PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Πρώτος ή τρίτος θάνατος?

7 Σχόλια

Όπως θα ενημερωθήκατε ήδη, απεβίωσε ένας 29χρονος Γάλλος που νοσηλευόταν στην εντατική με βαριά ιογενή πνευμονία από τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1. Αυτό ανακοινώθηκε με δελτίο τύπου του υπουργείου υγείας, ουσιαστικά του ΕΚΕΠΥ.

Το δελτίο τύπου καταλήγει ως εξής:

Σημειώνεται, ότι είναι ο πρώτος θάνατος στη χώρα μας από τη Νέα Γρίπη χωρίς υποκείμενη νόσο.

Δυστυχώς, ίσως και σκόπιμα από το υπουργείο, πολλά ΜΜΕ ερμήνευσαν το θάνατο αυτό ως τον πρώτο στην Ελλάδα από τη νέα γρίπη. Ενδεικτικά: link1, link2 . Κι αυτό γιατί το υπουργείο, τους προηγούμενους δύο θανάτους τους παρουσίασε σαν μη οφειλόμενους από τη γρίπη, επειδή οι αποθανόντες είχαν υποκείμενα νοσήματα. Με σαφήνεια τον πρώτο, με υπονοούμενα τον δεύτερο.

Αυτά είναι δείγματα είτε ασχετοσύνης, είτε ερασιτεχνισμού από πλευράς επικοινωνιακής διαχείρισης. Ασφαλώς και αξιολογείται διαφορετικά από τους επιστήμονες κάθε θάνατος, όμως από πλευράς καταγραφής ως θάνατοι από τη νέα γρίπη θεωρούνται όλοι όσοι πέθαναν από αιτία σχετιζόμενη και με τη νέα γρίπη, ανεξάρτητα από υποκείμενα νοσήματα. Ή όπως το διδάσκουν στο Γ’ έτος της ιατρικής: όταν η γρίπη συμμετέχει στην «αλυσίδα γεγονότων που οδηγούν στο θάνατο».

Προς επιβεβαίωση του γεγονότος, η εβδομαδιαία ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη γρίπη αναφέρει 2 θανάτους από γρίπη (δηλαδή τους προηγούμενους 2), όχι μηδέν.

Επί του πρακτέου: το έχω πει πολλές φορές οτι θα έχουμε και στην Ελλάδα θανάτους, και όσο πάμε προς το χειμώνα θα έχουν μεγαλύτερη συχνότητα. Που θα φτάσει αυτό, βέβαια, δε το ξέρει κανείς στα σίγουρα. Όμως το οτι θα έχουμε θανάτους δε συζητείται, όπως και το οτι θα έχουμε θανάτους ΚΑΙ απολύτως υγιών ατόμων, δυστυχώς. Αυτό δεν είναι καταστροφολογία, είναι η ψύχραιμη πραγματικότητα. Όσο συντομότερα το συνειδητοποιήσουμε ώστε οργανωμένα να λάβουμε τα 2-3 μέτρα που απαιτείται, τόσο το καλύτερο…

Advertisements

Written by hawkeye

16 Σεπτεμβρίου 2009 στις 13:41

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

7 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Δεν έχω σχέση με τον κλάδο αλλά από τις αναρτήσεις σου και τα λίγα που διάβασα η διατύπωση «χωρίς υποκείμενη νόσο» μου φαίνεται ενδεχομένως ανακριβής. Μάλλον εννοείται «χωρίς να διαπιστωθεί η ύπαρξη υποκείμενης νόσου». Υποθέτω πως αυτή η διαπίστωση είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο αν δεν υπάρχει μια διεγνωσμένη χρόνια κατάσταση..

  Giorgos

  16 Σεπτεμβρίου 2009 at 14:48

 2. Σχολίασα και την προηγουμένη ανακοίνωση του Υπουργείου, περί πρώτου θανάτου. Ο οποίος στην πραγματικότητα ήταν δεύτερος. Εν πάσει περιπτώσει πρώτος θάνατος τότε. Πρώτος και τώρα;;; Σε αντίστοιχη δε πορεία και τα ΜΜΕ. Πρώτος θάνατος τότε, πρώτος θάνατος και τώρα. Αύριο τι θα γίνει;;; Πάλι πρώτο θάνατο θα έχομε;; Δυστυχώς, είναι απίστευτος ο τρόπος και η προκλητικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το όλο ζήτημα της πανδημίας αυτής στη χώρα μας. Πέραν της ανύπαρκτης επιστημονικής παρουσίας που θα δημιουργούσε μια ανακούφιση στις οποιεσδήποτε ανησυχίες (με την έννοια του οτι οι εμφανιζόμενοι επιστήμονες «παίζουν» παιχνίδια σκοπιμότητας ή είναι άσχετοι, πάντως τη δουλειά τους ΔΕΝ την κάνουν), φθάσαμε τώρα στο σημείο του εμπαιγμού κάθε νοημοσύνης. Στη νομική επιστήμη, υπάρχει η έννοια της αιτιώδους συνάφειας. Πέραν λοιπών των υποκειμένων νόσων και άλλων συναφών, το ερώτημα που προβάλλει είναι το ακόλουθο: Οι τρεις αποθανώντες θα πέθαιναν τη στιγμή που πέθαναν αν δεν είχαν τη γρίπη ή όχι;;;
  Ειτε είχαν είτε δεν είχαν υποκείμενη ή υπερκείμενη νόσο, οι άνθρωποι αυτοί ενόσησαν και κατέληξαν λόγω της γρίπης. Εκτός αν είμαστε όλοι αλμπάνηδες δεν υπάρχει δυνατότητα αντιλήψεως μιας τέτοιας τακτικής. Και για να το πάμε λίγο παραπάνω, στην Ελλάδα ΔΕΝ υπάρχει θάνατος από γρίπη. Ολοι οφείλονται σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Ωραία ιδέα δεν είναι;;;
  Τη θεωρώ πλήρως συμπορευόμενη με τη δήλωση του κ. Υπουργού Παιδείας, ο οποίος διαπίστωσε πως στις δύο ημέρες που λειτουργούν τα σχολεία, όλα πήγαν καλά (τι θα μπορούσε άραγε να γίνει σε δύο ημέρες;)και κάθε αντίθετη εκφρασθείσα άποψη συνιστούσε πολιτική αντιπαράθεση. Βέβαια στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει, αφού οι όποιες αντιρρήσεις εκφράζονται από την αντιπολιτευόμενη παράταξη, για την αντιπολίτευση και όχι για την ουσία, αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να αγνοούνται για λόγους εμπαθείας.
  Οπως βλέπεις γιατρέ, τίποτε δεν αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα όπως θα έπρεπε και ουδέν μέτρο λαμβάνεται. Σε όλο τον κόσμο έχουν έτοιμο σχέδιο εμβολιασμού και έχουν ήδη κατατάξει αυτούς που προηγούνται, εμείς ακόμη απόφαση δεν έχομε λάβει. Ολος ο πολιτισμένος κόσμος, κατέταξε τα παιδιά και τους νέους στην πρώτη κατηγορία προτεραιότητος εμβολιασμών, εμείς που ξέρουμε καλύτερα και έχομε διακριθεί στις επιστημονικές μας επιτυχίες και κατακτήσεις και πρωτοπορίες, κατατάξαμε πρώτους τους δημόσιους υπαλλήλους, τους εξεταστές υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτου (αθάνατη – και από τη γρίπη – δήλωση αίτημα του ΥΜΕ), ενώ παράλληλα καταστήσαμε εμβόλια, αντιικά και ότι άλλο χρειάζεται, απρόσιτα στον κόσμο, η δε απόκτησή των, θυμίζει συναλλαγή μεταξύ εμπόρων ναρκωτικών!!! (έτσι αισθάνθηκα όταν πήγα να ζητήσω το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου που συνταγογράφησε ο ιατρός για την κόρη μου). Το ζητώ εδώ και δύο μήνες και αποτέλεσμα μηδέν. Αντι να ληφθεί μέριμνα και να εξηγηθεί στον κόσμο πως δεν αγοράζομε ΟΛΑ τα εμβόλια πνευμονιόκοκκου και ΟΛΑ τα ταμιφλού από την αγορά, χωρίς λόγο και σε τεράστιες ποσότητες, αντί να δουλέψομε για να πείσομε την κοινωνία γι αυτό και παράλληλα να έχομε εξασφαλίσει διαθεσιμότητα για εκείνους που πραγματικά τα χρειάζονται, τα καταστήσαμε απρόσιτα και καθαρίσαμε.
  Είναι σαν την τακτική στο δικό μου χώρο, των συλλήβδην προφυλακίσεων, χωρίς έλεγχο των προυποθέσεων, για δείξουμε πως πατάξαμε το έγκλημα.
  Περαστικά, δυστυχώς.

  GPA

  16 Σεπτεμβρίου 2009 at 18:05

 3. Καλησπέρα,
  το ECDC δημοσίευσε τις πλέον πρόσφατες planning assumptions για την επιδημία με βάση την αντίστοιχη ανάλυση της Μ. Βρετανίας.
  Θα θέλατε να τις σχολιάσετε και να τις ανάγετε στις ελληνικές συνθήκες;

  Παραθέτω το link:

  http://ecdc.europa.eu/en/activities/sciadvice/Lists/ECDC%20Reviews/ECDC_DispForm.aspx?List=512ff74f-77d4-4ad8-b6d6-bf0f23083f30&ID=650&Source=http%3A%2F%2Fstaging.ecdcdmz.europa.eu%2Fen%2Factivities%2Fsciadvice%2FLists%2FECDC%2520Reviews%2FAllItems.aspx

  Nik

  16 Σεπτεμβρίου 2009 at 22:52

  • Τα planning assumptions αυτά είναι γνωστά εδώ και καιρό, απλώς τώρα βγήκε μια αναθεώρηση ελαφρώς προς τα κάτω. Τα έχει βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο, και το link είναι αυτό:

   http://www.dh.gov.uk/prod_consum_dh/groups/dh_digitalassets/documents/digitalasset/dh_104843.pdf

   Ο λόγος που δεν αναφέρθηκα εκτεταμένα στο παρελθόν σ’αυτά, είναι ακριβώς αυτό το οποίο σχολιάζει και το ECDC στο link που αναφέρεις: οτι δεν πρόκειται για προβλέψεις, αλλά για «εύλογο χειρότερο δυνατό σενάριο». Όπως είχε πει κι ο Τριχόπουλος (και τον υποτιμούσαν κάποιοι) πρέπει να σχεδιάζουμε για το χειρότερο – γι’αυτό τα λένε planning assumptions.

   Είναι μεγάλος ο πειρασμός να δούμε τα νούμερα αυτά σαν πρόβλεψη, και δυσκολεύομαι και ο ίδιος να αντισταθώ. Π.χ. το πηλίκο προσβολής (attack rate, δηλαδή ποσοστό του πληθυσμού που θα περάσει τη γρίπη στη διάρκεια όλης της σαιζόν, δηλαδή του χειμώνα) το εκτιμούν στο 30%. Μάλλον θα κυμανθεί χαμηλότερα από το 30% (ουτε κι αυτό είναι απόλυτα βέβαιο) όμως το πόσο χαμηλότερα δε μπορεί να εκτιμηθεί.

   Συνεπώς δεν έχει κανένα νόημα να τα ανάγουμε στις ελληνικές συνθήκες. Από τα νούμερα που δίνουν (βλ. κάτω κάτω στο link που παραθέτεις, ή στην τρίτη σελίδα στο pdf που ανέφερα), να επισημάνω όμως δύο που παρουσιάζουν ενδιαφέρον:

   (1) Τα ποσοστά νοσηλειών και εισαγωγής σε ΜΕΘ: αυτά μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για το πόσα κρεββάτια εντατικής χρειαζόμαστε. Ήδη έχει διατυπωθεί μια εκτίμηση (την είχα αναφέρει στο post μου για το συνέδριο της γρίπης) για 185 έξτρα κρεββάτια ΜΕΘ που απαιτούνται (και βεβαίως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή).

   Αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα, και παίζονται πολλά σ’αυτό. Τη γρίπη θα την περάσουμε όλοι λίγο πολύ, όμως το ερώτημα είναι αν εκείνοι που θα την περάσουν με βαριά ιογενή πνευμονία θα βρούν επαρκείς υγειονομικές υποδομές (=εντατική μονάδα) στη χώρα ώστε να μη χάσουν τη ζωή τους.

   (2) Εκτιμώμενος μέγιστος απουσιασμός 12% του εργαζόμενου πληθυσμού. Αυτό βέβαια κατά περίπτωση μπορεί να διαφέρει. Έχει σημασία γιατί στις κρίσιμες υποδομές (αλλά και σε οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση ή δημόσια υπηρεσία θέλει να είναι προετοιμασμένη) ο σχεδιασμός πρέπει να προβλέψει την εύρυθμη λειτουργία με -12% του προσωπικού.

   Αυτά τα ολίγα…

   hawkeye

   18 Σεπτεμβρίου 2009 at 01:36

 4. Φίλε GPA αν και συμφωνώ με τα περισσότερα εντούτοις για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου δε νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα καθώς χορηγείται κανονικά σε αυτούς που προσκομίζουν την «αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση» που αναφέρει σε ποιά ομάδα κινδύνου ανήκει αυτός που θα κάνει το εμβόλιο. Σε άλλη περίπτωση θα έσπευδαν να το εξαφανίσουν από τα ράφια όλοι όσοι πάσχουν φοβίες και όχι όσοι πράγματι το χρειάζονται.

  ΜΙΧΑΛΗΣ Σ

  17 Σεπτεμβρίου 2009 at 12:14

 5. Συγγνώμη κιόλλας αλλά γιατί τα υγιεί άτομα θεωρείται «ΔΥΣΤΥΧΩΣ» να απεβιώσουν από την γρίπη; έχουν κάποια ιδιαίτερη χάρη; εγώ π.χ. που έχω άσθμα και δεν είμαι υγιής θα ‘ναι λιγότερο κακό εάν πεθάνω από γρίπη; ούτε γέρος είμαι ούτε έχω κάνει κάτι για να έχω άσθμα… έτυχε.

  SS

  20 Σεπτεμβρίου 2009 at 07:48

 6. Χριστός και Παναγία, όχι βέβαια, και συγνώμη για την παρεξήγηση. Η αξία του κάθε ατόμου είναι η ίδια, και η ζημία από κάθε θάνατο επίσης η ίδια.

  Το «δυστυχώς» στη φράση «θα έχουμε θανάτους ΚΑΙ απόλυτα υγιών ατόμων» αφορά το καθαρά πρακτικό μέρος του ζητήματος. Αν ξέρεις οτι κινδυνεύει η Χ ή η Υ ομάδα του πληθυσμού, μπορείς πιο εύκολα να κάνεις κάτι για να τους προστατεύσεις. Αν κινδυνεύουν όλοι, είναι πολύ πιο δύσκολο… δυστυχώς.

  Άλλωστε γι’αυτό το post αυτό επισημαίνει οτι όλοι οι θάνατοι από γρίπη είναι θάνατοι από γρίπη, ανεξαρτήτως υποκείμενων νοσημάτων. Γιατί σύμφωνα με τη λογική του υπουργείου (στην αρχή τουλάχιστον) αν είχες κάποιο χρόνιο νόσημα και πέθαινες από γρίπη, ΔΕΝ πέθαινες από γρίπη. Δε στο «επέτρεπαν». Αυτό είναι απλώς ανόητο…

  hawkeye

  20 Σεπτεμβρίου 2009 at 11:55


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: