PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Γρίπη χοίρων και παχύσαρκοι

5 Σχόλια

Θα έχετε σίγουρα ακούσει εδώ και καιρό να συζητείται η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και επιπλοκών από τη γρίπη των χοίρων. Υποτίθεται οτι τα παχύσαρκα άτομα είναι πιο πιθανό να νοσήσουν βαρύτερα από τη γρίπη, ή και να πεθάνουν από τις επιπλοκές της.

Είναι όμως έτσι? Και ναι, και όχι.

Μια πηγή που τα εξηγεί καλά είναι αυτή (από το Bloomberg). Παραθέτω αυτή διότι, όπως ίσως μαντεύετε, δεν υπάρχει κάποια επιστημονική μελέτη στην οποία να μπορώ να σας παραπέμψω εκτός από μια από το CDC η οποία έχει πολύ περιορισμένα δεδομένα.

Τι προκύπτει από αυτά, σε απλά ελληνικά?

 1. Η σχέση παχυσαρκίας και βαριάς νόσησης από τη γρίπη, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει στοιχειοθετηθεί. Δεν έχει γίνει συγκροτημένη μελέτη που να το αποδεικνύει. Απλώς έχει παρατηρηθεί εμπειρικά μια μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αναλογία παχύσαρκων ανάμεσα στους πάσχοντες. Αυτό είναι που λέμε «anecdotal evidence». Τούτο απέχει φυσικά πολύ από το να αποδεικνύει κάτι, χωρίς βέβαια να σημαίνει οτι δε μπορεί να επιβεβαιωθεί στην πορεία.
 2. Το εύρημα αυτό αφορά όχι απλά παχύσαρκους, αλλά νοσηρά παχύσαρκα άτομα, δηλαδή με δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) 40 και πάνω. Θυμίζω οτι ο δείκτης μάζας σώματος ορίζεται ως: βάρος (σε κιλά) δια το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Άτομο με BMI 18-25 θεωρείται φυσιολογικό, κάτω από 18 θεωρείται ελλιποβαρές, 25-30 υπέρβαρο, 30-40 παχύσαρκο, και πάνω από 40 νοσηρά παχύσαρκο. Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για ακραίας μορφής παχυσαρκία – καθένας μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του.

  Αυτό δε σημαίνει οτι δε μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και για λιγότερο παχύσαρκα άτομα. Πολύ απλά δεν το ξέρουμε, και θα πρέπει ουσιαστικά μετά το τέλος της πανδημίας να αναλυθούν όλα τα στατιστικά στοιχεία για να προκύψει ένα τέτοιο συμπέρασμα. Πιθανότατα όμως η συμβολή της παχυσαρκίας στον κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη να είναι μικρή, ή να αφορά μόνο τη νοσηρή παχυσαρκία.

 3. Ακόμα κι αν όντως υπάρχει σύνδεση μεταξύ νοσηρής παχυσαρκίας και επιπλοκών από τη γρίπη, αυτή τη στιγμή ΔΕ γνωρίζουμε τον βιολογικό μηχανισμό για κάτι τέτοιο. Φυσικά αυτό ούτε αποδεικνύει ούτε αποκλείει τίποτα, η όποια σχέση θα αποδειχθεί επιδημιολογικά (στατιστικά δηλαδή), όμως η πληροφορία για το ΠΩΣ το ένα προκαλεί το άλλο θα εμπλούτιζε την κατανόηση του φαινομένου.

  Υπάρχουν παρ’όλα αυτά αρκετές υποθέσεις για το τι μπορεί να συμβαίνει με τους παχύσαρκους. Για παράδειγμα πολλοί ισχυρίζονται οτι η παχυσαρκία δυσκολεύει την έκπτυξη του θώρακα και αυξάνει τις πιθανότητες το άτομο να παρουσιάσει δύσπνοια και άλλες αναπνευστικές επιπλοκές. Άλλοι τονίζουν την αντοχή στην ινσουλίνη που συνοδεύει την παχυσαρκία, ή την κατάσταση χρόνιας φλεγμονής η οποία επηρεάζει ποικιλοτρόπως το ανοσοποιητικό των ατόμων αυτών. Όλα αυτά όμως είναι υποθέσεις, για ένα φαινόμενο που μπορεί να ισχύει, μπορεί και να μην ισχύει.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω οτι μπορεί να μη μάθουμε ποτέ το εάν οι παχύσαρκοι όντως κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη. Κι αυτό γιατί είναι πολύ δύσκολο στις επιδημιολογικές μελέτες να «απομονωθεί» η επίδραση της παχυσαρκίας από όλους τους άλλους παράγοντες, ενώ είναι ούτως ή άλλως δύσκολο (για μια σειρά από λόγους) να γίνουν καλές επιδημιολογικές μελέτες πάνω στη γρίπη.

Έχουμε λοιπόν ένα σύνολο εμπειρικών παρατηρήσεων, που μπορεί να ισχύουν ή να μην ισχύουν (συμβαίνει συχνά στην ιατρική), και που σε κάθε περίπτωση το μέγεθος και η σημασία τους είναι άγνωστα. Το γεγονός οτι οι παρατηρήσεις αυτές σχετικά με τα παχύσαρκα άτομα λαμβάνουν τόση κάλυψη και τόση προβολή από τα κανάλια, απλώς προσθέτει στη δεδομένη αναξιοπιστία των ΜΜΕ.

Από κει και πέρα, η παχυσαρκία είναι γνωστό οτι προκαλεί ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΑ μια σειρά από προβλήματα υγείας. Με το δεδομένο αυτό, δεν έχει σημασία να αναρρωτιόμαστε για τη γρίπη. Οι φίλοι παχύσαρκοι έχουν σοβαρότερα πράγματα που πρέπει να τους απασχολούν…

Advertisements

Written by hawkeye

26 Ιουλίου 2009 στις 11:48

5 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Να σου πω ότι και εγώ διάβασα το άρθρο στο site της Bloomberg καθώς και την μελέτη στην Καλιφόρνια. Η μελέτη αυτή δείχνει κάτι; 13% των ασθενών ήταν παχύσαρκοι. Το ποσοστό των παχύσαρκων στην Καλιφόρνια είναι 23.1%. Εάν η παχυσαρκία ήταν όντως ΠΟΛΥ σοβαρός παράγοντας, πάνω από 25% των ασθενών θα ‘πρεπε να ήταν παχύσαρκοι με σοβαρές επιπλοκές και όχι το 13%.

  Μανος

  26 Ιουλίου 2009 at 12:30

  • Δυστυχώς αυτού του είδους η αριθμητική είναι λανθασμένη και μεθοδολογικά, και από πλευράς αποτελέσματος. Άλλωστε αν ίσχυε κάτι τέτοιο, η παχυσαρκία θα ήταν προστατευτικός παράγοντας, όχι επιβαρυντικός.

   Το 13% αφορά άτομα «νοσηρά παχύσαρκα» (όπως και οι αναφορές από άλλα μέρη) ενώ το 23.1% τους σκέτο «παχύσαρκους», οπότε τα δύο νούμερα δεν είναι συγκρίσιμα.

   Επίσης τα νούμερα στη μελέτη αυτές είναι ακόμη πολύ μικρά και δε μπορεί να βγεί αξιόπιστο συμπέρασμα.

   Τέλος, απαιτείται άλλη μεθοδολογία, αντίστοιχη μιας κανονικής επιδημιολογικής μελέτης (cohort ή case-control). Χρειάζεται ομάδα ελέγχου, έλεγχος των συγχυτικών παραγόντων, κλπ.

   Το ρεζουμέ είναι οτι ίσως η παχυσαρκία να αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη, αλλά αυτό δε το ξέρουμε στα σίγουρα.

   hawkeye

   26 Ιουλίου 2009 at 13:05

   • Στην έρευνα πάντως λέει obesity. Δεν αναφέρει Morbid obesity ή τέλος πάντων τον βαθμό του καθενός. Μάλιστα και στα αναλυτικά «tables» κανένας ασθενής δεν εμφανίζεται ΜΟΝΟ παχύσαρκος. Άλλος παχύσαρκος με άσθμα, άλλος με καρδιά, άλλος με υπέρταση κτλ

    Τέλος πάντων, ό,τι και να λέμε εγώ έχω τρομοκρατηθεί και έχω αλλάξει το καθημερινό «πρόγραμμα» μου. Άλλοι γιατροί πάλι λένε ότι η παχυσαρκία δημιουργεί χρόνια φλεγμονή που «αδυνατίζει» το ανοσοποιητικό με αποτέλεσμα η γρίπη να σε χτυπάει δυνατότερα… εγώ αναρωτιέμαι… γιατί λοιπόν δεν μας «χτυπάει» περισσότερο η απλή γρίπη; εμένα π.χ. ποτέ δεν με «έχει κάτσει» μέσα η γρίπη και γενικώς πάντα μέσα στο σαββατοκύριακο μου περνούσε ό,τι και να είχα είτε κρύομα είτε γρίπη… ούτε ντεπόν δεν παίρνω… και δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που πήρα αντι-ιικό και μένω και Αγγλία που το κλίμα είναι «ευνοϊκότερο» για τους ιούς.

    Υ.Γ. Το προηγούμενο ποστ μου στην άλλη σελίδα, δεν ήταν επειδή παρεξήγησα. Απλά ήθελα να σου πω ότι δεν με θεωρώ «υγιή» γενικά. Για διευκρίνηση το έγραψα και όχι επειδή θίχτηκα.

    Μανος

    26 Ιουλίου 2009 at 15:19

 2. θα πρότεινες οι νοσηρά παχύσαρκοι να λάβουν κάποια επιπλέον μέτρα? (κάποιοι συνιστούν πχ το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου)

  fm1234

  6 Αυγούστου 2009 at 18:11

 3. Όχι, μόνο τα γενικά μέτρα.

  Οι νοσηρά παχύσαρκοι δε χρειάζεται να κάνουν το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου, εκτός αν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη (τα άτομα με διαβήτη είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου που συνιστάται να εμβολιάζονται για πνευμονιόκοκκο).

  hawkeye

  6 Αυγούστου 2009 at 23:46


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: