PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Μήπως είναι συνομωσία?

17 Σχόλια

Μήπως τελικά η «γρίπη των χοίρων» είναι συνομωσία?

Παρακολουθώ στην τηλεόραση την εκπομπή του Παπαγιάννη στο Extra3, και πέτυχα λαβράκι – αποφασίσαν να ασχοληθούν με τη γρίπη… Βέβαια παρακολουθώντας τους, ο ελάχιστα νοήμων τηλεθεατής καταλαβαίνει οτι η επιδίωξή τους είναι να τα χώσουν στον Αβραμόπουλο, κι όχι να ενημερώσουν. Επίσης ακούγονται χοντρές ανακρίβειες και απίστευτες ανοησίες στην εκπομπή, εξαιτίας του οτι δε γνωρίζουν τίποτα για το θέμα (και φυσικά δε κάνουν τον κόπο να ενημερωθούν). Το αντιπαρέρχομαι όμως και θέλω να εστιάσω σε κάτι άλλο που ακούστηκε στην εκπομπή.

Κυκλοφορεί η άποψη οτι η όλη ιστορία με τη γρίπη είναι μια συνομωσία των φαρμακοβιομηχανιών για να πουλήσουν εμβόλια. Η άποψη αυτή -που βέβαια δε στηρίζεται σε στοιχεία παρά μόνο στην καχυποψία- δείχνει να αρέσει στον κόσμο, ίσως γιατί οι θεωρίες συνομωσίας έχουν γενικά απήχηση.

Θα σας πω οτι ούτε και γω γουστάρω τις φαρμακοβιομηχανίες, και είμαι από τους ελάχιστους ιατρούς στην πιάτσα που αρνούνται να πιάσουν ακόμη και στυλό με τα σήματα των φαρμακοβιομηχανιών. Επίσης θα σας πω ευθέως οτι στην ιστορία αυτή της «γρίπης των χοίρων» παίζονται πάρα, μα πάρα πολλά λεφτά. Τόσο στα εμβόλια, όσο και πολύ περισσότερο στα αντιϊικά φάρμακα: Relenza της Glaxo και Tamiflu της Roche. Μιλάμε για ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δολλάρια σε πωλήσεις παγκοσμίως, και με καλύτερο περιθώριο κέρδους από τα εμβόλια.

Άλλο όμως τα συμφέροντα των εταιριών, και άλλο τα πραγματικά προβλήματα. Ούτε μπορεί κανείς βάσιμα να ισχυριστεί οτι οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κατευθύνονται από τις εταιρίες, όσο κι αν οι εταιρίες προσπαθούν να επηρεάσουν καταστάσεις και να φουσκώσουν πράγματα.

Το λέω για να σας εντυπωθεί:

Η πανδημία γρίπης είναι πραγματικό πρόβλημα. Δεν είναι συνομωσία.

Ασφαλώς (όπως έχω γράψει επανειλημμένως) η εποχική γρίπη σκοτώνει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο. Επίσης τα κρούσματα γρίπης χοίρων που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής δεν είναι παρά παρωνυχίδα μπροστά στους ανθρώπους που αρρωσταίνουν από εποχική γρίπη κάθε φθινόπωρο και χειμώνα. Όμως τώρα είναι καλοκαίρι! Μετά θα έρθουν τα δύσκολα.

Όπως επίσης έχω πει, το πρόβλημα με τους ιούς της γρίπης είναι οτι προσβάλλουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού (10-30%), παρότι προκαλούν ήπια νόσο με χαμηλή θνητότητα (0,1-0,2% η εποχική).

Η απόδειξη λοιπόν οτι δεν πρόκειται για συνομωσία είναι η εξής:

Η Ελλάδα έχει πληθυσμό 11.000.000 άτομα. Έστω οτι κάθε χρόνο νοσεί το 10% του πληθυσμού (εκεί κυμαίνονται οι εκτιμήσεις) από εποχική γρίπη και πεθαίνει το 0,1%.

Άρα 11.000.000 x 10% x 0,1% = 1100 άτομα που πεθαίνουν κάθε χρόνο.

Φέτος θα νοσήσουμε από τον ιό της γρίπης των χοίρων. Επειδή ο ιός είναι νέος και ο πληθυσμός δεν έχει αντισώματα, οι επίνοσοι (αυτοί που μπορούν να νοσήσουν) είναι πολύ περισσότεροι, και είναι πολύ πιθανό να νοσήσει το 30%. Για τον ίδιο λόγο, η θνητότητα της γρίπης των χοίρων με τις τρέχουσες εκτιμήσεις κυμαίνεται στο 0,5%.

Άρα 11.000.000 x 30% x 0,5% = 16.500 άτομα που ενδέχεται να πεθάνουν φέτος.

Καταλαβαίνετε λοιπόν οτι πρόβλημα υπάρχει, και μάλιστα σοβαρό, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσετε και την κοινωνική αναστάτωση που προκύπτει όταν αρρωστήσει με γρίπη το 1/3 του πληθυσμού σε μικρό χρονικό διάστημα.

Όσο για τις διαστάσεις του, το πόσο πανικό δικαιολογεί και το αν και πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε, το αφήνω στην κρίση σας. Η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται σε αξία. Πρόβλημα υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί οργανωμένα από όλους μας.

Μη παραμυθιάζεστε λοιπόν από θεωρίες συνομωσίας, και μην αφήνετε τον κάθε Παπαγιάννη και σία να σας λέει ότι θέλει…
Απαιτήστε ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ από αυτούς που σας ενημερώνουν…

Written by hawkeye

18 Ιουλίου 2009 στις 00:06

17 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

    • Καταπληκτικό site! Πολλή πλάκα!
      Άκου birdflu666!
      Φαίνεται ο εξω από δω μας την έριξε τη γρίπη, για να μας τιμωρήσει!

      Είναι το ακριβές αντίθετο όσων επιδιώκει να είναι το pandemicfluGR…

      hawkeye

      23 Ιουλίου 2009 at 17:23

      • Ναι έχει φοβερή πλάκα! Μόνο που ανήκει στην Jane Burgermeister η οποία έχει κάνει μήνυση κυρίως στην Baxter και την μήνυση κυρίως ερευνά ήδη η αυστριακή αστυνομία, η δικαιοσύνη και το FBI. Η μήνυση έχει να κάνει με μαζική δολοφονία μέσω αναγκαστικών εμβολιασμών. Η μήνυση είναι official. Και είναι πάρα πολύ σοβαρή.
        Διάβασέ τη.

        Το πιο αστείο απο όλα είναι πως υπάρχει αυτό εδώ εδώ το datasheet απο την γνωστή εταιρία GlaxoSmithKline Biologicals S.A. (GSK), όπου μέσα στο datasheet υπάρχει στο Regulatory/Status Index η ονομασία

        US666 Biodefense stockpile
        και
        EU666 Biodefense stockpile

        http://208.69.231.70/biopharma/full7.lasso?order=485&DB_test=DD&S=&-token=None&-nothing

        Δεν γίνεται μια εταιρία σαν την GlaxoSmithKline να χρησιμοποιεί για index κάτι τέτοια ονόματα. Και έπειτα γελάς που καποια δημοσιογράφος χρησιμοποιεί τον αριθμο 666?

        Dimos

        7 Αυγούστου 2009 at 01:50

  1. Νομίζω πως το εν λόγω ζήτημα μπορεί να ενταχθεί σε ενα ευρύτερο σύνολο που αφορά το ζήτημα της υγείας στον σύχρονο κόσμο που μοιάζει με ένα πόλεμο χωρίς λύση.(καρκίνος, καρδιακά νοσήματα, aids κλπ)
    Πολλοί στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν αυτήν την ήττα του σύχρονου κόσμου βλέπουν πως σχετίζεται με την αναζήτηση του τυφλού κέρδους.
    Αυτή η εξήγηση κατά την γνώμη μου δεν εξηγεί πλήρως το φαινόμενο.
    Αντίθετα πάρα πολλά εξηγούνται όταν το δούμε στο πλαίσιο ενός σχεδίου μείωσης του πληθησμού του πλανήτη με σκοπό την αύξηση ελέγχου. Το οικονομικό κέρδος θα μπορούσε να ερμηνευτεί σαν αντιστάθμισμα στην μείωση του πλούτου που θα προκύψει από την μείωση του πληθυσμού και όχι μόνο…
    Στο συγκεκριμένο ζήτημα όσοι δεν μπορούν να δεχτούν την πιθανότητα μιας τέτοιας εξωφρενικής πράγματι πραγματικότητας δεν μπορούν παρά να γελάνε.

    Kapetanios

    27 Σεπτεμβρίου 2009 at 21:20

  2. Παιδιά ήμαρτον. Η θνησιμότητα από τη νέα γρίπη είναι σαφώς κάτω του 0,1%. Σύμφωνα με στοιχεία του Eurosurveillance, ποσοστιαία, η νέα γρίπη σκοτώνει 2 με 250 φορές λιγότερο από ότι η εποχική. Αυτά τα λέω γιατί η δουλειά που κάνετε είναι σοβαρή και τεκμηριωμένη και δεν αφήνετε χώρο για ανακριβείς ισχυρισμούς.

    codehealth

    3 Νοεμβρίου 2009 at 00:32

  3. Μη βιάζεσαι. Κατ´αρχήν όταν γράφτηκε το post αυτό οι εκτιμήσεις για τη θνητότητα (όχι θνησιμότητα) ήταν αυτές (έως 0,5%), στην πορεία πέσανε.

    Το ποιά ακριβώς είναι η θνητότητα της νέας γρίπης δε το ξέρει κανείς, όπως ακριβώς δεν το ξέρει κανείς και για την εποχική γρίπη. Αυτό για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί πόσοι κολλούν γρίπη κάθε χρόνο (αφού δε γίνεται εργαστηριακός έλεγχος ως ρουτίνα) και ακόμη πιο δύσκολο να προσδιοριστεί ποιοί θάνατοι σχετίζονται με τη γρίπη.

    Άρα πως λες οτι «η γρίπη σκοτώνει 2 με 250 φορές λιγότερο από την εποχική»??? Αυτό είναι ανακριβής και ατεκμηρίωτος ισχυρισμός. Που ακριβώς το διάβασες αυτό στο EuroSurveillance???

    Μήπως απλά διερμηνεύεις λανθασμένα τα νούμερα που δίνει αυτό εδώ το paper? Αν ναι, διάβασε προσεκτικά το discussion. Τα νούμερα αυτά έχουν πολύ σοβαρούς περιορισμούς, και σε κάθε περίπτωση σε αντίστοιχους περιορισμούς υπόκεινται και οι ανάλογες εκτιμήσεις για την εποχική γρίπη.

    Αυτό που είναι ακριβές είναι το εξής: από πλευράς θνητότητας (που είναι μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας), η νέα γρίπη δε φαίνεται να διαφέρει σημαντικά από την εποχική (ΟΧΙ όμως οτι είναι και ηπιότερη, προς θεού), και η θνητότητά της εκτιμάται σε <0,1%.

    Για να μη μπλέκουμε με βιβλιογραφία, την ίδια εκτίμηση κάνουν και οι Βρετανοί (πίνακας σελ. 4). Μιλούν για «up to 0,1% ως worst case scenario».

    Άρα λοιπόν, η θνητότητα της νέας γρίπης είναι τουλάχιστον ίδια με αυτή της εποχικής. Όμως υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι για να ανησυχεί κανείς. Διάβασε π.χ. εδώ για να πάρεις μια γεύση.

    Για παράδειγμα η Νέα Ζηλανδία που μόλις πέρασε το χειμώνα, ανέφερε 28.7 εισαγωγές σε μονάδα εντατικής θεραπείας ανά εκατομμύριο κατοίκους. Δηλαδή αν το ανάγουμε στην Ελλάδα, 316 άτομα που θα χρειαστούν ΜΕΘ. Μέχρι στιγμής έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ όχι πάνω από 10-20 άτομα. Φαντάζεσαι τι θα γίνει αν 300 άτομα σε διάστημα 2 μηνών χρειαστούν ΜΕΘ? Πόσοι από αυτούς θα επιβιώσουν?

    Ακόμη ας μη μου καταλογιστεί ηλικιακός ρατσισμός, αλλά απλώς αναφέρω οτι ενώ η εποχική γρίπη σκοτώνει τους πολύ ηλικιωμένους ή με σοβαρά προβλήματα υγείας, η νέα γρίπη σκοτώνει μικρές ηλικίες, και μάλιστα κατά μεγάλο ποσοστό και απολύτως υγιή άτομα. Άρα ακόμη κι αν η θνητότητα είναι ίδια, υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά εδώ (που τη θέτω χωρίς αξιολογικές κρίσεις, επαναλαμβάνω).

    Σταματάω εδώ για να μη κουράζω περισσότερο. Προσπαθώ να σου δείξω (ελπίζω επιτυχώς) οτι η γρίπη μπορεί να μη χρειάζεται πανικό μεν (κάθε άλλο!) αλλά αυτή η στάση να νομίζουμε οτι δε τρέχει κάστανο δε δικαιολογείται από τα πράγματα. Δεν έχει τρελλαθεί όλος ο κόσμος που ασχολείται με τη γρίπη, ούτε είναι όλος ο πλανήτης εγκάθετοι των φαρμακευτικών ή μέτοχοι σε συνομωσία. Υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι, και ΕΥΤΥΧΩΣ που μας προέκυψε αυτού του είδους η πανδημία γιατί αν ήταν κάποιο πιο παθογόνο στέλεχος θα είχαμε πραγματικά πρόβλημα.

