PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

ΜΗΝ τρέχετε στο νοσοκομείο (ΙΙ)

5 Σχόλια

Ξανα-αναφέρομαι στο θέμα με αφορμή το θέμα του 33χρονου ασθενούς στην Κρήτη, και επίσης με αφορμή ετούτο εδώ το σχόλιο:

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥ ΨΥΛΛΟΥ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΟΠΩΣ ΕΠΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΔΕΚΑΤΑ Η’ ΕΝΑΝ ΗΠΙΟ ΒΗΧΑ…ΟΜΩΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ 33ΧΡΟΝΟ ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕ…ΕΚΑΝΕ 7 ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ…ΠΙΣΤΕΥΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ!ΑΝ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ…

Δυστυχώς δεν είναι έτσι…

Ισχύουν στο ακέραιο αυτά που έγραφα στο προηγούμενο post, δηλαδή (εν τάχει) οτι δεν πρέπει όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να σπεύδουν στο νοσοκομείο γιατί δεν έχει να τους προσφέρει τίποτα. Η γρίπη δε θεραπεύεται με κάποιο ειδικό φάρμακο. Το νοσοκομείο μπορεί να βοηθήσει μόνο τα βαριά περιστατικά και τα περιστατικά με επιπλοκές, τα οποία εισάγονται για νοσηλεία. Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών ανήκει σ’αυτούς που δε χρειάζονται νοσηλεία, οπότε αν όλοι αυτοί συρρεύσουν στα νοσοκομεία τότε αυτά θα καταρρεύσουν και δε θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σ’αυτούς που το χρειάζονται. Επιπλέον ο συνωστισμός τόσων ασθενών στους χώρους του νοσοκομείου δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες διασποράς του ιού.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι απολύτως λανθασμένο αυτό που λέγεται για τον 33χρονο (που νοσηλεύεται στην εντατική στην Κρήτη με ιογενή πνευμονία) οτι έπρεπε να έχει πάει από την αρχή στο νοσοκομείο. Δυστυχώς αυτό λέγεται στα κανάλια ακόμη κι από καθηγητές (!) ιατρικής, όχι βέβαια επιδημιολόγους, αποδεικνύοντας δυστυχώς οτι «αρκούν 5 καθηγητές για να καταστρέψουν τη χώρα», όπως έλεγε ο Bismarck…

Δυστυχώς είναι αναμενόμενο και αναπόφευκτο οτι θα έχουμε και βαριά περιστατικά, που θα χρήζουν νοσηλείας, ακόμη και σε νέα άτομα. Ακόμη και θανάτους θα έχουμε οπωσδήποτε, δυστυχώς, κάποιοι από τους οποίους θα είναι σε νέα άτομα. Το θέμα είναι οτι, όπως δείχνουν τα πράγματα, αυτοί θα είναι σε μια πολύ μικρή μειοψηφία όσων νοσήσουν.

Υπάρχει και βιολογική εξήγηση σχετικά με το γιατί ασθενούν βαριά από γρίπη ορισμένα νέα άτομα. Πολλοί ειδικοί το αποδίδουν σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται «καταιγίδα κυτταροκινών» (cytokine storm, δείτε π.χ. εδώ), που σημαίνει με απλά λόγια οτι το ανοσοποιητικό σύστημα υπέραντιδρά σε ένα παθογόνο, με αποτέλεσμα η υπεραντίδραση αυτή να καταστρέφει τον ίδιο τον οργανισμό. Αν ακούσατε στα κανάλια, ο 33χρονος ήταν αθλητής, που σημαίνει οτι είχε πολύ καλή υγεία και καλό ανοσοποιητικό. Παραδόξως λοιπόν, το πάρα πολύ καλό ανοσοποιητικό καμμιά φορά (σπάνια ευτυχώς) μπορεί να είναι και μειονέκτημα! (Φυσικά και το κακό ανοσοποιητικό είναι ακόμη μεγαλύτερο μειονέκτημα). Ή όπως έλεγαν οι αρχαίοι Ελληνες, «παν μέτρον άριστον».

Το λάθος που έκανε ο 33χρονος ήταν άλλο (πάντα με βάση ότι έχουμε ακούσει από τα κανάλια, που δε πρέπει να το παίρνουμε και πολύ τοις μετρητοίς).

Ναι μεν δεν έπρεπε να σπεύσει στο νοσοκομείο αμέσως με το που ανέβασε πυρετό (άλλωστε μη νομίζετε οτι και στο νοσοκομείο θα τον κράταγαν, είναι 100% σίγουρο οτι πάλι θα τον έστελναν σπίτι με οδηγίες!), αλλά και οι 7 ημέρες όπου η υγεία του σταδιακά επιδεινωνόταν ήταν πάρα πολλές!

Η γρίπη, σύμφωνα και με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, διαρκεί κατά μέσο όρο μέχρι μια εβδομάδα, και τα συμπτώματα κορυφώνονται τη δεύτερη η τρίτη μέρα. Μετά το σημείο αυτό φυσιολογικά τα συμπτώματα πρέπει να υποχωρούν, όχι να επιδεινώνονται. Άρα αν αρρωστήσετε και τα συμπτώματά σας από τη δεύτερη/τρίτη μέρα και μετά αντι να βελτιώνονται χειροτερεύουν, είναι πολύ καλή ιδέα να σας εξετάσει ιατρός!

Επίσης συγκεκριμένα συμπτώματα θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία: δύσπνοια, πολύ υψηλός πυρετός που δεν υποχωρεί καθόλου με αντιπυρετικά, και ιδιαίτερα για τα παιδιά είναι η ληθαργικότητα και οι σπασμοί.

Τέλος, οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να βρίσκονται σε μεγαλύτερη επιφυλακή, και επί αμφιβολίας να ζητούν τη βοήθεια του οικογενειακού ιατρού τους.

Κατά τα λοιπά ισχύει αυτό που είπαμε: ΜΗΝ τρέχετε στο νοσοκομείο με την πρώτη ευκαιρία. Είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε την εύρυθμη λειτουργία τους, αλλιώς ΤΟΤΕ είναι που θα έχουμε περισσότερους θανάτους.

Advertisements

Written by hawkeye

23 Ιουλίου 2009 στις 18:29

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

5 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Επειδή αναφέρατε για σπασμούς, θέλω να ρωτήσω κάτι πάνω σε αυτό.
  Άλλο οι σπασμοί και άλλο τα ρήγη?

  Δηλαδή, ένας ασθενής έχει πχ. 37,5 και αισθανόμενος ρήγη (τα οποία του προκαλούν και αρκετούς σπασμούς), μέσα σε 15-20′ ανεβαινει ο πυρετός στο 39 και κάτι. Είναι φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού αυτή, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα?

  Σε ποια από τις 2 κατηγορίες ανήκει?

  St.P

  28 Ιουλίου 2009 at 11:45

 2. Άλλο ρίγη άλλο σπασμοί. Τα ρίγη είναι φυσιολογικά όταν ανεβαίνει γρήγορα ο πυρετός. Από κει και πέρα οι σπασμοί είναι πιο περίπλοκο θέμα και θα πρέπει να εκτιμώνται από τον ιατρό. Είναι ακόμη διαφορετικό στα παιδιά και στους ενήλικες.
  Συζήτησε το με τον ιατρό σου για να σου λύσει τις απορίες.

  hawkeye

  28 Ιουλίου 2009 at 12:24

 3. Αυτό που είπα για τη δεύτερη-τρίτη μέρα, επιβεβαιώνεται τελικά και από το ΚΕΕΛΠΝΟ, και από τον WHO:

  Αν έχετε πολύ υψηλό πυρετό που επιμένει για πάνω από 3 ημέρες, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

  hawkeye

  7 Αυγούστου 2009 at 12:12

 4. Αν κάποιος έχει δέκατα, ελάχιστο βήχα, πονόλαιμο και πονοκέφαλο, για 4 μέρες, χωρίς επιδείνωση; Σύμφωνα με τα στατιστικά στην ελληνική έρευνα, αρκετοί φαίνεται να την περνάνε ελαφρά, «στο πόδι» που λέμε. Το σκεπτικό του «μην τρέχετε στο νοσοκομείο», είναι σωστό γενικά, γιατί μπορεί να πας για μαλλί και να βγεις κουρεμένος.

  Λευτέρης

  20 Αυγούστου 2009 at 12:53

 5. Έτσι είναι, ακριβώς.
  Το όριο των 3 ημερών είναι σχετικό, ασφαλώς. Αν τα συμπτώματα βελτιώνονται, δεν υπάρχει πρόβλημα απ’το να έχει κανείς λίγα δέκατα και για τέταρτη μέρα. Ο καλύτερος κριτής της υγείας του ασθενούς είναι συνήθως ο ίδιος…

  hawkeye

  20 Αυγούστου 2009 at 18:08


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: