PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Γρίπη χοίρων, ή εποχική γρίπη?

4 Σχόλια

Αυτά τα δύο, σε ένα ή το πολύ δύο χρόνια θα είναι ταυτόσημα!

Δείτε αυτό το διάγραμμα από το αμερικανικό CDC:

Δείχνει τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων για γρίπη που έγιναν στα εργαστήρια των ΗΠΑ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης. Τη 16η εβδομάδα ανακαλύφθηκε ο ιός της νέας γρίπης. Η απότομη άνοδος της καμπύλης μετά τη 17η εβδομάδα είναι σε μεγάλο βαθμό πλασματική, γιατί τα εργαστήρια διενεργούσαν τεράστιο αριθμό εξετάσεων, με αποτέλεσμα να βγαίνουν και μεγαλύτερη αριθμοί θετικών. Μη δίνετε σημασία σ’αυτό.

Δώστε όμως βάση στην αναλογία των χρωμάτων στις μπάρες του διαγράμματος, η οποία αντιστοιχεί στην αναλογία των στελεχών της γρίπης που ανιχνεύθηκαν στην κοινότητα. Η κόκκινη, η σκούρα μπλέ και η πράσινη μπάρα είναι οι τύποι εκείνοι τους οποίους αποκαλούμε «εποχική γρίπη» και συγκεκριμένα οι τύποι Α (υπότυποι Η1 και Η3) και Β. Η πορτοκαλί μπάρα είναι η γρίπη των χοίρων (ή novel H1N1 όπως είναι γνωστό επιστημονικά). Παρατηρήστε οτι από τη 17η εβδομάδα αρχίζει και ανιχνεύεται σε μεγάλα ποσοστά, και μέσα σε 5 εβδομάδες έχει επικρατήσει, εκτοπίζοντας τους τύπους της εποχικής γρίπης (το κόκκινο, μπλέ και πράσινο έχουν σχεδόν εξαφανιστεί).

Δηλαδή αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ κυκλοφορεί μόνο η γρίπη των χοίρων, ή με άλλα λόγια, αν κολλήσεις γρίπη στις ΗΠΑ αυτή είναι σχεδόν σίγουρα γρίπη των χοίρων.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό εύρημα, και δείχνει οτι ο νέος ιός μπορεί να «εκτοπίσει» επιδημιολογικά τους παλιούς. Μια επιφύλαξη κρατάμε διότι αυτά παρατηρήθηκαν τώρα τον Ιούνιο, εκτός δηλαδή εποχής γρίπης, και δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι αν ο ιός θα επιδείξει την ίδια συμπεριφορά εντός εποχής γρίπης. Γι’αυτό περιμένουμε τα αντίστοιχα διαγράμματα από τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, για να επιβεβαιώσουν αυτό το εύρημα.

Το γεγονός αυτό της «επικράτησης» ενός νέου τύπου ιού γρίπης έναναντι των παλαιοτέρων έχει γίνει αμέτρητες φορές στο παρελθόν. Πράγματι οι δύο βασικοί υπότυποι της «εποχικής» γρίπης, ο H1N1 (προσοχή όχι η γρίπη χοίρων που είναι κι αυτή Η1Ν1!) και ο H3N2 είναι μακρινοί απόγονοι των ιών που προκάλεσαν τις πανδημίες του 1918 και του 1957 αντίστοιχα! Όταν αυτοί εμφανίστηκαν, επικράτησαν των υπολοίπων, προκάλεσαν την πανδημία τους, και στη συνέχεια εξακολούθησαν να κυκλοφορούν στον πληθυσμό με ήπια μορφή καθώς σχεδόν όλα τα άτομα του πληθυσμού είχαν ήδη νοσήσει και αναπτύξει αντισώματα.

Το ίδιο είναι πάρα πολύ πιθανό οτι θα συμβεί και με τη γρίπη των χοίρων!

Ας συνηθίσουμε στην ιδέα λοιπόν οτι η γρίπη των χοίρων ήρθε για να μείνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη νοσήσουμε ΟΛΟΙ αργά ή γρήγορα. Όσοι δε νοσήσουμε φέτος, θα νοσήσουμε του χρόνου ή του παραχρόνου. Το ίδιο και τα παιδιά μας. Θα κολλήσουμε τη γρίπη, θα κάνει τον κύκλο της, θα κάνουμε τα αντισώματά μας. Και τις επόμενες χρονιές η γρίπη των χοίρων θα κυκλοφορεί στην κοινότητα ως «εποχική» γρίπη, και κανείς δε θα δίνει σημασία. Όπως γινόταν και γίνεται κάθε χρόνο.

Το στοιχημα είναι άλλο. Κατ’αρχήν να μην κολλήσουμε όλοι μαζί ταυτοχρόνως. Γιατί τότε το κοινωνικό κόστος θα είναι τεράστιο. Γι’αυτό τα μέτρα που ανακοινώνουν οι αρχές (γενικοί κανόνες υγιεινής, παραμονή όσων αρρωσταίνουν στο σπίτι, πιθανό κλείσιμο σχολείων κλπ) έχουν στόχο την επιβράδυνση της μετάδοσης της γρίπης. Δεν είναι δυνατό να προστατευθεί κανείς 100% από τη γρίπη, μπορεί όμως να συνεισφέρει ώστε να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί ταυτόχρονα.

Επίσης το στοίχημα είναι να διαφυλάξουμε το σύστημα υγείας από την κατάρρευση, γιατί θα το χρειαστούμε για να αντιμετωπίσει τα βαριά και επικίνδυνα περιστατικά γρίπης. Καταλαβαίνω οτι είναι δύσκολο όταν ένα παιδάκι έχει πυρετό να μη το τρέξεις στο νοσοκομείο, όμως αν δεν είναι τόσο βαριά και μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, πρέπει να ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ σπίτι. Αν το σύστημα καταρρεύσει, επειδή θα σπεύσουμε όλοι με γρίπη στα νοσοκομεία, τότε όσοι είναι πραγματικά βαριά ΔΕ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση. Τότε είναι που θα έχουμε πραγματικά πολλούς θανάτους από τη γρίπη.

Γι’αυτό έχω γράψει ήδη, και το τονίζουν και όλοι οι ειδικοί, οτι «μια λανθασμένη αντίδραση στην πανδημία μπορεί να είναι χειρότερη από την ίδια την πανδημία».

Επομένως μην ανησυχείτε και μην αγχώνεστε. Αργά η γρήγορα θα κολλήσουμε όλοι, και δεν υπάρχει τρόπος να προστατευθούμε 100%. Δε θα πάθουμε όμως κάτι από αυτό, στη συντριπτική πλειοψηφία μας. Το σημαντικό είναι να προστατέψουμε την κοινωνία μας και τους συνανθρώπους μας από την απειλή της γρίπης, αντιδρώντας σωστά: επιβραδύνοντας την εξάπλωση της επιδημίας, και διαφυλάττοντας το σύστημα υγείας.

Advertisements

Written by hawkeye

20 Ιουλίου 2009 στις 10:14

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

4 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Δεν είμαι σίγουρη αν αυτό που θέλω να πω ταιριάζει στην κατηγορία αυτή αλλά θα το γράψω εδώ και αν λάθος, συγχωρήστε με. Λοιπόν ήθελα να ρωτήσω το εξής: πριν μια βδομάδα εμφάνισα πυρετό 38 και αισθανόμουν ενοχλήσεις στο λαιμό, στις αμυγδαλές και όντως ο γιατρός μου ειπε οτι εχω λίγο το λαιμο (ελαφρά κρυωμένη) και ο πυρετός έπεσε σταδιακα και την τριτη ημερα είχα φυσιολογική θερμοκρασία, ήπια και το σιροπι μου, μηπως τωρα θα πρέπει να προσέχω περισσοτερο; Σας ευχαριστώ. Ρανια

  Ρανια

  23 Ιουλίου 2009 at 10:28

 2. Δε καταλαβαίνω τι εννοείς?

  Ούτως ή άλλως μάλλον δεν ήταν γρίπη.

  Πάντως να τονίσω -για όλους- οτι το blog αυτό ΔΕ δίνει ιατρικές συμβουλές, κι ας είμαι ιατρός. Δίνει μόνο ενημέρωση για την πανδημία γρίπης.

  hawkeye

  23 Ιουλίου 2009 at 13:53

 3. […] της νέας γρίπης. Η, όπως έχω πει ήδη από τον Ιούλιο, του χρόνου η νέα γρίπη θα είναι… εποχική γρίπη. Τούτο έχει ήδη καθοριστεί για το νότιο ημισφαίριο, […]

 4. Άλλωστε η κοινή εποχική γρίπη ένοχοποιείται επίσης για θανάτους σε ευπαθείς ομάδες (ανοσοκατεσταλμένους, βρέφη, υπέργηρους), όπως διάβαζα σε σχετική αναφορά(http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=9498). Ποιά είναι τελικά η τόσο σημαντική διαφορά;

  solomon

  20 Νοεμβρίου 2009 at 17:23


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: