PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Φαρμακοεπαγρύπνηση του εμβολίου

3 Σχόλια

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δημοσίευσε την πρώτη εβδομαδιαία (άρα θα υπάρξουν κι άλλες) έκθεση φαρμακοεπαγρύπνησης για τα πανδημικά εμβόλια. Αυτή συμπεριέλαβε δεδομένα από περισσότερους από δέκα εκατομμύρια εμβολιασμούς σε ευρωπαϊκές χώρες, και τονίζει αυτό που ξέρουμε εδώ και καιρό, δηλαδή οτι το εμβόλιο είναι ασφαλές και οτι το ισοζύγιο όφελους/κινδύνου από το εμβόλιο είναι σαφώς θετικό. Διότι όπως έχω τονίσει 100% ασφάλεια δεν υπάρχει σε τίποτα, αυτό όμως που μπορεί να διασφαλίσουμε είναι το όφελος από το εμβόλιο να είναι σαφώς μεγαλύτερο από τον όποιο δυνητικό κίνδυνο.

Τονίζει δε η αναφορά του ΕΜΕΑ (και το έχω πει και εγώ παλαιότερα) οτι οι αναφορές παρενεργειών ΔΕΝ τεκμηριώνουν αιτιότητα. Αναφέρονται συμβάντα που μπορεί να έχουν ή μπορεί να μην έχουν σχέση με το εμβόλιο. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν, οι αναφορές παρενεργειών των πανδημικών εμβολίων ταυτίζονταν με το αναμενόμενο. Η μεγάλη πλειοψηφία τους ήταν ήπιες (π.χ. τοπικός πόνος στο σημείο της ένεσης), ενώ ελάχιστες αναφορές για σοβαρές ή θανατηφόρες παρενέργειες υπήρξαν, οι οποίες εξετάστηκαν και δε βρέθηκε να σχετίζονται με το εμβόλιο. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά ολόκληρη την αναφορά του EMEA εδώ.

Με την ευκαιρία, στην ίδια έκθεση επισημαίνεται και μια καινούργια ενδιαφέρουσα πληροφορία: παρατηρήθηκε αυξημένη συχνότητα πυρετού σε παιδάκια ως 3 ετών ύστερα από τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Παρ’ότι λοιπόν είναι νωρίς να υποθέσουμε κάτι, δεν αποκλείεται με βάση αυτό το εύρημα κάποιες χώρες να αποφασίσουν να κάνουν μόνο μια δόση στα παιδιά και όχι δεύτερη. Βέβαια κι αυτό το ενδεχόμενο παρουσιάζει σοβαρά μειονεκτήματα. Ίδωμεν..

Advertisements

Written by hawkeye

5 Δεκεμβρίου 2009 στις 02:20

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

3 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Κοιτώντας την αναφορά, αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι για το pandermix σε περίπου 40 εκατομμύρια δόσεις έχουν αναφερθεί 1031 περιπτώσεις με πιθανές παρενέργειες νευρολογικής φύσεως («nervous systems disorders») ενώ για το forcetrix σε περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις (το 25% του pandermix)έχουν αναφερθεί 1030 περιπτώσεις με πιθανές παρενέργειες νευρολογικής φύσεως (σχεδόν ο ίδιος αριθμός!). Η ίδια τάση συνεχίζεται και στις άλλες κατηγορίες. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; (η εύκολη απάντηση είναι ότι τελικά το pandermix είναι ασφαλέστερο αλλά ίσως μου διαφεύγει κάτι).

  Γιώργος Α

  6 Δεκεμβρίου 2009 at 16:55

 2. Πράγματι υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά, όμως έχετε ένα λαθάκι: τα 40 και 10 εκατομμύρια δόσεις είναι τα εμβόλια που έχουν διανεμηθεί, οι δόσεις που γράφει οτι χορηγήθηκαν είναι αντίστοιχα 5,7 και 4,5 εκατομμύρια (Pandemrix και Focetria) άρα η διαφορά είναι πολύ μικρότερη.

  Δεδομένου οτι οι αναφορές αυτές δε φανερώνουν απαραίτητα πραγματικές παρενέργειες, καθίσταται σαφές οτι δε μπορεί να βγεί αυτόματα κάποιο συμπέρασμα. Χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων.

  hawkeye

  7 Δεκεμβρίου 2009 at 00:57

  • Έχετε δίκιο δεν είχα παρατηρήσει την τελευταία παράγραφο πριν κάθε πίνακα! Πάντως τελικά δεν μπορούμε να βγάλουμε καθόλου συγκριτικά αποτελέσματα γιατί ενώ οι παρενέργειες είναι μέχρι 27 Νοεμβρίου, οι εκτιμήσεις για τις δόσεις που χορηγήθηκαν είναι μέχρι 2 Νοε για το Forcetrix και μέχρι 17 Νοε για το Pandermix.

   Γιώργος Α

   7 Δεκεμβρίου 2009 at 11:21


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: