PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Εμβόλιο και παρενέργειες (2)

15 Σχόλια

Ύστερα από μακρά περίοδο απραξίας, επανέρχομαι… απρόθυμα θα έλεγα με αφορμή τον τελευταίο χαμό που γίνεται στα κανάλια σχετικά με το εμβόλιο. Σίγουρα θα έχετε ακούσει σχετικά με την υποτιθέμενη επιστολή των Βρετανών ειδικών που «ενοχοποιεί» υποτίθεται το εμβόλιο της νέας γρίπης για σοβαρές παρενέργειες. Ορίστε μερικά links:

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1042983&lngDtrID=252
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4531564
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11387&subid=2&pubid=5342879
http://www.tvxs.gr/v18413

Με κίνδυνο να φανώ κουραστικός, θα πω οτι και πάλι τα ΜΜΕ ξεπέρασαν τον εαυτό τους σε ανευθυνότητα και ανοησία. Προσωπικά αυτό που έκανα πρώτα απ’όλα ήταν να ψάξω την «πηγή» του ρεπορτάζ, η οποία είναι το ακόλουθο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1206807/Swine-flu-jab-link-killer-nerve-disease-Leaked-letter-reveals-concern-neurologists-25-deaths-America.html

Προσέξτε λοιπόν οτι το δημοσίευμα αναφέρεται μεν αλλά δε δημοσιεύει την περίφημη επιστολή! Πολύ περίεργο… Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, και άλλωστε η Daily Mail δεν είναι και η σοβαρότερη εφημερίδα της Βρετανίας. Γι’αυτό και παρά τους πηχαίους και παραπλανητικούς τίτλους (που αναφέρονται σε 25 θανάτους χωρίς να λένε πότε – στην πραγματικότητα το έτος 1976), λίγο πιο κάτω περιγράφουν ακριβώς ποιά είναι η πραγματικότητα (μεταφράζω από το ανωτέρω link – τα bold δικά μου):

[Η επιστολή] λέει στους νευρολόγους οτι θα πρέπει να επαγρυπνούν για αύξηση μιας εγκεφαλικής διαταραχής που ονομάζεται σύνδρομο Guillain-Barre (GBS), η οποία θα μπορούσε να πυροδοτείται από το εμβόλιο

Το σύνδρομο προσβάλλει το περίβλημα των νεύρων, προκαλώντας παράλυση και αδυναμία αναπνοής, και μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Η επιστολή εστάλη σε περίπου 600 νευρολόγους στις 29 Ιουλίου, και είναι η πρώτη ένδειξη ανησυχίας στα ανώτερα κλιμάκια οτι το εμβόλιο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Αναφέρεται στη χρήση ενός παρόμοιου εμβόλιου γρίπης χοίρων στις ΗΠΑ το 1976.

Αμέσως -πριν πω εγώ οτιδήποτε- ένας ευφυής αναγνώστης θα επισημάνει μερικά περίεργα πράγματα:

 1. Τις λέξεις «επαγρύπνηση» και «θα μπορούσε». Άρα μιλάμε για κάποιο δυνητικό κίνδυνο, όχι για κάτι χειροπιαστό και συγκεκριμένο. Πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, τη στιγμή που εμβόλιο δεν έχουμε δεί ακόμη! Οι κλινικές δοκιμές τρέχουν, και τα αποτελέσματά τους δεν έχουν υπάρξει ακόμα.
 2. Αφού η επιστολή εστάλη από το Health Protection Agency (το βρετανικό ΚΕΕΛΠΝΟ) σε ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά… 600 νευρολόγους, τότε μάλλον δεν αναφέρεται σε κάποιο φοβερό μυστικό, έτσι δεν είναι?
 3. Η λέξη «παρόμοιο», που εντοπίζει τον δυνητικό κίνδυνο όχι στο τωρινό εμβόλιο αλλά σε κάποιο παρόμοιο, πάνω από 30 χρόνια παλιότερα (το 1976).

Η πραγματικότητα είναι η εξής: το εμβόλιο αναφέρεται στην υπόθεση του 1976 στις ΗΠΑ, για την οποία έχω ήδη γράψει και εξηγήσει τι πραγματικά συνέβη, και τι πήγε στραβά. Μπορείτε να το ξαναδιαβάσετε.

Εν συντομία, η τότε γρίπη χοίρων δεν έχει καμμία σχέση με την τωρινή. Ο ιός τότε δεν είχε ξεφύγει στην κοινότητα, και το θανάσιμο λάθος ήταν οτι προχωρήσαν σε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού ουσιαστικά χωρίς να υπάρχει απειλή. Σημειώστε οτι παρά τα όσα λέει το άρθρο ΟΥΔΕΠΟΤΕ αποδείχθηκε αιτιολογική σχέση των περιστατικών Guillain-Barre που σημειώθηκαν τότε με το εμβόλιο της γρίπης.

Την εποχή εκείνη, και στα πλαίσια του εμβολιασμού, στις ΗΠΑ υπήρξε σύστημα επιτήρησης των παρενεργειών. Στην επιδημιολογία ισχύει το αξίωμα: «βρίσκεις ότι ψάχνεις». Αν ψάχνεις για κάποια νόσο Χ, θα βρείς πολλά περιστατικά τα οποία πριν διαλανθάναν της προσοχής, με αποτέλεσμα να καταγράφεται ψευδής «αύξηση» των κρουσμάτων λόγω αυξημένου ελέγχου. Το 1976 η αύξηση των κρουσμάτων Guillain-Barre καταγράφτηκε την ίδια περίοδο που γινόταν ο εμβολιασμός. Όμως το Guillain-Barre είναι μια σπανιότατη ασθένεια (ευτυχώς), και δεν αποκλείεται η αύξηση που σημειώθηκε να οφειλόταν σε αυξημένη επαγρύπνηση.

Το σημαντικό είναι οτι παρ´ολο που δεν υπήρξε απόδειξη για σχέση του τότε εμβολίου με το σύνδρομο Guillain-Barre, και παρ’ότι για το εμβόλιο της εποχικής γρίπης δεν έχει βρεθεί κάποιο πρόβλημα, η επιστολή καλεί τους Βρετανούς νευρολόγους να επαγρυπνούν για τυχόν κρούσματα GBS. Αυτό είναι η υπεύθυνη στάση μιας πολιτείας, να προσπαθεί να ανιχνεύσει και να αντιμετωπίσει τους κινδύνους.

Από κει και πέρα τονίζω οτι το σημαντικό είναι η ισορροπία μεταξύ προσδοκώμενου όφελους και δυνητικού κινδύνου. Αν το μέγεθος της απειλής, και συνακόλουθα τα οφέλη του εμβολιασμού είναι σημαντικά, ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει.

Επίσης πρέπει να επισημανθεί οτι η συζήτηση δε μπορεί να επικεντρώνεται αποκλειστικά στο εμβόλιο, γιατί υπάρχουν πολύ σοβαρότερα θέματα που θα πρέπει να τεθούν, με πρώτο αυτό της διαφύλαξης των νοσοκομείων. Το να συζητάμε για το εμβόλιο είναι αποπροσανατολιστικό στη φάση αυτή…

Κατά τα λοιπά, η ιστορία αυτή με τις παρενέργειες του εμβολίου είναι άλλη μια ΦΟΥΣΚΑ των καναλιών (που ξεκίνησε βέβαια από τη Βρετανία, για να είμαστε δίκαιοι), τα οποία εκμεταλλεύονται δεόντως την ανόητη περίοδο στα κανάλια για να μας ταϊσουν ανοησίες. Απλά μην τους δίνετε σημασία, και ενημερωθείτε διαβάζοντας τι έγινε στην Αμερική το 1976.

Nothing to see here…

Advertisements

Written by hawkeye

18 Αυγούστου 2009 στις 01:02

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

15 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Καλημέρα! Θα μπορούσες σύντομα να περιγράψεις τον τρόπο σκέψης σου για να αποφασίσεις αν θα κάνεις ή όχι το εμβόλιο;

  Petros Amiridis

  18 Αυγούστου 2009 at 11:32

 2. Έχω εξηγήσει οτι η συζήτηση για το εμβόλιο είναι ανεπίκαιρη και άσκοπη. Αντίστοιχα έχω αποφύγει να πάρω θέση για το αν ο ίδιος θα ήθελα να κάνω το εμβόλιο ή όχι.

  Το βασικό θέμα για τη γρίπη είναι η απόκριση του συστήματος υγείας, όχι ο εμβολιασμός.

  Επίσης ακόμη δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, ούτε έχει αποφασιστεί σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο η στρατηγική εμβολιασμού, ποιοί δηλαδή θα εμβολιαστούν και με ποιά προτεραιότητα. Ούτε βεβαίως μπορούμε να προεξοφλήσουμε την πορεία της επιδημίας από τώρα.

  Επομένως θέλω να πω οτι δεν έχουμε τα δεδομένα αυτή τη στιγμή για να κρίνουμε αν θα πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο.

  Θα τονίσω όμως δύο στοιχεία:

  1. Αν πάρουμε ως παράδειγμα την αντίστοιχη στρατηγική εμβολιασμού των Αμερικανών, το πράγμα δεν πηγαίνει προς μαζικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, αλλά προς εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων. Άρα οι περισσότεροι δε θα χρειαστεί να προβληματιστούν…

  2. Η πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά κάποιος από τη γρίπη είναι μικρή. Ακόμη πιο μικρή είναι η πιθανότητα κάποιος να υποστεί παρενέργεια από το εμβόλιο. Το θέμα είναι η ισορροπία μεταξύ των δύο πιθανοτήτων, των δύο κινδύνων. Δηλαδή το ποιά είναι μεγαλύτερη.

  Φιλοσοφικά, ο καθένας από εμάς μπορεί να κρίνει μόνος του και να πάρει τις αποφάσεις του με βάση τα νούμερα των πιθανοτήτων. Π.χ. ένας κίνδυνος σοβαρής νόσησης 0.5% μπορεί για τους περισσότερους να είναι αμελητέα ποσότητα, και να αποφασίσουν να το «διακινδυνεύσουν». Όμως όταν έχεις έναν πληθυσμό, το 0.5% μεταφράζεται σε άτομα, σε ανθρώπους. Για τους ανθρώπους αυτούς η «πιθανότητα» είναι 100%.

  Γι’αυτό ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει εφ’όσον υποστηρίζεται από τα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα.

  Με το ίδιο σκεπτικό, δε μπορώ να ταχθώ υπέρ των περίφημων Flu parties, όπου οι άνθρωποι προσπαθούν επίτηδες να κολλήσουν τη γρίπη. Καθένας για τον εαυτό του μπορεί να αψηφά τον όποιο μεγάλο ή μικρό κίνδυνο βαριάς νόσησης από τον ιό, και καλά κάνει. Όμως σε επίπεδο πληθυσμού ο κίνδυνος μεταφράζεται σε άτομα που θα προσβληθούν και θα νοσήσουν βαρειά. Γι’αυτό κανένας υπεύθυνος ειδικός δε θα σας πεί να πάτε σε flu party, έστω κι αν ομολογουμένως έχει κάποια ψήγματα λογικής.

  hawkeye

  18 Αυγούστου 2009 at 23:40

 3. Μια ερώτηση γιατί μπερδεύτηκα,
  τα παιδιά 6 μηνών εως 18 ετών θα εμβολιαστούν και με ποια προτεραιότητα;

  ΜΙΧΑΛΗΣ Σ

  21 Αυγούστου 2009 at 08:58

 4. Σύμφωνα με τη στρατηγική εμβολιασμού των αμερικανών (link), ναι θα εμβολιαστούν.

  Ως προς την προτεραιότητα, το CDC διακρίνει ουσιαστικά μόνο 2 επίπεδα: οι ομάδες πρώτης προτεραιότητας, και όλοι οι άλλοι. Ανάμεσα στις ομάδες δε βάζει άλλες πιο ψηλά και άλλες πιο χαμηλά. Όμως σε αυτό το δελτίο τύπου, λέει οτι εφ’όσον υπάρξει περιορισμένη διαθεσιμότητα του εμβολίου θα πρέπει να εμβολιαστεί ένα πιο περιορισμένο σύνολο ομάδων, και συγκεκριμένα για τα παιδιά:

  – όλα από 6 μηνών ως 4 ετών
  – από 5-18 ετών μόνο όσα έχουν χρόνια προβλήματα υγείας

  Ξανατονίζω οτι αυτές είναι οι αμερικανικές οδηγίες, τις ευρωπαϊκές δε τις έχουμε δεί ακόμη, και κανονικά πρέπει να δούμε ελληνικές οδηγίες γιατί η στρατηγική εμβολιασμού οφείλει να είναι τοπική και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυριότεροι εκ των οποίων είναι η διαθεσιμότητα εμβολίων και οι δυνατότητες των υπηρεσιών υγείας.

  Με την ευκαιρία, θυμάστε που σας έλεγα οτι δε πρόκειται να πάρουμε εμβόλια εγκαίρως; Τελικά ακόμη και οι Αμερικανοί δε προλαβαίνουν να πάρουν εγκαίρως τα εμβόλια που θέλουν, και μάλιστα για έναν αρκετά αστείο λόγο: δεν έχουν αρκετό capacity όχι για να τα παράγουν, αλλά για να τα… συσκευάσουν! Μη γελάτε… όλα παίζουν ρόλο! Δε μπορεί κανείς να… εμβόλιάσει από το καζάνι!!

  hawkeye

  21 Αυγούστου 2009 at 10:53

 5. Σχολίασε μου λοιπόν, σε παρακαλώ,το δημοσίευμα με τις συστάσεις του
  εθνικού επιστημονικού συμβουλίου για την πανδημία. Προφανώς άλλα ισχύουν εδώ και άλλα στις ΗΠΑ όσον αφορά τα παιδιά…
  http://news.pathfinder.gr/health/571392.html

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συνέπειά σου.

  ΜΙΧΑΛΗΣ Σ

  21 Αυγούστου 2009 at 12:06

 6. Ο λόγος που δεν κάνω ξεχωριστό post γι’αυτό είναι διπλός: Πρώτον, γιατί οι οδηγίες αυτές είναι μια απλή σύσταση της επιτροπής για την οποία μας ενημέρωσαν τα κανάλια, και δεν το έχω δει πουθενά επισήμως γραμμένο (ούτε καν σε δελτίο τύπου του υπουργείου). Δεύτερον, γιατί δεν πιστεύω οτι θα τηρηθεί μια τέτοια σύσταση, και δε πιστεύω οτι θα γίνει καν εμβολιασμός στη χώρα μας.

  Αξίζει βέβαια να σχολιαστεί οτι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε εμβολιασμό όλου του πληθυσμου, και η επιτροπή φέρεται τώρα να μη συνιστά εμβολιασμό στις ηλικίες κάτω των 18 ετών. Αυτό αν μη τι άλλο μαρτυρά τον ερασιτεχνισμό της πολιτείας…

  Επί της ουσίας, δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί βάζουν όριο στα 18 έτη. Άλλωστε τα άτομα κάτω των 18 με χρόνια προβλήματα υγείας (π.χ. άσθμα) δε θα πρέπει να εμβολιαστούν? Το υπονοεί και η εισήγηση της επιτροπής (=»δεύτερη ομάδα»), αλλά δε το κάνει σαφές.

  Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης θεωρείται ασφαλές και κάτω των 18, και μάλιστα προτείνεται και από το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών για συγκεκριμένες κατηγορίες παιδιών. Επίσης υπάρχει σκεπτικό για τον εμβολιασμό των παιδιών: οτι πηγαίνουν σχολείο, αναμειγνύονται με πολλά άλλα παιδιά, και αποτελούν εξαιρετικούς φορείς του ιού της γρίπης. Δεν είναι ανόητοι οι αμερικανοί που περιλαμβάνουν και τα παιδιά στον εμβολιασμό, και είμαι σίγουρος οτι και οι ευρωπαίοι όταν αποφασίσουν θα κάνουν το ίδιο.

  Η γνώμη μου είναι οτι οι παιδίατροι (τουλάχιστον οι «top», που συμμετέχουν σε επιτροπές) είναι από τη φύση τους κάπως… πως να το πω κομψά… «αντιδραστικοί». Δεν έχουν πρόβλημα να δίνουν εμβόλια τετραδύναμα, πενταδύναμα, εξαδύναμα, αλλά έχουν πρόβλημα να δώσουν το πανδημικό εμβόλιο γρίπης. Δεν έχουν πρόβλημα να δίνουν εμβόλια αδοκίμαστα και με πολύ αμφίβολο όφελος για τη δημόσια υγεία, όπως το Gardasil / Cervarix (κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας), αλλά έχουν πρόβλημα να δώσουν το εμβόλιο BCG (κατά της φυματίωσης).

  Τώρα μη σας μπερδεύει το γεγονός οτι το πανδημικό εμβόλιο γρίπης θα κοστίσει πολύ λόγω ποσότητας. Σαν μονάδα (1 δόση εμβολίου), τόσο το εμβόλιο γρίπης όσο και το BCG έχουν χαμηλότατα «περιθώρια κέρδους». Ο νοών νοείτο.

  Τον αποκλεισμό των παιδιών από τις προς εμβολιασμό ομάδες θα μπορούσα να τον κατανοήσω υπό δύο προϋποθέσεις:

  Η μία είναι αν τα δεδομένα ασφάλειας από τις μελέτες στα παιδιά δεν ήταν καλά. Προς το παρόν όμως δεν τα έχουμε τα δεδομένα αυτά ούτε καν για τους ενήλικες (άρα αυτόματα οι στρατηγικές εμβολιασμού όλων των χωρών εμπεριέχουν κάποια αβεβαιότητα και μπορεί να αναθεωρηθούν).

  Η άλλη είναι ο αριθμός των εμβολίων που θα πάρουμε. Όπως είπα ήδη, η στρατηγική εμβολιασμού εξαρτάται από το πόσα εμβόλια θα έχουμε (κοινή λογική είναι αυτό). Εφόσον λοιπόν τα εμβόλια δε φτάνουν μπορεί να κριθεί οτι άλλες ομάδες έχουν υψηλότερη προτεραιότητα.

  Φαίνεται όμως οτι στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού η επιτροπή βλέπω οτι κατέταξε ΟΛΟ τον πληθυσμό σε 5 επίπεδα προτεραιότητας για εμβολιασμό (ακόμη και τους άνω των 65 ετών), αφήνοντας απ’έξω μόνο τα παιδιά. Πρόκειται λοιπόν για veto των παιδιάτρων, καλώς ή κακώς.

  Προφανώς το υπουργείο δεν έθεσε υπόψη της επιτροπής κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παραλαβής εμβολίων. Οι σοβαρές επιτροπές στις σοβαρές χώρες βάζουν κάτω τα στατιστικά, πόσα άτομα είναι σε κάθε ομάδα και άρα πόσα εμβόλια χρειάζονται, κοιτάζουν πόσα εμβόλια θα παραλάβουνε και με τι χρονοδιάγραμμα, και αποφασίζουν για τη βέλτιστη χρησιμοποίηση αυτών. Κάτι μου λέει οτι το δικό μας υπουργείο και η δική μας επιτροπή δεν λειτουργησε ακριβώς έτσι…

  hawkeye

  21 Αυγούστου 2009 at 14:19

 7. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ…ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΤΥΠΩΣΕΙ ΕΝΤΥΠΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Ο ΕΝ ΔΥΝΑΜΗ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΜΒΟΛΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ…ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ?
  ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΣΕ ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΠΑΘΕΤΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΘΑ ΦΤΑΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΙ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΤΕ…

  ΘΑΝΑΣΗΣ

  25 Αυγούστου 2009 at 00:36

 8. Μη δίνεις σημασία σ’αυτά που λέει το υπουργείο σχετικά με το θέμα αυτό που θίγεις. Οι άνθρωποι απλώς έχουν τρικυμία εν κρανίω. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι οτι δε θα γίνουν καν εμβολιασμοί – πολύ περισσότερο υποχρεωτικοί…

  hawkeye

  25 Αυγούστου 2009 at 09:17

 9. Σου στέλνω ένα άρθρο που έγραψα για τον τοπικό τυπο:
  ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ
  Από μέρα σε μέρα αναμένονται τα τελικά πορίσματα των δοκιμών των εμβολίων για τη νέα (πανδημική) γρίπη. Η απόφαση για εμβολιασμούς πρέπει να εξασφαλίζει μεγαλύτερα οφέλη σε σχέση με τον μη εμβολιασμό. Παρά το γεγονός ότι η νέα γρίπη ως τώρα δείχνει ήπια για το 99% των περιστατικών εντούτοις προβληματίζει το γεγονός ότι αναμένεται να προσβληθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού (από 30- 50%! ) και ότι αυτοί που νοσούν βαριά δεν ανήκουν αποκλειστικά στις κλασσικές ομάδες κινδύνου (όπως στην κλασσική εποχιακή γρίπη) αλλά κατά 30% είναι νέοι άνθρωποι κάτω συνήθως κάτω των 30 ετών. Απέναντι στο φόβο κατάρρευσης των συστημάτων υγείας αλλά και των κοινωνικών δομών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέχρι τώρα και με τα υπάρχοντα δεδομένα προσανατολίζεται σε συστάσεις για εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων (δεν κρίνεται απαραίτητος ο καθολικός εμβολιασμός) και συγκεκριμένα:
  • Έγκυες μετά το 2ο τρίμηνο εγκυμοσύνης
  • Ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό
  • Ενήλικες που φροντίζουν παιδιά μικρότερα των έξι μηνών
  • Παιδιά και νεαροί ενήλικοι από 6 μηνών έως 24 ετών.
  • Όλα τα άτομα από 24- 64 ετών που κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας και ανοσοκαταστολή. (τα άτομα άνω των 65 ετών δεν προσβάλλονται συνήθως από τη νέα γρίπη)
  Όλες αυτές οι ομάδες αποτελούν πάνω από το 30% του πληθυσμού και αρκούν για να δημιουργηθεί το φαινόμενο της έμμεσης ανοσίας (ανοσία της αγέλης) της προστασίας δηλαδή των μη εμβολιασμένων επειδή ακριβώς ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί γρήγορα επειδή ένα σημαντικό κομμάτι πληθυσμού έχει ήδη αποκτήσει ανοσία.
  Η χώρα μας, σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να παραλάβει 2.000.000 εμβόλια από την εταιρεία GlaxoSmithΚline (η παραλαβή τους θα ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου), 3.000.000 εμβόλια από την εταιρεία Νovartis (η παραλαβή των 2.000.000 δόσεων θα γίνει ως τις 15 Νοεμβρίου και θα ακολουθήσουν στις αρχές Ιανουαρίου άλλο 1.000.000 δόσεις), καθώς και 3.000.000 εμβόλια από την εταιρεία Sanofi Ρasteur (η παραλαβή θα ξεκινήσει 15 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί αρχές Ιανουαρίου).

  Παρόλα αυτά πολλοί είναι διστακτικοί δύσπιστοι απέναντι στο εμβόλιο της νέας γρίπης. Άλλοτε με λογικά επιχειρήματα και άλλοτε με θεωρίες συνομωσίας και ανυπόστατους ψιθύρους έχει αναπτυχθεί, στο διαδίκτυο κυρίως, μια μεγάλη συζήτηση για την ανάγκη εμβολιασμού. Ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι η απόφαση για εμβολιασμό είναι προσωπική και δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα καταναγκασμού, πρέπει να αναφέρω ότι το εμβόλιο για τη νέα γρίπη δεν είναι ούτε καινούργιο ούτε πειραματικό. Παρόμοια εμβόλια γίνονται κάθε χρόνο για την εποχιακή γρίπη. Η μόνη διαφορά είναι ότι το ετήσιο εμβόλιο παρέχει ανοσία σε τρία στελέχη ενώ το πανδημικό εμβόλιο μόνο για τη νέα γρίπη. Κατά τα άλλα και ο τρόπος παραγωγής και οι δοκιμές γίνονται με τους ίδιους όρους. Μία άλλη διαφορά είναι ότι το εμβόλιο της νέας γρίπης απαιτεί και δεύτερη δόση μετά από 3 εβδομάδες για να επιτύχει το βέλτιστο επίπεδο ανοσίας.

  Η καχυποψία για το εμβόλιο της νέας γρίπης βασίζεται στους εξής παράγοντες:
  Έλλειψη εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις, τις φαρμακοβιομηχανίες και τους γιατρούς.
  Ως ένα βαθμό αυτή θα μπορούσε να αποδοθεί στα γεγονότα του 1976 όπου για μια αναμενόμενη πανδημία γρίπης των χοίρων (που δεν συνέβη ποτέ και που δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή) η κυβέρνηση των ΗΠΑ για επικοινωνιακούς, κυρίως, λόγους προέβει στο μαζικό εμβολιασμό 48 εκατομμυρίων Αμερικανών (22% του πληθυσμού). Μετά τον εμβολιασμό παρουσιάστηκαν 532 κρούσματα της νευροπάθειας Gullain Barre (GBS) (συχνότητα 1:100.000) ,που συνδέθηκε με τον εμβολιασμό, καθώς και 25 θάνατοι. Στα 23 χρόνια που πέρασαν η βιοτεχνολογία ανεπτύχθη σημαντικά και τις τελευταίες δεκαετίες το GBS δεν θεωρείται ουσιαστικά παρενέργεια του εμβολίου της γρίπης (συχνότητα 1:1.000.000 σε μία μόνο από τις πολλές μελέτες που είναι η ίδια ή και μικρότερη από τη συχνότητα του συνδρόμου στο γενικό πληθυσμό).
  Όσον αφορά το λαϊκίστικο επιχείρημα ότι γιατροί και φαρμακοβιομηχανίες έχουν συμφέρον από την προώθηση του εμβολίου, θα πρέπει να αναφέρω ότι λογικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να σταθεί διότι μάλλον υπάρχει μεγαλύτερο συμφέρον η πανδημία να πάρει μεγάλες διαστάσεις ώστε να ανεβεί η ιατροφαρμακευτική δαπάνη των ταμείων.
  Ύπαρξη συντηρητικών και ενισχυτικών στα εμβόλια
  Μεγάλη συζήτηση έγινε την προηγούμενη δεκαετία για την ουσία thimerosal (υδραργυρική ένωση) που χρησιμοποιείται ως συντηρητικό στις μεγάλες συσκευασίες εμβολίων από το 1930. Κάποια στιγμή το thimerosal ενοχοποιήθηκε για την εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά. Αν και αυτό δεν έχει αποδειχτεί εντούτοις από το 1999 η ουσία δεν χρησιμοποιείται στα παιδικά εμβόλια. Αντίθετα χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες σε μεγάλες συσκευασίες εμβολίων για ενήλικες χωρίς πρόβλημα. Έτσι λοιπόν σε παιδιά και εγκύους πρέπει να χορηγούνται εμβόλια σε σύριγγες μίας δόσης. Για τους ενήλικες καλό θα ήταν να γίνονται εμβολιασμοί από μεγάλες συσκευασίες πολλών δόσεων που θα είναι σε επάρκεια.
  Μία άλλη συζητημένη ουσία είναι το σκουαλένιο. Μία φυσική ουσία που παράγεται στο ήπαρ και χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του εμβολίου. Η ουσία αυτή ενοχοποιήθηκε για το σύνδρομο του Κόλπου που εμφάνισαν οι Αμερικανοί στρατιώτες μετά τον εμβολιασμό τους για τον Άνθρακα. Κάτι τέτοιο όμως δεν αποδείχτηκε, καθώς τις πρώτες αμφισβητούμενες μελέτες διαδέχτηκαν μεγαλύτερες που δεν μπόρεσαν να συσχετίσουν τα δύο γεγονότα και το σύνδρομο παραμένει άγνωστης αιτιολογίας (πιο πιθανή αιτία το απεμπλουτισμένο ουράνιο, και η περιβαλλοντική καταστροφή). Άλλωστε στην Ευρώπη από το 1997 έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο της γρίπης που περιέχει σκουαλένιο πάνω από 22 εκατομμύρια πολίτες, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες εκτός από μικρές τοπικές αντιδράσεις.
  Ελλειπείς μελέτες ασφάλειας
  Πολλοί σπεύδουν να χαρακτηρίσουν τις μελέτες ασφάλειας του εμβολίου βιαστικές και πρόχειρες. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι κάθε χρόνο παρασκευάζεται ένα νέο αντιγριπικό εμβόλιο και για αυτό το λόγο οι διαδικασίες ελέγχου είναι πιο γρήγορες από τις συνήθεις για τον έλεγχο μίας νέας φαρμακευτικής ουσίας. Υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία δεκαετιών στην ασφάλεια των αντιγριπικών εμβολίων, άλλωστε ιοί H1N1 σαν τον πανδημικό πολλές φορές συμπεριλαμβάνονταν στα κοινά εμβόλια της γρίπης χωρίς κανένα πρόβλημα ως τώρα. Αυτή τη χρονιά γίνονται ακριβώς τα ίδια τεστ ασφάλειας που γίνονται κάθε χρόνο και τα ως τώρα αποτελέσματα σε παιδιά και ενήλικες δεν δείχνουν κάποιο πρόβλημα. Το Σεπτέμβριο του 2009 θα αρχίσουν και τα τεστ στις εγκύους.

  Με το σημείωμα αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι η ασφάλεια του εμβολίου της νέας γρίπης είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πρωταρχικά την ιατρική κοινότητα που περιμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των δοκιμών για να πει την τελευταία της λέξη. Η παρέμβαση διαφόρων μη ειδικών που διασπείρουν αμφιβολίες για τα εμβόλια της γρίπης και με μισές αλήθειες και με αναλήθειες προκαλούν το φόβο των πολιτών είναι υποβολιμιαία και επικίνδυνη. Θα πρέπει να θυμήσω ότι η ιατρική μέσω των εμβολίων έχει περιορίσει ή και εξαφανίσει επικίνδυνες ασθένειες τις τελευταίες δεκαετίες όπως η ευλογιά, πολυομυελίτιδα, φυματίωση, ιλαρά, ηπατίτιδα Β, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες. Η κλασσική ιατρική έχει αποδείξει ότι μπορεί να βοηθήσει την ανθρωπότητα αρκεί να έχουμε εμπιστοσύνη στην ιατρική κοινότητα και τους οργανισμούς υγείας.

  ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

  15 Σεπτεμβρίου 2009 at 08:29

 10. Ωραίος και σωστός! Και έχεις και ευχέρεια λόγου.

  hawkeye

  15 Σεπτεμβρίου 2009 at 09:28

 11. Θα ήθελα να μάθω την άποψη σου για την διαμάχη μεταξύ του εθν. συμβουλίου πανδημίας και της εθν. επιτροπής εμβολιασμών. Τι κατά τη γνώμη σου πρέπει να ισχύσει; Την άλλη εβδομάδα φτάνουν (πρώτα ο Θεός) 60000 εμβόλια, ποιούς θα εμβολίαζες;

  Μιχάλης Σ

  17 Σεπτεμβρίου 2009 at 22:08

  • Μιχάλης Σ

   17 Σεπτεμβρίου 2009 at 23:20

  • Θα μου επιτρέψεις να μην απαντήσω στο τι θα έκανα εγώ με τα εμβόλια, τουλάχιστον όχι ακόμη. Αυτό γιατί κρίνω οτι αν το πω, μπορεί να δημιουργηθούν παρανοήσεις από μερίδα όσων διαβάζουν το blog.

   Ως προς τη διαμάχη που πολύ εύστοχα ανέφερες, αύριο συνεδριάζει η επιτροπή εμβολιασμών (=Κωνσταντόπουλος) ενώ το συμβούλιο πανδημίας (=Γιαμαρέλλου) συνεδρίασε σήμερα. Ες αύριο λοιπόν τα σπουδαία.

   Προβλέπω όμως οτι θα γίνει μεγάλη φαγωμάρα και ανακατωσούρα! Ίδωμεν…

   hawkeye

   18 Σεπτεμβρίου 2009 at 01:40

   • Όταν πριν μερικές εβδομάδες μιλούσες για την «ξεφτίλα του ιατρικού σώματος» είχα…τσαντιστεί. Εχθές όμως πληροφορήθηκα στο healthview.gr για την ύπαρξη μιας μελέτης στο ΙΚΑ Πειραιώς όπου το 64% των ιατρών αρνούνται να εμβολιασμό, το 20% στο σκέφτονται και μόνο το 14% θα εμβολιάζονταν. Αυτό το ιατρικό σώμα θα ενημερώσει τον πληθυσμό για τον εμβολιασμό! Ανενημέρωτοι και χωρίς κατευθύνσεις.
    Ακόμα και οι «opinion leaders» εκπέμπουν μη σταθερά σήματα. Τι να πω;;;

    ΜΙΧΑΛΗΣ Σ

    18 Σεπτεμβρίου 2009 at 10:57

   • Έτσι. Ακριβώς αυτό εννοούσα. Η πολιτεία αυτή είναι, δε μας ενημερώνει, το ξέρουμε. Όμως έχουμε και οι γιατροί ευθύνη να ανοίξουμε τα στραβά μας και να ενημερωθούμε πλήρως και βαθιά. Τα μέσα υπάρχουν (=internet), η βούληση δεν υπάρχει.

    Δε θα είχα πρόβλημα αν η στάση του ιατρικού σώματος ήταν αρνητική προς τον εμβολιασμό, ύστερα όμως από προσεκτική μελέτη και σκέψη. Δυστυχώς όμως δεν πληρείται αυτός ο όρος και υπάρχει και προσωπική ευθύνη του καθενός μας.

    hawkeye

    18 Σεπτεμβρίου 2009 at 13:43


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: