PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Σοβαρότης μηδέν…

17 Σχόλια

Μετά Χριστόν προφήτες υπάρχουν παντού, φαίνεται ακόμη και στο Συμβούλιο της Ευρώπης…


http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=10532

http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=120113

Η πανδημία γρίπης λοιπόν δεν ήταν παρά ένα σκάνδαλο, και μάλιστα «το μεγαλύτερο του αιώνα». Να φροντίσουμε μόνο να μη την πάθουμε σαν τον ψεύτη βοσκό στην επόμενη πανδημία. Το 1976 στην Αμερική αντιδράσανε σε κάτι που ΔΕΝ ήταν πανδημία, και το 2009 αντιδράσαμε σε μια πανδημία που τελικά ήταν αρκετά πιο ήπια από ότι αναμενόταν (πλην όμως ΗΤΑΝ πανδημία, βλ. παρακάτω). Οι πανδημίες όμως του 1918, του 1959 και του 1968 δεν ήταν όμως ούτε ήπιες ούτε αστείες, και το ίδιο μπορεί να είναι και η επόμενη.

Δε παύω βέβαια να αναρρωτιέμαι: που ήταν αυτοί οι άνθρωποι τόσους μήνες? Μιλούν για σκάνδαλα και καταθέτουν ψηφίσματα τώρα, που φαίνεται να έχουμε περάσει την κορυφή της επιδημίας (αν και δε πρέπει να το δένουμε και κόμπο). Γιατί δε τα λέγαν αυτά τον Οκτώβριο, ή ακόμα νωρίτερα, που θα μπορούσαν να είναι και πιο αποτελεσματικοί? Αλλά είπαμε… πρώτα περιμένουμε να δούμε πόσο άσχημα θα εξελιχθεί η πανδημία, και μετά βγαίνουμε και πετροβολάμε. ΟΚ, τελικά δε γίνονται μόνο στην Ελλάδα αυτά.

Να θυμίσω παρεπιμπτόντως (το έχουμε ξανασυζητήσει αυτό στο blog) οτι ο Παγκόσμιος Οργανσμός Υγείας (WHO) ούτε άλλαξε κανένα κριτήριο ως προς το τι είναι πανδημία, ούτε βιάστηκε να κηρύξει πανδημία. Απλά παγιδεύτηκε από τα ίδια τα σχέδιά του διότι όλοι θεωρούσαμε δεδομένο οτι ένας νέος ιός γρίπης, έναντι του οποίου ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία, απαραιτήτως προκαλεί και σοβαρή νόσο. Έτσι από παλιά ο ορισμός της πανδημίας δεν ασχολούταν με το τι νόσο προκαλεί, αλλά με το αν έχει εξαπλωθεί ο ιός γεωγραφικά. Επειδή λοιπόν στον WHO δεν είναι καραγκιόζηδες, τον Μάιο ο ιός είχε εξαπλωθεί και τα κριτήρια για πανδημία πληρούνταν ήδη, όμως σωστά o WHO καθυστέρησε να κηρύξει την πανδημία μέχρι τον Ιούνιο, λαμβάνοντας υπόψη οτι ο ιός δεν έδειχνε τόσο απειλητικός.

Το αν ο WHO έχει σχέσεις με φαρμακευτικές είναι διαφορετικό θέμα, και καλά θα κάνουν να το ξεκαθαρίσουν για να μην υπάρχουν σκιές. Όμως πρέπει να καταλάβουμε οτι τα πράγματα δεν είναι μαύρο-άσπρο, αλλά άπειρες αποχρώσεις του γκρίζου. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να αντιπαθεί τις φαρμακευτικές (και ιδιαίτερα τους φαρμακάδες) περισσότερο από μένα, όμως για να είμαστε σοβαροί δεν πρέπει να το μπλέκουμε αυτό με τα επιστημονικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να κρίνονται αυτοτελώς και επί της ουσίας. Θέμα με τη γρίπη υπάρχει, και ο κίνδυνος πανδημίας γρίπης είναι πάντα υπαρκτός, είτε από τη γρίπη των χοίρων είτε από οποιονδήποτε άλλο νέο ιό γρίπης προκύψει στο μέλλον. Διαφορετικό όμως θέμα είναι η διάθεση των φαρμακευτικών να κερδοσκοπήσουν από τον κίνδυνο αυτό.

Επιστρέφω σ’αυτόν τον κύριο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο οποίος μίλησε και για ένα εμβόλιο γρίπης της εταιρίας Novartis, ονόματι «Obta Flu», το οποίο λέει παρασκευάζεται από «καρκινικά κύτταρα»…

Και αναρρωτιέμαι: τόσοι δημοσιογράφοι ελληνικών και ξένων εφημερίδων, δε γνωρίζουν οτι το εμβόλιο γρίπης που πουλάει η Novartis είναι το Focetria? (Το οποίο μάλιστα είναι αυτό που έκανα και ο ίδιος). Μια αναδρομή στο SPC του Focetria το οποίο υπάρχει στο site του EMEA (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων) πιστοποιεί οτι το εμβόλιο αυτό παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή σε αυγά κότας. Το ίδιο και το άλλο εμβόλιο που κυκλοφορεί στη χώρα μας, το Pandemrix, ενώ το Celvapan (που δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα) παράγεται σε κυτταροκαλλιέργεια Vero-cell, τα οποία δεν είναι καρκινικά αλλά κύτταρα νεφρού από πίθηκο.

Επίσης οι δημοσιογράφοι δε ξέρουν οτι τα τρία αυτά εμβόλια (Focetria, Pandemrix και Celvapan) είναι τα μόνα που έχουν λάβει ευρωπαϊκή έγκριση από τον ΕΜΕΑ, και όχι κάποιο εμβόλιο ονόματι «Obta Flu»? Δε κάνανε τον κόπο να κάνουν ένα google search να δουν τι είναι αυτό? Ούτε σκεφτήκαν να κάνουν search στο site του EMEA (ο οποίος φαίνεται δεν έχει ιδέα για κανένα «obta flu»)?

Ας είναι… Μετά Χριστόν προφήτες υπάρχουν πολλοί. Αναρρωτιέμαι μόνο αν ο παρακάτω κύριος θα πεθάνει από το θανατηφόρο και καρκινογόνο εμβόλιο. Καλό βράδυ…

Written by hawkeye

12 Ιανουαρίου 2010 στις 20:31

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

17 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

  1. Τελικά όπως το θέτετε hawkeye, ίσως υπάρχει βάση στη συνωμοσιολογία, δεν αποκλείεται όλα να έγιναν για να φαγωθεί ο Ομπάμα και δούρειος ίππος το αμαρτωλό εμβόλιο.

    Marilena

    12 Ιανουαρίου 2010 at 20:57

  2. Καλησπέρα.

    Θα μπορούσες ως πιό αρμόδιος και με μεγαλύτερη πρόσβαση να μας πείς πόσοι τελικά έχουν νοσηλευτεί στην Ελλάδα, έτσι ώστε να συγκρίνουμε τον αριθμό με αυτόν των θανόντων? Και επίσης γιατί πιστεύεις ότι έχουμε περισσότερους νεκρούς απ’ότι σε άλλες μεγαλύτερες Ευρωπαικές χώρες ?

    lalas

    12 Ιανουαρίου 2010 at 21:11

  3. Εγώ πάντως όσο και να έψαξα στο διαδίκτυο δεν βρήκα σκεύασμα ονόματι Obta Flu. Αν βρει κάποιος κάτι ας μας ενημερώσει!

    ΜΙΧΑΛΗΣ

    12 Ιανουαρίου 2010 at 21:39

    • Τελικά εύρηκα, πρόκειται για το optaflu και όχι obtaflu, ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε από 2004 για την εποχική προφανώς γρίπη. Πήρε άδεια από το ΕΜΕΑ:

      Τι είναι το Optaflu;
      Το Optaflu είναι εμβόλιο, το οποίο διατίθεται σε μορφή ενέσιμου εναιωρήματος σε προγεμισμένη σύριγγα. Το εμβόλιο περιέχει ως δραστικές ουσίες αδρανοποιημένα «επιφανειακά αντιγόνα» τριών διαφορετικών στελεχών (τύπων) του ιού της γρίπης (A/Solomon Islands/3/2006, A/Wisconsin/67/2005 and B/Malaysia/2506/2004).
      Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Optaflu;
      Το Optaflu χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό ενηλίκων κατά της γρίπης, ειδικότερα όσων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών εξαιτίας της νόσου. Η χρήση του εμβολίου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις.
      Το εμβόλιο χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή.

      ΜΙΧΑΛΗΣ

      12 Ιανουαρίου 2010 at 21:46

  4. Το εμβολιο στο οποιο αναφερεται ειναι το Optaflu της Novartis, το οποιο πηρε εγκριση απο την ΕΜΕΑ το 2007 για την κοινη γριπη. Το εμβολιο αυτο παρασκευασθηκε σε κυτταρικες σειρες (κατι που χωρις να ειμαι βιολογος ειναι διαφορετικο απο καρκινικα κυτταρα) και ο λογος που χρησιμοποιησαν κυτταρικες σειρες ειναι για να μπορεσουν ενδεχομενως αργοτερα σε περιπτωση πανδημιας να να παραγουν μεγαλες ποσοτητες εμβολιου πιο γρηγορα απο οτι με τον παραδοσιακο τροπο δηλαδη τα εμβρυα κοτας. Τελικα κατι τετοιο δεν εγινε ουτε απο την ιδια τη Novartis αφου το Focetria ειναι φτιαγμενο απο εμβρυα κοτας. Το μονο πανδημικο εμβολιο φτιαγμενο σε κυτταρικες σειρες ειναι το Celvapan που δεν κυκλοφορει στην Ελλαδα.

    Α. Παναγοπουλος

    12 Ιανουαρίου 2010 at 23:58

  5. Πολύ σωστά τα λέτε και ευχαριστώ που το ξεκαθαρίσατε οτι πρόκειται για το Optaflu. Τώρα τι σχέση έχει ένα εμβόλιο εποχικής γρίπης με την πανδημική γρίπη, ο κύριος από τη Γερμανία το ξέρει…

    Για την ιστορία σύμφωνα με το SPC του Optaflu, πρόκειται για ένα απλό εμβόλιο εποχικής γρίπης που παράγεται όχι σε… καλλιέργειες «καρκινικών» κυττάρων, αλλά σε κυταρρική σειρά MDCK, η οποία είναι καλλιέργεια επιθηλιακών κυττάρων από νεφρό σκύλου, είναι γνωστή από δεκαετίες, ευρύτατα διαδεδομένη και χρησιμοποιείται για πάρα πολλούς ερευνητικούς σκοπούς.

    hawkeye

    13 Ιανουαρίου 2010 at 02:35

  6. Μπράβο για το blog, ίσως το μοναδικό (ελληνικό) που έχω βρει αφιερωμένο αποκλειστικά στο θέμα αυτό.

    Εγώ έγραψα κάτι στο δικό μου πριν κάμποσο καιρό, περιμένω να σφυρίξει λήξη και επίσημα της «πανδημίας» στην Ελλάδα, για να γράψω και ένα post-review.

    «Σήμερα αρχίζει το μεγαλύτερο πείραμα» (16/11/09):

    >> http://thezocalo.blogspot.com/2009/11/blog-post.html

    Jaga

    13 Ιανουαρίου 2010 at 11:12

  7. Κάποιοι τα έλεγαν από πριν γιατρέ. Τότε όμως δεν ήταν προφήτες, αλλά κακοκπροαίρετοι. Καλό βράδυ.

    κώστας

    15 Ιανουαρίου 2010 at 03:47

  8. Ρε ψαρά τι έγινε με τη γρίπη; Έμεινες e-άνεργος;

    damned

    5 Φεβρουαρίου 2010 at 23:45

  9. Όχι, εδώ είμαι, και απαντώ άμεσα στις απορίες όπως βλέπεις.
    Απλά δεν είμαι αργόσχολος σαν εσένα και όλους του είδους σου.
    Μιλάω μόνο όταν έχω κάτι περισσότερο να πω απ’ όσα έχω ήδη πει & γράψει.

    Υ.Γ.: Έχω δουλειά, και αυτή δεν είναι το blogging αλλά η ιατρική…

    hawkeye

    6 Φεβρουαρίου 2010 at 00:07

  10. Κριμα γιατρε!Το υφος γραφης του καθενος υποδηλωνει το χαρακτηρα του.Να συμπερανω οτιτο προηγουμενο διαστημα με τις συχνες αναρτησεις ησουν ανεργος;Και αν υποννοεις οτι εμεις που σε διαβαζαμε στο παρελθον ημασταν αργοσχολοι,επισης δεν σε τιμα το επιπεδο των αναγνωστων σου.

    tina

    23 Φεβρουαρίου 2010 at 12:28

  11. Επιτέλους… Περίμενα πως και πως αυτή τη στιγμή όπου θα διάβαζα μια τέτοια δημοσίευση στο ιστολόγιό σου. Όχι προς τέρψη αλλά γιατί είχα αμφιβολίες για το κατά πόσο παρακολουθεί κανείς τα όσα γράφονται, ακούγονται και αποφασίζονται τριγύρω από μμε, εταιρίες και οργανισμούς.

    Πιστεύω πως η σημερινή κλασική ιατρική έχει χάσει τον δρόμο της και σταθερά στρέφομαι όλο και περισσότερο προς τις εναλλακτικές μεθόδους (ομοιοπαθητική, βελονισμό). Δεν κατηγορώ τόσο τα πρόσωπα και τις πρακτικές, όσο την κουλτούρα που έχει διαμορφωθεί στο σύνολο του συστήματος υγείας και των λειτουργών του.

    Ανάμεσα σε όσα μου έχουν μείνει από την όλη ιστορία, θα εκτιμούσα μία εκστρατεία πρόληψης από όλους για όλους και για όλα τα ζητήματα υγείας. Αν ο κόσμος προσέχει την προσωπική υγιεινή και πλέον γνωρίζει δεν έχει να φοβάται τίποτα.

    costaki

    27 Φεβρουαρίου 2010 at 23:18

  12. Καλησπέρα σε όλους.

    Δεν με ενδιαφέρει τί συνέβει με την γρίπη, δεν με ενδιαφέρουν τα συμφέροντα πίσω της, δεν με ενδιαφέρει τίποτε από όλα όσα συνέβησαν. Για μένα ήταν μια μπόρα που πέρασε…
    Ξέρετε τί μου έχει μείνει από όλα αυτά;
    Το γεγονός (που μπορεί ο καθένας να το διαπιστώσει πολύ εύκολα μέσα από το wordpress) ότι τον Ιούλιο του 2009, την εποχή που αν άκουγε κανείς ειδήσεις στην τηλεόραση θα νόμιζε ότι με την «γρίπη των χοίρων» πλησίαζε το τέλος του κόσμου, τότε που κανένας γιατρός από όσους είχα ρωτήσει δεν μπορούσε με βεβαιότητα να πει τί θα συνέβαινε, ο φίλος hawkeye ξέρετε τί έκανε σε ερώτησή μου;
    Απλούστατα προσπάθησε να με καθυσηχάσει… Προσπάθησε να με βοηθήσει να δω τα πράγματα με ψυχραιμία…
    Και τον ευχαριστώ γιατί χωρίς να με γνωρίζει προσωπικά, χωρίς να έχει καμία υποχρέωση, «κατάφερε» με τον τρόπο αυτό να με αποτρέψει από το να αγοράζω σαν τρελός από το φαρμακείο της γειτονιάς μαντηλάκια με οινόπνευμα, μάσκες και άλλες τέτοιες αηδίες.
    Να είσαι καλά ρε φίλε…

    Μάριος

    16 Μαρτίου 2010 at 01:10

  13. Μπορεί μετά από τόσους μήνες να μοιάζει παρωχημένο αλλά αξίζει να διαβαστεί..
    http://www.newscientist.com/article/mg20627616.700-swine-flu-hoax-get-real.html?full=true

    cp

    26 Μαΐου 2010 at 22:51

    • Το New Scientist γενικά δε το έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση, αλλά το συγκεκριμένο άρθρο είναι καταπληκτικό. Κυρίως για το γλαφυρό τρόπο με τον οποίο απεικονίζει την πραγματικότητα της γρίπης. Θα ήθελα και γω να έχω το ίδιο ταλέντο στη γραφή…

      Σκεφτόμουν να γράψω ένα ακροτελεύτιο post, υπό μορφήν Q&A, έτσι σαν επίλογο. Το έγραψα μάλιστα μέχρι τη μέση αλλά το άφησα, τόσο λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος όσο και λόγω δικού μου φόρτου εργασίας. Τώρα νομίζω αξίζει τον κόπο να κάνω μια μετάφραση στο άρθρο αυτό (συν μικρές προσαρμογές) και να είναι αυτό το ακροτελεύτιο post του PandemicFlu GR. Θα ασχοληθώ τις επόμενες μέρες. Γι’ αυτό, σ’ευχαριστώ πολύ cp!

      hawkeye

      26 Μαΐου 2010 at 23:55

      • Καλή συνέχεια!

        cp

        27 Μαΐου 2010 at 16:38

  14. Αγαπητέ Γιατρέ καλημέρα, φέτος τι γίνεται δεν είχαμε κάποια δικιά σας ανάρτηση για την γρίπη

    TV

    8 Φεβρουαρίου 2011 at 10:33


Σχολιάστε