    hawkeye

    3 Νοεμβρίου 2009 at 01:31

    • Δεν ξέρω ποιός είσαι, αλλά είσαι φοβερός. Πράγματι αναφερόμουν στο συγκεκριμένο άρθρο του Eurosurveillance, το οποίο παρ’ ότι στο discussion αναφέρει τους μεθοδολογικούς περιορισμούς του, με τίποτα δε σημαίνει ότι οι υπολογισμοί είναι λάθος. Άλλωστε, κάθε επιστήμονας που σέβεται τον εαυτό του όταν κάνει εκτιμήσεις αναφέρει και τα limitation της μεθόδου του. Όπως και να ‘χει μάλλον δε θα μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, αν και πρέπει να ομολογήσω ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του CDC οι θάνατοι από ILI τις δύο τελευταίες εβδομάδες τσίμπησαν πάνω από τα φυσιολογικώς αναμενόμενα. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Θα δούμε και ευχόμαστε να έχω δίκαιο.
      Πάμε τώρα στο paper του NEJM σχετικά με την επιβάρυνση των εντατικών. Πάλι συγχαρητήρια για την ενημέρωσή σου. Είσαι διαβασμένος και ενημερωμένος. Όχι μόνο μιλάς με στοιχεία, αλλά ξέρεις και να τα διαβάζεις. Και πάλι όμως διαφωνούμε (πώς γίνεται αυτό δεν ξέρω!).
      Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του άρθρου σε διάστημα τριών μηνών απαιτήθηκαν 28 κλίνες εντατικής ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Άρα, για την Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων θα χρειαστούν 280 κλίνες, όχι όλες μαζί σε μία μέρα αλλά κατανεμημένες σε διάστημα 3 μηνών, με κορύφωση περίπου στο μεσοδιάστημα αυτού του τριμήνου. Κατά το διάστημα αυτής της κορύφωσης απαιτήθηκαν το πολύ 7,4 κρεβάτια/εκατομμύριο κατοίκων. Αυτό για τα ελληνικά δεδομένα αντιστοιχεί, το πολύ, σε 74 κλίνες την ημέρα. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τους Αυστραλονεοζηλανδούς επιστήμονες, από τους νοσηλευθέντες στην εντατική, πραγματική εντατική με τεχνητή αναπνευστική υποστήριξη χρειάστηκε το 60% των εισαγωγών, συρρικνώνοντας ουσιαστικά ακόμα περισσότερο τον αντίκτυπο της νέας γρίπης στο υγειονομικό σύστημα των χωρών αυτών.
      Το πιο σημαντικό όμως είναι να δούμε όχι τόσο τα απόλυτα νούμερα, αλλά το ποσοστό κατά το οποίο η νέα γρίπη επιβάρυνε τις ΜΕΘ. Θαμμένο μέσα στα ψιλά γράμματα της δημοσίευσης βρίσκεται το ανακουφιστικό στοιχείο ότι οι κρεβατοημέρες που απαιτήθηκαν για την εντατική νοσηλεία των θυμάτων της νέας γρίπης αντιστοιχούσαν στο 5,2% της συνολικής επιβάρυνσης που δέχονται κάθε χειμώνα οι ΜΕΘ και ότι ακόμα και τις ημέρες της έξαρσης της γρίπης δεν καταλήφθηκε από τους συγκεκριμένους ασθενείς πάνω από το 10% των κλινών. Επίσης 83 από τις 187 μονάδες εντατικής των χωρών αυτών (το 44%) δε χρειάστηκε να νοσηλεύσουν ούτε έναν ασθενή με γρίπη! Δε γνωρίζω τη δυναμικότητα και την κατανομή των ελληνικών κλινών εντατικής, αλλά πιστεύουμε ότι με βάση τα στοιχεία της Αυστραλίας, το ελληνικό σύστημα υγείας, όσο προβληματικό και αν είναι, θα καταφέρει να ανταποκριθεί. Αν όχι, αυτό μάλλον θα οφείλεται σε προβλήματα διαχείρισης των κλινών και όχι στην επικινδυνότητα του ιού αυτού κάθε αυτού.
      Επίσης δεν ισχυρίζομαι ότι δεν τρέχει κάστανο. Πρόκειται για επιδημία γρίπης και κάθε επιδημία γρίπης είναι σοβαρή. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Πέρυσι το χειμώνα, οι θάνατοι απο γρίπη στις ΗΠΑ χτύπησαν ρεκόρ δεκαετίας χωρίς να ανοίξει ρουθουνι. Φέτος γιατί φεύγουν μύτες; Τώρα το επιχείρημα που λέει ότι αφού όλες οι χώρες τρέχουν και δε φτάνουν, άρα κάποιος λόγος θα υπάρχει, είναι κυκλικό, επειδή θεωρείς ωε δεδομένη την αιτία-αφορμή. Ίσως σε βοηθήσει το άρθρο του Peter Doshi στο BMJ (Doshi P. How should we plan for pandemics? BMJ 2009, 339:b3471). Αν το έχεις διαβάσει και αυτό, σου βγάζω το καπέλο!

      codehealth

      3 Νοεμβρίου 2009 at 19:26

      • Χαίρομαι όντως τη συζήτηση μαζί σου!

        Λοιπόν, σωστά τα λες για την Αυστραλία αλλά το συμπέρασμα είναι λάθος. Το ποσοστό επιβάρυνσης των ΜΕΘ από τη γρίπη είναι συνάρτηση της προϋπάρχουσας κατάστασης. Προφανώς η Αυστραλία έχει επάρκεια εντατικών (για να μη πω υπερπληθώρα), για να επιβαρυνθεί μόνο 5,2% και το 44% των ΜΕΘ να μη χρειάστηκε να νοσηλεύσει ούτε ασθενή.

        Αντίθετα η κατάσταση στην Ελλάδα είναι διαφορετική, αφού λειτουργούν μόλις… 500 κλίνες ΜΕΘ (link1, link2), πολύ λιγότερο από τις ανάγκες, με αποτέλεσμα να είναι συνεχώς καλυμμένες και άνθρωποι που χρειάζονται κρεββάτι να μη βρίσκουν και να πεθαίνουν, όπως ξέρουμε όλοι.

        Καταλαβαίνεις οτι αν στο peak της πανδημίας χρειαστούν π.χ. 75 κρεββάτια για μια εβδμάδα, αυτό τινάζει στον αέρα το σύστημα. Το οποίο ήδη στρεσάρεται, γιατί την τελευταία εβδομάδα όπως ακούμε και στα κανάλια έχουν νοσήσει βαριά αρκετοί άνθρωποι από γρίπη, σε σημείο να χρειάζονται ΜΕΘ. Τα χειρότερα όμως είναι μπροστά μας!

        Με την ευκαιρία, διάβαζα την εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη γρίπη, και φαίνεται οτι έχουμε μια αύξηση στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, παρ’ότι μεσολάβησε και η 28η Οκτωβρίου και θα περίμενα οι ιατροί να είναι πιο «χαλαροί» στην αποστολή δειγμάτων φαρυγγικού επιχρίσματος στα εργαστήρια. Επομένως νομίζω οτι αρχίζει πια το κυρίως κύμα της πανδημίας, και η λογική λέει οτι το peak πρέπει να το αναμένουμε τέλη Νοέμβρη ή το πολύ αρχές Δεκέμβρη, αρκετά νωρίτερα απ’ ότι πέρσυ.

        Κατά τα λοιπά το άρθρο στο BMJ δεν το είχα διαβάσει. Δε το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, είναι σκέτος σχολιασμός και αρκετά υποκειμενικός. Απίστευτα αυθαίρετο και υποτιμητικό βρήκα το υπονοούμενό του οτι ίσως η επιδημία να ανιχνεύθηκε από «heightened awareness». Ο άνθρωπος απλά φαίνεται οτι δεν είναι επιδημιολόγος (και μάλλον δεν είναι και ιατρός): μόνο και μόνο η θεαματική μεταβολή στη μέση ηλικία των ατόμων, με άλλα λόγια το γεγονός οτι ξαφνικά αρχίσαν να πεθαίνουν από οξεία αναπνευστική δυσχέρεια νέοι άνθρωποι και υγιείς, θα είχε προσεχθεί από οποιοδήποτε σύστημα υγείας. Προς επιβεβαίωση, δες τι συμβαίνει στην Ουκρανία σήμερα. Επί μήνες το (σε αποσύνθεση και με πλήρη ένδεια υποδομών) σύστημα υγείας τους αγνοούσε την ύπαρξη του ιού της νέας γρίπης. Τώρα όμως που μπήκαν στην πανδημία, το έχουν καταλάβει και το έχουν νιώσει.

        Επίσης για άλλη μια φορά δε καταλαβαίνω που το είδε αυτός ο Doshi οτι άλλαξε ορισμό κρούσματος ο WHO. Η σχετική βιβλιογραφική παραπομπή που παραπέμπει στο κείμενο είναι αυτή, από το 2005, που όμως πουθενά δεν δίνει ορισμό της πανδημίας γρίπης που να περιλαμβάνει και τη βαρύτητα της νόσου! Αντίθετα το διατυπώνει πολύ ωραία και ισορροπημένα:

        A pandemic occurs when a new influenza virus emerges and starts spreading as easily as normal influenza – by coughing and sneezing. Because the virus is new, the human immune system will have no pre-existing immunity. This makes it likely that people who contract pandemic influenza will experience more serious disease than that caused by normal influenza.

        Πάντως θα συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα: οτι όντως υπάρχει σοβαρό θέμα, χωρίς βέβαια να έχει έρθει και η καταστροφή του κόσμου. Τώρα το πόσο σοβαρό είναι θα φανεί στην πορεία από τις επιπτώσεις. Πιστεύω και γω οτι κουτσά στραβά θα την περάσουμε τη γρίπη, μόνο που θεωρώ δεδομένο οτι αρκετοί άνθρωποι, και μάλιστα νέοι, θα φύγουν απο κοντά μας εξαιτίας της. Γι’αυτό και όσο αντιπαθώ τον πανικό γύρω από τη γρίπη, άλλο τόσο αντιπαθώ τον εφησυχασμό…

        hawkeye

        6 Νοεμβρίου 2009 at 03:10

  4. Το ότι ο WHO μιλούσε στον ορισμό της πανδημίας και για τη σοβαρότητα της νόσησης προκύπτει από τις ίδιες τις ιστοσελίδες του για τον ιό Η5Ν1:
    http://www.who.int/csr/disease/avian_influenza/avian_faqs/en/#areall

    Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «What about the pandemic risk?» αναφέρει επί λέξει

    «A pandemic can start when three conditions have been met: a new influenza virus subtype emerges; it infects humans, causing serious illness; and it spreads easily and sustainably among humans. The H5N1 virus amply meets the first two conditions: …. «

    Συνεπώς, «κάτι παίζει» εδώ. Δεν μπορεί στη μια περίπτωση (για τη γρίπη των «πτηνών») να περιλαμβάνεται στον ορισμό της πανδημίας η σοβαρότητα της νόσησης και στην άλλη (νέα γρίπη) όχι.

    [Σημ.: το φωτογράφησα όλο ως αποδεικτικό, για να μην υπάρξει και αμφιβολία στο μέλλον]

    ΥΓ
    Αν προσέξετε στις ευχαριστίες του (doctoral student στο MIT) Doshi, στο άρθρο του στο BMJ, περιλαμβάνει και το όνομα Tom Jefferson. Προφανώς πρόκειται για τον επιδημιολόγο που δούλευε στο Cochrane Collaboration και έδωσε την πολυσυζητημένη συνέντευξη στο περιοδικό Spiegel.

    AAT

    6 Νοεμβρίου 2009 at 10:34

  5. Ωρίστε και ο παλιός ορισμός του WHO σχετικά με την πανδημία (και αυτό φωτογραφημένο):
    http://web.archive.org/web/20050207101237/http://www.who.int/csr/disease/influenza/pandemic/en/#pandemic

    Όπου αναφέρεται:

    «An influenza pandemic
    An influenza pandemic occurs when a new influenza virus appears against which the human population has no immunity, resulting in several, simultaneous epidemics worldwide with enormous numbers of deaths and illness.
    With the increase in global transport and communications, as well as urbanization and overcrowded conditions, epidemics due the new influenza virus are likely to quickly take hold around the world.»

    AAT

    6 Νοεμβρίου 2009 at 13:02

  6. Το ότι άλλαξε ο ορισμός της πανδημίας από τον WHO είναι ένα fact.

    Το θέμα είναι γιατί το έκανε.

    Μια πιθανή (αλλά όχι μοναδική) εξήγηση μπορεί να είναι οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις όπως διατυπώνονται εδώ:
    http://www.dhhs.gov/nvpo/pandemics/flu2.htm

    «The Impact of a Pandemic: How Serious Might It Be?
    The impact of a pandemic isn’t measured only by how many people will die. If millions of people get sick at the same time, major social consequences will occur. If many doctors and nurses become ill, it will …. «

    Όπως και να έχει, δημιουργήθηκε σύγχυση σχετικά με τους ορισμούς της πανδημίας και σε αυτό (κατά τη γνώμη μου) ο WHO φέρει μεγάλη ευθύνη. Ένα παράδειγμα για τη σύγχυση που δημιουργήθηκε από νωρίς είναι ένα άρθρο-αναφορά στο ScienceInsider (May 22, 2009) με τίτλο ‘WHO Considers Revising Definition of «Pandemic»‘ (δεν βάζω σύνδεσμο – μπορεί να βρεθεί στο google search με τον τίτλο).

    ΥΓ
    θα μπορούσα να είχα βάλει τα παραπάνω σε ένα και μοναδικό σχόλιο αλλά το απέφυγα λόγω του ότι υπάρχει φίλτρο που δεν επιτρέπει πολλούς συνδέσμους ανά σχόλιο

    AAT

    6 Νοεμβρίου 2009 at 13:21

  7. Σωστός αγαπητέ ΑΑΤ για το φίλτρο…

    Anyway, το γεγονός είναι οτι τα link που παρέθεσες δεν είναι αυστηρά «ορισμός», γι’αυτό άλλωστε έχουν διαφορετικές και όχι πάντα ταυτόσημες διατυπώσεις. Πράγματι δε ο WHO έχει τεράστια ευθύνη για την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος. Το θέμα άλλωστε της αναθεώρησης ενός… ορισμού που δεν ήταν επίσημα διατυπωμένος, τέθηκε από τον ίδιο το WHO.

    Τελικά αυτό που ήταν σαφώς και επίσημα διατυπωμένο, δηλαδή οι 6 φάσεις πανδημικού συναγερμού που ήταν ορισμένες ΜΟΝΟ με γεωγραφικά κριτήρια, δεν αναθεωρήθηκε. Απλώς ενώ στην φάση 6 (γεωγραφικά) είχαμε περάσει από τις 28 Μαϊου, ο WHO χρονοτρίβησε και κήρυξε την πανδημία στις 11 Ιουνίου.

    Πέρα όμως από το τυπολογικό και το γλωσσολογικό, η ουσία είναι οτι όλοι οι επιστήμονες θεωρούσαν (και καλώς) οτι οποτεδήποτε ο ιός της γρίπης κάνει το λεγόμενο «αντιγονικό shift», δηλαδή όποτε προκύπτει ένας ριζικά διαφορετικός ιός στον οποίο ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία, τότε αυτομάτως περιμέναμε να νοσήσουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι και πολύ βαρύτερα. Αυτό θεωρούταν δεδομένο.

    Είναι απόλυτα δικαιολογημένη αυτή η πεποίθηση, και δεν έχει σχέση με συνομωσίες, συμφέροντα φαρμακευτικών, κλπ. Τα αίτια είναι τα εξής:

    (1) Η τραυματική εμπειρία του 1918, αλλά και οι πανδημίες του 1959 και του 1968,

    (2) Το γεγονός πως είναι βιολογικά εύλογο τα χαμηλά επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό να συνδέονται με μεγαλύτερο φορτίο νοσηρότητας,

    (3) Η πρόσφατη εμπειρία με τον ιό Η5Ν1, που σκοτώνει έως και το 60% όσων μολύνει, όντας έτσι δυνητικά πολύ επικίνδυνος,

    (4) Το κυριότερο: η εγγενής μη προβλεψιμότητα που δείχνουν οι ιοί της γρίπης, ιδίως τα πανδημικά στελέχη. Αντίθετα με άλλα παθογόνα, η γρίπη έχει διαχρονικά αψηφίσει προβλέψεις, μοντέλα, μελέτες, κλπ. Καμμία πανδημία μέχρι σήμερα δεν ήταν ίδια με κάποια άλλη, και η συμπεριφορά ενός πανδημικού στελέχους στον πληθυσμό συχνά επιφυλάσσει εκπλήξεις!

    Γεγονός λοιπόν είναι οτι αλλιώς περιμέναμε την πανδημία, και αλλιώς μας προέκυψε. Μήπως αυτό την καθιστά λιγότερο επικίνδυνη? Ενδεχομένως ναι, σε σχέση με άλλες πανδημίες, και οπωσδήποτε απέχουμε πολύ από τα χειρότερα που μπορεί να προκαλέσει μια πανδημία. Παρ’όλα αυτά εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη. Το πόσο, μένει να φανεί.

    Οι αιτίες της επικινδυνότητας αυτής είναι:

    (1) Οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, όπως πολύ σωστά ανέφερες. Θυμηθείτε οτι από τη νέα γρίπη πεθαίνουν κυρίως νέοι, όχι ηλικιωμένοι όπως με την εποχική γρίπη.

    (2) Οι χώρες με υπανάπτυκτες υποδομές περίθαλψης κινδυνεύουν να χτυπηθούν πολύ ακόμα και από μια πιο ήπια πανδημία όπως αυτή, και να θρηνήσουν πολύ περισσότερους νεκρούς.

    (3) Η αβεβαιότητα για το πόσο χειρότερη μπορεί να γίνει η κατάσταση. Π.χ. δε σημαίνει οτι επειδή το νότιο ημισφαίριο πέρασε πιο «ξώφαλτσα» τη γρίπη, το ίδιο θα συμβεί και με εμάς στο βόρειο.

    Επομένως χρειάζεται να έχουμε επαγρύπνηση, να μην εφησυχάζουμε, και αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε ως χώρα κυρίως από την πλευρά της ενίσχυσης των υγειονομικών μας υποδομών. Το οτι δεν το κάναμε, είναι για μένα ο σοβαρότερος λόγος ανησυχίας για το τι πιθανά μας περιμένει.

    hawkeye

    6 Νοεμβρίου 2009 at 17:52

  8. Α, το ξέχασα! Στο θέμα του ορισμού της πανδημίας, διαβάστε αυτό για να καταλάβετε τι πραγματικά συνέβη:

    http://www.virology.ws/2009/05/23/who-will-redefine-pandemic/

    Πολύ απλά θεωρούταν όπως είπα δεδομένο οτι η πανδημία προκαλεί βαριά νόσο, γι’αυτό ο ορισμός της πανδημίας (δηλαδή η φάση 6 του πανδημικού συναγερμού, αυτό ήταν ο πραγματικά επίσημος ορισμός της πανδημίας) είχε οριστεί αποκλειστικά με γεωγραφικά κριτήρια.

    Αυτό όμως τελικά δε μας εξυπηρετούσε διότι η κήρυξη φάσης 6 θα σήμαινε οτι ενεργοποιούνται τα εθνικά σχέδια πανδημίας, και αυτό δε θα ήταν δικαιολογημένο για μια πανδημία μικρότερης βαρύτητας. Έτσι συζητούσε ο ίδιος ο WHO μήπως έπρεπε να βάλει στον ορισμό το κριτήριο της βαρύτητας νόσου.

    Τελικά δεν το έβαλε, αλλά επικοινωνιακά το χειρίστηκε τόσο άσχημα που… έδωσε την εντύπωση οτι υπήρχε πριν το κριτήριο και «συνομωσιολογικά» ο WHO το έβγαλε.

    Με άλλα λόγια, η πανδημία είναι πανδημία. Ορίζεται με γεωγραφικά κριτήρια. Τώρα απλώς επισημαίνουμε οτι ρόλο παίζει και η βαρύτητα του νέου στελέχους.

    hawkeye

    6 Νοεμβρίου 2009 at 17:59

    • Μπορεί να διαφωνώ με τον hawkeye,αλλά ευτυχώς σε αυτήν τη χώρα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μπορούν να μιλήσουν για τη νέα γρίπη νηφάλια, σοβαρά και τεκμηριωμένα. Με λυπεί ότι αυτοί οι άνθρωποι μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Επίσης φίλε hawkeye δεν λάβαμε υπ’ όψη μας την επίδραση των εμπόρων στο στήσιμο (προσωπική μου θέση) της πανδημίας. Υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία δεν είναι του παρόντος να τεθούν στο τραπέζι. Όπως και νάχει, το αν υπήρχε κίνδυνος ή όχι θα το δείξει το μέλλον. Καλά νάμαστε, και καλό Σαββατοκύριακο να έχετε.

      codehealth

      6 Νοεμβρίου 2009 at 18:20

  9. Καλημερα,

    Νομιζω οτι οι προβλεψεις για τα νουμερα θα επρεπε να ανανεωθουν,αντι για 16.500 άτομα είμαστε περιπου στους 16 😉

    Βαγγέλης

    30 Νοεμβρίου 2009 at 17:02

    • Πρώτον δεν ήταν πρόβλεψη. Ήταν μια θεωρητική εκτίμηση, ένα μη απίθανο σενάριο, για να καταδείξει τι μπορεί να σημαίνει μια πανδημία. Γι’αυτό γράφω: 16.500 που ενδέχεται να πεθάνουν φέτος. Μακριά από εμένα οι προβλέψεις.

      Δεύτερον το post αυτό γράφηκε στα μέσα Ιουλίου, και οι εκτιμήσεις για το πηλίκο προσβολής και τη θνητότητα (από τις οποίες προέκυψε το θεωρητικό αυτό νούμερο) έχουν κατέβει πολύ από το 30% και 0,5% αντίστοιχα. Ακριβείς υπολογισμοί δε μπορούν να γίνουν ούτως ή άλλως, τα νούμερα αυτά θα παραμείνουν εκτιμήσεις ακόμη και αφού περάσει η πανδημία. Αυτά τα έχω εξηγήσει πολλάκις στα post που ακολούθησαν αυτό.

      Τρίτον, 18 είναι οι θάνατοι σήμερα. Δεν έχει τελειώσει η πανδημία. Για την ακρίβεια στην αρχή είμαστε ακόμη. Επιπλέον 18 είναι μόνο όσοι πέθαναν με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη νέα γρίπη. Είναι σίγουρο οτι θα υπάρχουν κι άλλοι χωρίς εργαστηριακή επιβεβαίωση, κι αυτοί θα είναι περισσότεροι όσο θα εξαπλώνεται η γρίπη.

      hawkeye

      30 Νοεμβρίου 2009 at 17:41

  10. Telika, nai, htan sunwmosia. Giati den milaei kaneis ? Ennow emas – oxi ta mme. Giati den milame gi auto pia ?

    Takis

    4 Ιουνίου 2010 at 14:13


Σχολιάστε