PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Situation update

13 Σχόλια

Όπως θα παρατηρήσατε λοίπω αρκετό καιρό από το blog. Αυτό οφείλεται σε έντονες επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις – όπως έχω ξαναπεί, το blog ούτε είναι η κύρια απασχόλησή μου ούτε μου αποφέρει κάποιο όφελος. Σήμερα όμως ξέκλεψα λίγο χρόνο, για να συνοψίσω εν τάχει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη γρίπη, καθώς και 2-3 ακόμη πράγματα που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον.

Το βασικότερο είναι οτι, πλέον, έχουμε «καβατζάρει» το χειμερινό κύμα της γρίπης. Όπως φαίνεται στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η υψηλότερη δραστηριότητα της (δηλαδή πόσοι άνθρωποι εκτιμάται οτι αρρώστησαν εκείνη την εβδομάδα) καταγράφηκε στην εβδομάδα 48, δηλαδή 30 Νοέμβρη με 6 Δεκέμβρη. Έκτοτε είμαστε σε φάση καθόδου του πανδημικού κύματος, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες η δραστηριότητα της γρίπης μειώθηκε.

Το ίδιο συμπέρασμα φαίνεται να βγαίνει και από τους καταγεγραμμένους θανάτους από γρίπη, πάντα σύμφωνα με την αναφορά του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μετά από μια κορύφωση στην εβδομάδα 49 (οι θάνατοι όπως είναι λογικό έχουν μια χρονική καθυστέρηση από τη στιγμή που νοσεί κανείς), την εβδομάδα 50 είχαμε έναν λιγότερο, και απ’ όσο ακούμε στα κανάλια για την εβδομάδα που μας πέρασε (51) δε πρέπει να έχουμε πάνω από 10 θανάτους.

Τι θα γίνει από δω και πέρα? Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς. Το μόνο που -θεωρώ- λίγο πολύ σίγουρο είναι οτι ΔΕΝ έχουμε τελειώσει με τη γρίπη. Οι περισσότερες εκτιμήσεις είναι πως θα έχουμε άλλο ένα κύμα μέσα στην άνοιξη (πιθανόν πριν τελειώσει ο Φλεβάρης). Θα υποχωρήσει τελείως η γρίπη μέσα στο χειμώνα? Πιστεύω οτι είναι λιγότερο πιθανό. Πιο πιθανό είναι να συνεχίσει να μεταδίδεται, με χαμηλότερο αλλά αρκετά υψηλότερο από την εποχική γρίπη ρυθμό, λίγο αργότερα να κάνει ένα ακόμη κύμα, και μετά να μας αφήσει μέχρι τον επόμενο χειμώνα.

Έχετε υπόψη οτι η μετάδοση της γρίπης ευνοείται από τον κρύο και ξηρό καιρό. Ακόμη πως θεωρείται πιθανό οτι οι άλλοι αναπνευστικοί ιοί (ιοί που προκαλούν λοιμώξεις ανωτέρου αναπνευστικού πέραν από τη γρίπη, όπως ρινοϊοί, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, κλπ), η συχνότητα των οποίων αυξάνεται στην καρδιά του χειμώνα, ανταγωνίζονται τη γρίπη στη μετάδοσή της. Από την άλλη οι γιορτές, που τα σχολεία κλείνουν, ο κόσμος ανταλάσσει επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς, κλπ, προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία «ανακατέματος» του πληθυσμού και διασποράς της γρίπης. Αυτό μετά τις γιορτές μπορεί να τροφοδοτήσει το επόμενο πανδημικό κύμα.

Εν πάση περιπτώσει όμως, όλα αυτά είναι υποθέσεις, και παραμένει να δούμε τι ακριβώς θα συμβεί.

Παράλληλα, μια σημαντική είδηση ήταν αυτό εδώ το άρθρο από την Αγγλία, το οποίο τεκμηριώνει οτι η θνητότητα της γρίπης είναι πάρα πολύ μικρή, αρκετά κάτω από το 1/1000. Αυτό προκύπτει με βάση τις μέχρι σήμερα επιδημιολογικές πληροφορίες για την Αγγλία, που προφανώς δεν έχουν καμμία σύγκριση με τις δικές μας.

Πέραν από τη θνητότητα όμως, το άρθρο παρέχει και μερικά ακόμη πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Πρώτον, η θνητότητα από γρίπη (δηλαδή θάνατοι σαν ποσοστό όσων προσβάλλονται) ήταν μικρότερη στα παιδιά και πολύ μεγαλύτερη στους ηλικιωμένους, ακριβώς όπως ξέραμε και για την εποχική γρίπη. Δεύτερον, παρά το γεγονός αυτό, προσβάλλονται αρκετά και πεθαίνουν οι νέες ηλικίες (πράγμα που δε συνέβαινε με την εποχική γρίπη) και η διάμεση ηλικία όσων πέθαναν ήταν μόλις 40 έτη. Τρίτον, το ένα τρίτο όσων πέθαναν δεν είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα (ή είχαν κάποιο πολύ ήπιο πρόβλημα υγείας, που δε θα τους κατέτασσε σε ομάδα υψηλού κινδύνου). Τέταρτον, σχεδόν όλοι είχαν μεν πάρει tamiflu αλλά το ξεκίνησαν μετά το 48ωρο από την έναρξη των συμπτωμάτων, πράγμα που -για μένα- πιστοποιεί το πόσο δύσκολο πρακτικά είναι να αντιμετωπίσεις μια πανδημία γρίπης με το tamiflu.

Φαίνεται λοιπόν για άλλη μια φορά οτι γλιτώνουμε τα χειρότερα από αυτή την πανδημία γρίπης, τηρουμένων των αναλογιών βέβαια γιατί έχουν πεθάνει ήδη κάποιοι άνθρωποι και μάλιστα κάποιοι από αυτούς νέοι και υγιείς. Τονίζω οτι τα πράγματα θα μπορούσαν με τη γρίπη να είναι πολύ χειρότερα. Φαίνεται όμως οτι ο νέος ιός παρ’ότι έχει (ως νέος) αυξημένη μεταδοτικότητα, έχει μικρή παθογονικότητα στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, δίνει μια «βιολογική» εξήγηση για το γεγονός αυτό (της μεγάλης μεταδοτικότητας αλλά χαμηλής παθογονικότητας). Την διατυπώνω απλοποιημένα: φαίνεται οτι εκείνα τα αντιγόνα του ιού της νέας γρίπης που αναγνωρίζονται από τα Β-λεμφοκύτταρα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού (δηλαδή από τα αντισώματα, την «χυμική» όπως λέγεται ανοσία του οργανισμού) είναι ριζικά διαφορετικά από προηγούμενους ιούς γρίπης. Έτσι δεν υπάρχει προηγούμενη ανοσία, όλοι εμείς οι άνθρωποι είμαστε επιρρεπείς στη μόλυνση με τον ιό της νέας γρίπης, και για να προλάβουμε τη μόλυνση απαιτείται το εμβόλιο για να παράγει ο οργανισμός τα κατάλληλα αντισώματα. Όμως, τα αντιγόνα εκείνα του ιού που αναγνωρίζονται από τα κυταρροτοξικά (CD8) Τ-λεμφοκύτταρα του ανθρώπου, είναι σε μεγάλο βαθμό (70%) ίδια με παλιούς ιούς γρίπης. Έτσι ο ιός δύσκολα προκαλεί στον άνθρωπο σοβαρή νόσο, γιατί ο άνθρωπος έχει επαρκή κυτταρική ανοσία στον ιό, παρ’όλο που δεν έχει αντισώματα για να προστατευτεί από τη μόλυνση!

Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για άκρως σημαντικό άρθρο και πολύ ενδιαφέροντα συμπεράματα, που θα αποτελέσουν διδάγματα από αυτή την πανδημία για το μέλλον.

Πάμε τώρα στη δήλωση της ημέρας, και αυτή ανήκει στον κ. Ευσταθίου, διοικητή του ΕΚΕΠΥ. Αντιγράφω από την «Καθημερινή»:

Το διαγνωστικό τεστ για τον Η1Ν1 δεν έχει νόημα να γίνεται αυτές τις ημέρες, διότι δεν υπάρχει εποχική γρίπη και κυκλοφορούν ελάχιστοι ρινοϊοί. Το 95% των περιπτώσεων είναι Η1Ν1.

Ασφαλώς και το διαγνωστικό τεστ δε χρειάζεται παρά μόνο στις βαριές περιπτώσεις, σε ασθενείς που νοσηλεύονται. Ασφαλώς, επίσης, εποχική γρίπη δε κυκλοφορεί σχεδόν καθόλου. ΟΜΩΣ, σε καμμία δε σημαίνει οτι το 95% όλων των περιπτώσεων που νοσούν με γριπώδη συνδρομή είναι Η1Ν1 (νέα γρίπη). Μάλλον η διατύπωση (για να μη πω κάτι άλλο) ήταν άστοχη. Ανατρέχοντας στην εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο διάγραμμα 8, παρατηρούμε οτι απ’όσους εξετάστηκαν με φαρυγγικό επίχρισμα στα νοσοκομεία τις τελευταίες εβδομάδες, οι μισοί περίπου είχαν τη νέα γρίπη. Αυτό σημαίνει οτι οι άλλοι μισοί, νόσησαν από άλλες ιώσεις (όπως οι ρινοϊοί). Δηλαδή, από όσους έχουν γρίπη, όχι το 95% αλλά το 99.9% έχει τη νέα γρίπη. Αλλά από όσους έχουν γριπώδη συνδρομή, περίπου οι μισοί έχουν τη νέα γρίπη. Και απ’όσους έχουν λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού γενικά, ακόμη μικρότερο ποσοστό έχει τη νέα γρίπη.

Και πάμε στην απολύτως κορυφαία δήλωση, πάλι από την «Καθημερινή»:

Νομίζω ότι στην αντιμετώπιση της πανδημίας παίζουν ρόλο ο εμβολιασμός και η επικοινωνιακή πολιτική. Οχι τόσο ο σχεδιασμός και η προετοιμασία.

Εγώ τώρα τι να πω? Μόνο οτι ο κ. Ευσταθίου είναι διοικητής του «Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας», αν σημαίνει κάτι ο τίτλος. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Αυτά προς το παρόν…

Advertisements

Written by hawkeye

20 Δεκεμβρίου 2009 στις 12:28

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

13 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Πολύ ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη η ενημέρωση που μας προσφέρετε. Πάντως με όλο το θόρυβο και την παραπληροφόρηση που προηγήθηκε και το γεγονός ότι η γρίπη παραμένει πολύ ήπια, το πρόγραμμα εμβολιασμών απέτυχε παταγωδώς…εκατομμύρια δόσεις θα μείνουν στα αζήτητα…

  Panas

  20 Δεκεμβρίου 2009 at 17:22

 2. Με αφορμή το παραπάνω σχόλιο σας, αναφερθήκατε στο παρελθόν στις δόσεις του εμβολίου που δε θα φτάσουν, τα κρεβάτια της εντατικών που θα γεμίσουν, τα κακώς κείμενα ενός συστήματος γεμάτου ελλείψεις. Η εμπάθειά σας, λοιπόν, ενίσχυσε μάταια την ανησυχία μου. Σας παρακαλώ να σκέπτεστε περισσότερο πριν καταγράψετε τα πιστεύω σας για την υγεία μας.

  δώστε τέλος στην εμπάθεια

  21 Δεκεμβρίου 2009 at 01:28

 3. Αναφέρεστε σε μένα?

  Πρώτον, επισημάνετέ μου που στο blog έγραψα οτι μπορεί να μη φτάσουν τα 16 εκατομμύρια εμβόλια που (παρά τις αρχικές εκτιμήσεις μου) παραλάβαμε. Επειδή όμως, όπως είχα γράψει επανειλημμένα, ΔΕΝ έχουμε το capacity να διενεργήσουμε τον εμβολιασμό, τώρα θα μας μείνουν στο ράφι τα 15 από τα 16 εκατομμύρια! Με την ευκαιρία, κοστίζουν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αν σας λέει κάτι ως φορολογούμενο.

  Δεύτερον, μη κοιτάτε που ο εμβολιασμός τελικά δυναμιτίστηκε από τις απανωτές επικοινωνιακές αστοχίες. Αυτό γλίτωσε το ρεζίλι που θα παθαίναμε αν ο κόσμος ερχόταν να εμβολιαστεί και διαπίστωνε οτι δε μπορεί το σύστημα να τους εμβολιάσει όλους. Εδώ δημιουργηθήκαν ουρές ήδη τις ημέρες που είχαμε την ελάχιστη κίνηση (25-30.000 εμβολιασμοί τη μέρα). Με τους ρυθμούς αυτούς δε θα υπήρχε περίπτωση να γινόταν εμβολιασμός, ακόμη κι αν ερχόταν ο κόσμος να εμβολιαστεί. Αλλά που να τα καταλάβει αυτά ο μέσος πολίτης?

  Τρίτον, νομίζετε οτι τα κρεβάτια των εντατικών είπα οτι θα γεμίσουν και δεν γέμισαν? Αν ναι περάστε από μια εντατική μεγάλου νοσοκομείου για να σας πούνε πόσο κόσμο που χρειάζεται εντατική δε τον βάζουνε επειδή τα κρεββάτια είναι πιασμένα από ασθενείς που πάσχουν από τη νέα γρίπη.

  Τέταρτον, εσείς δε βλέπετε τα κακώς κείμενα και τις ελλείψεις του συστήματος υγείας? Αν όχι, σε ποιά χώρα ζείτε?

  Πέμπτον, δεν είναι λίγο έως πολύ ανόητο να αποκαλείτε εμένα εμπαθή με το σύστημα υγείας της χώρας, ο οποίος είμαι μέσα σ’αυτό και δραστηριοποιούμαι σ’αυτό? Αν ήμουν εμπαθής μάλλον θα κοίταζα να κονομήσω κανένα φακελάκι ή να τη λουφάρω, παρά να ξοδεύω το χρόνο μου σε blog και (μεταξύ άλλων) να τονίζω τα κακώς κείμενα της υγείας, ελπίζοντας οτι κάποιες συνειδήσεις θα αφυπνιστούν.

  Έκτον, αν το blog αυτό ενίσχυσε την ανησυχία σας, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σηκώσω τα χέρια ψηλά. Αν και το περίμενα οτι θα συμβεί αυτό. Πολλές φορές είχα τονίσει οτι η γρίπη είναι απρόβλεπτη. Αυτό εμπεριέχει και το καλύτερο σενάριο αλλά και το χειρότερο.

  Σε κάθε περίπτωση προτιμώ που τελικά η γρίπη μας προέκυψε πιο ήπια του αναμενομένου, κι ας διαμαρτυρηθείτε εσείς και όποιος άλλος. Αρκεί που αντί να πεθάνουν χιλιάδες κόσμος πέθαναν μέχρι στιγμής μερικές δεκάδες.

  Και τέλος, έβδομον, καλύτερα να αρχίσετε εσείς να σκέπτεστε σαν πολίτης και να έχετε και λίγο τα μάτια σας ανοιχτά, γιατί υποπτεύομαι οτι έχετε παρωπίδες. Όσο για το αν σκέπτομαι εγώ, αυτό φαίνεται από τα post μου και το πως τα στοιχειοθετώ και τα τεκμηριώνω. Η γνώμη σας πάντως είναι σεβαστή.

  hawkeye

  21 Δεκεμβρίου 2009 at 02:44

 4. Στην Αμερικη το πρωτο κυμα ηταν την ανοιξη.Στην Ελλαδα
  υπαρχει περιπτωση η εξαρση στα γριππωδη συνδρομα τον Απριλιο να οφειλεται στον νεο ιο

  Μενη

  21 Δεκεμβρίου 2009 at 13:45

 5. Γεια σας. Ζω στη Δανια και θα ηθελα να σας πω τι αποφασιστηκε εδω. Οι εμβολιασμοι εγιναν μονο σε ομαδες υψηλου κινδυνου (περιλαμβανομενων και των εγκυων) αλλα οχι σε υγιεις ενηλικες (εκτος αν καποιος φυσικα το ζητουσε). Η προσελευση ηταν μικρη και πριν λιγες μερες ανεστειλαν τους εμβολιασμους για καποιο διαστημα (τουλαχιστον μεχρι μετα το νεο ετος) περιμενοντας καποιες ερευνες για συνδεση του εμβολιου με το συνδρομο Guillain-Barre λογω θανατων. Μηπως γνωριζετε κατι περισσοτερο για τη περιπτωση αυτη?

  Φραντζεσκα

  21 Δεκεμβρίου 2009 at 19:24

 6. hawkeye

  η συμβολή σου στην ενημέρωση για την γρίπη όσων επισκέφτηκαν το μπλογκ σου ήταν και παραμένει (η «νέα γρίπη» , όπως και κάθε γρίπη, ήρθε για να μείνει ) σημαντική.

  υγ
  Βεβαίως σαν νέος μπλογκερ αφιερώνεις περισσότερο χρόνο απ όσο χρειάζεται απαντώντας σε σχόλια στα οποία ο χρόνος αυτός πιστώνεται ως χαμένος

  καλές γιορτές

  kapetanios

  23 Δεκεμβρίου 2009 at 20:39

 7. http://hms.harvard.edu/public/news/2009/121709_elledge.html

  θα μπορούσες να δημοσιεύσεις μία απάντηση σε αυτό το άρθρο, Θεωρούσα το Harvard medical school από τα πιο έγκυρα αλλά νομίζω πως παραπληροφορούν για να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ασφάλειας και να μην πάει ο κόσμος να κάνει το εμβόλιο

  Constadinos

  27 Δεκεμβρίου 2009 at 13:55

  • Δε καταλαβαίνω πως βγάζεις ένα τέτοιο συμπέρασμα. Δε μου δίνει κάποια τέτοια αίσθηση αυτό το άρθρο. Απλώς κάναν μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη που προσφέρει στην κατανόηση του ιού της γρίπης, και ενδεχομένως να διευκολύνει την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών. Δε μου προκύπτει οτι προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποιο αίσθημα ασφάλειας.

   hawkeye

   28 Δεκεμβρίου 2009 at 00:19

  • Είδα μόνον την περίληψη του άρθρου. Η πρόσβαση στο πλήρες κείμενο απαιτούσε εγγραφή με καταβολή 31,50 $.Πιστεύω πως κάθε νέα ανακάλυψη πρέπει να περάσει από την επαλήθευση πριν γίνει οριστική γνώση. Πολλές φορές η ανακοίνωση σκοπεύει στην κατοχύρωση μιας ιδέας. Και εδώ κάθε σκέψη πρακτικής εφαρμογής είναι, νομίζω, πρόωρη

   Δημήτρης Π.

   28 Δεκεμβρίου 2009 at 01:28

 8. Χαίρομαι που σάς διαβάζω και πάλι εδώ και λίγες μέρες. Τα ιστολόγια είναι πάντα χρονοβόρα και οι μακρές απουσίες κάποτε αναπόφευκτες!

  Μιας και γράψατε για μηχανισμούς αντισωμάτων, γράφω το σχόλιο εδώ, αν και ταιριάζει και στο πρώτο πρώτο άρθρο («η γρίπη είναι γρίπη»).

  Στη Γαλλία λοιπόν (ίσως και αλλού) κυκλοφορεί ο ακόλουθος συλλογισμός, για τον οποίο μού μίλησε «ενημερωμένος» συνάδερφος (δικός μου, όχι δικός σας!) και τον οποίο βρήκα πριν λίγες μέρες εδώ (στα γαλλικά…)
  http://www.atoute.org/n/article134.html

  Σε γενικές γραμμές, το σκεπτικό είναι ότι τα αντισώματα που αναπτύσσουμε όταν «κολλάμε» τη γρίπη είναι «καλύτερα» από εκείνα που προκαλεί το εμβόλιο. Καλύτερα με την ένοια ότι καλύπτουν έναντι περισσότερων μελλοντικών πιθανών μεταλλάξεων τού οργανισμού, με αποτέλεσμα να είμαστε καλυμμένοι για… δεκαπέντε χρόνια, ενώ με το εμβόλιο η κάλυψη είναι αποτελεσματική για μερικούς μήνες έως ένα χρόνο. (Φαντάζομαι ότι αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι το εμβόλιο περιέχει τμήμα τού ιού, οπότε τα αντισώματα είναι ειδικευμένα σε αυτό το τμήμα, το οποίο μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις κάποια στιγμή, αλλά δεν αναφέρεται αυτό ρητά πουθενά.)

  Ο συγγραφέας υποστηρίζει λοιπόν ότι αυτό που συμβαίνει γενικά με τον ιό τής γρίπης είναι ότι, αν δεν εμβολιασθούμε, τον κολάμε μια φορά κάθε δεκαπέντε χρόνια ανά μέσο όρο (δε δίνει αναφορές γι΄αυτό…), οπότε το δίλημμα δεν είναι «να κάνω το πανδημικό εμβόλιο φέτος» αλλά «να κάνω το εμβόλιο φέτος και κάθε χρόνο, ή ποτέ» και ότι το ζύγισμα είναι «παίρνω το ρίσκο μιας γρίπης κάθε 15 χρόνια, ή το ρίσκο των εμβολιασμών για 15 χρόνια».

  Γενικά το σκεπτικό είναι υπογείως κατά των εμβολίων (τα οποία κατά το συγγραφέα μειώνουν περίπου στο μισό την πιθανότητα να αρρωστήσει κανείς) και, σχετικά με τη νέα γρίπη, αναγνωρίζει το κοινωνικό σκέλος τού εμβολιασμού (να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί δηλαδή). Τελειώνει βέβαια γράφοντας ότι η πιθανότητα σοβαρού προβλήματος σε κάθε περίπτωση (εμβολιασμός κάθε χρόνο ή γρίπη κάθε 15) είναι εξαιρετικά μικρός και ότι, εκτός των ομάδων κινδύνου, η απόφαση για τους άλλους είναι προσωπική.

  Η ερώτησή μου είναι σχετικά μ’αυτόν τον… σαββοπουλικό μηχανισμό τής γρίπης, «το χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε//γι’άλλα δεκα[πέντε] χρόνια άντε καθαρίσαμε». Έχει κάποια υπόσταση όλο αυτό το πράγμα; ο συγγραφέας δε δίνει αναφορές για το συγκεκριμένο θέμα και, ως μη ειδικός, δεν μπόρεσα να βρω κάτι…

  Γιάννης Α

  28 Δεκεμβρίου 2009 at 00:33

 9. Γιατρός δεν είμαι… αλλά δεν μου φαίνεται λογικό εγώ που έκανα το εμβόλιο να «πρέπει» να εμβολιάζομαι κάθε χρόνο… ενώ όσοι απλώς πέρασαν τη γρίππη είναι «άρχοντες» για 15 χρόνια!! Αν δηλαδή του χρόνου έχουμε πάλι μια παρόμοια ιστορία και δεν εμβολιαστώ με αυτοσκοπό να κολλήσω τον ιό… δεν χρειάζεται να ανησυχώ για 15 χρόνια???!!!!!!
  Αστείο επιχείρημα για το φτωχό μυαλουδακι μου…

  sofia

  28 Δεκεμβρίου 2009 at 23:18

 10. Το ενδιαφέρον για την γρίπη είναι εμφανώς μειωμένο. Ακόμη και εδώ δεν υπάρχουν σχόλια. Όμως τα θύματα παρά την «ύφεση» συνεχώς αυξάνονται.Μήπως υπήρξε λάθος υπερβολική καταγραφή ιδιαίτερα όσον αφορά τα σχολεία και τώρα που είναι κλειστά φαίνονται λιγότερα τα περιστατικά; Λογικό πάντως είναι να αναμένεται νέο κύμα αφού λίγοι εμβολιάζονται και πολλοί που νομίζουν ότι νόσησαν από γρίπη (και «ανακουφισμένοι» δεν μπαίνουν στο δίλημμα του εμβολιασμού)είχαν άλλη ίωση, άρα υπάρχει σημαντικός επίνοσος πληθυσμός. Αναφέραμε ότι στην Ελλάδα έγιναν λάθος χειρισμοί-ουσίας και επικοινωνίας- αλλά και στην Γαλλία και στην Γερμανία ήσαν πολύ χαμηλά τα ποσοστά του εμβολιασμού.Πως εξηγείται; Και τα εκατομμύρια των εμβολίων που παραγγέλθηκαν…..

  Δημήτρης Π.

  7 Ιανουαρίου 2010 at 01:57

 11. Πράγματι το ενδιαφέρον για τη γρίπη έχει μειωθεί. Ακόμη και σε ότι αφορά εμένα, έχω καταπιαστεί με τις άλλες (αρκετές) ασχολίες μου και έχω ψιλο-αφήσει το blog. Η αλήθεια όμως είναι οτι η γρίπη προχωράει, και λόγος εφησυχασμού δεν υπάρχει. Η κατάσταση είναι ίδια με πριν, και το μόνο που διαφέρει είναι οτι η γρίπη έχει αποδειχεθεί πολύ λιγότερο φονική από τις εκτιμήσεις όλων.

  ΟΜΩΣ, η γρίπη αυτή είναι πολύ χειρότερη από την εποχική, μόνο και μόνο διότι από νέα γρίπη πεθαίνουν και άνθρωποι που θα ήταν δύσκολο έως αδύνατο να πεθάνουν από την εποχική. Το αν είναι λίγοι ή πολλοί ας το πεί κανείς στους συγγενείς όσων χάθηκαν. Επίσης, φτάνει και περισσεύει το γεγονός οτι η γρίπη αυτή έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, και άρα νοσούν περισσότεροι, και άρα μπορεί να πεθάνουν και περισσότεροι.

  Επιπλέον, η γρίπη πάντα μπορεί να κρύβει εκπλήξεις που δεν είναι προφανείς, και έχει την ικανότητα να διαψεύδει εκτιμήσεις.

  Ως προς την «υπερβολική καταγραφή», νομίζω αυτό κυρίως αφορά τα δείγματα των νοσοκομείων, που ο ρυθμός με τον οποίο στέλνονται είναι και συνάρτηση της «ευαισθησίας» του κόσμου για τη γρίπη. Γι’αυτό έχουν μεγαλύτερη αξία συστήματα όπως το σύστημα sentinel που έχει το ΚΕΕΛΠΝΟ και δίνει μια πιο αξιόπιστη καταγραφή της πορείας της γρίπης (είναι η εικόνα αυτού του post, πάνω πάνω).

  Όσο για τα εκατομμύρια εμβολίων, κλάφ’τα Χαράλαμπε… Τσάμπα λεφτά. Με μια διαφορά: η Γερμανία αγόρασε εμβόλια για το 30% του πληθυσμού, εμείς για το… 200% του πληθυσμού, γιατί ο πρώην πρωθυπουργός μας έπρεπε να βγεί στα κανάλια το καλοκαίρι και να πεί οτι θα εμβολιαστούν όλοι οι Ελληνες. Αυτά ούτε στην Ουγκάντα…

  hawkeye

  7 Ιανουαρίου 2010 at 17:21


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: