PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Το όνομα της γρίπης

5 Σχόλια

Όπως έχω ξαναπεί, υπάρχει μια σύγχυση με το όνομα του ιού της γρίπης. Η επιστημονική του ονομασία είναι γρίπη Α(Η1Ν1)ν -το v σημαίνει «variant», για να ξεχωρίζει από την εποχική A(H1N1)- όμως στην καθομιλουμένη ο κόσμος δε μπορεί να χρησιμοποιεί τέτοιους κωδικούς. Προσωπικά από την αρχή υπέθεσα οτι ο κόσμος καταλαβαίνει καλύτερα το «γρίπη των χοίρων» με το οποίο ο ιός μας συστήθηκε από την αρχή, παρ’ότι το όνομα αυτό δεν είναι επιστημονικά ορθό. Πράγματι ο ιός προέρχεται από αντίστοιχους ιούς των χοίρων, όμως έχει ανασυνδυαστεί και πλέον μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων, οπότε δεν είναι «των χοίρων» αλλά των ανθρώπων.

Θέλοντας να διαπιστώσω τι πιστεύει ο κόσμος, ξεκίνησα μια online ψηφοφορία (βλέπε δεξιό περιθώριο της σελίδας) με το ερώτημα ποιά είναι η πιο σαφής, απλή και κατανοητή ονομασία για τη γρίπη. Τα αποτελέσματα προς το παρόν με έχουν εκπλήξει: υπάρχει ισοψηφία μεταξύ του «γρίπη των χοίρων», «νέα γρίπη» και «γρίπη Η1Ν1» !

Νομίζω οτι τα αποτελέσματα αυτά αντικατοπτρίζουν τη σύγχυση που επικρατεί ως προς το όνομα, καθώς και τα τρία ονόματα δείχνουν να έχουν επικρατήσει εξίσου. Αυτό είναι τεράστια ευθύνη των επιστημόνων και των διεθνών αρχών δημόσιας υγείας (με πρώτο τον WHO), οι οποίοι έπρεπε από την αρχή να έχουν δώσει ένα όνομα και να μείνουν σ’αυτό. Δε με νοιάζει ποιό όνομα – αρκεί να είναι ένα και μοναδικό, για τον κόσμο.

Εν πάση περιπτώσει, η ψηφοφορία θα συνεχιστεί για καιρό και μπορείτε να πείτε τη γνώμη σας. Ελπίζω στην πορεία να υπάρξει κάποιος ξεκάθαρος «νικητής»…

Advertisements

Written by hawkeye

21 Αυγούστου 2009 στις 11:12

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

5 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΠΗΣ; ΑΝ ΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΜΒΟΛΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΜΦΙΒΟΛΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΠΗ, ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΜΗΝΩΝ;

  ΝΩΝΤΑΣ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΣ

  22 Αυγούστου 2009 at 01:33

 2. Όχι.

  Η παρενέργεια της γρίπης που στέλνει κόσμο στην εντατική είναι βασικά η ιογενής πνευμονία, πνευμονία δηλαδή που προκαλείται από τον ίδιο τον ιό. Γι’αυτή δεν προστατεύει το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο.

  Το εμβόλιο αυτό προστατεύει τις ομάδες υψηλού κινδύνου από δευτεροπαθή πνευμονιοκοκκική πνευμονία, πνευμονία δηλαδή που προκαλείται από το μικρόβιο του πνευμονιόκοκκου. Αυτή είναι επίσης επιπλοκή της γρίπης, δηλαδή όταν έχεις γρίπη είναι πιο εύκολο να «καθήσει» και το μικρόβιο. Φαίνεται όμως με τα μέχρι τώρα δεδομένα οτι δεν είναι τόσο συχνή παρενέργεια, τουλάχιστον όχι όσο συχνή ήτανε στην πανδημία του 1918.

  Επομένως το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου δεν προστατεύει γενικά από τη γρίπη, και απευθύνεται μόνο σε επιλεγμένες ομάδες* του πληθυσμού όπου απευθυνόταν και παλιότερα. Γι’αυτό η επιτροπή που απηύθυνε τη σύσταση απλώς υπενθύμισε οτι συνίσταται ο εμβολιασμός για τις ομάδες αυτές, δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο.

  * οι ομάδες αυτές συνοπτικά: άτομα >65 ετών, καρδιοπαθείς, άτομα με πνευμονοπάθειες, κίρρωση ήπατος, σακχαρώδη διαβήτη, σπληνεκτομή ή λειτουργική ασπληνία, ανοσοκαταστολή από χρόνιο νόσημα ή λήψη φαρμάκων

  hawkeye

  22 Αυγούστου 2009 at 11:33

 3. Kalimera,
  Eimai 35 etwn k exw diaviti edw k 15 xronia. Den exw kanei pote to emvolio gia pneumoniokokkou. Lene oti uparxoun polles parenergeies, isxuei?

  Provlimatizomai an prepei na to kanw i oxi

  Euxaristw ek ton proteron

  Maki

  5 Σεπτεμβρίου 2009 at 08:49

 4. Όχι, το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου είναι ασφαλές όσο και τα υπόλοιπα εμβόλια. Αφού έχετε διαβήτη (προφανώς τύπου Ι, ινσουλινοεξαρτώμενο δηλαδή) υπάρχει σύσταση να το κάνετε, όπως υπήρχε και πριν εκδηλωθεί η πανδημία γρίπης.

  Με την ευκαιρία να τονίσω ακριβώς αυτό, οτι δεν υπήρξε κάποια αλλαγή λόγω της γρίπης στις συστάσεις για το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου. Απλά η αρμόδια επιτροπή βγήκε και υπενθύμισε ουσιαστικά οτι για όσους ενδείκνυται το εμβόλιο καλό θα είναι να το έχουν κάνει, ενόψει της πανδημίας.

  Σε κάθε περίπτωση, συζητάτε με τον ιατρό που σας παρακολουθεί αν θα πρέπει να το κάνετε, πόσο απαραίτητο είναι δηλαδή, βάσει της κατάστασης της υγείας σας.

  hawkeye

  11 Σεπτεμβρίου 2009 at 09:00

 5. Πράγματι, θα έπρεπε από την αρχή να υπάρχει ένα «λαϊκό» (χωρίς παρεξήγηση) όνομα για τη γρίπη αυτή ώστε να αντιδιαστέλλεται από την κοινή.
  Συμφωνώ ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε τεράστια λάθη στο χειρισμό του θέματος (όχι μόνο στο όνομα) με αποτέλεσμα τον πανικό και τη δυσπιστία του κόσμου.

  Προσωπικά προτιμώ να χρησιμοποιώ τον όρο «νέα γρίπη» διότι είναι απλός και διότι, στο μυαλό του μη μυημένου πολίτη, διαφοροποιεί από τις άλλες «παλιές» γρίπες ενώ συγχρόνως δεν δημιουργεί συνειρμούς (π.χ. «χοίρων») ή απορίες (π.χ. όταν κάποιος ακούει τον «κωδικό» Η1Ν1, αυτόματα δημιουργείται η απορία «τί είναι αυτό»).

  Ο όρος «γρίπη των χοίρων» είναι μάλλον αδόκιμος, όπως ισχυρίζεται και ο Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων: εδώ: http://www.oie.int/eng/press/en_090427.htm και, εμμέσως, εδώ: http://www.oie.int/eng/press/en_090611.htm και όπως προκύπτει από τη φυλογενετική ταξινόμηση του ιού (εδώ: http://content.nejm.org/cgi/content/full/361/3/279?query=TOC , εδώ: http://www.cidrap.umn.edu/cidrap/content/influenza/panflu/news/jun2909history-jw.html και αλλού).

  Αν κάποιος χρησιμοποιεί προς το κοινό τον όρο «γρίπη Η1Ν1» μπαίνει στην περιπέτεια να εξηγεί «τί είναι αυτό και τί σημαίνει το Η και το Ν;», «γιατί και στην κοινή γρίπη άκουσα για Η1Ν1;», «τί είναι στέλεχος και τί υποτύπος του ιού» και πολλά άλλα γιατί που πάνε μαζί και που έτυχε να διαβάσει κάποιος (π.χ. ανθεκτικός στο tamiflu ή όχι κλπ.). Αν αρχίσει κανείς με τους κωδικούς, δεν τελειώνει ποτέ (έχουν καταγραφεί περίπου 720 υποτύποι και υπο-υποτύποι του Α-Η1Ν1).

  AAT

  1 Οκτωβρίου 2009 at 02:11


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: