PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Το παιχνίδι κρίνεται στις εντατικές, όχι στον εμβολιασμό

3 Σχόλια

Το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο είναι γεγονός οτι η γρίπη δε μας απασχόλησε σχεδόν καθόλου. Δε φταίνε γι’αυτό μόνο οι εκλογές, που τραβήξαν το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων. Η δραστηριότητα της γρίπης παρέμενε σταθερή, όσο ο καιρός ακόμη ήταν καλός. Το ίδιο και στις άλλες χώρες – η κατάσταση παρέμενε στάσιμη.

Τον τελευταίο λίγο καιρό όμως είναι γεγονός οτι έχουμε μια αύξηση στη δραστηριότητα της γρίπης, τόσο σε όλες τις χώρες όσο και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα (για την ακρίβεια την προ-προηγούμενη) υπήρξε διπλασιασμός στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, που δύσκολα μπορεί να αποδοθεί σε αυξημένη επιτήρηση. Είχαμε μετά από πολύ καιρό δύο θανάτους, με διαφορά λίγων ημερών μεταξύ τους. Πολλά σχολεία έκλεισαν (σα μέτρο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, είναι όμως μια ένδειξη της κατάστασης), και ένας αριθμός από ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε εντατική, όπως συνεχώς μας ενημερώνουν τα ΜΜΕ. Μάλιστα είχαμε και το πρώτο παιδί μικρότερης ηλικίας (12 ετών) που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ με τη νέα γρίπη. Αλλά και παγκοσμίως, οι θάνατοι από γρίπη αρχίζουν και αυξάνονται πιο γοργά.

Όλα αυτά δείχνουν οτι τα ψέματα τελειώσαν. Μπαίνουμε στο χειμώνα, και η άφιξη του δεύτερου και μεγάλου πανδημικού κύματος είναι θέμα χρόνου. Η γρίπη τώρα ξεκινάει. Και το ερώτημα είναι: τι πρέπει να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε? Ή, λίγο διαφορετικά: τι θα έπρεπε να έχουμε κάνει όλο αυτό τον καιρό για να αντιμετωπίσουμε τη γρίπη?

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής εδώ της πανδημίας, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, είναι οτι η μεγάλη πλειοψηφία όσων προσβάλλονται από γρίπη έχουν ήπια συμπτώματα. Όμως ένα ορισμένο κομμάτι του πληθυσμού θα την περάσει με σοβαρά συμπτώματα, και θα χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ (μονάδα εντατικής θεραπείας).

Ποιοί θα είναι αυτοί που θα χρειαστούν ΜΕΘ? Η λανθασμένη εντύπωση που έχει δοθεί είναι πως αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι συγκεκριμένες ομάδες που συνιστάται και να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα (άτομα με χρόνια νοσήματα, έγκυες γυναίκες, κλπ). Μπορεί αυτές οι ομάδες να έχουν σαφώς μεγαλύτερο κίνδυνο, όμως μεγάλο ποσοστό όσων νοσούν βαριά είναι απόλυτα υγιείς, και δεν ανήκουν σε καμμία ομάδα υψηλού κινδύνου. Στην Αγγλία π.χ. το 1/3 όσων πέθαναν μέχρι στιγμής δεν είχαν παράγοντες κινδύνου. Επομένως ο κίνδυνος από τη γρίπη είναι μεν μικρός, αλλά υπάρχει για όλους μας. Ή, για να το πω γλαφυρά, μπορεί να είστε εσείς (ή εγώ) το επόμενο θύμα της νέας γρίπης.

Αυτό είναι που ανησυχεί και τις σοβαρές χώρες, όπως την Αγγλία, που παρατηρούν μια αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών από γρίπη γενικά, και όσων χρειάζονται εντατική ειδικά. Εμείς αντίθετα… δε δημοσιεύουμε σχετικά στοιχεία, καθώς η εβδομαδιαία αναφορά του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν περιέχει στοιχεία για τις νοσηλείες!

Πάμε όμως επί του πρακτέου. Τι κάνουμε τώρα. Κατ’ αρχήν τα μέτρα περιορισμού της γρίπης (αποφυγή συγχρωτισμού, μέτρα υγιεινής, κλπ) έχουν πολύ περιορισμένη αποτελεσματικότητα και δε πρόκειται να σταματήσουν τη διάδοση της γρίπης. Μόνο αν… κλεινόμασταν όλοι οι Ελληνες ανεξαιρέτως στα σπίτια μας για 5 μέρες θα μπορούσαμε πραγματικά να αναχαιτίσουμε τη γρίπη με αυτό τον τρόπο!!! Φυσικά όμως κάτι τέτοιο δε γίνεται…

Πάμε στον εμβολιασμό. Έστω και τώρα, μπορούμε να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό, καθώς ακόμη η γρίπη είναι μπροστά μας. Όμως πρέπει να τονιστεί οτι πλέον ο εμβολιασμός έχει αλλάξει νόημα και σκεπτικό. Η λογική του είναι η προστασία του καθενός μας σε ατομικό επίπεδο, καθώς και συγκεκριμένων ομάδων (π.χ. το υγειονομικό προσωπικό ΟΦΕΙΛΕΙ να εμβολιαστεί όχι μόνο για τη δική του προστασία, αλλά και για εκείνη των ασθενών). Όμως πλέον ο εμβολιασμός ΔΕΝ μπορεί να λειτουργήσει σα μέσο αναχαίτισης της πανδημίας, γιατί πολύ απλά δεν προλαβαίνουμε. Όπως έχουν δείξει τα μαθηματικά μοντέλα, ο εμβολιασμός σ’αυτή τη χρονική στιγμή (που ήδη έχει εξαπλωθεί σε ένα βαθμό η γρίπη) δε μπορεί να αναστείλει σημαντικά την περαιτέρω έξαρση της πανδημίας.

Άρα τι μας μένει? Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα νοσοκομεία θα σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των ασθενών με γρίπη, και ιδιαίτερα οι ΜΕΘ. Παραδόξως αυτό είναι καλό: αν η επιδημία ήταν χειρότερη (π.χ. με μια θνητότητα στο 2% και πηλίκο προσβολής 40%) δε θα συζητούσαμε καν για τα νοσοκομεία. Όλο το βάρος θα έπεφτε στο εμβόλιο, να το βγάλουμε όσο γρηγορότερα γίνεται, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να στήσουμε κρεματόρια (τα νεκροταφεία δε θα έφταναν). Ευτυχώς απέχουμε πάρα πολύ από το σενάριο αυτό. Όμως δε παύουμε να είμαστε σε πανδημία, και αυτό σημαίνει οτι θα έχουμε μια σοβαρή επιβάρυνση στα νοσοκομεία.

Η επιβάρυνση αυτή φαίνεται να είναι διαχειρίσιμη. Για παράδειγμα στην Αυστραλία, που ήδη πέρασε το δικό της κύμα γρίπης, υπήρξαν συνολικά 28.7 νοσηλείες σε ΜΕΘ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με εβδομαδιαίο μέγιστο 7/1.000.000 πληθυσμού. Με την επιφύλαξη οτι τα νούμερα αυτά θα ποικίλουν από χώρα σε χώρα (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω), αυτά μεταφράζονται για την Ελλάδα σε περίπου 300 έξτρα νοσηλείες σε ΜΕΘ για όλη τη σαιζόν, με μέγιστο 75 έξτρα νοσηλείες σε μια εβδομάδα. Αυτές είναι μπροστά μας, γιατί μέχρι στιγμής απ’ότι μαθαίνω έχουν γίνει μόλις περίπου 15-20 εισαγωγές σε ΜΕΘ για γρίπη από το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρόκειται για καμμιά καταστροφή, με χιλιάδες άτομα να χρειάζονται νοσηλεία και καρδιοαναπνευστική υποστήριξη. Είναι σαφώς ένα άσχημο φορτίο νοσηρότητας, το οποίο όμως οπωσδήποτε μπορεί να διαχειριστεί ένα σύστημα υγείας μιας ανεπτυγμένης χώρας

Ή μήπως δεν είναι έτσι?

Τα προβλήματα με τις ΜΕΘ είναι γνωστά. Πάντα ήταν. Έχουν επίσης επανειλημμένα δημοσιοποιηθεί, όταν κατά καιρούς διάφοροι βαρέως πάσχοντες ψάχνουν εντατική και δε βρίσκουν. Σωρεία τραγικών ιστοριών, καθώς οι εντατικές δουλεύουν συνεχώς με 100% πληρότητα. Όσοι είναι ιατροί σε νοσοκομείο ξέρουν πολύ καλά οτι σχεδόν πάντα, για να μπεί κάποιος σε μια εντατική πρέπει να βγεί κάποιος άλλος.

Δε χρειάζεται να διαβάσετε τις τελευταίες απεγνωσμένες εκκλήσεις των εντατικολόγων για να ασχοληθεί επιτέλους η πολιτεία με την καυτή πατάτα των μονάδων εντατικής. Θα σας πω δυό τρία απλά νούμερα:

Κλίνες εντατικές που διαθέτει η χωρα: 450

Κλίνες εντατικής στη χώρα που παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού: 150

Αναμενόμενη μέγιστη επιβάρυνση εισαγωγών ανά εβδομάδα: 75 εισαγωγές.

Αυτό σημαίνει με απλά ελληνικά, οτι ακόμη και αν υποθέσουμε μια μέση διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ της τάξης των 2 εβδομάδων, πιθανόν θα έφτανε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία το άνοιγμα των 150 κλειστών κρεββατιών εντατικής! Αυτό είναι όλο που θα χρειαζόμασταν!

Τώρα που δεν έχουμε αυτές τις κλίνες ΜΕΘ, αυτό σημαίνει οτι όχι μόνο οι ασθενείς με γρίπη δε θα βρίσκουν κρεββάτι, αλλά και οτι πολλοί ασθενείς με άλλα βαριά νοσήματα (π.χ. οι τραυματίες από τροχαία) θα πεθαίνουν έξω από τις εντατικές!

Για να καταλάβετε καλύτερα τα μεγέθη (ή μάλλον, το μέγεθος του εγκλήματος), ξέρετε πόσα κρεββάτια εντατικής έχει η γειτονική μας Βουλγαρία των μόλις 7.5 εκατομμυρίων πληθυσμού? Περίπου 800. Ακριβώς, καλά ακούσατε, η Βουλγαρία διαθέτει περισσότερα κρεββάτια εντατικής από την Ελλάδα!

Έτσι, για μόλις 150 ψωρο-κρεββάτια εντατικής, κινδυνεύουμε να έχουμε περισσότερους νεκρούς από τη γρίπη (πενήντα? εκατό? τριακόσιους? δε μπορούμε να ξέρουμε προκαταβολικά) απ’όσους θα μπορούσαμε να έχουμε.

Θα μου πείτε: γιατί δεν ανοίγουμε τα κρεββάτια αυτά τώρα? Μπορούμε να προσπαθήσουμε, αλλά εκτός από την πρόσληψη προσωπικού πολύ πιο σημαντικό είναι η εκπαίδευση. Η ΜΕΘ είναι σύνθετος χώρος με αυξημένες απαιτήσεις, και δε μπορεί ο οποιοσδήποτε νοσηλευτής και ιατρός χωρίς ειδική εκπαίδευση να τη στελεχώσει. Είναι απολύτως αδύνατο μέσα σε ένα μήνα να ανοίξουν τα κρεββάτια αυτά. Θα μπορούσαμε να τα ανοίξουμε αν από τις αρχές του καλοκαιριού είχαν γίνει οι διαδικασίες. Δεν έγιναν όμως, και το κόστος θα το πληρώσουμε σε νεκρούς, έστω κι αν αυτό δε θα «φαίνεται» (δε θα μπορεί κανείς να μας πει οτι «τόσοι» πεθάναν λόγω της έλλειψης ΜΕΘ και πόσοι θα πέθαιναν ούτως ή άλλως, παρ’ότι θα είναι δεδομένο οτι η έλλειψη ΜΕΘ θα έχει αυξήσει σημαντικά τους νεκρούς).

Ποιός λοιπόν φταίει γι’αυτό? Από ποιόν πρέπει να ζητηθούν ευθύνες? Η φωτογραφία τους δείχνει κατά… αύξουσα σειρά ευθύνης! Από αριστερά στα δεξιά, ο (πρώην πλέον) πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Πιερρουτσάκος, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Ευσταθίου (παραμένει ακόμη!), και τον τελευταίο τον ξέρετε…

Avramopoulos_27

Σας αφήνω να σκεφτείτε πως πρέπει να τιμωρηθούν αυτοί οι άνθρωποι (η καταψήφιση νομίζω οτι δεν είναι αρκετή όταν το κόστος μετράται σε νεκρούς).

Advertisements

Written by hawkeye

10 Νοεμβρίου 2009 στις 08:19

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

3 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Γιατρέ βλέπω ανεβάζεις τους τόνους. Θα πρέπει όμως να έχεις καταλάβει, πως οι προσπάθειές σου, μάλλον προσκρούουν στην ελληνική λεβεντιά !!!
  Εκπροσώπους της παρουσιάζεις στην επισυναπτόμενη φωτογραφία. Ο μέγας ηγέτης και μόνιμος υποψήφιος σωτήρας της ελληνικής οικουμένης, ο καταλύσας εν μια νυκτί το μέγιστο εχθρό της υγείας μας, το τσιγάρο, έχει το απυρόβλητο. Και βέβαια την προστασία και των ασχέτων και αδαών (ας υποθέσομε) δημοσιογράφων. Οι οποίοι, αντί να τον αρχίσουν στις κλωτσιές και το κράξιμο, όταν εμφάνισε την τεράστια τριαξονική νταλίκα, το Σεπτέμβριο, που μέσα είχε δέκα κουτάκια εμβόλια, του εξύφαιναν ύμνους, διότι είμαστε από τις πρώτες χώρες που πήραμε λέει τα εμβόλια. Ταύτα δε συνεπικουρούμενοι, από τους υπόλοιπους δύο κυρίους της φωτογραφίας, τους οποίους δε γνωρίζω αφού ανήκω σε άλλο επιστημονικό πεδίο, πλην όμως από τις κατά καιρούς δηλώσεις των, αιτιολόγησα την εκπληκτική των φυσική ομοιότητα με τους ξενιστές της τρέχουσας επιδημίας.
  Ομως φταίνε μόνο αυτοί;
  Για να μην πολιτικοποιεί κανείς τις καταστάσεις, οι διάδοχοι τι κάνουν; Πώς αντέδρασαν; Φωνάζεις, ουρλιάζεις, χτυπιέσαι, ΟΥΔΕΙΣ αντιδρά.
  Ευρισκόμενοι σε μόνιμη καθησυχαστική χαύνωση άνευ προηγουμένου, ανακοίνωσαν πρόγραμμα εμβολιασμού, με την ησυχία τους, σα να μην τρέχει τίποτε. Αντί να ανασκουμπωθούν και να καταστήσουν το ταχύτερον δυνατόν προσιτή την πρόσβαση του εμβολιασμού σε όσους τουλάχιστον θέλουν να εμβολιαστούν, ανακοίνωσαν στην αρχή του μηνός, πως ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 16 από τους ιατρούς κλπ, μετάααα (α ρε Φωτόπουλε) αυτοί που είναι ευπαθείς και πιο μετάααααα οι ενήλικες και ακόμη πιο μετά (με πολλά α) τα παιδιά (καλά κρασιά δηλαδή, όπως είχες επισημάνει σε προηγούμενο ποστ και ας ελπίσομε όχι καλά σαράντα για πολλούς ανθρώπους).
  Θα πρέπει ήδη να έχεις αντιληφθεί το μέγεθος του σκοταδισμού που επικρατεί. Οι αντιδράσεις των συναδέλφων σου αλλά και του υπολοίπου προσωπικού που στελεχώνει το χώρο της υγείας, καταδεικνύει πρώτον το επιστημονικό επίπεδο αυτών και δεύτερον το αίσθημα ευθύνης που τους κατέχει. Μη βασιζόμενοι σε υπαρκτά στοιχεία, δεν αρθρώνουν επιστημονικό λόγο, αλλά άναρθρες κραυγές αλλαλάζοντος όχλου, προτρέποντες κατ’ αυτόν τον τρόπο, εκείνους τους οποίους έχουν ορκιστεί να προστατέψουν, σε επικίνδυνα και θανατηφόρα μονοπάτια. Οταν διαπιστώνει δε κανείς, πως ακόμη και οι νοσηλευτές υγείας, αισθάνονται τόσο άνετοι και ωραίοι και απορρίπτουν μετά βδελυγμίας τον εμβολιασμό, παραβλέποντες πως μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε εμένα π.χ. που μπορεί να έχω πρόβλημα, μόνο πικρό μειδίαμα μπορεί να εκφράσει. Και αυτό με τρόπο, διότι μπορεί και να τον λυντσάρουν. Και ένας άνθρωπος να πεθάνει που θα μπορούσε να είχε εμβολιαστεί και να γλυτώσει είναι λογαριασμός γιατρέ. Και λογαριασμός δυσβάστακτος. Την ίδια στιγμή που η οπισθοδρομική γείτονας Τουρκία έχει κλείσει την τρίτη εμβομάδα εμβολιασμών, εμείς συγκαλούμε επειγόντως συσκέψεις επί συσκέψεων όχι για κάποιο λόγο, αλλά για να δείξομε πως κάτι κάνομε. Δυστυχώς, το χώρο σου και τις νοοτροπίες του, τον εγνώρισα πριν κάποια χρόνια, όταν ο αγαπημένος μου παππούς σε ηλικία 90 ετών και με πλήρη λογική, ένας άνθρωπος που ώς δάσκαλος στο Αργος, έπειθε βοσκούς που είχαν παιδιά που «τραβούσαν», να τα βγάλουν από τα μαντριά και να τα στείλουν στο Γυμνάσιο και πλήρωνε ο ίδιος πολλές φορές τα έξοδά τους, για να «βγάλει» στη συνέχεια δεκάδες επιστημονικές φυσιογνωμίες, νοσηλεύθηκε στο επιστημονικό ίδρυμα Γ.Γεννηματάς. Εκεί, μια αντίστοιχη φάτσα με αυτήν του κυρίου με το άσπρο κοστούμι στη φωτογραφία σου, που έφερε μάλιστα και τον τίτλο του καθηγητή, εξέφρασε τη δυσφορία του που ο καημένος ο δάσκαλος το πάλευε και προσπαθούσε να μην εγκαταλείψει τα εγκόσμια, θεωρώντας «πως κάτι τέτοιοι» συνταξιούχοι, καταστρέφουν τα ασφλαιστικά ταμεία. Ευτυχώς για τα ασφαλιστικά ταμεία λοιπόν, ο παππούς μας χαιρέτησε, συμβάλλοντας με τον τρόπο του, στην μακροημέρευση των παρασίτων που κοσμούν το χώρο σας.
  Μην αναζητάς λοιπόν υπευθυνότητα εκεί που δεν υπάρχει.
  Και βεβαίως ουδείς θα τιμωρηθεί. Κοίτα μη συμβεί το αντίθετο και δοξασθούν.

  GPA

  10 Νοεμβρίου 2009 at 15:36

 2. Χαίρομαι που παρακολουθώ τέτοιου επιπέδου τοποθετήσεις γιατί έχω απηυδήσει με τους συναδέλφους μου γιατρούς που αντί να συνδράμουν στην προσπάθεια ενημέρωσης θολώνουν περισσότερο τα νερά. Πρότεινα στην πόλη μου να πάει σύσσωμο το Δ.Σ. του ιατρικού συλλόγου να εμβολιαστεί αλλά ακόμα απάντηση δεν έλαβα… Κατά τα άλλα όλο χαϊλίκια και δηλώσεις για το καλό του κοσμάκη…

  Μιχάλης Σ

  10 Νοεμβρίου 2009 at 17:40

 3. Σε μερικές μέρες θα κάνω το εμβόλιο κατά του Η1Ν1/09, όπως και οι λοιποί συνάδελφοι στο εργαστήριο καθώς στη Γερμανία αρχίζουν και αυξάνονται ανησυχητικά τα εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα κρούσματα, ειδικά τις τελευταίες 2 βδομάδες.Το λέω έτσι ενημερωτικά και για παράδειγμα.

  ΥΓ.Άσχετο και σχετικό συνάμα.Έχω μια γιαγιά στο χωριό και ρωτώντας την αν θα εμβολιαστεί μου απάντησε αφοπλιστικά ότι: «Εδώ οι τηλεοράσεις λένε ότι οι γιατροί και νοσοκόμοι δεν θέλουν να το κάνουν, εγώ θα πάω να το κάνω?»…έτσι απλά.

  BioLogos

  10 Νοεμβρίου 2009 at 20:22


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: