PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Αλλαγή φρουράς στο ΚΕΕΛΠΝΟ

8 Σχόλια

logo_keelpnoΌπως θα ακούσατε ήδη, εν μέσω πανδημίας γρίπης παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Πιερρουτσάκος, επικαλούμενος λόγους υγείας. Δε ξέρω βέβαια αν η… υγεία του κ. Πιερρουτσάκου (που πριν λίγες μέρες ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που εμβολιάστηκε για τη νέα γρίπη) θα ήταν καλύτερη αν τις πρόσφατες εκλογές είχε κερδίσει η ΝΔ, εν πάσει περιπτώσει όμως έφυγε και στη θέση του ορίστηκε ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής παθολογίας κ. Γεώργιος Σαρόγλου (βλ. φωτο), για μια θητεία… τριών μηνών!!

Συμπτωματικά όμως, την ώρα που ανακοινωνόταν η αλλαγή φρουράς στο ΚΕΕΛΠΝΟ, πληροφορούμουν κάτι το οποίο θα δυσκολευόμουν να πιστέψω αν δεν το είχα μάθει από δύο διαφορετικές πλευρές. Το δημοσιεύω, έστω υπό μορφήν ερρώτησης, γιατί αναρρωτιέμαι κατά πόσον συνδυάζεται με την… παραίτηση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αληθεύει λοιπόν οτι ο εργαστηριακός έλεγχος (με φαρυγγικό επίχρισμα) των κρουσμάτων γρίπης Η1Ν1 στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας έχει σταματήσει, διότι δεν έχει πάρει τα απαιτούμενα χρήματα (από το υπουργείο, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ) το Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Βόρειας Ελλάδας ώστε να αγοράσει τα κατάλληλα αντιδραστήρια?

Αληθεύει οτι επίσης λόγω μη χρηματοδότησης, δεν έχουν σταλεί στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας οι απαιτούμενες ποσότητες από φιαλίδια και στυλεούς για τη λήψη και μεταφορά των δειγμάτων?

Είναι κάτι τέτοιο δυνατόν να συμβαίνει?

Αν υπάρχει κάποιος αναγνώστης από νοσοκομείο της Β.Ελλάδας ή από το εν λόγω εργαστήριο, τον/την παρακαλώ να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ανωτέρω πληροφορία…

saroglou

Advertisements

Written by hawkeye

5 Νοεμβρίου 2009 στις 19:11

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

8 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Δεν έχει αλλάξει μόνο ο πρόεδρος (που ξαναήταν πρόεδρος φυσικά στο παρελθόν, 2001-2004 αν θυμάμαι καλά) αλλά και σημαντικό κομμάτι του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η σύνθεση του νέου ΔΣ μυρίζει, επίσης, πανδημία (ενδεικτικό των προτεραιοτήτων του).

  epi-demios

  5 Νοεμβρίου 2009 at 21:18

 2. Ρωτάω εδώ γιατί είναι η τελευταία είδηση.
  Αφού σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του ΚΕΕΛΠΝΟ, το καινούργιο είδος της γρίπης Α (το (Η1Ν1)ν όπως αναφέρεται) έχει υπερισχύσει όλων των άλλων (370 περιστατικά από τα 371 επιβεβαιωμένα) υπάρχει λόγος να κάνουμε το εμβόλιο για την απλή εποχική γρίπη; Ρωτάω γιατί κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις ΗΠΑ – δηλ. το στέλεχος της νέας γρίπης φαίνεται να έχει επικρατήσει πλήρως.
  Με ενδιαφέρει ειδικά για την κόρη μου που είναι 10,5 μηνών. Αξίζει να κάνουμε το απλό εποχικό τώρα ή να περιμένουμε το καινούργιο όταν έρθει το κατάλληλο για παιδιά;

  ΓιώργοςΑ

  7 Νοεμβρίου 2009 at 11:35

  • Νομίζω πλεον ότι ο νέος Η1Ν1 έχει γίνει δεσπόζον στέλεχος. Το 70% των δειγμάτων παγκοσμίως αποτελείται αποκλειστικά από Η1Ν1. Θα ψάξω να βρω στοιχεία και από Ελλάδα. Επ’ αυτού βέβαια όφειλε να τοποθετηθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αν ισχύει το 370 στα 371, τότε μιλάμε για αναίτια εμβολιολαγνεία.
   Το παράλογον της κατάστασης είναι ότι φέτος οι πωλήσεις του εμβολίου κατά της απλής εποχικής γρίπης Η3Ν2 έχουν σπάσει ρεκόρ. Μάλιστα, εισάγεται και Vaxigrip από τον ΙΦΕΤ, ακριβότερο από το κλασικό Vaxigrip. Το εμπόριο του φόβου κάνει καλό στα οικονομικά κάποιων ιδιωτών και πολύ κακό στα καταρρέοντα ταμεία μας.

   codehealth

   7 Νοεμβρίου 2009 at 11:50

 3. Λοιπόν, το 370 στα 371 είναι ορθό και αντιστοιχεί στα δείγματα όσων χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο, δηλαδή σε ανθρώπους που τους χτύπησε βαριά η γρίπη.
  Τώρα όσον αφορά τα δείγματα που ήρθαν από πρωτοβάθμιες μονάδες περίθαλψης (δίκτυο, παρατήρησης νοσηρότητας, υποθέτω ότι αυτοί δεν χρειάστηκαν νοσηλεία) 6 στα 7 θετικά δείγματα ανήκαν στον νέο Η1Ν1. Αυτό σημαίνει ότι το 80% των ιών γρίπης που κυκλοφορούν έξω ανήκει στον Η1Ν1. Δυστυχώς το δείγμα αυτό των 7 ατόμων είναι ελάχιστο για να δώσει κάποια τάση από την οποία θα βγεί κάποιο αξιόπιστο συμπέρασμα.
  Πηγή http://www.keel.org.gr/keelpno/2009/id994/gripi_ebdo_20091104.pdf κοίτα πίνακες 3 και 5.
  Ίσως θα άξιζε να μπούμε στο CDC, για να δούμε τι γίνεται στις ΗΠΑ. Περιμένε βέβαια και την απάντηση του hawkeye.

  codehealth

  7 Νοεμβρίου 2009 at 12:07

 4. Τα στοιχεία του CDC (κάτι, λέω κάτι, σαν το ελληνικό ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι απόλυτα. Το 99% των δειγμάτων αποτελούνται αποκλειστικά από νέο Η1Ν1. Παραθέτω (http://www.cdc.gov/flu/weekly/)

  Synopsis:

  During week 43 (October 25-31, 2009), influenza activity remained elevated in the U.S.

  * 5,258 (37.2%) specimens tested by U.S. World Health Organization (WHO) and National Respiratory and Enteric Virus Surveillance System (NREVSS) collaborating laboratories and reported to CDC/Influenza Division were positive for influenza.
  * Over 99% of all subtyped influenza A viruses being reported to CDC were 2009 influenza A (H1N1) viruses.
  Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η παλιά κακή εποχική γρίπη …μας τελείωσε. Δυστυχώς δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω κατά πόσον πρέπει να εμβολιάσεις την κόρη σου. Δώσε τα στοιχεία αυτά στον παιδίατρό σου και ακολούθησε τις οδηγίες του.

  codehealth

  7 Νοεμβρίου 2009 at 12:15

 5. Καλημέρα! Λοιπόν επειδή το θέμα είναι ενδιαφέρον και σοβαρό, γράφω αυτή την ώρα ένα σχετικό post. Θα τα πούμε σε λίγο.

  Να διορθώσω όμως μόνο σχετικά με το 370 στα 371: αυτά απ’ότι καταλαβαίνω δεν είναι δείγματα σε νοσηλευόμενους ασθενείς, αλλά δείγματα που απεστάλησαν από τα νοσοκομεία. Δηλαδή πάει κάποιος με γρίπη στο νοσοκομείο για να εξεταστεί, του παίρνουν φαρυγγικό επίχρισμα και το στέλνουν. Άλλο αν τελικά εισήχθη στο νοσοκομείο για εισαγωγή.

  Το πόσοι από τους 370 τελικά νοσηλεύθηκαν, δε το ξέρουμε και είναι μια βασική έλλειψη της αναφοράς που βγάζει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Θα έπρεπε να μας λέει και πόσοι έχουν συνολικά νοσηλευθεί, εκ των οποίων πόσοι νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και πόσοι βρίσκονται τώρα νοσηλευόμενοι και σε ΜΕΘ.

  Παρεπιμπτόντως η οδηγία του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι να λαμβάνονται φαρυγγικά επιχρίσματα μόνο από ασθενείς που νοσηλεύονται με βαριά κλινική εικόνα, αλλά εγώ δε ξέρω νοσοκομείο που να το τηρεί αυτό…

  hawkeye

  7 Νοεμβρίου 2009 at 13:42

 6. Σε λίγο διαφορετικό θέμα: τι δουλειά έχει ένας Μητροπολίτης στο ΔΣ ενός οργανισμού όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ;

  anonymous

  9 Νοεμβρίου 2009 at 23:54


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: