PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Τι πρέπει να κάνουμε για τη γρίπη

3 Σχόλια

Δεν εννοώ την πολιτεία, αλλά τους απλούς πολίτες…
Η πολιτεία ξέρει (ή μάλλον θα έπρεπε να ξέρει) τι πρέπει να κάνει, αλλά έκρινα σκόπιμο να δούμε και κάποια απλά πρακτικά πράγματα που αφορούν τον καθένα από εμάς.

Πάμε να δούμε λοιπόν πως πρέπει να ενεργούμε εν όψει της πανδημίας γρίπης, που θα κορυφωνεται όσο πάμε προς το χειμώνα:

 1. Τηρούμε τους γενικούς κανόνες υγιεινής. Δε βήχουμε και δε φταρνιζόμαστε μπροστά στον κόσμο, καλύπτουμε πρώτα τη μύτη και το στόμα μας με χαρτομάντηλο ή προσεκτικά με το βραχίονά μας (φταρνιζόμαστε στον κόρφο μας δηλαδή). Πλένουμε τακτικά και συχνά τα χέρια μας, είτε με σαπούνι και νερό είτε με μαντηλάκια εμποτισμένα με οινόπνευμα τα οποία μπορούμε να έχουμε μαζί μας. Δεν αγγίζουμε τα μάτια ή το στόμα μας, ούτε χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να φάμε, προτού τα πλύνουμε. Αποφεύγουμε τους στενούς εναγκαλισμούς ιδιαίτερα με άρρωστα άτομα.
 2. Αποφεύγουμε το συγχρωτισμό με άλλους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους, όσο βέβαια είναι αυτό δυνατό. Ιδιαίτερα προβληματικά είναι τα μέσα συγκοινωνίας (π.χ. Μετρό και ΗΣΑΠ) όπου τις ώρες αιχμής παρατηρείται κοσμοσυρροή. Προσπαθούμε να κινούμαστε σε χώρους ευρύχωρους και καλά αεριζόμενους (π.χ. τέρμα το clubbing για τους νέους), ωστε να μην ερχόμαστε σε στενή επαφή (απόσταση κάτω του 1 μέτρου) με άλλα άτομα, ιδίως εφόσον είναι άρρωστα
 3. Θυμόμαστε οτι ο ιός επιζεί και σε μολυσμένες επιφάνειες, π.χ. το χερούλι στο λεωφορείο από το οποίο κρατιέστε μπορεί να έχει πάνω του σωματίδια του ιού, τα οποία όταν στη συνέχεια αγγίξετε τη μύτη ή το στόμα σας να εισέλθουν στον οργανισμό σας. Γι’αυτό επαναλαμβάνω οτι πλένουμε συχνά τα χέρια μας.
 4. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στα πολύ μικρά παιδιά και τα βρέφη, καθώς και σε όσα άτομα έχουν νοσήματα που εξασθενίζουν το ανοσοποιητικό. Δεν αφήνουμε όποιον να’ναι να πλησιάζει το μωρό (…οι γιαγιάδες είναι ΟΚ!), ιδιαίτερα αν είναι άρρωστοι με βήχα και πυρετό. Κρατάμε το μωρό σε χώρους καθαρούς και καλά αεριζόμενους, και αποφεύγουμε να το βγάζουμε βόλτα σε κλειστά μέρη με πάρα πολύ κόσμο (…το πάρκο ή ο ζωολογικός κήπος είναι ΟΚ!).
 5. Αν αρρωστήσουμε με βήχα και πυρετό, είναι πιθανό να έχουμε τη γρίπη. Είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να μείνουμε σπίτι, όσο βέβαια είναι αυτό δυνατό, προκειμένου να μη κολλήσουμε άλλα άτομα. Μένουμε σπίτι και αντιμετωπίζουμε τη γρίπη με ανάπαυση, καλή διατροφή, άφθονη λήψη υγρών και αντιπυρετικά φάρμακα (προσοχή – όχι ασπιρίνη σε παιδιά). Ακόμη θα πρέπει να απουσιάσουμε από τη δουλειά μας -και ο εργοδότης έχει ευθύνη λόγω της πανδημίας να το διευκολύνει αυτό- για όσο χρονικό διάστημα έχουμε συμπτώματα, μέχρι 24 ώρες αφού απυρετήσουμε.
 6. Σε καμμία περίπτωση δεν τρέχουμε στα νοσοκομεία, εκτός αν έχουμε πολύ βαρειά συμπτώματα, ή ανήκουμε σε ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το νοσοκομείο δεν έχει να μας προσφέρει κάτι, και συρρέοντας όλοι εκεί μόνο κακό μπορεί να προκαλέσουμε στους πάσχοντες από άλλα νοσήματα που χρειάζονται τη νοσηλεία.
 7. Θυμόμαστε οτι, σε περίπτωση που αρρωστήσουμε, ΔΕ χρειάζεται εργαστηριακή επιβεβαίωση οτι έχουμε τη νέα γρίπη. Η διάγνωση της γρίπης γίνεται κλινικά, με βάση τα συμπτώματα. Ο εργαστηριακός έλεγχος είναι χρονοβόρος, δαπανηρός, οργανωτικά απαιτητικός (γιατί μόνο λίγα εργαστήρια στη χώρα μπορούν να τον κάνουν), αλλά το κυριότερο, ΔΕΝ προσθέτει η αφαιρεί κάτι στην αντιμετώπιση του περιστατικού (=παραμονή στο σπίτι, ανάπαυση, αντιπυρετικά). Εργαστηριακά ελέγχονται ΜΟΝΟ τα βαριά περιστατικά, που απαιτούν νοσηλεία.
 8. Δε χρειάζεται να κυκλοφορούμε έξω με χειρουργική μάσκα για να προστατευθούμε. Η αποτελεσματικότητά της για προστασία από τη γρίπη δεν έχει τεκμηριωθεί και αμφισβητείται. Ούτως ή άλλως μόλις μουσκεφθεί δεν παρέχει καμμία προστασία. Πιο αποτελεσματική θεωρείται η χρήση της μάσκας όταν τη φορούν άτομα που έχουν γρίπη, προκειμένου να μη κολλήσουν τους διπλανούς τους!
 9. Δε χρειάζεται να «στοκάρουμε» χαπάκια tamiflu, τώρα που επιστρέφουν στα φαρμακεία. Η κλινική αποτελεσματικότητα του είναι περιορισμένη: βραχύνει τα συμπτώματα της γρίπης κατά μία ημέρα, και μόνο όταν ληφθεί πολύ κοντά στην έναρξη των συμπτωμάτων. Γι’αυτό το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά η χρήση τους να γίνεται μόνο με εντολή ιατρού, και μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου για βαρειά νόσο.
 10. Φροντίζουμε να είμαστε καλά ενημερωμένοι, που σημαίνει να μην ακούμε τις ανοησίες των καναλιών. Φροντίζουμε να είμαστε ψύχραιμοι, χωρίς φόβο και πανικό, και περιμένουμε τους επιστήμονες να μιλήσουν συγκεκριμένα όταν θα έχουν κάτι πιο χειροπιαστό να μας πουν. Αυτό συμπεριλαμβάνει τα ζητήματα του εμβολιασμού, που θα εκτιμηθούν στην πορεία με βάση τα νέα δεδομένα.
 11. Θυμόμαστε οτι η γρίπη είναι γρίπη, και κάποια στιγμή θα την κολλήσουμε όλοι. Είτε φέτος, είτε του χρόνου, είτε αργότερα. Οι περισσότεροι από εμάς θα την περάσουμε, θα κάνει τον κύκλο της και θα φύγει. Η ζωή θα συνεχιστεί και μετά την πανδημία, και η σημερινή γρίπη των χοίρων τα επόμενα χρόνια θα είναι… εποχική γρίπη!

Μην ανησυχείτε επομένως, ακόμη κι αν αρρωστήσετε. Μη φοβάστε. Ακολουθείστε αυτούς τους απλούς κανόνες, και «απολαύστε» (για να χαλαρώσουμε και λίγο) την πρώτη σας πανδημία γρίπης (αν είστε μέχρι 40 ετών, καθώς η τελευταία πανδημία έγινε το 1968)…

Υ.Γ.: Στην παραπάνω λίστα θα προστίθεται ότι χρειαστεί να προστεθεί στην πορεία…

Advertisements

Written by hawkeye

7 Αυγούστου 2009 στις 12:41

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

3 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Κατ΄αρχήν παρακαλώ να δεχθείτε τίς ευχαριστίες μου για την ενδελεχή ενημέρωση που προσφέρετε σε μας τους ανίδεους περί του θέματος της ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ. Μέσα στο φόρτο της αλληλογραφίας σας, τοποθετώ κι εγώ το πρόβλημά μου, κι αν έχετε χρόνο μου απαντάτε: Είμαι καπνιστής πολλά χρόνια – συνεχίζοντας – και κάνω κάθε χρόνο δύο εμβόλια γρίπης, Οκτώβριο και Μάρτιο. Παράλληλα «διαθέτω» μόνιμη αρρυθμία εξελιγμένη από Κολπική Μαρμαρυγή, και βρίσκομαι υπό φαρμακευτική αγωγή συνεχή. Ποιά μέτρα αφορούν την περίπτωσή μου;

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  10 Αυγούστου 2009 at 01:34

 2. Κατ’αρχήν παρακαλώ οι ερωτήσεις να υποβάλλονται στο Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη νέα γρίπη, για καλύτερη οργάνωση του blog…

  Από κει και πέρα, αυτός που ξέρει το ιστορικό σας είναι ο ιατρός σας. Σε κάθε περίπτωση, εφ’όσον έχετε καρδιαγγειακό πρόβλημα και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Αυτό σημαίνει οτι αν εκδηλώσετε συμπτώματα γρίπης, είστε υποψήφιος για προληπτική χορήγηση αντιϊικών φαρμάκων κατά τις οδηγίες του ιατρού σας. Δε χρειάζεται εργαστηριακή επιβεβαίωση της νέας γρίπης στην περίπτωση αυτή (εκτός αν αρρωστήσετε πολύ βαριά), απλά είστε από τους ανθρώπους που ΑΝ ασθενήσουν πιθανά θα πρέπει να πάρουν φάρμακο, αντίθετα με τους υπόλοιπους που δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

  Αυτό είναι το επιπλέον που αφορά εσάς…

  hawkeye

  10 Αυγούστου 2009 at 10:01

 3. […] μερικούς απλούς κανόνες, και φροντίστε να είστε ενημερωμένοι για τη γρίπη. […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: