PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Άρθρο από Ελληνες στο Eurosurveillance

6 Σχόλια

Τελικά κάτι φαίνεται να κινείται και στη χώρα μας! Μόλις είδα στο περιοδικό Eurosurveillance ένα άρθρο γραμμένο από Ελληνες, κυρίως προερχόμενους από το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο περιγράφει τα αποτελέσματα από την επιδημιολογική επιτήρηση των κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων μέχρι την ανακοίνωση του υπουργού για την αλλαγή φάσης, στις 15 Ιουλίου.

eurosurveillance

Μπορείτε να το βρείτε στη διεύθυνση: http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=19275

Ο λόγος που το παραθέτω είναι διότι εκτός από το γενικότερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει για όλους μας, καθώς περιγράφει λεπτομέρειες που δε δημοσιεύονται πολύ στα κανάλια, είναι διότι παραθέτει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες επιμέρους πληροφορίες.

Μια από αυτές είναι ο πίνακας με τα συνηθέστερα συμπτώματα που παρουσίασαν οι ασθενείς με γρίπη χοίρων οι οποίοι καταγράφηκαν εδώ στην Ελλάδα:

Όπως βλέπετε τα πιο συχνά συμπτώματα της γρίπης των χοίρων είναι ο πυρετός και ο βήχας, περίπου στο 80% των κρουσμάτων. Αξιοσημείωτο, αν σκεφτεί κανείς οτι σχεδόν το 20%, ένας στους πέντε δηλαδή, δεν είχε πυρετό ή βήχα. Περίπου τα μισά κρούσματα είχαν πονοκέφαλο, μυαλγίες, καταρροή ή βήχα, δηλαδή για το καθένα από αυτά τα συμπτώματα οι μισοί το είχαν και οι άλλοι μισοί δεν το είχαν.

Τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό, που όπως είχαν αναφέρει πηγές στο εξωτερικό συνόδευαν τη γρίπη των χοίρων, εδώ σε εμάς δε φαίνεται να ήταν τόσο συχνά. Ακόμη αναφέρθηκαν δύο περιστατικά με πνευμονία, που είναι περίεργο αφού μόλις πρόσφατα μας λέγαν τα κανάλια οτι είχαμε το πρώτο κρούσμα πνευμονίας. Σύμφωνα με το άρθρο είχαμε άλλα δύο, και -σωστά- δεν είχε ασχοληθεί κανένας! (Είναι κάτι αναμενόμενο άλλωστε). Ασχολήθηκαν τα κανάλια όταν αποφάσισαν να πανικοβάλουν τον κόσμο…

Ενδιαφέρον έχει και η «επιδημική καμπύλη», δηλαδή η ημερήσια καταγραφή των κρουσμάτων:

Βλέπετε οτι τα περισσότερα κρούσματα είναι ταξιδιώτες, αλλά από ένα σημείο και μετά έχουμε αρκετά κρούσματα σε ντόπιους, όπως είναι επίσης αναμενόμενο. Οι χώρες προέλευσης των ταξιδιωτών είναι -με διαφορά- οι ΗΠΑ και η Αγγλία. Οι συγγραφείς του άρθρου αναφέρουν αρκετά τη σύνδεση με τον τουρισμό, όπως είναι λογικό, και επισημαίνουν οτι η χώρα θα δεχτεί 13-14 εκατομμύρια τουρίστες φέτος. Επομένως είναι λογικό οτι η ανάμειξη τόσο μεγάλου αριθμού ξένων με τον ντόπιο πληθυσμό θα «εκθέσει» όλους μας στον ιό.

Θα πρόσθετα οτι το Σεπτέμβρη, όταν οι περισσότεροι Ελληνες γυρίσουν από τις διακοπές τους έχοντας πρώτα «ανακατευτεί» με τους ξένους στα τουριστικά μέρη, μπορούμε να περιμένουμε ακόμη πιο ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Με άλλα λόγια, αντί η περίοδος γρίπης να αρχίσει κατά το Δεκέμβρη όπως πέρσυ, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει νωρίτερα, δηλαδή το Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Αυτό είναι σημαντικό για να γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός, δε το έχω ακούσει να συζητείται στα κανάλια, και δε ξέρω κατά πόσο οι φωστήρες στο υπουργείο το έχουν συνειδητοποιήσει!

Κατά τα λοιπά βλέπω οτι η τελευταία παράγραφος αναλύει τη νέα τακτική που θα ακολουθείται πλέον στην εξέταση για τη γρίπη των χοίρων και στη χορήγηση αντιϊικών (αναλυτικά οι πληροφορίες υπάρχουν και εδώ).

Μια επίσης ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι οτι ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων ως τη διάγνωση ήταν 2.8 ημέρες, σύμφωνα με το άρθρο. Τούτο από τη μια είναι ένα καλό δείγμα για το σύστημα υγείας μας (προσωπικά περίμενα να είναι παραπάνω) και για την εύκολη πρόσβαση που έχουν οι πολίτες σ’αυτό, σε σχέση και με συστήματα υγείας στο εξωτερικό. Από την άλλη όμως καταδεικνύει οτι είναι αναπόφευκτη η εξάπλωση της γρίπης, αφού ο «μέσος χρόνος μετάδοσης» του ιού (το λεγόμενο «generation time») είναι 3 ημέρες. Δηλαδή μέχρι να οριστικοποιηθεί η διάγνωση, οι πιθανότητες είναι οτι ήδη ο ασθενής θα έχει μεταδώσει τον ιό σε τουλάχιστον άλλο ένα άτομο.

Γενικά υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία στο άρθρο αυτό, προερχόμενα από τους καθ’ύλη αρμόδιους και δοσμένα με «επιστημονικό» τρόπο. Ίσως ακριβώς γι’αυτό το λόγο να μη το πρόσεξαν και τα κανάλια, θα έλεγα!

Advertisements

Written by hawkeye

26 Ιουλίου 2009 στις 12:52

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

6 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Καλησπέρα,
  Οι όποιες προβλέψεις για τον αριθμό αυτών που θα νοσήσουν το επόμενο διάστημα , πόσο διαφορετικές θα ήταν αν υπήρχε το εμβόλιο και είχαμε εμβολιαστεί σχεδόν όλοι.
  Ευχαριστώ πολύ

  Βερνάρδος

  26 Ιουλίου 2009 at 19:59

  • Θεωρητικώς δε θα νοσούσαμε καν, αφού θα είχαμε ήδη ανοσία από το εμβόλιο. Όμως όλα αυτά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, και είναι ούτως ή άλλως υποθετικά από τη στιγμή που ούτε το εμβόλιο θα είναι έτοιμο εγκαίρως, ούτε μπορούμε να εμβολιάσουμε τους πάντες.

   Δες τα post σχετικά με τα εμβόλια…

   hawkeye

   27 Ιουλίου 2009 at 00:16

 2. Δείτε τώρα πως ασκείται η δημοσιογραφία στην Ελλάδα:

  Μου επεσήμανε ένας φίλος αυτό εδώ το ρεπορτάζ, από την ιστοσελίδα healthview.gr, το οποίο σχολιάζει αυτό το άρθρο στο Eurosurveillance.

  Μόνο που ο ανώνυμος δημοσιογράφος που [δεν] υπογράφει, φαίνεται οτι δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει το άρθρο, αλλά αντέγραψε… ετούτο εδώ το blog post!

  Αυτό γίνεται απόλυτα σαφές από την τελευταία παράγραφο:

  «Μεταξύ άλλων οι συγγραφείς καταλήγουν σε ένα ανησυχητικό συμπέρασμα για τη μετάδοση της νέας γρίπης στην Ελλάδα: ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων της νέας γρίπης έως τη διάγνωση της νόσου ήταν από 2 έως 8 ημέρες, ενώ ο μέσος χρόνος μετάδοσης του ιού Η1Ν1 είναι τρεις ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να οριστοκοποιηθεί η μετάδοση της νέας γρίπη (γρίπη των χοίρων), οι πιθανότητες να μεταδώσει ο ασθενής τον ιό της γρίπης τουλάχιστον σε ένα ακόμη άτομο είναι πολύ μεγάλες.»

  Μόνο που το συμπέρασμα αυτό ΔΕΝ αναγράφεται στο άρθρο. Απλώς το εξήγαγα εγώ ο ταπεινός hawkeye… Οι καημένοι οι συγγραφείς το μόνο που ανέφεραν ήταν οτι ο μέσος χρόνος από τα συμπτώματα ανήλθε στις 2.8 ημέρες (και όχι 2 έως 8 ημέρες που γράφει το healthview.gr). Από κει και πέρα εγώ είμαι που πρόσθεσα οτι η γρίπη έχει generation time 3 ημέρες και επομένως μέχρι να γίνει η διάγνωση η νόσος έχει ήδη μεταδοθεί. ΔΕΝ αναφέρει κάτι τέτοιο το άρθρο, το άρθρο απλώς δίνει το νούμερο 2.8.

  Άρα τι συνάγουμε? Το -ιδιαιτέρως fancy- healthview.gr απασχολεί συντάκτες που δε κάθονται να διαβάσουν ένα επιστημονικό άρθρο, αλλά αναμασούν αυτά που γράφει ένα blog (και χωρίς αναφορά στην πηγή μάλιστα). Μπράβο παιδιά… Τουλάχιστον ας παίρνατε για συντάκτη κανέναν από τους τόσους αξιόλογους άνεργους ιατρούς που κυκλοφορούν. Τι περιμένεις όμως από ειδησεογραφικά site που απασχολούν άτομα σαν τον Καλλιδώνη?

  hawkeye

  29 Ιουλίου 2009 at 01:57

 3. Ο χρόνος μεταδοτικότητας της γρίπης, εξάλλου, ξεκινάει συνήθως το 24ωρο πριν την έναρξη συμπτωμάτων. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους «επιτυχίας» του ιού, από εξελικτικής πλευράς.

  epidemios

  26 Αυγούστου 2009 at 18:24

 4. […] αφήστε ένα σχόλιο » Είναι ορισμένες φορές που η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία… Αυτό σκεφτόμουν διαβάζοντας αυτήν εδώ την είδηση από το healthview.gr, ένα site στο οποίο έχω ξανα-αναφερθεί. […]

 5. Yparxei ena poly kalo arthro gia ton emvoliasmo sto http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=19356
  Anaferete i kathimerini se ayto prosektika

  Nikos

  17 Οκτωβρίου 2009 at 15:26


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: