PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Πρώτος θάνατος από τη νέα γρίπη

5 Σχόλια

Οφείλω να ομολογήσω οτι περίμενα αλλιώς αυτή τη στιγμή. Ξέρετε, με πανικό στα κανάλια, καλλιέργεια σύγχυσης και τα συναφή. Τελικά το τραγικό γεγονός των πυρκαγιών στην Αττική έστρεψε τελείως αλλού την προσοχή.

Αν λοιπόν δεν το πήρατε χαμπάρι, είχαμε τον πρώτο θάνατο από τη νέα γρίπη. Πρόκειται για έναν 23χρονο ο οποίος νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής του Ωνάσειου με βαριά πνευμονική υπέρταση και δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια, συνεπεία κληρονομικού νοσήματος. Γι’αυτά είχαμε ενημερωθεί με δελτίο τύπου του υπουργείου από τις 20 Αυγούστου.

Στις 23 Αυγούστου σύμφωνα με νέο δελτίο τύπου του υπουργείου ο ασθενής απεβίωσε.

Ποιά η σημασία του γεγονότος? Τραγική ασφαλώς για την οικογένειά του, και σαφώς κάθε θάνατος είναι σημαντικός. Από πλευράς όμως προστασίας της δημόσιας υγείας, ελάχιστη σημασία έχει, και βεβαίως δεν υπάρχει και λόγος ανησυχίας. Ο ασθενής είχε προϋπάρχον χρόνιο νόσημα (η πνευμονική υπέρταση είναι βαρύτατη και δυσίατη νόσος), πάνω στο οποίο επικάθησε κατά τα φαινόμενα η λοίμωξη με τον ιό με αποτέλεσμα να ακολουθήσει το μοιραίο ίσως μια ώρα αρχύτερα.

Ούτε είναι και κάτι το απροσδόκητο: είναι δεδομένο οτι θα έχουμε θανάτους από τη γρίπη, πιθανόν και σε υγιή άτομα, πόσο μάλλον σε χρονίως πάσχοντα. Άλλωστε όπως έχω εξηγήσει, και η εποχική γρίπη κάθε χρόνο σκοτώνει ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Το πραγματικά τραγικό όμως είναι η ανικανότητα και η ανοησία του υπουργείου που προσπαθεί να μας πείσει οτι ο θάνατος αυτός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ -υποτίθεται- θάνατος από τη νέα γρίπη. Αντιγράγω από το δελτίο τύπου:

Το περιστατικό αυτό δεν καταγράφεται ως θάνατος από τον ιό της γρίπης Α(Η1Ν1) σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, καθότι η λοίμωξη προσετέθη τα δυο τελευταία 24άωρα και δεν συνδέεται με το αίτιο του θανάτου.

Μετά συγχωρήσεως, αυτές τις βλακείες δε χρειάζεται κανείς να έχει πτυχίο ιατρικής για να τις καταλάβει. Χμμ… για να δούμε… μια αναπνευστική λοίμωξη καμμία σχέση δε μπορεί να έχει με ένα νόσημα που εμπλέκει τους πνεύμονες, όπως η πνευμονική υπέρταση, σωστά? Φυσικά αστειεύομαι. ΑΣΦΑΛΩΣ ο ασθενής έπασχε από νόσημα βαρύ, και μπορεί να πέθαινε ανά πάσα στιγμή εφόσον η πνευμονική υπέρταση είχε εξελιχθεί και προκαλέσει δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια. Μήπως όμως η λοίμωξη από τη γρίπη απετέλεσε και την αιτία επιδείνωσης της υγείας του? Σε κάθε περίπτωση, εφ’όσον ένα αίτιο συμμετέχει στο «πλέγμα» των αιτίων που επιφέρουν τον θάνατο (παλιότερα μιλούσαμε για την «αλυσίδα» του θανάτου), αναγνωρίζεται ως ένα από τα αίτια του θανάτου.

Είναι λοιπόν απόλυτα αυτονόητο οτι ο συγκεκριμένος ασθενής κατατάσσεται ως θάνατος από τη νέα γρίπη, χωρίς να σημαίνει οτι πέθανε αποκλειστικά λόγω της γρίπης. Και όποιος λέει το αντίθετο (όπως το δελτίο τύπου) είναι απλώς γελοίος και φανερώνει την άγνοιά του.

Επειδή όμως εμένα μπορεί να μη με πιστεύετε, και επειδή ίσως δυσκολεύεστε να αντιληφθείτε το μέγεθος του ερασιτεχνισμού με τον οποίο λειτουργεί το υπουργείο υγείας, ορίστε και η απόδειξη: η σημερινή έκθεση του ECDC (του Ευρωπαϊκού ΚΕΕΛΠΝΟ) για την επιδημιολογική κατάσταση της νέας γρίπης στην Ευρώπη. Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα 3, και θα διαπιστώσετε οτι η χώρα μας αναφέρει κανονικά έναν θάνατο από τη νέα γρίπη!

Δηλαδή, για να το πω απλά, στους Ευρωπαϊους λέμε την επιστημονική πραγματικότητα, ενώ σε εμάς εδώ τους ντόπιους λέμε ότι θέλουμε και τους δουλεύουμε (και μάλιστα ψιλό γαζί). Λες και κάνει κάποια διαφορά… Αλλά πάλι, η επίσημη ανακοίνωση του ECDC να διαψεύδει το υπουργείο είναι κάπως χοντρό. Και βεβαίως, έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν…

Advertisements

Written by hawkeye

25 Αυγούστου 2009 στις 00:17

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

5 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Οχι βέβαια, δεν πρόκειται περί άγνοιας. Είναι ξεκάθαρη περίπτωση σκόπιμης και παράνομης παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της κοινής γνώμης, αυτή τη φορά τη βοηθεία των ΜΜΕ, που ως γνωστόν, ελέγχονται ποικιλοτρόπως. Είδατε κανένα από τα ημιαγράμματα δημοσιογραφάκια ή από τους αστέρες της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας που επέστρεψαν εσπευσμένα από τις διακοπές των λόγω πυρκαγιάς, να ρωτούν το παραμικρό; Τακτική στρουθοκαμηλισμού «για να μην ανησυχεί ο κόσμος» και για να μην πληγεί η λαμπρή εικόνα ενός εξέχοντος «σωτήρος», που αφού μας έσωσε με το τσιγάρο, τακτοποίησε και το θέμα της γρίππης. Πλέον του οτι δε θα έπρεπε να περιπλακεί ιδιαίτερα το ζήτημα, μαζί με τις πυρκαγιές. Αλλά εδώ μας είπαν επισήμως πως θα υπάρχει το εμβόλιο 15.9.2009 και όλοι είναι ευτυχισμένοι, στον έναν θάνατο θα κολλήσομε; Και μια άλλη απορία. Αφού όπως ανακοινώθηκε ο δυστυχής νοσηλευόταν ήδη στο Ωνάσειο, τη γρίππη πού την άρπαξε;; Το ζήτημα όμως είναι, πως το παιχνιδάκι αυτό, το παίζουν και πολλοί συνάδελφοί σου γιατρέ, που περιφερόμενοι στα κανάλια όχι απλώς είναι καθησυχαστικοί, αλλά και ελαφρώς ειρωνικοί για το ζήτημα της γρίππης. Γιατί τόση άνεση γιατρέ; Γιατί τόση ειρωνία σ’ έναν καθηγητή του Χάρβαρντ, που όσο κουτόφραγκος και αν έγινε, κάτι θα ξέρει παραπάνω από τους δικούς μας φωστήρες που ΔΕΝ είναι καθηγητές του Χάρβαρντ. Υπερβολική άνεση λοιπόν, τα σχολεία δεν τα κλείνουμε, δεν τρέχει τίποτε, θάνατος δεν υπάρχει, εμβόλια θα πάρουμε κατά τα Χριστούγεννα, όλα ωραία λοιπόν. Εχετε δει γύρω σας, κανέναν να ανησυχεί; Φταρνίζονται και βήχουν χωρίς στοιχειώδη προφύλαξη και φτύνουν στο δρόμο, όπως άλλωστε έκαναν πάντα. Τούτο βέβαια, αφού πέραν της μόνιμης ελλείψεως στοιχειωδών κανόνων συμπεριφοράς, όλοι έχουν πλήρως πειστεί, πως δεν τρέχει τίποτε. Πάντως εγώ, από το σύνδεσμο που μας παρέθεσες παραπάνω του ECDC,βλέπω πως προκύπτει ένας θάνατος στα εκατό περιστατικά γιατρέ και όχι ένας στα χίλια, παγκοσμίως όπως είχαν υπολογίσει. Δυστυχώς, φθάσαμε στο άλλο άκρο, ως συνήθως και τώρα έχομε και την κρατική προπαγάνδα. Αυτά δεν είναι καλά σημάδια.
  Μπράβο για την καλή σου δουλειά. Τιμάς το όρκο σου γιατρέ.

  GPA

  26 Αυγούστου 2009 at 01:28

  • 2 μικρές παρατηρήσεις:

   – Τα σχολεία δεν πρέπει να κλείσουν, τουλάχιστον όχι σ’αυτή τη φάση και όχι τυφλά και συλλήβδην όλα. Είναι η πρώτη φορά που το θίγω, μόλις βρώ το χρόνο θα το εξηγήσω με post…

   – Από τα νούμερα στην αναφορά του ECDC δε μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα «1 θάνατος στα 100 ή στα 1000 περιστατικά». Αυτό γιατί όπως έχω εξηγήσει σε παλιότερα post, τα περιστατικά που καταγράφονται είναι ένα μικρό μόνο μέρος του συνόλου, επομένως ο παρονομαστής του κλάσματος είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος.

   Από όσους θα κολλήσουν τη γρίπη, πολλοί θα αρρωστήσουν ήπια (ή και καθόλου) και δε θα απευθυνθούν καν σε ιατρό. Από τους λίγους που θα πάνε, λίγοι μόνο θα εξεταστούν εργαστηριακά με φαρυγγικό επίχρισμα (δεν υπάρχει και λόγος άλλωστε, μάλλον το αντίθετο). Αυτοί είναι που αναφέρονται και στις εκθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ECDC. Δεν υπάρχει συνεπώς τρόπος να ξέρει κανείς το σύνολο των κρουσμάτων, πουθενά στον κόσμο…

   Σε γενικές γραμμές πάντως, δε χρειάζεται άγχος και ανησυχία για την πανδημία της γρίπης, ούτε από την άλλη και εφησυχασμός. Χρειάζεται οργάνωση, ενημέρωση, και επαγρύπνηση. Το γεγονός οτι δεν έχουμε αυτά μου προκαλεί προσωπικά ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί. Ή τουλάχιστον τι θα μπορούσαμε να πάθουμε αν ο νέος ιός της γρίπης ήταν πιο παθογόνος από τούτον εδώ…

   hawkeye

   26 Αυγούστου 2009 at 10:30

   • Εγώ αρρώστησα τις τελευταίες μέρες αλλά πολύ ελαφρια. Έτρεχε η μύτη μου, έβηχα και είχα λίγακι πυρετό (37.5). Σε 3 μέρες όμως επανήλθα. Και είμαι εδώ και 5 μέρες μια χαρά.

    Να πω ότι είμαι και παχύσαρκος (βαριά) και έχω σύνδρομο υπνικής άπνοιας. Είμαι 20 χρονών.

    Υπάρχει περίπτωση να πέρασα την γρίπη τόσο ανώδυνα; από αυτά που διάβαζα και άκουγα περίμενα να ταλαιπωρηθώ… εάν δεν φοβόμουν ότι θα κόλλαγα τους άλλους, θα έβγαινα κανονικά έξω και θα έκανα ό,τι έκανα και πριν…δεν την ένιωσα.

    Mae

    26 Αυγούστου 2009 at 12:51

 2. Άντε και το κατέγραψε το υπουργείο ως πρώτο κρούσμα… Τι αλλάζει στην κοσμοθεωρία του καθενός μας;

  Ίσα-ίσα που δίνει πάτημα σε κάποιους τυχάρπαστους να μας αποπροσανατολίσουν από το πραγματικό πρόβλημα. Να κάνουν λόγο π.χ. για «100% αύξηση των θανάτων στη χώρα μας» (θα έχουν δίκιο, αλλά θα λένε τη μισή αλήθεια..) η ίδια αυξηση θα σημειωθεί στην κατανάλωση tamiflu κ.ά (όχι όμως στα ίδια απόλυτα νούμερα). Με άλλα λόγια, περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει απ’ όσα θα λύσει η καταγραφή του. Ορθά IMHΟ το (κατά τα άλλα προβληματικό) υπουργείο δεν καραμέτρησε το περιστατικό.

  anastasios

  26 Αυγούστου 2009 at 15:27

 3. προς Mae: Κάλλιστα μπορεί να ήταν η νέα γρίπη. Το οτι κάποιοι θα την περάσουν βαριά, δεν αναιρεί το γεγονός οτι οι περισσότεροι την περνούν ελαφριά. Ορισμένοι ακόμη και χωρίς πυρετό. Κατά τα λοιπά έκανες πάρα πολύ καλά που έμεινες σπίτι, για να μην κολλήσεις άλλους.

  Θα σε προέτρεπα να διαβάσεις το πρώτο post για να «μπείς στο κλίμα» του τι είναι η πανδημία γρίπης…

  προς anastasios: Δε κατανοώ το σκεπτικό σου. Το οτι ο κάθε τυχάρπαστος μπορεί να πει οποιαδήποτε στιγμή οποιαδήποτε ανοησία, σημαίνει οτι πρέπει να μη καταγράφουμε τους θανάτους, διαστρεβλώνοντας τα επιδημιολογικά και επιστημονικά κριτήρια?

  Η είναι θάνατος σε ασθενή με διαγνωσμένη γρίπη των χοίρων (ασχέτως άλλων προβλημάτων υγείας), ή δεν είναι. Εφ’όσον είναι, καταγράφεται. Το πως αξιολογείται είναι άλλου παπά ευαγγέλιο…

  hawkeye

  26 Αυγούστου 2009 at 17:37


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: