PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Που’ναι οι κάμερες, οέο?

with one comment

Θυμάστε πριν 1-2 μήνες που μας είχαν πρήξει με τις θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια?

Που έβγαινε και έλεγε ο υπουργός μας οτι «θωρακίζουμε τη χώρα» με τις κάμερες? (π.χ.: link και link)

Που μας λέγανε οτι βάλαμε παντού κάμερες, γι’αυτό είμαστε από τους «τυχερούς» που δεν έχουμε κρούσματα της νέας γρίπης? (link)

Μάλιστα είχαν πει οτι η κάθε κάμερα κοστίζει 35.000 ευρώ, που πολύ αμφιβάλλω αν είναι μόνο τόσα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι αρκετά λεφτά (link)

Δυστυχώς δε κυκλοφορούν στο youtube τα βιντεάκια με τα ρεπορτάζ των τηλεοράσεων τότε, τέλη Απριλίου αρχές Μαϊου, που δημιουργούσαν την αίσθηση στον κόσμο οτι βάλαμε τις υπερσύγχρονες κάμερες στα αεροδρόμια και ξεμπερδέψαμε με τη γρίπη.

Ακόμη και σήμερα όποιος περάσει από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος θα δεί στις αφίξεις τη θερμοκάμερα, με έναν βαριεστημένο χειριστή από πίσω της να πίνει τον καφέ του (και να πληρώνεται γι’αυτή τη «δουλειά»).

Μάλιστα και εδώ φαίνεται η τεράστια ανευθυνότητα του υπουργείου υγείας, κάνανε όλο τον κόσμο να πιστεύει οτι πρέπει να έχει θερμοκάμερα στο αεροδρόμιό του, κι οτι αλλιώς δεν είναι προστατευμένος!

Π.χ.:

http://www.proinoslogos.gr/pn/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=11&pid=5585
http://www.kavalanet.gr/enimerosi/news_static/1245194305.php

και το αγαπημένο μου, μια επερώτηση στη βουλή από την -προφανώς άσχετη με το θέμα- βουλευτή κα. Γιαννακά:

http://messolonghinews.blogspot.com/2009/07/blog-post_06.html

(Άχ αυτός ο Αβραμόπουλος, μέχρι και την αντιπολίτευση παραπλάνησε)!

Εν πάση περιπτώσει, to make a long story short, σε ότι αφορά την πανδημία γρίπης ήταν και είναι από καιρό γνωστό ότι

οι κάμερες δεν φέρνουν αποτέλεσμα!

Δηλαδή οτι οι θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια ΔΕΝ είναι αποτελεσματικό μέτρο προστασίας μιας χώρας από την εξάπλωση της νέας γρίπης. Αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια, και δε το λέω εγώ, το έχει πεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το CDC και ένα τσούρμο ερευνητές κατά καιρούς.

Ενδεικτικά:

http://www.bmj.com/cgi/content/full/331/7527/1242-a (από το 2005!)
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4270940.stm

και μία πολύ καλή σύνοψη, με αρκετές βιβλιογραφικές παραπομπές:

http://www.upmc-biosecurity.org/website/focus/2009_H1N1_updates/isssue_briefs/2009-04-28-BorderClose.html

Αυτά είναι γνωστά στους ειδικούς, όμως εμείς στο Ελλάδα δε δίνουμε καμμία σημασία, γιατί δε μας καθοδηγεί η επιστήμη αλλά οι επικοινωνιακές ανάγκες του υπουργού. Πρέπει ο υπουργός να βγεί στις κάμερες (όχι τις θερμικές, της τηλεόρασης!), να κάνει εγκαίνια, να πεί οτι θωρακίζουμε τη χώρα δήθεν με τις θερμοκάμερες, ώστε οι -μη ενημερωμένοι- ψηφοφόροι από κάτω να μείνουν με το στόμα ανοιχτό και να τον δοξάσουν.

Είναι πραγματικά θλιβερό.

Και επειδή μαντεύω οτι και το λειτουργικό κόστος των καμερών θα είναι αρκετά υψηλό, έχω να πω το εξής στους φίλτατους βουλευτές της αντιπολίτευσης:

Αφήστε τις αερολογίες και τις προχειρολογίες, και συμβουλευτείτε και κανέναν σχετικό με τα θέματα πριν κάνετε επερωτήσεις στους υπουργούς.

Τα ίδια ισχύουν φυσικά και για τους δημοσιογράφους/ρεπόρτερ.

Γι’αυτό σήμερα I will do your homework και θα σας πω τι πρέπει να ρωτήσετε τον υπουργό αν θέλετε να είστε σοβαροί:

  1. Από τα 323 κρούσματα που βρέθηκαν μέχρι τις 14/7/2009, ΠΟΣΑ ανιχνεύθηκαν από τις θερμοκάμερες των αεροδρομίων και ΠΟΣΑ προσήλθαν με δική τους πρωτοβουλία στα νοσοκομεία. Όχι πόσοι επιβάτες ελέχθηκαν, όχι πόσοι βρέθηκαν να έχουν πυρετό, αλλά πόσοι από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν ανιχνευτεί από τις κάμερες. Αυτό είναι το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ μέτρο.
  2. Ποιό είναι το συνολικό κόστος απόκτησης και χρήσης των καμερών, και βεβαίως με τι όρους αγοράστηκαν, ποιά διαδικασία κλπ. Έχω την αίσθηση οτι το ποσό μπορεί να προκαλέσει έκπληξη!
  3. Με τα λεφτά των καμερών, τι άλλα -ουσιαστικότερα- μέτρα θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί? Γιατί από εκεί πρέπει να κρίνεται ο πολιτικός: από το αποτέλεσμα που πετυχαίνει σε σχέση με το κόστος.

Αυτή δυστυχώς είναι η κατάσταση….

Written by hawkeye

16 Ιουλίου 2009 στις 10:24

Αναρτήθηκε στις Χωρίς κατηγορία

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] βάζουμε κάμερες και γλιτώσαμε. Μόνο που δυστυχώς οι κάμερες ΔΕ φέρνουν αποτέλεσμα, όπως έχω […]

    Reality check (1) « PandemicFlu GR

    24 Ιουλίου 2009 at 10:32


Σχολιάστε