PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Reality check (7) – ξανά-μανά κλείνουν τα σχολεία

8 Σχόλια

Ο παραλογισμός από την πολιτεία συνεχίζεται…

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής πανδημίας, ξανα-άλλαξαν τα κριτήρια για το κλείσιμο των σχολείων. Τέλειωσε το 40-50%… Πλέον με 5 γριπώδεις συνδρομές σε μια τάξη θα κλείνει η τάξη, και με 2-3 τάξεις (2 ή 3 άραγε??) κλειστές τάξεις θα κλείνει όλο το σχολείο.

Η επιτροπή λοιπόν και το υπουργείο αλλάζουν τελείως κατεύθυνση και πάνε σε μια ακραία λογική, που όπως έχω εξηγήσει αλλά και όπως έχει τονίσει ο WHO ΔΕΝ είναι αποτελεσματική εξόν υπό πολύ ειδικές συνθήκες. Αναρρωτιέμαι άραγε τι εξυπηρετούν αυτού του είδους οι παλινωδίες, και πως μπορεί μια επιτροπή να αποφασίζει τη μια ημέρα και την άλλη μεσάνυχτα.

Επί της ουσίας, ΑΝ τελικά ισχύσουν αυτά τα κριτήρια, να αναμένετε ένα γιγάντιο αλαλούμ σ’όλη την Ελλάδα. Σχολεία εδώ και εκεί θα κλείνουν με τυχαίο τρόπο, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, και χωρίς να υπάρχει και πραγματικός λόγος.

Θυμίζω οτι η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νεας γρίπης, με φαρυγγικό επίχρισμα, γίνεται μόνο στα ελάχιστα εκείνα περιστατικά που νοσηλεύονται. Στην μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων η διάγνωση είναι κλινική. Έτσι δε μιλάμε για κριτήριο τα 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης, αλλά τις 5 γριπώδεις συνδρομές. Επομένως αν 5 παιδάκια κολλήσουν τώρα το χειμώνα μια απλή ίωση και κάνουν πυρετό, αυτομάτως θα κλείνει το σχολείο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός. Η προσέγγιση αυτή είναι λανθασμένη και έωλη, και πολύ θα ήθελα να ήξερα σε ποιά επιστημονικά δεδομένα τη βασίζουν.

Το χειρότερο όμως, και η αποθέωση της γελοιότητας, είναι η εμμονή του υπουργείου στο να υπογράφει δήλωση συναίνεσης όποιος εμβολιάζεται. Στο πρόσφατο συνέδριο για τη γρίπη είχαν εκφραστεί τεράστιες αντιρρήσεις από πολύ κόσμο, και είχα μείνει με την εντύπωση οτι η «ιδέα» αυτή θα έμενε τελικά στο συρτάρι. Η καθηγήτρια κα. Γιαμαρέλλου που σύμφωνα με την «Καθημερινή» είπε οτι «η τακτική αυτή αφορά κάθε νέο φάρμακο που μπαίνει στην αγορά» κάνει μεγάλο λάθος, σε σημείο που δε καταλαβαίνω τι σκεφτότανε. Πρώτα απ’όλα το εμβόλιο δεν είναι φάρμακο· δεύτερον, για κανένα καινούργιο φάρμακο δεν υπογράφει ασθενής σε κανένα χαρτί εφ’όσον δεν είναι πειραματικό και έχει έγκριση του ΕΟΦ· τρίτον, για να γίνει ενημέρωση για το εμβόλιο δε χρειάζονται «νομικού τύπου» χαρτιά, τα οποία μάλλον αντιπαραγωγικά είναι· τέταρτον, είναι αδύνατο να κάνεις μαζικό εμβολιασμό και να πρέπει να ασχολείσαι με ανούσια χαρτιά· και πέμπτο και σημαντικότερο, το να ζητάς να υπογράφουν οι εμβολιαζόμενοι δήλωση συναίνεσης δημιουργεί δυσπιστία και καχυποψία!! Φαίνεται όμως οτι εκεί στο υπουργείο δε καταλαβαίνουν από τέτοια…

Με προβληματίζει πάντως για ποιό λόγο εμμένουν σ’αυτό. Το να τους πιέζουν οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν είναι λογικό – γι’αυτές είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να ζητήσουν από το κράτος να τους «ασφαλίσει» έναντι τυχόν νομικών διεκδικήσεων από τον κίνδυνο να εμφανιστεί κάποια πολύ σπάνια παρενέργεια. Αυτό είχαν ζητήσει στην Αμερική το 1976, αυτό ζητήσαν και τώρα, και παρότι δεν είμαι καθόλου θιασώτης των φαρμακευτικών (το αντίθετο μάλιστα) οφείλω να ομολογήσω οτι είναι πολύ λογική απαίτηση. Από τη στιγμή που ολοκληρωθούν επιτυχώς όσες μελέτες κρίνει η πολιτεία διά των φορέων της οτι πρέπει να γίνουν, και από τη στιγμή που η πολιτεία δώσει άδεια στο εμβόλιο και καλέσει τους πολίτες της να το χρησιμοποιήσουν, τότε στην απίθανη περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε πρόβλημα είναι σαφές οτι την ευθύνη την έχει η πολιτεία, και αυτή θα πρέπει να αποζημιώει οποιονδήποτε τυχόν βλαφθεί από κάποια απρόβλεπτη και πολύ σπάνια παρενέργεια.

Επομένως βγάζω το συμπέρασμα, για μια ακόμη φορά, οτι στο υπουργείο απλώς δε ξέρουν τι τους γίνεται. Αλήθεια, η στελέχωση των «εμβολιαστικών κέντρων» πως πάει? Ευρέθησαν οι τεράστιοι αριθμοί ιατρών και λοιπού προσωπικού που απαιτούνται? Μετά δε με πιστεύετε όταν σας λέω οτι δε πρόκειται να γίνει εμβολιασμός φέτος…

Advertisements

Written by hawkeye

25 Σεπτεμβρίου 2009 στις 01:16

8 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. mporw na kanw anti gia ths griphs to embolio toy pneymoniokokoy wste na prostatey8w apo apo thn xeiroterh epiplokh ths

  baggelis

  25 Σεπτεμβρίου 2009 at 05:37

 2. Η συναίνεση που υπογράφεται στις ΗΠΑ.
  http://www.vsamerica.com/pdfs/flushots/flu_consent.pdf

  Ουσιαστικά αναφέρει τις αντενδείξεις για το εμβόλιο.
  Θεωρώ αχρείαστο να υπογράφεται καθώς δεν εξυπηρετεί σε τίποτα και μόνο καχυποψία δημιουργεί. Και κυρίως υπονομεύει την προσπάθεια εμπέδωσης της ανάγκης για εμβολιασμό.
  Όσον αφορά το εμβόλιο για πνευμονιόκοκκο το κάνουν μόνο όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς έχει για δεύτερη φορά παρατηρηθεί έλλειψη.

  ΜΙΧΑΛΗΣ Σ

  25 Σεπτεμβρίου 2009 at 08:38

  • Ορθά τα λές, με τη μόνη διαφορά οτι το link που παραθέτεις δεν είναι από κάποιο επίσημο φορέα δημόσιας υγείας (CDC) αλλά από μια ιδιωτική εταιρία που προσφέρει υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

   Το CDC για τους λόγους που αναφέρεις δεν διανοείται να ζητά «συλλογή υπογραφών».

   hawkeye

   25 Σεπτεμβρίου 2009 at 18:35

 3. nai alla ama me prostaevei apo thn pneymonia pou prokalei h nea griph giati na mhn dialexw ayto pou einai k dokimasmeno apo to na kanw ths griphs poy kanenas den einai sigouros gia thn asfaleia tou

  baggelis

  25 Σεπτεμβρίου 2009 at 17:44

  • Φίλε Βαγγέλη,
   1. Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου προστατεύει από πνευμονιόκοκκο και όχι από άλλα αίτια όπως ο ίδιος ο ιός ή ο αιμόφιλος κλπ.
   2. Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου απευθύνεται και χορηγείται αυστηρά μόνο στις ενδεδειγμένες ομάδες κινδύνου, αν δεν ανήκεις σε κάποια από αυτές, κανονικά, δεν μπορείς να το προμηθευθείς, αφού έτσι και αλλιώς ήδη παρατηρείται μεγάλη έλλειψη στα φαρμακεία (για 2η φορά) σε λίγους μήνες.
   3. Και το εμβόλιο της νέας γρίπης πρέπει να ανήκεις σε ομάδα κινδύνου για να το προμηθευτείς. Όσον αφορά την ασφάλεια του, είναι τόσο ασφαλές όσο και το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης, και σε κάθε περίπτωση από τα τεστ ασφάλειας δεν έχει προκύψει κάτι επιβαρυντικό. Και δεν είναι σωστό να υπάρχει αυτή η «ρετσινιά» για ένα εμβόλιο χωρίς συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο λόγο.
   4. Κι αν τυχόν ένας υγιής άνθρωπος πάθει πνευμονία υπάρχουν όλα τα μέσα για να ιαθεί γρήγορα. Τα άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου είναι πιο δύσκολο να ιαθούν και για αυτό πρέπει να εμβολιάζονται.

   ΜΙΧΑΛΗΣ Σ

   25 Σεπτεμβρίου 2009 at 18:38

  • Όπως έχω ξαναγράψει εδώ, η πιο επικίνδυνη παρενέργεια της αυτής γρίπης δεν είναι η βακτηριακή (πνευμονιοκοκκική) πνευμονία αλλά η ιογενής πνευμονία, από την οποία βεβαίως δε προστατεύει το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου. Γι’αυτό η σκέψη σας είναι εσφαλμένη.

   Ως προς την ασφάλειά του πανδημικού εμβολίου της γρίπης, οι επιστήμονες όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες θα είναι (ελπίζουμε) επαρκώς σίγουροι για την ασφάλειά του ώστε να συστήσουν τη χρήση του.

   Πρέπει να καταλάβετε οτι ποτέ κανένα φάρμακο και κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% ασφαλές, με βάση μια απλή λογική: το οτι δεν εντοπίζεται κάποια παρενέργεια δε σημαίνει οτι δεν υπάρχει, ή αλλιώς «absence of evidence is not evidence of absence». Όσο κι αν δοκιμαστεί κάτι, ποτέ δε θα είμαστε 100% βέβαιοι για την ασφάλειά του. Ο «βαθμός βεβαιότητάς» μας θα προσεγγίζει πάντα ασυμπτωτικά το 100%.

   Γι’αυτό το λόγο οι αποφάσεις π.χ. για τον εμβολιασμό παίρνονται με βάση την εκτίμηση του κινδύνου, δηλαδή το μέγεθος της απειλής (γρίπη) έναντι του δυνητικού θεωρητικού κινδύνου παρενεργειών (εμβόλιο).

   hawkeye

   25 Σεπτεμβρίου 2009 at 19:28

   • Όσο σκέφτομαι την συναίνεση μπορώ ως ένα βαθμό να τη δικαιολογήσω. Όπως ειπώθηκε υπάρχει ένα 2% πιθανότητα αποβολής σε μία κύηση. Πως μπορεί να ξέρει κάποιος ότι μία πιθανή αποβολή οφείλεται στο εμβόλιο ή όχι; Εάν εμφανιστεί ένα άλλο οποιδήποτε νόσημα σε έναν εμβολιασμένο πως θα ξέρουμε εάν οφείλεται στο εμβόλιο ή ήταν να συμβεί; Ίσως γιαυτό ζητούν παγκοσμίως τη συναίνεση. Έχει κάποια λογική…

    Μιχάλης Σ

    25 Σεπτεμβρίου 2009 at 21:52

 4. Είμαι βέβαιος πως ο εμβολιασμός κατά της νέας γρίπης δεν θα πετύχει λόγω μη προσέλευσης. Είμαι παιδίατρος και η στάση των γονέων απέναντι στο εμβόλιο είναι άκρως αρνητική για όλες τις ηλικίες και όλες τις ομάδες κινδύνου ακριβώς λόγω της απαιτούμενης δήλωσης (πείτε την συναινετική η υπεύθυνη το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει).Έτσι μάλλον δε θα χρειαστεί να αγωνιούμε αν θα στελεχωθούν τα κέντρα εμβολιασμού. Επίσης έχει αρχίσει μία γραφειοκρατική αντιμετώπιση σε κάποια σχολεία (που μπορεί να γενικευθεί) με την απαίτηση του σχολείου από τον θεράποντα ιατρό να γνωματεύει αν πρόκειται περί γρίπης. Κατανοείτε τι θα γίνει.Σκεφθείτε επίσης τις κακόμοιρες τις καθαρίστριες που συνεχώς γυαλίζουν και απολυμαίνουν πόμολα και κουπαστές!

  Δημήτρης Π.

  27 Σεπτεμβρίου 2009 at 14:24


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: