PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Η ξεφτίλα του ιατρικού σώματος

7 Σχόλια

Θα με συγχωρήσετε που επιλέγω αυτή την προφανώς ακραία διατύπωση, αλλά δε μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο διαβάζοντας αυτήν εδώ την είδηση. Θα το έχετε σίγουρα ακούσει μέχρι τώρα, αναφέρομαι στη δημοσκόπηση που δημοσιεύει το «ΕΘΝΟΣ» σε 300 ιατρών, τους οποίους ρώτησε για τη γρίπη των χοίρων. Αντιγράφω:

Kαλούμενοι να αποφανθούν εάν ο θόρυβος που έχει προκληθεί για τη νέα γρίπη είναι δικαιολογημένος ή υπερβολικός, οι ερωτηθέντες στη συντριπτική τους πλειονότητα (σε ποσοστό 87,3%) τον χαρακτήρισαν υπερβολικό, έναντι ενός 12% το οποίο έκρινε την υπάρχουσα ανησυχία δικαιολογημένη.

και επίσης:

Tα παραπάνω αποτελέσματα απορρέουν από τη γνωμοδότηση της πλειονότητας των ερωτηθέντων (σε ποσοστό 80,7%) πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα η γρίπη A/H1N1 δεν συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από τη συνήθη εποχική γρίπη, άποψη με την οποία διαφώνησε μόλις το 18,7% αυτών.

Aναλύοντας περαιτέρω τα εν λόγω αποτελέσματα, λιγότερο επικίνδυνη από την εποχική γρίπη χαρακτήρισε τη νέα γρίπη το 80,7% των παθολόγων, το 80,4% των πνευμονολόγων, το 80,8% των παιδιάτρων.

Λυπούμαι, αλλά για άλλη μια φορά (μου συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια, ομολογώ!) ντρέπομαι που είμαι ιατρός… Εξηγώ:

Πριν από οτιδήποτε άλλο, προφανώς αυτά που λέει ο κ. Δημήτρης Τριχόπουλος είναι μπαρούφες, σύμφωνα με το 80% των ιατρών. Τώρα σα να αρχίζω να καταλαβαίνω γιατί οι ιατροί της εποχής είχαν απορρίψει τον Louis Pasteur!

Στη συνέχεια, σας παραπέμπω σε προηγούμενο post μου και επαναλαμβάνω: η εποχική γρίπη έχει πηλίκο προσβολής (attack rate) 5-10% και θνητότητα 0,1-0,2%, ενώ με τις τρέχουσες εκτιμήσεις η νέα γρίπη μπορεί να φτάσει το 30-50% πηλίκο προσβολής με θνητότητα 0,5%. Ποιά είναι λοιπόν πιο επικίνδυνη?

Άρα μάλλον οι φίλτατοι συνάδελφοι δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ ενημερωμένοι. Από τη μια δεν τους κατηγορώ, γιατί είναι υποχρέωση της πολιτείας να τους παρέχει συμπυκνωμένη και έγκυρη πληροφόρηση, και δε το κάνει. Από την άλλη όμως, στην εποχή του internet είναι εγκληματικό οι ιατροί να μη παίρνουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία για να ενημερωθούν «από την πηγή».

Πάμε παρακάτω, και να μιλήσουμε με ακόμη πιο συγκεκριμένα στοιχεία: δείτε λοιπόν το τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη γρίπη, και συγκεκριμένα τη σελίδα 4. Χωρίς να σας μπλέξω, από το διάγραμμα φαίνεται οτι η εποχική γρίπη δεν κυκλοφορεί πρακτικώς στην κοινότητα. Αντίθετα η νέα γρίπη συνεχίζει να εξαπλώνεται και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο, όπως φανερώνουν οι διαδοχικά αυξανόμενοι αριθμοί των κρουσμάτων. Αυτό είναι το ίδιο που συνέβη και στις ΗΠΑ (δείτε το πρώτο σχεδιάγραμμα σ’αυτό το προηγούμενο post), όπου μέσα σε 4 εβδομάδες το νέο στέλεχος επικράτησε των παλιών.

Άρα έχουμε από τη μια έναν ιό (της εποχικής γρίπης) που μεταδίδεται δυσκολότερα και βασικά μόνο εντός περιόδου γρίπης, και από την άλλη έναν ιό (της γρίπης των χοίρων) που συνεχίζει να μεταδίδεται και το καλοκαίρι, δίνοντάς μας μια πρόγευση του τι θα συμβεί το χειμώνα όταν ο συγχρωτισμός θα είναι μεγαλύτερος.

Ποιός από τους δύο λοιπόν είναι χειρότερος?

Σε ότι αφορά τη θνητότητα. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις την ανεβάζουν στο 0,4-0,5% για τη νέα γρίπη, έναντι 0,1-0,2% για την εποχική. Στην πραγματικότητα μπορεί να είναι λιγότερο, γιατί όπως έχω εξηγήσει υπάρχουν πολλές πηγές αβεβαιότητας, τόσο στο ένα νούμερο, αλλα και στο άλλο (της εποχικής). Πριν όμως σπεύσουμε να πούμε οτι η νέα γρίπη είναι εξίσου επικίνδυνη με την παλιά, ας θυμηθούμε οτι αυτή τη στιγμή είναι στην εντατική κάποιοι νέοι άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν άλλα προβλήματα υγείας. Αυτοί μπορεί μεν να είναι ελάχιστοι, και να αποτελούν την εξαίρεση, όμως η εποχική γρίπη πολύ απλά ΔΕN προκαλεί βαριά ιογενή πνευμονία σε νέα και υγιή άτομα. Προσβάλλει βαριά μόνο ηλικιωμένα ή άρρωστα άτομα. Αντίθετα ετούτη εδώ η νέα γρίπη, παρ’ότι η πιθανότητα είναι πάρα πολύ μικρή, έχει ήδη σκοτώσει ορισμένα νέα και υγιή άτομα στο εξωτερικό.

Επομένως ποιά είναι η πιο επικίνδυνη?

Και θα μπορούσα να συνεχίσω να λέω. Ας μη παρεξηγηθώ όμως και ας μη κατηγορηθώ ως τρομολάγνος. Προσπαθώ να σας εξηγήσω οτι ΚΑΙ λόγος ανησυχίας υπάρχει για τη γρίπη των χοίρων, ΚΑΙ μέτρα οφείλουν να παρθούν (κυρίως από την πολιτεία), ΚΑΙ αβεβαιότητα υπάρχει, με το θεωρητικό ενδεχόμενο τα πράγματα να χειροτερέψουν στην πορεία. Βέβαια ο πανικός δε δικαιολογείται, ούτε τα σχολεία θα χρειαστεί να κλείσουν κατά πάσα πιθανότητα (θα γράψω post και γι’αυτό σύντομα ελπίζω), και ο πρώτος είμαι που σας λέει από την αρχή να μην ακούτε τα κανάλια.

Δεν είναι ανάγκη από το ένα άκρο, της τρομολαγνείας, να πάμε στο άλλο άκρο, του εφησυχασμού.

Κι αυτό που με εξοργίζει με τους συναδέλφους ιατρούς είναι οτι δε μπορεί να συντάσσονται με το άκρο, γιατί αυτό προδίδει συλλογική άγνοια για το θέμα της γρίπης. Για να μη πω, «μαύρα μεσάνυχτα»! Είναι που είναι η αξιοπιστία των ιατρών στην κοινωνία αρκετά χαμηλή, δε χρειάζεται να εκμηδενιστεί τελείως.

Σταματάω εδώ για να μη πω τίποτα χειρότερο…

Advertisements

Written by hawkeye

4 Αυγούστου 2009 στις 16:17

7 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. ειδικά στην προκειμένη περίπτωση λόγω του πανδημικού φαινομένου όντως η πολιτεία υποχρεώνεται να παρέχει ενημέρωση έγκυρη και συμπυκνωμένη… ΟΚ σύμφωνοι

  γενικότερα όμως πιστεύεις ότι η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να παρέχει ενημέρωση στους ιατρούς (και γενικότερα στους υγειονομικούς) ή είναι υποχρέωση μας να ακολουθούμε το παράδειγμα σου και να ξεστραβωνόμαστε μόνοι μας; (αντί να αφήνουμε «άλλους» να μας «ξεστραβώσουν» με το αζημίωτο φυσικά);

  yet another knight of the λ calculus

  4 Αυγούστου 2009 at 17:16

 2. Συμβαίνουν και τα δύο. Απλά στον καιρό του internet δεν υπάρχει δικαιολογία για κανέναν να μην είναι ενημερωμένος, ότι κι αν κάνει η πολιτεία. Αλλά τι λέμε, μεγάλη μερίδα ιατρών, ακόμη και νέων, δε ξέρουν αγγλικά και internet.

  Το μόνο σίγουρο είναι οτι δε πρέπει να μας «ξεστραβώνουν» οι φαρμακευτικές… Άλλωστε αυτές δεν είναι δουλειά τους να ξεστραβώνουν, αλλά να διαφημίζουν προϊόντα (με θεμιτά και αθέμιτα μέσα).

  hawkeye

  5 Αυγούστου 2009 at 09:10

 3. Δεν μπορώ να καταλάβω το οργισμένο ύφος και τα υβριστικά σχόλια στον ιατρικό κλάδο. Φυσικά πρέπει να μας ανησυχεί η επερχόμενη (;) πανδημία αλλά προσωπικά δεν μπορώ να συμμετέχω στην τρομολαγνεία των ΜΜΕ όπου επί 3 μήνες αναφέρονται σε μία νόσο που δεν είχε ούτε ένα νεκρό την χώρα. Όταν έρθουν (και εφόσον έρθουν) τα πρώτα θύματα τι θα κάνουμε δηλαδή; Να σου θυμίσω την ανάλογη γρίπη των χοίρων στο Fort Dix του New Jersey το 1976 όπου τα 2 (και μοναδικά αν δεν κάνω λάθος)θύματα της «πανδημίας» ακολούθησε μία αντι ιική υστερία- εκστρατεία με αποτέλεσμα να εμβολιαστούν 220 εκατ. Αμερικάνοι. Τα θύματα από σ. Gullain Barre ήταν δεκάδες από τη γρίπη 2. Επίσης να σου θυμήσω ότι από την γρίπη των πτηνών τα σενάρια μιλούσαν μέχρι και για 25 εκατ. νεκρούς παγκοσμίως και εν τέλει ήταν 770 (αν θυμάμα καλά τα νούμερα). Ας περιμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις. Όσον αφορά τη νοσηρότητα της νέας γρίπης που αναφέρεις δεν την αμφισβητώ αλλά πιθανολογούν στο Lancet ότι είναι υπερεκτιμημένη καθώς λόγω της ηπιότητας της νόσου υπάρχουν πολλά περιστατικά που δεν αναφέρονται αντιθέτως αναφέρονται κυρίως τα βαρειά. Ψυχραιμία λοιπόν…

  ΜΙΧΑΛΗΣ Σ

  6 Αυγούστου 2009 at 12:44

 4. Ίσως βιάστηκες λίγο στο σχόλιό σου…

  Για τη γρίπη στο Fort Dix το 1976 έχω αναφερθεί εδώ, και έχω εξηγήσει γιατί είναι πολύ διαφορετική ιστορία από την τωρινή. Τότε ο ιός δε πέρασε καν το φράκτη του στρατοπέδου, ενώ τώρα ο ιός βρίσκεται σ’όλο τον κόσμο. Επίσης είσαι εσφαλμένα ενημερωμένος, γιατί οι Αμερικάνοι που εμβολιάστηκαν ήταν δεν ήταν 45 εκατομμύρια, όχι 220.

  Για τη γρίπη των πτηνών επίσης τα έχω εξηγήσει με αρκετή ελπίζω σαφήνεια εδώ. Ο κίνδυνος (που υπάρχει ακόμη, και θα συνεχίσει να υπάρχει) είναι η -ιδιαίτερα θανατηφόρα- γρίπη των πτηνών να ανασυνδυαστεί και να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. ΤΟΤΕ θα έχουμε τα εκατομμύρια των νεκρών. Αυτό δεν είναι θεωρητικό, έχει συμβεί στο παρελθόν και κανείς δε ξέρει πότε θα ξανασυμβεί.

  Στο ίδιο post έχω ήδη εξηγήσει και αυτά που λες, για την αβεβαιότητα γύρω από τις εκτιμήσεις της θνητότητας. Μόνο που τα ελάχιστα δεκαδικά ψηφία στη θνητότητα, μεταφράζονται σε εκατομμύρια θανάτους. Κι ακόμη κι αν η νέα γρίπη είχε την ίδια θνητότητα με την εποχική (που με όλες τις τρέχουσες εκτιμήσεις είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ απίθανο), μόνο και μόνο η υψηλότερη αναλογία προσβολής (πόσοι προσβάλλονται στον πληθυσμό) θα σήμαινε αρκετούς παραπάνω θανάτους.

  Τώρα μήπως καταλαβαίνεις το οργισμένο ύφος και τα υβριστικά σχόλια για τον ιατρικό κλάδο? Στον οποίο ανήκω και εγώ, και υποπτεύομαι ίσως ανήκεις και εσύ?

  Υπάρχουν λόγοι για να είμαστε ψύχραιμοι, όπως έχω ξαναπεί, αλλά οπωσδήποτε δεν είναι αυτοί που παραθέτεις. Ο καλύτερος εχθρός του πανικού είναι η καλή γνώση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα με την πανδημία θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα. Και πρέπει να κρατήσουμε την ατάκα του Τριχόπουλου (το link που παραθέτω στο post): ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο.

  hawkeye

  6 Αυγούστου 2009 at 14:36

 5. Η αρρωστοφοβία δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και θα σε συμβούλευα να διαβάσεις αυτό :http://www.cell.com/abstract/S0092-8674(09)00635-7

  Η ανθρωπότητα έχει ζήσει με επιδημίες, σεισμούς και λιμούς και επιβίωσε.Και πολλοί προέβλεψαν το τέλος του κόσμου από κομήτες, ιούς, πολέμους κλπ. Ας συνεχίσουμε τη μας ζωή και ας αφήσουμε μόνο τους ειδικούς να κάνουν τα σενάρια τους, και ας ενημερωθούμε για τις αποφάσεις που πρέπει να εφαρμόσουμε στο τέλος.
  Εγώ, πάντως, θα σκεφτώ πολυ να εμβολιάσω τα 3 παιδιά μου.
  Με εκτίμηση ένας ξεφτίλας ιατρός…

  Μιχάλης Σ

  6 Αυγούστου 2009 at 21:34

 6. Κοίταξε συνάδελφε, επειδή μ’έχεις παρεξηγήσει και κάπου φταίω και εγώ σ’αυτό…

  Αν διαβάσεις το post άλλη μια φορά θα καταλάβεις οτι η διατύπωση «ξεφτίλα» ΔΕΝ έχει στόχο γενικά όσους δεν ανησυχούν για την γρίπη, αλλά πολύ συγκεκριμένα όσους λόγω άγνοιας και κακής ενημέρωσης λένε οτι δεν ανησυχούν.

  Κι αυτό τεκμαίρεται από το γεγονός οτι το 80% των συναδέλφων στη δημοσκόπηση ισχυρίζεται οτι «η γρίπη A/H1N1 δεν συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από τη συνήθη εποχική γρίπη», πράγμα το οποίο είναι προδήλως λανθασμένο, αν βάλεις κάτω ολοκληρωμένα και με ακρίβεια τα επιστημονικά δεδομένα.

  Αυτό είναι που με σοκάρει και χρησιμοποίησα αυτή την ακραία διατύπωση, δηλαδή το οτι για ένα τόσο σοβαρό θέμα οι ιατροί δείχνουμε να έχουμε μαύρα μεσάνυχτα για το τι πραγματικά συμβαίνει.

  Άλλωστε και εγώ έχω επανειλημμένα τονίσει οτι δε χρειάζεται πανικός, συμφωνώ δε πλήρως με αυτά που λες στο τελευταίο σχόλιο. Ούτε το τέλος του κόσμου ήρθε από τη γρίπη, η ζωή συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, και τα θέματα αυτά πρωτίστως αφορούν τους ειδικούς επιστήμονες και την πολιτεία που σχεδιάζει και αποφασίζει.

  Άρα σε παρακαλώ μη θεωρείς οτι προσπαθώ να σε προσβάλω ή να σε υποτιμήσω. Δεν είναι έτσι, και ζητώ συγνώμη για την παρεξήγηση. Ελπίζω να γίνομαι σαφέστερος τώρα.

  Ειδικά για το εμβόλιο, πρόσεξε οτι σε ολόκληρο το blog έχω αποφύγει επιμελώς να πάρω θέση. Κι αυτό γιατί είναι νωρίς ακόμη να κρίνουμε αν, ποιούς και πόσο αξίζει να εμβολιάσουμε. Ευρωπαϊκή σύσταση δεν υπάρχει, και πριν ελάχιστες μέρες βγήκε η αμερικανική σύσταση από το CDC:

  http://www.cdc.gov/h1n1flu/vaccination/acip.htm

  Μπορείς να δείς τι λέει. Μου αρέσει πολύ σαν κείμενο γιατί ο τρόπος που είναι γραμμένο δείχνει επαγγελματισμό. Και στοιχειοθετεί και το σκεπτικό του.

  hawkeye

  6 Αυγούστου 2009 at 23:33

  • O.K.
   Πάντως η προσπάθεια σου είναι πράγματι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ… Συγχαρητήρια.

   ΜΙΧΑΛΗΣ Σ

   7 Αυγούστου 2009 at 08:09


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: