα είμαστε τυχεροί αν πάρουμε ένα εκατομμύριο εμβόλια, κι αυτά το νωρίτερο το Δεκέμβρη, όταν πια η πανδημία θα είναι στην κορύφωσή της και δε θα έχει πια νόημα ο εμβολιασμός.

Όμως αυτό δεν είναι η ουσία, παρά μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της. Πάμε να δούμε κάποια δεδομένα, που δεν τα έχει πεί κανένας.

 1. Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνάψει προσυμβόλαια για την προμήθεια πανδημικού εμβολίου, χρόνια πρίν. Εμείς φυσικά δεν έχουμε υπογράψει τέτοιο, με αποτέλεσμα πρώτα θα πάρουν οι άλλοι τα εμβόλια που έχουν προπαραγγείλει και μετά εμείς αυτά που παραγγείλαμε τώρα.
 2. Υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή του εμβολίου -ίσως θα το έχετε ακούσει και στις ειδήσεις- καθώς στις καλλιέργειες αναπτύσσεται πιο αργά από το αναμενόμενο. Έτσι οι υπολογισμοί των εταιριών για το πόσα εμβόλια μπορούν να παράγουν αναθεωρούνται προς τα κάτω.
 3. Τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών για το εμβόλιο θα βγούν το νωρίτερο αρχές Οκτωβρίου, και μέχρι να τα δούνε και να πάρει έγκριση το εμβόλιο θα πάει μέσα Οκτωβρίου. Κι αυτό εφόσον όλα πάνε καλά και οι μελέτες δε δείξουν κάποια συχνή παρενέργεια (για τις σπάνιες παρενέργειες, αναγκαστικά θα… κάνουμε την προσευχή μας!).
 4. Είναι σχεδόν απόλυτα βέβαιο οτι, επειδή ο ιός της γρίπης των χοίρων είναι καινούργιος και δεν υπάρχει ανοσολογική μνήμη στον πληθυσμό, θα χρειαστούν δύο δόσεις εμβολίου και όχι μία. Άρα όταν σας λένε αριθμό εμβολίων που υποτίθεται θα παραλάβουμε, τον διαιρείτε δια δύο μέχρι νεωτέρας.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει περίπτωση να παραλάβουμε επαρκή αριθμό εμβολίων έγκαιρα. Επομένως:

Μπορείτε να ξεχάστε τον εμβολιασμό για φέτος…

Και παίρνω την ευθύνη να σας το πω αυτό.

Αν δεν πειστήκατε ακόμη, να σας βάλω και την άλλη διάσταση που δε την έχει θίξει κανένας και είναι ακόμη πιο σημαντική: Δε φτάνει απλά να παραλάβουμε τα εμβόλια, αλλά πρέπει να έχουμε και το μηχανισμό για να διενεργήσουμε μαζικά τον εμβολιασμό!

Που σημαίνει προσωπικό, διαδικασίες, σχέδια, υποστήριξη, μηχανοργάνωση, logistics, κλπ, κλπ. Ιδιαίτερα για να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό με δύο δόσεις, καταλαβαίνετε οτι χρειάζεται τεράστια οργάνωση σε σχέση με το να ερχόταν ο πληθυσμός να κάνει μία μόνο δόση. Επιπλέον χρειάζεται ένα σοβαρό σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης των παρενεργειών από το εμβόλιο, το οποίο είναι απόλυτα απαραίτητο για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού.

Πού βρίσκεται το ΕΣΥ σε σχέση με όλα αυτά? Το φαντάζεστε ίσως, αλλά θα σας το πω και εγώ κατηγορηματικά:

Στο απόλυτο μηδέν!

Άρα πάρουμε δε πάρουμε εμβόλιο (που δε θα πάρουμε), δεν έχουμε τη δυνατότητα ως κράτος και ως σύστημα να διενεργήσουμε τον εμβολιασμό. Ποιός θα το κάνει? Τα νοσοκομεία? Τα κέντρα υγείας? Οι… νομαρχίες? Ας μη πω καλύτερα τίποτα άλλο, όσοι είναι υγειονομικοί καταλαβαίνουν.

Για το τέλος όμως, θα σας αφήσω και μια πιο ευχάριστη νότα βρε αδερφέ… Η έστω όπως το δεί κανείς, γιατί αποκαλύπτει και την ασχετοσύνη του υπουργού μας, αλλά και του άμεσου κύκλου των συμβούλων του.

Είπε λοιπόν ο υπουργός οτι δήθεν «προσανατολιζόμαστε στον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού». Αυτό είναι απλά λάθος (εκτός από τεράστια σπατάλη πόρων), και μπορεί να το βεβαιώσει και ένας τριτοετής φοιτητής ιατρικής (εφ’όσον προσέχει λίγο στο μάθημα της επιδημιολογίας). Κι αυτό γιατί υπάρχει το φαινόμενο της «ανοσίας αγέλης» (herd immunity).

Σε απλά ελληνικά ετούτο σημαίνει πως αν εμβολιάσεις ένα συγκεκριμένο ποσοστό του πληθυσμού σου, ο ιός δε βρίσκει αρκετούς μη εμβολιασμένους για να μεταδοθεί, και η επιδημία σβήνει σα φλόγα που της στερείς το οξυγόνο. Το ελάχιστο αυτό ποσοστό αποδεικνύεται οτι ισούται με 1-(1/Ro) όπου Ro ο αριθμός των ατόμων στα οποία κάθε ασθενής μεταδίδει τη νόσο κατά μέσο όρο, αν είναι όλοι ανεμβολίαστοι.

Π.χ. σε μια πολύ μεταδοτική νόσο όπως η ιλαρά, κάθε ασθενής μολύνει άλλους 16. Άρα χρειάζεται 1-1/16 = 94% εμβολιαστική κάλυψη για να προστατέψεις τον πληθυσμό από την ιλαρά.

Για τη γρίπη των χοίρων αντίθετα, το Ro εκτιμάται πολύ χαμηλότερα, περίπου στο 1,5. (Για την εποχική είναι ακόμη πιο κάτω, στο 1,1-1,2). Άρα το ποσοστό που πρέπει να εμβολιάσουμε είναι μόλις 1-(1/1,5) = 33% για να σταματήσουμε την εξέλιξη της πανδημίας γρίπης των χοίρων.

Συνεπώς τουλάχιστον, και αντίθετα με όσα ισχυρίστηκε ο υπουργός μας στην ασχετοσύνη του, ΔΕΝ είναι αναγκαίο να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό, παρά μόνο το 1/3 του.

Το λυπηρό είναι οτι ούτε αυτό είμαστε άξιοι να κάνουμε…
Άρα μένουν μόνο τα γενικά μέτρα κατά της επιδημίας, τα οποία θα απαριθμήσω προσεχώς.

Advertisements

Written by hawkeye

18 Ιουλίου 2009 στις 09:45

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

11 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Τί να σου πω φίλε μου…
  Απλά και μόνο πάλι καλά που υπάρχουν φωνές σαν την δική σου για να μπορέσουμε να ενημερωθούμε…
  Έχω μικρό παιδί (17 μηνών) και το μόνο που με νοιάζει αυτή τη στιγμή είναι να είναι αυτό το παιδί καλά και τίποτε παραπάνω… Πάντως είμαι στα όρια του πανικού…
  Συνέχισε να μας ενημερώνεις μήπως και χαλαρώσουμε λιγάκι…
  Να είσαι καλά

  Μάριος

  18 Ιουλίου 2009 at 16:12

 2. Τώρα μας καθησύχασες….

  Γιατί όμως δεν βγαίνει και κανένας γιατρός ή επιδιμιολόγος να τα πει αυτά στα κανάλια;

  spizaetos

  18 Ιουλίου 2009 at 17:52

 3. Συνέχισε γιατρέ την καλή προσπάθεια γιατί τα σενάρια τρόμου και φρίκης δίνουν και παίρνουν.
  Απόψε στο ΑΛΤΕΡ εμφανίστηκε και το ακραίο σενάριο ητοι: θα νοσήσουν 5.400.000 ελληνες ,θα εμβολιαζονται στα στάδια ,οι ασθενείς θα τεθούν σε κατ’ οικον περιορισμό ,τα σχολεία θα κλεισουν και ο στρατος θα επιβλέπει την εφαρμογή του σεναρίου.
  Φαίνεται οτι ο αβραμόπουλος εχει ξεφύγει τελείως.
  Δημιουργούν τον τρόμο γιατί ερχονται ακραία οικονομικά μέτρα και θέλουν τον λαό φοβισμένο και στο σπίτι του.
  ΜΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΓΡΙΠΠΗ!!!!!

  satyrikon

  18 Ιουλίου 2009 at 21:41

 4. Πω πω, ευτυχώς που δεν είδα ειδήσεις σήμερα…

  Λοιπόν, το επόμενο post θα είναι σχετικά με το πόσοι θα ασθενήσουν και υπό ποιές συνθήκες – γιατί το να λες ένα νούμερο σε εκατομμύρια δημιουργεί εντυπώσεις που δεν αντιστοιχούν ακριβώς στην πραγματικότητα.

  Γενικά το μήνυμα που θέλω να δώσω μέσα από το blog είναι πως η πανδημία γρίπης συνιστά σοβαρό πρόβλημα, όμως αφ’ενός δε πρέπει να μας πιάνει πανικός, αφ’ετέρου ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί με ακρίβεια. Γιατί αλλιώς ανησυχούμε για πράγματα ανούσια και τα ουσιαστικά τα παραβλέπουμε.

  Τώρα το γιατί δε βγαίνει κανένας επιστήμονας να τα πεί αυτά στα κανάλια, είναι μεγάλο θέμα. Όμως ακόμη κι όταν σοβαροί άνθρωποι βγαίνουν, οι δημοσιογράφοι δε τους αφήνουν να μιλήσουν και έτσι τα λεγόμενά τους βγαίνουν προς τα έξω αποσπασματικά.

  hawkeye

  hawkeye

  19 Ιουλίου 2009 at 01:35

 5. Ευτυχώς που ανακάλυψα αυτό το blog κ μαθαίνω πέντε πράγματα.Η αλήθεια είναι ότι κ εγώ έχω πανικοβληθεί γιατί έχω την τάση να αρρωσταίνω εύκολα ιδίως τον χειμώνα κ φοβάμαι πως δεν θα αποφύγω κ τη νέα γρίπη. Απ’ό,τι καταλαβαίνω πάντως δεν μπορούμε να προστατευθούμε κιόλας αν αναλογιστούμε κ τους ξένους που θα έρθουν στη χώρα μας φέτους ..Κάποια ιδέα σχετικά με την πορεία της γρίπης στην Ελλάδα έχουμε?Μπορούμε από κάποιο ξένο site, έστω, να μάθουμε τον αριθμό των κρουσμάτων μέχρι τώρα?

  feoylini

  20 Ιουλίου 2009 at 02:35

 6. To ECDC βγάζει καθημερινά situation reports:
  http://www.ecdc.europa.eu/en/Health_topics/novel_influenza_virus/2009_Outbreak/
  και ο Π.Ο.Υ έβγαζε στη σελίδα του καθημερινά αριθμούς κρουσμάτων αλλά πρόσφατα το σταμάτησε:
  http://www.who.int/csr/disease/swineflu/en/

  Γενικά όμως δεν έχει νόημα να αναρρωτιόμαστε για το πόσα είναι τα κρούσματα. Η εποχή της γρίπης είναι το φθινόπωρο & το χειμώνα, και πολλοί από εμάς θα την κολλήσουν. Και όσοι δε την κολλήσουν φέτος θα την κολλήσουν τα επόμενα χρόνια.

  hawkeye

  20 Ιουλίου 2009 at 09:14

 7. Καλά όντως αυτό με το ότι είμασταν από τις πρώτες χώρες που παρείγγηλαν είναι τόσο γελοίο! Οτι και καλά ας πούμε η Ψωροκώσταινα (βλ. Ελλάδα, χαχα) τη βγήκε στην Αμερική ή στην Αγγλία!! ΧΑΧΑΧΑ! Μην τρελαθούμε…
  Πάντως όντως αν τα πάρουμε το Δεκέμβρη τι να τα κάνουμε? Όλοι θα έχουμε κολλήσει ως τότε και μια χαρά θα είμαστε. Θα έχουμε αποκτήσει και τα αντισωματάκια μας, ου μια χαρά! Το 1.000.000 πάντως πολύ θα ήθελα να ξέρω με ποια κριτήρια θα το διανείμουν. Π.χ. θα το πάρεις αν είσαι διαβητικός και 70 χρονών ή θα το πάρεις αν έχεις μπάρμπα υπουργό? Μάλλον το δεύτερο, κλασικά πράγματα…

  Lefteris

  22 Ιουλίου 2009 at 23:43

 8. ΕΧΩ ΑΓΧΩΘΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΟΥ…ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ…ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΥΓΙΕΙΣ ΑΛΛΑ 10 ΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΤΗΣΗ…ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΕ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ.ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΤΗΣΗ???ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ.ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΗΣΩ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΠΟΣΟ???ΕΧΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ!ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΩ ΤΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΑ ΦΙΛΙΑ?ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΝΑ ΜΗ ΜΕ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΜΗ ΜΟΥ ΑΠΤΟΥ!ΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ 7 ΠΛΗΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΟΣΗΣΟΥΝ ΕΙΜΑΙ ΟΚ Ε?

  nef

  23 Ιουλίου 2009 at 14:35

  • Είσαι OK ούτως ή άλλως, κατ’αρχήν αν δεν έχουν συμπτώματα (όπως βήχα, πυρετό) δεν υπάρχει λόγος να τους «κρατήσεις σε απόσταση».

   Μην αγχώνεσαι, κυριολεκτικά. Έχει σημασία αν θα κολλήσεις από τους συγγενείς σου ή από κάποιον άλλο? Κάποια στιγμή θα το κολλήσεις. Και οι πιθανότητες είναι μακράν οτι θα το περάσεις σα μια απλή γριπούλα, όπως η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου.

   Πάντως εφόσον δεν είναι άρρωστοι μη φοβάσαι καθόλου. Γενικώς μη φοβάσαι, και να τους αντιμετωπίσεις κανονικά όπως θα τους αντιμετώπιζες.

   hawkeye

   23 Ιουλίου 2009 at 17:18

 9. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΟΥ!!!ΚΡΕΜΟΣΑΠΟΥΝΑ ΜΕ ΑΛΚΟΟΛΗ ΚΤΛ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΩ ΗΠΙΑ!!!

  nef

  23 Ιουλίου 2009 at 20:24

 10. Ο Αβραμόπουλους ήταν επίσης που είχε κάνει την αλήστου μνήμης και αλαζονείας δήλωση, ««δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας λόγω της ηπιότητας της νόσου και της θερινής περιόδου αλλά κυρίως λόγω της θωράκισης της χώρας μας απέναντι σε αυτήν»

  Marilena

  25 Ιουλίου 2009 at 20:33


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: