PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Πρώτη ευρωπαϊκή έγκριση για το εμβόλιο

8 Σχόλια

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMEA – European Medicines Agency) ανακοίνωσε σήμερα οτι ενέκρινε δύο εμβόλια για τη νέα γρίπη Η1Ν1ν. Η απόφαση αυτή δεν είναι οριστική, και αποτελεί γνωμοδότηση προς την Κομισιόν, η οποία είναι που θα δώσει και το τελικό ΟΚ. Επιπλέον το δελτίο τύπου τονίζει οτι δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες, η θετική γνωμοδότηση βασίζεται στα δεδομένα από τα mock-up εμβόλια* που είχαν φτιάξει αυτές οι δύο εταιρίες, και οτι κατά τον Οκτώβρη που θα έχουν προκύψει περισσότερα αποτελέσματα ο EMEA θα ξανα-εξετάσει τα δεδομένα για να επιβεβαιώσει οτι όλα πάνε καλά.

Επομένως πρόκειται για ένα «κατ’αρχήν» πράσινο φως, όχι για οριστική και τελεσίδικη απόφαση. Ούτε να θεωρήσει κανείς οτι την επόμενη ημέρα αρχίζει ο εμβολιασμός. Πρέπει να ωριμάσει πρώτα η κατάσταση, και -το κυριότερο- να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την οργάνωση του εμβολιασμού. Και επειδή αυτό εύκολα το λες αλλά δύσκολα το κάνεις, εγώ εξακολουθώ να πιστεύω (όπως έχω πει από την αρχή) οτι δε θα γίνει εμβολιασμός…

* Mock-up εμβόλια (το εξηγώ πολύ απλουστευμένα): εμβόλιο-«καλούπι» το οποίο φτιάχνεται αρκετό καιρό πριν από την πανδημία, με την ίδια σύσταση αλλά με άλλο στέλεχος του ιού. Έτσι μπορεί να μελετηθεί με άνεση χρόνου η αντιγονικότητα, η ασφάλεια και οι λοιπές ιδιότητές του. Όταν προκύψει πανδημία, οι επιστήμονες βάζουν το στέλεχος του πανδημικού ιού (του H1N1ν στην περίπτωσή μας) μέσα στο mock-up εμβόλιο και έχουν έτοιμο το κανονικό πανδημικό εμβόλιο, το οποίο οφείλει έτσι να έχει τις ίδιες ιδιότητες με το mock-up εμβόλιο. Για περισσότερες πληροφορίες από επίσημη πηγή (τον EMEA) κλικ εδώ.

Advertisements

Written by hawkeye

25 Σεπτεμβρίου 2009 στις 21:44

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

8 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Δείτε, με την ευκαιρία και ένα τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα του WHO σχετικά με τα εμβόλια της γρίπης:
  http://www.who.int/csr/disease/swineflu/notes/pandemic_influenza_vaccines_20090924/en/index.html

  Η τελευταία ενότητα (εκεί που λέει «vaccine safety») επαναλαμβάνει κάποια σημαντικά και ενδιαφέροντα πράγματα: οτι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια διαφορά στο προφίλ ασφαλείας μεταξύ του εμβολίου της εποχικής γρίπης (που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια) και του εμβολίου της νέας γρίπης, οτι όταν ένα εμβόλιο δοθεί πρώτη φορά σε τόσο πολλά άτομα ενδέχεται να διαπιστωθεί και κάποια πολύ σπάνια και άγνωστη μέχρι στιγμής παρενέργεια, και για το λόγο αυτό όλες οι χώρες θα οργανώσουν σύστημα για την επιτήρηση (την παρακολούθηση δηλαδή) τυχόν παρενεργειών αν και εφόσον εμφανιστούν.

  hawkeye

  25 Σεπτεμβρίου 2009 at 21:50

 2. Καλησπέρα σας’
  Είμαι 54 ετών με πολλά προβλήματα καρδιάς. Κάθε οκτώβριο κάνω το κλασσικό εμβόλιο της γρίπης. Τί να κάνω εφέτος;

  πρεσβύωψ

  25 Σεπτεμβρίου 2009 at 23:06

  • Ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, και γι’αυτό το λόγο κάνετε κάθε χρόνο το εμβόλιο της εποχικής γρίπης.

   Φέτος θα κάνετε κανονικά της εποχικής (ήδη διατίθεται στα φαρμακεία), και όταν κάποια στιγμή μπορέσετε* θα κάνετε και το εμβόλιο της νέας γρίπης.

   * Δηλαδή όταν πάρει έγκριση και από τον ΕΟΦ, όταν αποφασίσει η πολιτεία και το υπουργείο υγείας πως ακριβώς θα γίνει ο εμβολιασμός, και όταν (αν) όλα αυτά υλοποιηθούν.

   hawkeye

   26 Σεπτεμβρίου 2009 at 00:49

 3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
  Καταρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ για την προσπάθεια σας να μας ενημερώσετε ως ένας σοβαρός επιστήμων για αυτό το φλέγων ζήτημα των τελευταίων μηνών.
  Πριν λίγες ημέρες έλαβα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με παραπομπή στην παρακάτω ιστοσελίδα
  http://vickytoxotis.blogspot.com
  από όπου βρήκα υλικό για την ακαταλληλότητα η ορθότερα την επικινδυνότητα του εμβολίου της Νέας γρίπης αλλά και πολλών άλλων. Μάλιστα υπάρχει και η μήνυση αυστριακής δημοσιογράφου κατά του υπουργού υγείας της χώρας της και άλλων ανωτάτων στελεχών για μόλυνση 72 κιλών εμβολίων με ζωντανό ιό της γρίπης των πτηνών, κάτι σαν προσπάθεια απόπειρας βιολογικού πολέμου σε αθώους πολίτες. Φυσικά αναφέρονται και άλλες επικίνδυνες περιπτώσεις όπου στα εμβόλια λέγεται για την καλύτερη αποτελεσματικότητα τους γίνεται προσθήκη επικινδύνων προσθέτων ουσιών τα οποία και ενοχοποιούνται για πολλές παρενέργειες και αναφέρεται μάλιστα πως αυτές είναι που υπήρχαν στα εμβόλια που έγιναν στους πεζοναύτες κατά την καταιγίδα της ερήμου με αποτέλεσμα να έχουμε το γνωστό σύνδρομο του κόλπου.

  Παρακαλώ όπως πιστεύω και πολλοί άλλοι άνθρωποι να μας ενημερώσετε στο βαθμό που γνωρίζετε φυσικά για τις παραπάνω καταγγελίες αλλά και γενικά για την επικινδυνότητα των εμβολίων πχ στα παιδιά γιατί αναφέρονται τρομερές παρενέργειες μετά 20 χρόνια.

  Dark

  28 Σεπτεμβρίου 2009 at 09:54

 4. Μη δίνεις καμμία σημασία στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα και στις ανοησίες περί μηνύσεων, υποτιθέμενου «βιολογικού πολέμου», κλπ. Δε θέλω να εκφραστώ γιατί θα εκφραστώ άσχημα.

  Όλα αυτά εκπορεύονται από κύκλους τσαρλατάνων που με όχημα την «ομοιοπαθητική» και τις «εναλλακτικές θεραπείες» καλλιεργούν (μεταξύ άλλων) συστηματικά τη δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια. Τούτο έχει προκαλέσει ήδη τεράστια ζημιά στη δημόσια υγεία σε μια σειρά από χωρες όπου ο πληθυσμός έδωσε βάση στην προπαγάνδα αυτή.

  Τίποτα από τα παραπάνω που μεταφέρεις δεν ισχύει, δεν έχει αποδειχθεί ποτέ το παραμικρό (άσχετα τι λένε), και -το κυριότερο- το όφελος των εμβολίων είναι τεκμηριωμένο και πολλαπλάσιο από τον όποιο υποθετικό κίνδυνο ισχυρίζονται διάφοροι οτι υπάρχει.

  Έχω ήδη εκφραστεί για το θέμα εδώ, και έχω επίσης δεχθεί και τις ανάλογες ύβρεις.

  hawkeye

  29 Σεπτεμβρίου 2009 at 00:13

 5. Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τις συχνές δημοσιεύσεις και συμβουλές.

  Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Διάβασα σήμερα πως ίσως το περσινό εμβόλιο της εποχικής γρίπης να βοηθάει στην πρόληψη της γρίπης των χοίρων. Αυτό σημαίνει ότι κάτι παρόμοιο θα ισχύει και για το φετινό ή ότι η σύστασή του θα είναι διαφορετική, όποτε και δε γίνεται να το γνωρίζουμε;

  fm1234

  7 Οκτωβρίου 2009 at 16:26

 6. Όχι, ο ιός της γρίπης των χοίρων είναι διαφορετικός από τον περσινό, και το εμβόλιο της εποχικής γρίπης τόσο το φετινό, όσο και το περσινό, ΔΕΝ προστατεύει από τη γρίπη των χοίρων.

  Παρ’ όλα αυτά να είστε σίγουροι οτι του χρόνου τέτοιο καιρό, το εμβόλιο της εποχικής γρίπης θα περιέχει στελέχη της γρίπης των χοίρων που θα κυκλοφορήσουν φέτος. Έτσι γίνεται κάθε χρόνο: το εμβόλιο της εποχικής γρίπης περιλαμβάνει στελέχη που προκάλεσαν τις περισσότερες γρίπες τον προηγούμενο χειμώνα.

  hawkeye

  7 Οκτωβρίου 2009 at 19:48

 7. […] δόθηκε το πράσινο φως? Όπως είχα γράψει στο PandemicFlu GR, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMEA) […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: