PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Reality check (1)

leave a comment »

Την είδηση θα την ακούσατε, γιατί από χθες παίζει πρώτο θέμα.
Στο λιμάνι του Πειραιά καταπλέει «μολυσμένο» κρουαζιερόπλοιο με επιβάτες που πάσχουν από τη γρίπη των χοίρων!!
Δείτε τι τραγελαφικά λέει στην ανακοίνωσή της η νομαρχία Πειραιά:

Συναγερμός σήμανε στην Νομαρχία Πειραιά, μετά το σήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά για κατάπλου στο πρώτο λιμάνι της χώρας, κρουαζιερόπλοιου, προερχόμενο από την Τουρκία, με 3.393 επιβάτες και 1.196 μέλη πληρώματος, στο οποίο τρεις από τους επιβαίνοντες έχουν προσβληθεί με τον ιό της νέας γρίπης Α (Η1Ν1).

Ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας με κατεπείγουσες επιστολές του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Υγείας και Εμπορικής Ναυτιλίας, τον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά, καθώς και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠ, ζητά την λήψη άμεσων μέτρων στο λιμάνι του Πειραιά για την προστασία της δημόσιας υγεία, αλλά και για την θωράκιση της οικονομίας και του τουρισμού της χώρας.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Μίχας, ζητά να υπάρχει άμεση ενημέρωση στην Νομαρχία Πειραιά για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε κρουαζιερόπλοιο ή εμπορικό πλοίο που καταπλέει στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

Όπα, όπα παιδιά, σιγά… Ώρα για ένα reality check!

Δε χρειάζεται να μπλέξουμε με πολλές πολλές λεπτομέρειες, παρά να κάνουμε μια ερώτηση που θα όφειλε να κάνει και ο πιο αδαής. Όταν την περασμένη εβδομάδα είχαμε 323 καταγεγραμμένα κρούσματα γρίπης χοίρων (που τώρα μπορεί να είναι 600, και στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα, γιατί είναι αδύνατο να καταγραφούν όλα), τι ΔΙΑΟΛΟ σημασία μπορεί να έχουν άλλα 3 που έφτασαν με ένα κρουαζιερόπλοιο???

Ω, ναι, καλά μαντέψατε, καμμία. Ο ιός ήδη κυκλοφορεί στην κοινότητα και τρία πάνω τρία κάτω κρούσματα (ή εκατό πάνω εκατό κάτω) δε κάνουν καμμία διαφορά στη διασπορά του ιού. Το φθινόπωρο θα έχουμε ούτως ή άλλως δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα ημερησίως (γιατί αυτό είναι το φυσιολογικό να συμβεί), και εμείς καθόμαστε και λέμε… άντε να μη πω τι.

Κατά τα λοιπά, «συναγερμός σήμανε», «κατεπείγουσες επιστολές στους υπουργούς», «θωράκιση της οικονομίας και του τουρισμού», «προστασία της δημόσιας υγείας»… Σιγά, μπάρμπα!!

Λίγο παρακάτω στην ανακοίνωση λέει και τα εξής ακόμη πιο απίστευτα:

«Θεωρούμε αυτονόητο» προσθέτει στην επιστολή του ο κ. Μίχας «ότι έχετε προβλέψει για την τοποθέτηση θερμικών καμερών στις εισόδους και εξόδους του διεθνούς τμήματος του πειραϊκού λιμένα, για την ανίχνευση πιθανών κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, αίτημά μας είναι να μην εξέρχεται κανείς επιβάτης ή μέλος πληρώματος χωρίς έλεγχο, διαφορετικά σας καθιστούμε υπεύθυνους για τη ανέλεγκτη μετάδοση του ιού, με αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, την οικονομία και τον τουρισμό της χώρας».

Ναι, το μάθαμε τώρα το παραμύθι, βάζουμε κάμερες και γλιτώσαμε. Μόνο που δυστυχώς οι κάμερες ΔΕ φέρνουν αποτέλεσμα, όπως έχω ξαναγράψει.

Όπως καταλαβαίνετε έχω θυμώσει με την όλη κατάσταση, γιατί δε μπορώ άλλο να ακούω ανοησίες για πολιτικούς λόγους από ανθρώπους που θα έπρεπε να στέκονται υπεύθυνα. Μου φτάνουν οι βλακείες που λέει ο υπουργός στα κανάλια, δε μπορώ τώρα κι αυτές του νομάρχη!

Βέβαια για να είμαι δίκαιος, ο νομάρχης λέει και κάτι σωστό:

Παράλληλα, τονίζει την αναγκαιότητα άμεσης ενίσχυσης με ιατρικό προσωπικό της Διεύθυνσης Υγειονομικών Ελέγχων της Νομαρχίας Πειραιά, καθώς όπως επισημαίνει «δεν είναι δυνατόν το λιμάνι και ολόκληρη η περιοχή του Πειραιά να ελέγχεται μόνο από τέσσερις γιατρούς δημόσιας υγείας».

Σωστό και δίκαιο, μόνο που αυτό είναι γενικότερο θέμα. Για ρωτήστε ας πούμε, πόσες νομαρχίες έχουν… νομίατρο? Σας το λέω εγώ – όχι πάρα πολλές. Και μάλιστα (ξέροντας από φίλους μου) δε προκηρύσσουν καν θέση αν δεν έχουν να βάλουν κάποιον… δικό τους!

Επίσης, λίγες μέρες πριν είχε προηγηθεί η παρακάτω ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ νομαρχίας Πειραιά και υπουργείου υγείας:

http://www.nomarhiapeiraia.gr/Templates/deltia_tipou/2009/ioulios/20-07-2009/20-07-2009.htm
http://www.yyka.gov.gr/ministry/deltia_tupou/apantisi-schetika-me-simerines-diloseis-toy-nomarchi-peiraia
http://www.nomarhiapeiraia.gr/Templates/deltia_tipou/2009/ioulios/21-07-2009/21-07-2009.htm

στην οποία βεβαίως το δίκιο το έχει η νομαρχία, γιατί πολύ απλά το υπουργείο δεν έχει κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ σε επίπεδο συγκεκριμένου σχεδιασμού για τη γρίπη, και πολύ περισσότερο δεν έχει εμπλέξει τις νομαρχίες. Κι αυτό γιατί ούτε οι νομαρχίες έχουν τις δυνατότητες, ούτε το κράτος έχει τους πόρους για να τους τις αναπτύξει, αλλά κυρίως ούτε το υπουργείο υγείας έχει τις δομές και την ικανότητα να διαχειριστεί αποκεντρωμένα και αποτελεσματικά την κατάσταση.

Αλλά τι να κάνει το υπουργείο όταν έχει αναθέσει εν λευκώ όλους τους χειρισμούς στο περίφημο ΕΚΕΠΥ, του οποίου ο διοικητής κ. Ευσταθίου βγαίνει και λέει (και δεν ντρέπεται):

«δεν χρειάζεται διαγνωστικό τεστ για τους ασθενούντες, εφόσον υπάρχει βεβαίωση του γιατρού του πλοίου ότι δεν πρόκειται για γρίπη Η1Ν1, ενώ θα παραμείνουν για πέντε ημέρες στις καμπίνες τους»

Ναι, μπράβο μάγκα! Ο ιατρός του πλοίου είναι που θα βεβαιώσει οτι δεν είναι γρίπη χοίρων αλλά απλή γρίπη! Φυσικά αυτό δε γίνεται χωρίς λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος και έλεγχο σε εργαστήριο με PCR (όχι οτι έχει και νόημα να γίνει αυτή η εξέταση, ούτως ή άλλως), δυνατότητα που δεν υπάρχει σε ένα πλοίο. Αλλά είπαμε, τις δικές τους ευθυνοφοβίες θα τις φορτωθεί (με γραπτή βεβαίωση) ο ιατρός του πλοίου!

Επίσης διάβασα κάπου (δεν βρίσκω δυστυχώς το link) οτι ο εξυπνάκιας κ. Ευσταθίου απάντησε στο νομάρχη για τις κάμερες οτι «σε κανένα λιμάνι του κόσμου δεν υπάρχει θερμική κάμερα». Γιατί ρε *@#!$#*@# (είπαμε, σήμερα είμαι θυμωμένος!), σε πόσα αεροδρόμια του εξωτερικού ξέρεις να υπάρχει θερμική κάμερα? Σε ελάχιστα. Φυσικά λοιπόν δεν υπάρχει σε κανένα λιμάνι, αλλά ούτε και στα περισσότερα αεροδρόμια υπάρχει, γιατί πολύ απλά ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. Αντί να τσακώνονται μεταξύ τους λοιπόν, ας μας πούνε πόσα κρούσματα εντόπισαν οι κάμερες και πόσα λεφτά κόστισαν, για να καταλάβει κι ο κόσμος πως ξοδεύονται τα λεφτά των φορολογούμενων…

Λοιπόν, τώρα νομίζω οτι προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα… Μακάρι να προσγειώνονταν και οι ιθύνοντες.

Advertisements

Written by hawkeye

24 Ιουλίου 2009 στις 10:32

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων, Reality check

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: