PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Άρθρο Χατζάκη στο Eurosurveillance

with one comment

Όπως αναφέρθηκε ήδη στο blog, την Πέμπτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Eurosurveillance ένα άρθρο του καθηγητή επιδημιολογίας στο παν/μιο Αθηνών κ. Χατζάκη (link). Στο άρθρο αυτό αναφέρθηκαν και ελληνικά ΜΜΕ όπως η εφημερίδα Καθημερινή.

Το άρθρο εξετάζει με μεθοδολογία μαθηματικού μοντέλου την επίδραση του εμβολιασμού στην εξέλιξη της πανδημίας γρίπης. Είχε προηγηθεί πριν τέσσερις μήνες παρόμοιο άρθρο από τους ίδιους συγγραφείς στο ίδιο περιοδικό σχετικά με την επίδραση του κλεισίματος των σχολείων στην πανδημία (link).

Παρ’ότι και τα δύο άρθρα παρουσιάζουν ενδιαφέρον, η μεθοδολογία τους είναι επισφαλής και δε θα πρέπει να θεωρείται ως ατράνταχτη απόδειξη. Γι’αυτό για παράδειγμα, παρ’ότι η θεωρία (μαθηματικό μοντέλο) υποστηρίζει το κλείσιμο των σχολείων, στην πράξη αυτό δε φαίνεται να λειτουργεί, και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας δεν το συνιστά.

Στην περίπτωση του τελευταίου άρθρου, το συμπέρασμα είναι οτι ο εμβολιασμός δεν θα έχει σημαντικό αποτέλεσμα στην εξέλιξη της επιδημίας, παρά μόνο εάν εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού (έγκυες, επαγγελματίες υγείας, άτομα που φροντίζουν βρέφη ως 6 μηνών, αλλά και ΟΛΑ τα άτομα 6 μηνών – 24 ετών, συν τα άτομα 25-64 ετών με προβλήματα υγείας), και ταυτόχρονα εάν ο εμβολιασμός γίνει πολύ νωρίς, προτού νοσήσει το 1% του πληθυσμού.

Η επισφάλεια των εκτιμήσεων αυτών προκύπτει από τα αρχικά δεδομένα με τα οποία τροφοδοτείται το μοντέλο. Αυτά είναι εκτιμήσεις οι οποίες έχουν και οι ίδιες έναν βαθμό επισφάλειας. Για παράδειγμα οι παράμετροι για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου (VESP, VES, VEP και VEI) είναι μάλλον χαμηλά, και αφορούν βιβλιογραφία για το εμβόλιο της εποχικής γρίπης και όχι της νέας γρίπης. Επίσης το εκτιμώμενο πηλίκο προσβολής του 38.5% είναι πολύ υψηλό με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις (που μιλούν για 30% σαν χειρότερο σενάριο), ενώ τα κατά ηλικία πηλίκα προσβολής που μπήκαν στο μοντέλο είναι αυτά που παρατηρήθηκαν κατά το ξέσπασμα της επιδημίας στο Μεξικό, τα οποία και οι ίδιοι οι συγγραφείς παραδέχονται οτι μάλλον αντικατοπτρίζουν ένα υπερβολικά κακό σενάριο.

Αυτό όμως δε σημαίνει απαραίτητα οτι ανατρέπονται τα συμπεράσματα της μελέτης! Το αντίθετο μάλιστα. Οι προαναφερθείσες ομάδες εμβολιασμού αφορούν ποσοστό 28.5% του πληθυσμού που είναι πολύ κοντά στο ποσοστό που δίνει ανοσία αγέλης (herd immunity). Επίσης είναι δεδομένο πως όσο πιο καθυστερημένα γίνει και ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, τόσο μικρότερη επίδραση θα έχει στην εξέλιξη της επιδημίας.

Επομένως μια μελέτη modelling αυτό που κάνει είναι να ποσοτικοποιεί φαινόμενα που ήδη γνωρίζουμε οτι συμβαίνουν από άλλες μελέτες ή από την… επιστημονική διαίσθηση (μη το υποτιμάτε). Από μόνη της ποτέ δεν επιβεβαιώνει και δεν αποκλείει τίποτε.

Επί της ουσίας, η μελέτη αυτή τονίζει (σαν… «παρέμβαση» στις διεργασίες που διεξάγονται σε επίπεδο πολιτείας γύρω από τη γρίπη) ένα πολύ σημαντικό γεγονός: οτι είναι πολύ πιθανό να μην προλάβουμε να κάνουμε τον εμβολιασμό (ακόμη κι αν υποθέταμε οτι μπορούσαμε να τον κάνουμε ως χώρα, που έχω πολλάκις πει οτι ΔΕΝ μπορούμε).

Αυτό καταδεικνύεται πιο γλαφυρά σε μια άλλη παρόμοια μελέτη που δημοσιεύεται στο ίδιο τεύχος του Eurosurveillance, και αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές προσάρμοσαν ένα μαθηματικό μοντέλο στα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα του αμερικανικού CDC, και προέβλεψαν οτι στις ΗΠΑ η πανδημία θα φτάσει στην κορύφωσή της την εβδομάδα 42 του έτους (αυτή που μόλις πέρασε χθες Κυριακή!), με τα 2/3 του πληθυσμού να μολύνονται μέχρι τέλος του έτους και το 25% του πληθυσμού να νοσεί. Αυτές οι προβλέψεις είναι πολύ κοντά σ’αυτές που περιμένουμε, και πολύ σύντομα θα δούμε αν θα επιβεβαιωθούν.

Συμπτωματικά, στην τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη γρίπη, έχει πλέον επανέλθει η καμπύλη από το δειγματοληπτικό σύστημα sentinel (στο διάγραμμα 3). Εκεί φαίνεται για την εβδομάδα 40 (η εβδομάδα προ των εκλογών) να υπάρχει μια σαφής αύξηση στις επισκέψεις για γριπώδη συνδρομή. Θα πρέπει να δούμε την εβδομάδα 41 στην επόμενη έκθεση, γιατί η αύξηση αυτή κάλλιστα θα μπορούσε να είναι η αρχή του πανδημικού κύματος. Πιθανότατα θα επανέλθω σ’αυτό…

Εν τέλει το συμπέρασμα είναι οτι σε επίπεδο δημόσιας υγείας, μάλλον θα πρέπει η πολιτεία να αρχίσει να κοιτάει λύσεις πέραν από τον εμβολιασμό. Ήδη έχουμε αργήσει. Χρειάζεται σχεδιασμός για τις κρίσιμες υποδομές, μέτρα άμβλυνσης της επιδημίας κυρίως με τη διευκόλυνση των απουσιών λόγω ασθένειας από τους χώρους εργασίας και τα σχολεία, και -το κυριότερο- άμεση ενίσχυση των νοσοκομειακών υποδομών και ιδίως των μονάδων εντατικής θεραπείας, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες όσων θα νοσήσουν βαριά από τη γρίπη και θα χρειαστούν νοσηλεία.

Εκεί είναι η ουσία…

Advertisements

Written by hawkeye

18 Οκτωβρίου 2009 στις 17:39

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

 1. Άλλο ένα ανάλογο άρθρο από Καναδούς επιστήμονες
  για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και του κλεισίματος των σχολείων:

  http://www.cmaj.ca/cgi/content/abstract/cmaj.091641v1?ijkey=0a1ccb0dbe0f04f3c10637c19147cae0f9fe1e3e&keytype2=tf_ipsecsha

  Abstract

  Background: The 2009 influenza A (H1N1) pandemic has required decision-makers to act in the face of substantial uncertainties. Simulation models can be used to project the effectiveness of mitigation strategies, but the choice of the best scenario may change depending on model assumptions and uncertainties.

  Methods: We developed a simulation model of a pandemic (H1N1) 2009 outbreak in a structured population using demographic data from a medium-sized city in Ontario and epidemiologic influenza pandemic data. We projected the attack rate under different combinations of vaccination, school closure and antiviral drug strategies (with corresponding «trigger» conditions). To assess the impact of epidemiologic and program uncertainty, we used «combinatorial uncertainty analysis.» This permitted us to identify the general features of public health response programs that resulted in the lowest attack rates.

  Results: Delays in vaccination of 30 days or more reduced the effectiveness of vaccination in lowering the attack rate. However, pre-existing immunity in 15% or more of the population kept the attack rates low, even if the whole population was not vaccinated or vaccination was delayed. School closure was effective in reducing the attack rate, especially if applied early in the outbreak, but this is not necessary if vaccine is available early or if pre-existing immunity is strong.

  Interpretation: Early action, especially rapid vaccine deployment, is disproportionately effective in reducing the attack rate. This finding is particularly important given the early appearance of pandemic (H1N1) 2009 in many schools in September 2009.

  Νικος Χ.

  19 Οκτωβρίου 2009 at 21:09


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: