PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Πόσοι θα πεθάνουν από τη γρίπη των χοίρων?

with one comment

Δυστυχώς αυτό δε μπορεί να το προεξοφλήσει κανένας!

Αφορμή πήρα από το άρθρο αυτό, όπου υποτίθεται κάποιοι ερευνητές προβάλλουν τρείς λόγους για τους οποίους οι εκτιμήσεις για τη θνητότητα της γρίπης των χοίρων είναι λανθασμένες.

Από τους τρείς λόγους, ο δεύτερος είναι άστοχος (αντιγράφω: «η πιθανότητα μια σειρά από θάνατοι λόγω της νέας γρίπης εσφαλμένα να αποδίδονται σε διαφορετικές αιτίες, π.χ. σε καρδιακά επεισόδια ή σε πνευμονία από άλλες αιτιολογίες»). Κι αυτό γιατί ούτως ή άλλως δεν πεθαίνει κανείς συνήθως από μια αιτία, αλλά από μια αλληλουχία ή πλέγμα αιτίων. Σημασία έχουν οι θάνατοι στους οποίους έπαιξε ρόλο η γρίπη, όχι αυτοί στους οποίους ήταν αποκλειστικός παράγων.

Τα υπόλοιπα δύο είναι σωστά, μόνο που είναι πασίγνωστα στους ασχολούμενους με το θέμα εδώ και μήνες. Τόσο ο τρίτος λόγος («η χρονική υστέρηση που μεσολαβεί ανάμεσα στη στιγμή της μόλυνσης και στον θάνατο του ασθενούς»), όσο και ιδιαίτερα ο πρώτος λόγος, δηλαδή ο μεγάλος αριθμός ατόμων που ενώ έχουν κολλήσει γρίπη των χοίρων είναι ασυμπτωματικοί και δεν καταγράφονται πουθενά. Έτσι αυξάνεται ο παρονομαστής (το σύνολο των ατόμων που έχουν μολυνθεί από γρίπη) και μειώνεται η θνητότητα (απ’όσους μολύνθηκαν, το ποσοστό όσων πέθαναν).

pyramid

Το ανωτέρο σχήμα είναι από το ECDC και αποτυπώνει εύστοχα το πως η γρίπη προσβάλλει τον πληθυσμό.

Δυστυχώς τα ίδια αυτά προβλήματα που επηρεάζουν την εκτίμηση της θνητότητας από τον ιό της γρίπης των χοίρων, επηρεάζουν και τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για την εποχική γρίπη. Και για την μεν γρίπη χοίρων η θνητότητα εκτιμάται στο 0,5%, ενώ για την εποχική γρίπη εκτιμάται στο 0,1-0,2%. Δηλαδή μια διαφορά 3-5 φορές μεγαλύτερη, η οποία μάλιστα αν ο νέος ιός προσβάλλει συνολικά τους διπλάσιους ή τριπλάσιους ανθρώπους απ’ότι συνήθως (επειδή όπως έχουμε πει ο πληθυσμός δεν έχει αντισώματα) μπορεί να μεταφραστεί σε 6-πλάσιους έως 15-πλάσιους θανάτους απ’ότι άλλες χρονιές!

Αυτό είναι το νόημα, και το πλαίσιο μέσα από το οποίο πρέπει να βλέπουμε το πρόβλημα.

Το χειρότερο είναι οτι η γρίπη είναι απρόβλεπτη και μπορεί να κρύβει εκπλήξεις, είτε προς το ευχάριστο είτε προς το δυσάρεστο. Το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής μας γνώσης για τις πανδημίες γρίπης προέρχεται από τις προηγούμενες πανδημίες, κάθε μια εκ των οποίων είχε τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Έχει δε παρατηρηθεί οτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να αλλάξει η συμπεριφορά του ιού, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Γι’αυτό και η ανησυχία των επιστημόνων είναι δικαιολογημένη μήπως τυχόν τα πράγματα εξελιχθούν σε κάτι χειρότερο απ’ότι είναι τώρα, κι ας μην έχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Χωρίς επίσης να σημαίνει οτι τα πράγματα δεν ήδη αρκετά άσχημα όπως είναι.

Πρέπει εδώ να τονίσω κάτι το οποίο δεν έχει ακουστεί καθόλου από τα κανάλια: οι ειδικοί ανά τον πλανήτη ανέμεναν, και κάναν σχέδια αντιμετώπισης, για ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ πανδημία από αυτή που μας προέκυψε.

Μιλώ βέβαια για τη γρίπη των πτηνών, την οποία κάποιοι ανόητοι ηλίθιοι δημοσιογραφίσκοι υποτιμούν στα κανάλια λέγοντας «σιγά, μόνο 300-400 ανθρώπους σκότωσε παγκοσμίως». Η γρίπη των πτηνών σκότωσε μόνο τόσους γιατί αντίθετα με τη γρίπη των χοίρων είναι περιορισμένη στα πτηνά και δεν έχει προσαρμοστεί ώστε να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έχει μολύνει δηλαδή λίγους, και οι άνθρωποι που σκότωσε αποτελούν το… 60% του συνόλου των μολυνθέντων! Όπως καταλαβαίνετε μια θνητότητα 60% είναι ΠΟΛΥ διαφορετική από μια θνητότητα 0,1% ή 0,5% , και παρότι ο ιός της γρίπης των πτηνών αν ποτέ προσαρμοστεί στον άνθρωπο και προκαλέσει πανδημία θα έχει σίγουρα αρκετά μικρότερη θνητότητα, το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ολική παγκόσμια καταστροφή χειρότερη κι από τη γρίπη του 1918 (όπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού εξολοθρεύτηκε).

Ευτυχώς βέβαια ΔΕΝ είμαστε εκεί, γι’αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παρούσα πανδημία ως πανδημία μέτριας βαρύτητας (pandemic of moderate severity). Και είναι ειρωνία οτι μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αρχές για το πως να αντιμετωπίσουν την πανδημία, προέρχεται από το γεγονός οτι προετοιμάζονταν για κάτι πολύ χειρότερο!

Π.χ. αν αντιμετωπίζαμε μια απειλή γρίπης των πτηνών, δε θα ετίθετο θέμα οτι θα έπρεπε να γίνει μαζικός εμβολιασμός, ακόμη κι αν υπήρχε κίνδυνος παρενεργειών από το εμβόλιο. Ο κίνδυνος θανάτου από γρίπη θα ήταν τόσο μεγάλος που θα δικαιολογούσε το ρίσκο. Τώρα όμως, που τα πράγματα είναι πιο λεπτά, είναι πιο δύσκολο να βρείς τη σωστή ισορροπία μεταξύ κινδύνου και μέτρων που είναι κατάλληλο να ληφθούν. Θυμίζω οτι το κάθε μέτρο έχει κόστος, τόσο ανθρώπινο όσο και οικονομικό. Π.χ. ακόμη και το κλείσιμο των σχολείων, δε μπορεί να αποφασιστεί ελαφρά τη καρδία. Ποιός θα απασχολήσει τα παιδιά που θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι? Το έχει σκεφτεί κανείς αυτό?

Γι’αυτό το συμπέρασμα είναι: μη πανικοβάλλεστε, ενημερωθείτε, πάρτε τα μέτρα σας μέσα σε λογικά πλαίσια, και περιμένετε να δείτε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Και σε καμμία περίπτωση μην ακούτε τις ανοησίες των καναλιών!

Advertisements

Written by hawkeye

21 Ιουλίου 2009 στις 11:52

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] συνέχεια, σας παραπέμπω σε προηγούμενο post μου και επαναλαμβάνω: η εποχική γρίπη έχει πηλίκο […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: