PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Μη πολιτικοποιείτε τη γρίπη

15 Σχόλια

Το λέω με αφορμή αυτήν εδώ την είδηση αλλά και μια πληθώρα παρόμοιων ατεκμηρίωτων και προχειροφτιαγμένων απόψεων που εκφράζονται από διάφορους (δε θέλω να χαρακτηρήσω) που δυστυχώς είναι συνάδελφοί μου ιατροί. Δε το λέω όμως για να τους χτυπήσω. Το λέω διότι το κίνητρο της πλειοψηφίας αυτών είναι άλλο. Δεν πρόκειται για σκοπιμότητα, πρόκειται για… κάλο στον εγκέφαλο (συγνώμη για την αγοραία έκφραση). Και επειδή θα ακούσετε πολλά αυτές τις μέρες στις ειδήσεις της τηλεόρασης, θα ήθελα να πω μετά λόγου γνώσεως το εξής:

Μη πολιτικοποιείτε τη γρίπη

Δεν είμαι αρνητικός στην αντίθετη άποψη, απαιτώ όμως να είναι καλά τεκμηριωμένη (και το ίδιο απαιτώ να είναι και η δική μου άποψη). Επίσης για να μη παρεξηγηθώ, δεν είμαι χθεσινός, γνωρίζω καλά οτι πάνω στην πανδημία παίζονται συμφέροντα πολυεθνικών. Γνωρίζω πολύ καλά την επιρροή που ασκούν οι φαρμακευτικές εταιρίες, όχι μόνο στους ιατρούς ως λειτουργούς υγείας, αλλά και στους επιστήμονες και ερευνητές. Τα γνωρίζω και με λεπτομέρειες που πιθανώς δεν ξέρουν όσοι φωνασκούν και συνομωσιολογούν. Όμως από αυτό το σημείο, το να φτάνουμε να ισχυριζόμαστε οτι το θέμα γρίπη είναι κατασκεύασμα των συμφερόντων δείχνει όχι μόνο αφέλεια, αλλά και τραγικό έλλειμμα γνώσεων.

Ξέρετε, όλοι όσοι έχουν πτυχίο ιατρικής δεν είναι απαραίτητα και ιατροί. Όλοι οι ιατροί δεν είναι απαραίτητα και επιστήμονες. Όλοι οι επιστήμονες δεν είναι απαραίτητα και ειδικοί. Και όσοι είναι επιστήμονες και ειδικοί, δεν έχουν όλοι επαρκείς επικοινωνιακές δεξιότητες ώστε να γίνουν αντιληπτοί από όλους.

Επίσης, γνωρίζω οτι ορισμένοι πολιτικοί «χώροι» τείνουν να βλέπουν διάφορα θέματα από μια περίεργη οπτική γωνία. Ακόμη θα έλεγα και με… παραμορφωτικούς φακούς. Όμως ας αφήσουν τουλάχιστον αυτό το θέμα ήσυχο. Δεν αξίζει τον κόπο. Υπάρχει άλλωστε πεδίον δόξης λαμπρό στον πολιτικό στίβο για να προωθήσουν τις ιδέες τους αν θέλουν.

Written by hawkeye

16 Νοεμβρίου 2009 στις 20:51

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

15 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

  1. @hawkeye
    Πολλοί χώροι έχουν πάρα πολλές παρωπίδες, αλλά παραμένει γεγονός, ότι το Φαρμακευτικό Κεφάλαιο που οπωσδήποτε, ταυτολογικά, διαπερνάται από κερδοσκοπικά κίνητρα έχει υπό τον έλεγχό του το Κράτος. Αυτό μας λέει και η οικονομική θεωρία. Επιστήμονας δεν είστε μόνο εσείς, αγαπητέ… Ούτε πολιτικές απόψεις έχουν μόνο οι απέναντί σας που επισημαίνετε..

    Για να μην μπούμε στο θέμα των ιδεολογικών μηχανισμών του Κράτους και το ποιες ΙΔΕΟΛΟΓΊΕΣ αντί «επιστήμης» (=η μεγάλη θεότητα του αστικού κόσμου που ζούμε αθέλητα εδώ και 2 αιώνες) προωθούνται στα πανεπιστημιακά εγχειρίδια και άρα στους πτυχιούχους «επιστήμονες»…

    Χαιρετισμούς πολλούς…

    philalethe00

    16 Νοεμβρίου 2009 at 23:45

  2. Αυτό ακριβώς εννοούσα…

    Καλά όσα λέτε, όμως θεωρώ οτι δεν αφορούν, και δεν πρέπει να αφορούν τη γρίπη.
    Εδώ υπάρχει ένα πραγματικό, απτό πρόβλημα. Με απτές συνέπειες, και εξίσου απτές λύσεις.

    Υ.Γ.: Για να μη παρεξηγηθώ, η προτελευταία παράγραφος του post δεν αναφέρεται σε μένα. Δεν ισχυρίζομαι οτι εγώ είμαι κάτι και οι άλλοι δεν είναι, προς θεού.

    hawkeye

    17 Νοεμβρίου 2009 at 01:49

  3. 1800 εμβολιάστηκαν σε μία μέρα. Ανατρέξτε σε όσα γράψατε για τις αδυναμίες του συστήματος υγείας. Πολύ κακό για το τίποτα, θα πω κι εγώ.

    δημητρίου γιώργος

    17 Νοεμβρίου 2009 at 16:32

    • Αυτό σημαίνει ότι για να εμβολιαστεί το 30% του πληθυσμού θα χρειαστούν περίπου (3.000.000 / 2.000)= 1500 μέρες ή περίπου 4 χρόνια.

      Γιώργος Α

      17 Νοεμβρίου 2009 at 20:49

    • Ούτε εγώ κατάλαβα το σχόλιο. Οι 1800 είναι πολλοί και δείχουν οτι δεν είναι σε αδυναμία το σύστημα υγείας?!?

      hawkeye

      17 Νοεμβρίου 2009 at 21:11

  4. Από καιρό ήθελα να σε ευχαριστήσω για την ουσιαστική συμβολή σου στην επιστημονική αντιμετώπιση της πανδημίας.
    Αν και δεν συμφωνώ με την ανωνυμία όσων αναλαμβάνουν να ενημερώνουν και να πληροφορούν, είναι τόσο επώνυμες οι πηγές σου που δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς το όνομά σου. Μπορεί να μην συμφωνώ με όλα όσα γράφεις κατά καιρούς, όμως στην συντριπτική πλειοψηφία οι απόψεις μας ταυτίζονται (μπορείς να το διαπιστώσεις και στο blog μου http://nikopediatre.blogspot.com/2009/10/blog-post.html, όπου προσεγγίζω με εκλαϊκευμένη γλώσσα παιδιατρικά προβλήματα).
    Με έχεις βοηθήσει στο να μπορώ να παρακολουθώ την επικαιρότητα και την βιβλιογραφία που ειδικά για την πανδημία που διανύουμε δεν μπορεί να γίνεται παρά μόνο μέσα από το χαοτικό διαδίκτυο.
    Προσωπικά, έκανα χθες το πανδημικό εμβόλιο και ανυπομονώ να πετάξω την μάσκα που φορώ εδώ και 3,5μήνες, για να μην κολλήσω τα πιτσιρίκια που μου εμπιστεύονται την υγεία τους. Αλήθεια μήπως ξέρεις σε πόσο καιρό θα έχω ικανοποιητική ανοσιακή προστασία; Αν δεν κάνω λάθος είναι σχετικά γρήγορα, σε περίπου 2εβδομάδες.
    Κουράγιο με το blog και πάλι σε ευχαριστώ
    Με εκτίμηση,
    Νίκος
    Υ.Γ. Αν βρεις χρόνο και διαβάσεις το μπλογκ μου, σχολίασέ μου το παράδειγμα με τον αχινό που χρησιμοποιώ και στο ιατρείο για να εξηγήσω την σοβαρότητα της πανδημίας από τον ΑΗ1Ν1

    pediatre

    18 Νοεμβρίου 2009 at 15:20

    • Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Για την ανωνυμία έχεις ένα δίκιο, και εγώ θα προτιμούσα να γράφω επώνυμα, όμως έχω σημαντικούς λόγους για να παραμείνω ανώνυμος τουλάχιστον για όσο θα κρατά η πανδημία. Μεταξύ αυτών και οτι κανένας δε θα μπορεί να μου καταλογίσει οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Σε κάθε περίπτωση ισχύει η αυτο-περιγραφή μου («ένας απλός ιατρός με ειδικό ενδιαφέρον για τη γρίπη»).

      Η ορομετατροπή με μια δόση εμβολίου φαίνεται να επιτυγχάνεται σε >80% των εμβολιαζόμενων στις 2 εβδομάδες, και σε >90% στις 3 εβδομάδες (link, ιδιαίτερα η πρώτη στήλη αυτού του πίνακα).

      Το παράδειγμα με τον αχινό μου φάνηκε κάπως σύνθετο, αλλά είναι όντως πολύ εύστοχο και ακριβές. Εγώ στο ειδικότερο ερώτημα «να εμβολιαστούμε ή όχι» χρησιμοποιώ το παράδειγμα του αυτοκινήτου: κανένας δε πιστεύει οτι θα τρακάρει, αλλά όλοι κάνουμε ασφάλεια αυτοκινήτου. Ο κίνδυνος να αρρωστήσουμε βαριά από τη γρίπη είναι μικρός, αλλά υπαρκτός και σαφώς πολύ μεγαλύτερος από τον θεωρητικό κίνδυνο μιας παρενέργειας από το εμβόλιο.

      Πρώτα ο θεός θα εμβολιαστώ αύριο…

      hawkeye

      18 Νοεμβρίου 2009 at 18:20

  5. Ως πρόσθετο σχόλιο στην ανάρτηση του παιδίατρου, να κάνω και εγώ μια μικρή προσθήκη.
    Κατ’ αρχήν πολλά μπράβο στον παιδίατρο για την αντιμετώπισή του στο θέμα του εμβολίου και διπλά συγχαρητήρια για τα συμπεράσματά του, όπως αυτά αναγράφονται στο blog που σας αναφέρει, σε σχέση με τη δημιουργηθείσα ανησυχία για τον εμβολιασμό, Ετσι ακριβώς είναι γιατρέ. Το έχω ήδη υπονοήσει σε άλλα σχόλιά μου, σε συνάρτηση με τις κορώνες και τις εξάρσεις υπουργών και άλλων τινών μεγαλοσχημόνων.
    Θυμηθείτε τις βαρύγδουπες δηλώσεις αυτοκρατορικού μεγαλείου του πρώην περί του εμβολιασμού και της επάρκειας. Θυμηθείτε και δείτε και τις αντίστοιχες της νυν διαδόχου, πλην πλέον συνεσταλμένης. Δείτε τη σύμπνοια των ΜΜΕ και την έλλειψη κρισίμων ερωτήσεων.
    Χθες απεβίωσε άλλος ένας υποκείμενος δυστυχής. Πόσοι τέτοιοι θα ακολουθήσουν;; Αυτόν δεν το εγέννησε μανούλα; Αν ο άνθρωπος είχε εμβολιαστεί, εδώ και τόσον καιρό που ο μεγαλοσχήμων παρουσίασε την … άδεια νταλίκα, δε θα είχε σωθεί ο συνομήλικός μου αυτός άνθρωπος;; Μακάρι οι συγγενείς του να εξαντλήσουν όλες τις νομικές δυνατότητες που έχουν (διότι έχουν) και να στραφούν εναντίον αυτών των αδίστακτων ψευδολόγων, που υποτίθεται πως κόπτονται και προστατεύουν τη δημόσια υγεία.
    Είναι προφανές, πως δεν έχουν εμβόλια. Είναι προφανές, πως έφθασαν όσο μπορούσαν πιο μακριά το χρόνο εμβολιασμού, ώστε να έχουν αρρωστήσει αρκετοί και να έχουν αναπτύξει ανοσία ώστε να μην χρειάζεται να εμβολιαστούν, ενώ παράλληλα τρίβουν τα χέρια τους με τις φήμες και τη δυσπιστία που αυτές δημιούργησαν, αφού έτσι, θα μειωθούν δραματικά οι έχοντες και έχουσες απαιτήσεις εμβολιασμού. Αυτό λέγεται μακιαβελισμός αλλά ο ελληνάρας, παραμένει ατάραχος στις προτροπές (βλ. ανωτέρω σχόλιο) «εξαίρετων» επιστημόνων της περιοχής του.
    Τελικώς σήμερα, έκανα κι εγώ και η γυναίκα μου και η κόρη μου (7 ετών) το εμβόλιο και εγώ ανυπομονώ να περάσουν οι 8 ημέρες περίπου για την ανάπτυξη ανοσίας και να μπορέσω να την πάρω στην αγκαλιά μου. Βλέπετε εγώ είμαι από τους δειλούς και επειδή κυκλοφορώ κάθε μέρα στα Δικαστήρια και στις φυλακές, τον τελευταίο καιρό, κρατώ αποστάσεις από το παιδί μοπυ, όσο μπορώ, για να μην της μεταφέρω ότιδήποτε από τους ανωτέρω χώρους, όπου όλοι κυκλοφορούν άνετοι (τι έγινε μωρεεε) και ωραίοι στη μακαριότητα του εφησυχασμού.
    Παρά τα ανωτέρω, όσο υπάρχει προσωπικό όπως η ιατρός βάρδιας και οι νοσηλεύτριες (εξαιρετικά όμορφες και στην εμφάνιση και στο χαρακτήρα και στη νοοτροπία) του ΑΤΤΙΚΟΥ που πραγματοποιούσαν σήμερα εμβολιασμούς, τότε μπορούμε λίγο να αισθανόμαστε πως υπάρχουν και λουλούδια στον αγρό.

    GPA

    18 Νοεμβρίου 2009 at 17:57

    • Καλά τα λες GPA, και ουσιαστικά επισημαίνεις κάτι σημαντικό: μας είχαν πει οτι μόλις δοθεί πράσινο φως από τον ΕΜΕΑ, θα ξεκινήσει αμέσως ο εμβολιασμός. Το πράσινο φως έχει δοθεί από τις αρχές Οκτωβρίου, πολλές άλλες χώρες έχουν ήδη εμβολιάσει εκατομμύρια πολίτες, και εμείς θα αρχίσουμε ουσιαστικά τέλη Νοεμβρίου τη στιγμή που το πανδημικό κύμα είναι ήδη σε εξέλιξη.

      Δεν είμαι σίγουρος όμως αν η αιτία και το κίνητρο ήταν αυτά που περιγράφεις. Ίσως και να έχουμε εμβόλια, όμως αυτό που σίγουρα δεν έχουμε είναι η οργάνωση και η υποδομή για να εκτελέσουμε τον εμβολιασμό. Ακολουθώντας όμως το μακιαβελικό σκεπτικό σου, πράγματι η χαμηλή προσέλευση θα καλύψει τις τραγικές αδυναμίες του συστήματος, ως προς αυτό το σκέλος.

      Παραμένει όμως το σκέλος των ΤΕΠ (τμήματα επειγόντων περιστατικών) όπου αρχίζουν σιγά σιγά να καταρρέουν από το βάρος. Και το χειρότερο απ’όλα, οι ελλείψεις σε κλίνες εντατικής, που ΑΥΤΕΣ είναι που θα κοστίσουν σε ζωές περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Εκεί παίζεται το παιχνίδι, ή μάλλον εκεί έχει χαθεί ήδη το παιχνίδι…

      hawkeye

      18 Νοεμβρίου 2009 at 18:31

  6. @hawkeye
    Αγαπητέ, μας λέτε:
    «Εδώ υπάρχει ένα πραγματικό, απτό πρόβλημα. Με απτές συνέπειες, και εξίσου απτές λύσεις.»

    Τις συνέπειες δεν τις βλέπουμε ουδαμού. Όπως έλεγε σωστά και τεκμηριωμένα ο «Στάθης» της Ελευθεροτυπίας, πιο πολλοί εκοιμήθησαν από αιφνίδιο φτάρνισμα σε προχωρημένη ηλικία. Ίσως έχετε υπ’όψει τα στοιχεία που δίνουν οι μη-αιρετοί εξωθεσμικοί οργανισμοί και μόνο.

    Έτσω και με αυτά: αμφισβητείτε, ότι η θνησιμότητα είναι μικρότερη της εποχιακύης γρίππης, και ο αριθμός των κρουσμάτων ωσαύτως μικρότερος; Για τις συνέπειες του εμβολίου ή τις ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος όπου και πάλι γινόταν λόγος για ανάγκη παγκόσμιου συντονισμού μετά από απίθανες κινδυνολογίες δεν μιλούμε καν…

    Επίσης, γνωρίζετε περιπτώσεις όπως της Πολωνίας;
    Σας το μεταφέρω όπως είχε την καλοσύνη να μας το αναρτήση ο αδ. Misha που έχει ασχοληθή εκτενώς και κάτω από την επιφάνεια με το θέμα αυτό στο ιστολόγιό του:
    http://misha.pblogs.gr/2009/11/h-polwnh-ypoyrgos-ygeias-gia-ta-embolia-ths-gripphs-twn-hoirwn.html

    Θα παρατηρήσετε ίσως, ότι φαίνομαι λίγο «θυμωμένος». Δεν είναι σε προσωπικό επίπεδο, απλώς τα γενικότερα εξοργιστικά είναι
    -ο τρόπος της λειτουργίας του όλου συστήματος που έχει ως θύμα του την «επιστήμη» που καταλήγει γρανάζι στην ρόδα των ανήθικων συμφερόντων
    -το απηρχαιωμένο επιστημολογικό μοντέλο της Ιατρικής που έχει μείνει στην πρώιμη «νεωτερικότητα»
    Πολλές ευχές και καλή σας συνέχεια στο ιστολογείν.

    philalethe00

    18 Νοεμβρίου 2009 at 22:43

    • Ιδού.
      Κατόπιν αυτών, είμαι βέβαιος πως ελήθησαν οι απορίες και οι αμφιβολίες απάντων, ειδικών και μη.

      Αφού λοιπόν ετοποθετήθησαν ο «Στάθης» της Ελευθεροτυπίας, παραθέτων το καταλυτικό σχόλιο περί πταρνισμάτων των γέρων και η Υπουργός υγείας της Πολωνίας, μπορείτε παλιάτσοι να μαζέψετε τα μπαγκάζια σας, να κατεβάσετε τις κουίντες και να κοιμηθείτε ευτυχισμένοι.

      Οπως εκοιμήθησαν προσφάτως ο 42χρονος συνομήλικός μου και το βρέφος στην Ελβετία σήμερα.

      Αναμένω με αγωνία, την τοποθέτηση του Λαζόπουλου και ενδεχομένως του Dan Brown που ίσως στο νέο του βιβλίο, αποκαλύψει επιτέλους τη συνωμοσία της γρίπης.

      Στο μεταξύ, μιας και ανωγνωρίζω ύφος λογίου στο γραπτό σας λόγο, καθώς και στοιχεία φιλοσοφίας, να σας επισημάνω:

      α. Εις την Ελληνική ομιλούμε περί εποχικής γρίπης (και με ένα π). Εις την Πολωνική μπορεί να ομιλούμε περί εποχιακής.

      β. Επίσης εις το Ελληνικό συντακτικό δεν χρησιμοποιούμε δύο εμφαντικές αρνήσεις. Ούτω την επόμενη φορά σας προτείνω, όπως τροποποιήσετε τη διαπίστωσή σας, ως ακολούθως: «Τις συνέπειες ουδαμού τις βλέπουμε».

      γ. Οταν η επόμενη λέξη αρχίζει από διαρκή σύμφωνα (μ,δ,ρ,σ,φ,β κλπ) δε χρησιμοποιούμε το γράμμα ν, στο δεν.

      Εν κατακλείδι, προτρέπω όλες και όλους τους φίλους που συμμετέχουν στο blog του γιατρού, όπως άμεσα επισκεφθούν το ανωτέρω blog του αδ. (αδελφού;;) Misha.
      Πρόκειται περί εκρηκτικού δημιουργήματος, δια του οποίου προωθούνται τα ομοιοπαθητικά φάρμακα και την ολιστική ιατρική, υπό το μανδύα και το περιτύλιγμα της Ορθοδοξίας (!!!). Μη χειρότερα Θεούλη μου, τώρα σε κάνανε και πλασιέ ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

      Με βάση τα ανωτέρω, μπορείτε όλες και όλοι να ερμηνεύσετε τη φράση «το απηρχαιωμένο επιστημολογικό μοντέλο της Ιατρικής που έχει μείνει στην πρώιμη «νεωτερικότητα»».

      GPA

      19 Νοεμβρίου 2009 at 00:09

      • Εδώ είμαι ο ίδιος για να διορθώσω τον εαυτό μου.
        Συγγνώμη φίλες και φίλοι για τα δικά ΜΟΥ λάθη (άκου «ελήθησαν» !!!) κλπ, αλλά εγώ είμαι οργισμένος.
        Ούτε η ώρα φταίει ούτε κανείς.
        Ολοι έχομε τις απορίες μας και τις αμφιβολίες μας. Ποιος να μας απαντήσει σ’ αυτές;;
        Οι τετραψήφιοι και οι τριψήφιοι αριθμοί που ΔΕΝ απαντάνε;; Τα κανάλια;;; Το επίσημο Κράτος που προβαίνει σε ανακοινώσεις τερατωδών αντιφάσεων και ψευδολογιών;;
        Ευτυχώς που υπάρχουν χώροι έκφρασης όπως αυτός, όπου ιατροί ασκούν πράγματι το λειτούργημά τους, χωρίς κέρδος ή άΛλο κερδοσκοπικό στόχο.

        Αλλά να εμφανίζονται πλασιέ ομοιοπαθητικών υπό το μανδύα θεωρητικών που ασκούν και κριτική σε επιστήμονες με βάση δοξασίες και προτρέπουν τον κόσμο να μην εμβολιαστεί, είναι άλλο θέμα, μα τελείως άλλο.

        GPA

        19 Νοεμβρίου 2009 at 01:37

  7. @GPA
    Αγαπητέ, η τοποθέτησή σας έχει μόνο φλούδι. Επίσης, λάθη και παρεξηγήσεις. Επί τροχάδην :
    Α) Δεν είπα, ότι… απάντησα σε όλα(!). Δεν υπάρχει το έδαφος πρώτα-πρώτα. Αν με εννοείτε. Δεύτερον, αν και μισώ την χρησιμοθηρία, σας θυμίζω την «ανάλυση κόστους-οφέλους».
    Β)Δεν έχει ουδεμία σχέση ο αρλουμπολόγος Dan Brown με ανθρώπους που, εν αντιθέσει με πολλούς εξωνημένους, έχουν συνείδηση και προσπαθούν να κάνουν επιστήμη. Και, παρεμπιπτόντως, αν και δεν πρόκειται, βέβαια, για αυτό, αν νομίζετε, ότι η συνωμοσία δεν είναι βασικότατο στοιχείο της ιστορικής πραγματικότητας, σας προτείνω να ρίψετε μία ματιά στα 4 Ευαγγέλια.
    Γ)-Για την λέξη εποχιακός, την σημασία της:
    http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%82
    -Η λέξη γρίππη γράφεται και γρίπη, απλούστερα. Αν ξέρετε την βέλτιστη ετυμολογία, ιδού στάδιον δόξης λαμπρόν. Τώρα, όμως, δογματίζετε με «εξυπνάδες». Καθαρά.
    -Αυτό περί τελικού ν αφορά την δημοτική (των εργαστηρίων), ούτε την αρχαΐζουσα ούτε την λογία δημοτική ούτε την …»καθαρεύουσα» ούτε την κατά Σεφέρη -και Ζουράρι- αριστερή καθαρεύουσα. Kρατήστε το, λοιπόν, για εσάς, δεν τυγχάνω νομικιστής.
    Δ)Για τα περί γιατρών και …μη-γιατρών(ξέρετε, οι κρατικές σπουδές βλάπτουν συχνά την επιστημοσύνη, το λέω εκ πείρας), ας τα αφήσουμε. Τα πτυχία δεν είναι ούτε ικανή ούτε αναγκαία συνθήκη για να κατέχη κάποιος ένα τομέα του επιστητού. Πολλάκις εμποδίζουν, αφού δημιουργούν την «ψευδαίσθηση» της γνώσης.
    Ε)Λέτε περί του ιστολογίου του αδ. Misha:

    «Μη χειρότερα Θεούλη μου, τώρα σε κάνανε και πλασιέ ομοιοπαθητικών φαρμάκων.»

    Εν ω μέτρω μετρείτε μετρηθήσεται υμίν. Γιατί να μην είστε εσείς ο προσωπικός αυτός πωλητής άλλων προϊόντων, ως έχων και όλα τα χαρακτηριστικά αυτού που λέμε στην επιστήμη του marketing opinion leader; (Φυσικά δεν θα σας καταλόγιζα ποτέ κάτι τέτοιο. Απλώς επισημαίνω τις λογικές συνέπειες αυτών των -προσβλητικότατων- που λέτε.)

    «Με βάση τα ανωτέρω, μπορείτε όλες και όλοι να ερμηνεύσετε τη φράση “το απηρχαιωμένο επιστημολογικό μοντέλο της Ιατρικής που έχει μείνει στην πρώιμη “νεωτερικότητα”».»

    (Γέλως 🙂 .)Ακούστε, αγαπητέ μου, για να …ερμηνεύσετε κάτι τέτοιο, απαιτείται γνώση και κρίση. Δεν ξέρω αν έχετε ποτέ ακούσει κάτι για φιλοσοφία της επιστήμης ή επιστημολογία ή επιστημονική μέθοδο. Όλα αυτά είναι αξιωματικά παραδεκτά πάντοτε και για αυτό έχουν συγκεκριμένα όρια. Ας πούμε, ας σκεφτούμε το πρότυπο το ανθρωπολογικό της «οικονομικής επιστήμης». Είναι το «ορθολογικό οικονομούν άτομο». Έ τ σ ι δομήθηκε τεράστιο μέρος του οικοδομήματος της θεωρίας. Αλλά δέχεται συνεχώς αμφισβητήσεις από κορυφές του τομέα αυτού, όπως ο JK Galbraith και πάρα πολλοί άλλοι, σύγχρονοι απόλυτα.

    Αυτά τα ολίγα, και συμπαθάτε με για το περασμένο της ώρας. Αν υπάρχει ουσία, να μείνουμε σε αυτή.

    philalethe00

    19 Νοεμβρίου 2009 at 05:01

  8. Δε ξέρω αν το επιστημονικό μοντέλο (μου αρέσει περισσότερο ο αμετάφραστος αγγλικός όρος paradigm) της ιατρικής είναι απαρχαιωμένο, πάντως η ιατρική τις τελευταίες λίγες δεκαετίες (τα τελευταία λίγα χρόνια στην Ελλάδα) περνάει από ένα paradigm shift. Από το paradigm της καθηγητικής αυθεντίας στο paradigm του evidence-based medicine. Ιατρική βασισμένη στις κλινικές μελέτες, με όλη τη σχετικότητα που τις διακρίνει. Η ιατρική πλέον έχει αναχθεί σε διαχείριση της αβεβαιότητας, κι αυτό γίνεται με συγκεκριμένες αρχές στον τρόπο σκέψης.

    Στις αρχές αυτές, και στο paradigm αυτό, δε χωρούν η ομοιοπαθητικολογία, ο τσαρλατανισμός, το υπερ-λογο και το παράλογο, η συνομωσιολογία, η προκατάληψη και η καχυποψία, και η (αμπελο)φιλοσοφία.

    Ούτε πρόκειται να (ξανα)μπώ σε διάλογο ο οποίος ξεμακραίνει από αυτά τα δεδομένα, με κάποιον ο οποίος δε μιλάει τη γλώσσα που προσπαθώ να μιλήσω και γω. Εν πάση περιπτώσει οι αναγνώστες ελπίζω οτι έχουν νου και κρίνουν τα γραφόμενα του καθενός (και αναφέρομαι και στα ανωτέρω σχόλια).

    Η ουσία είναι οτι φάνηκε η αλήθεια του post αυτού και του τίτλου που έδωσα. Η περαιτέρω συζήτηση και αντιπαράθεση νομίζω θα είναι περιττή οπότε παρακαλώ ας σταματήσει εδώ, δεν αξίζει τον κόπο.

    hawkeye

    19 Νοεμβρίου 2009 at 11:40

    • Καθυστερημένη απάντηση περί ορολογίας. Το «paradigm» τού Thomas Kuhn έχει μεταφραστεί και χρησιμοποιείται στα ελληνικά ως… «παράδειγμα», μερικές φορές με κεφαλαίο πρώτο γράμμα για να επισημανθεί η τεχνική έννοια τής λέξης. Γράφουμε λοιπόν για «αλλαγή Παραδείγματος από τον Νεύτωνα στον Αϊνστάιν» (βλ. ελληνική βιβλιογραφία φιλοσοφίας τής επιστήμης, π.χ. στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).

      [Δεν περίμενα πάντως σε ένα ιστολόγιο περί γρίπης να γράψω για Popper (σε άλλο σχόλιο) και Kuhn!]

      Γιάννης Α

      11 Δεκεμβρίου 2009 at 14:26


Σχολιάστε