PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Reality check (3)

leave a comment »

Η πολιτεία πρέπει να σοβαρευτεί.

Διάβασα το δελτίο τύπου του υπουργείου σχετικά με τη λειτουργία του πρώτου ιατρείου γρίπης στο δήμο Αθηναίων. Και έχω να πω ένα πράγμα:

Βαδίζουμε προς τη λάθος κατεύθυνση!

Προσπερνώ τις διάφορες βαρύγδουπες πολιτικές δηλώσεις και εστιάζω σε ένα σημείο του δελτίου τύπου (η έμφαση δική μου):

Το Ιατρείο Γρίπης πληρεί όλες τις βασικές προϋποθέσεις οι οποίες προβλέπονται από τους εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς. […]
Βρίσκεται στο ισόγειο του 1ου Δημοτικού Ιατρείου, διαθέτει εξοπλισμό ατομικής προστασίας (αντλίες με αντισηπτικό διάλυμα, μάσκες, γάντια, προστατευτικές ποδιές μιας χρήσεως και ειδικά προστατευτικά γυαλιά) και αποτελείται από δύο ειδικά διαμορφωμένους, αυτόνομους χώρους όπου θα γίνεται η κλινική εξέταση των προσερχόμενων.
Η εξέταση περιλαμβάνει πλήρη κλινική εκτίμηση και ταχύ διαγνωστικό τεστ (rapid diagnostic test), για τη διάγνωση της γρίπης τύπου Α ή τύπου Β.


Επειδή τα έχω ξαναπεί, και δε θέλω να γίνομαι κουραστικός: τα ταχέα διαγνωστικά τέστ ΔΕΝ διαγιγνώσκουν τη νέα γρίπη (γι’αυτό και η περίεργη διατύπωση, που προσπαθεί να αποφύγει το γεγονός οτι τα ταχέα τεστ δε διακρίνουν μεταξύ εποχικής και νέας γρίπης), ΔΕΝ δίνουν αξιόπιστο αποτέλεσμα (ευαισθησία που κυμαίνεται στο 10-70%), και το κυριότερο, ΔΕΝ έχουν κλινική αξία σαν εξέταση.

Τονίζω: η γρίπη διαγιγνώσκεται ΚΛΙΝΙΚΑ. Όπως όταν έχετε ένα κρυολόγημα δε κάνετε… εξέταση αίματος, γιατί δεν έχει σημασία, έτσι και στη γρίπη το εργαστηριακό αποτέλεσμα δεν κάνει κάποια διαφορά στην αντιμετώπιση. Γι’αυτό και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, μόνο στα βαριά, υπό νοσηλεία περιστατικά θα πρέπει να λαμβάνεται φαρυγγικό επίχρισμα για έλεγχο με RT-PCR (όχι με ταχύ διαγνωστικό τεστ).

Όμως, στα ταχέα τεστ υπάρχουν πολλά λεφτά!… Και από την άλλη το υπουργείο λατρεύει να βγάζει δελτία τύπου με θέμα «ο υπουργός εγκαινίασε….». Το οποίο με φέρνει στο δεύτερο σκέλος του σημερινού reality check: τι εγκαινίασε ο υπουργός?

Με άλλα λόγια, εγκαινίασε ένα -υποτίθεται- σούπερ λούξ ιατρείο με εξοπλισμό, μουράτα μέσα προστασίας (μάσκες, ποδιές, κλπ), άνετους χώρους για να μη μεταδίδεται η γρίπη, κλπ. Θα επισημάνω οτι ακόμη και για τις μάσκες, ΔΕΝ είναι αποδεδειγμένο οτι μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου. Άρα καθίσταται προφανές οτι αυτές οι «πολυτέλειες» που έχει το δημοτικό ιατρείο είναι… comme ci comme ca από πλευράς χρησιμότητας.

Αυτό όμως που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής: όταν ο υπουργός εγκαινιάζει ένα -υποτίθεται- υπερ-εξοπλισμένο ιατρείο για τη γρίπη, πως πρέπει να νιώθει ο ιατρός ενός Κέντρου Υγείας της επαρχίας ο οποίος δεν έχει ούτε απλή χειρουργική μάσκα να φορέσει?

Δηλαδή τα προβλήματα της υγείας λύθηκαν με το ένα πρότυπο ιατρείο που εγκαινιάσαμε. Όσο για τα κέντρα υγείας και νοσοκομεία της χώρας, αυτά δε μετράνε. Οι χώροι του δημοτικού ιατρείου να είναι άνετοι, αλλά στους χώρους των ΤΕΠ π.χ. του Σισμανόγλειου ή του Γενικού Κρατικού δε μας πειράζει να επικρατεί το αδιαχώρητο.

Μήπως αυτό λέγεται… υποκρισία?

Αντί να κάνουμε φιγούρες εγκαινίων, καλό θα ήταν να κάναμε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της γρίπης ΣΥΝΟΛΙΚΑ από τις δομές υγείας της χώρας, και με την ευκαιρία να ξεκινούσαμε ενέργειες για τη σταδιακή αναβάθμισή τους και αντιμετώπιση των προβλημάτων που τις ταλαιπωρούν. Διότι ένα «ιατρείο γρίπης», όταν υπάρχουν εκατοντάδες άλλα που δε μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, δε κάνει καμμία απολύτως διαφορά.

Αλλά αυτά αφορούν τις σοβαρές χώρες, με σοβαρούς πολιτικούς…

Advertisements

Written by hawkeye

24 Αυγούστου 2009 στις 23:50

Αναρτήθηκε στις Μύθοι και μυθεύματα, Reality check

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: