PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Διευκρίνηση…

12 Σχόλια

Είχα σήμερα μια συζήτηση μ’ένα φίλο μου που ξέρει και παρακολουθεί το blog, από την οποία προβληματίστηκα έντονα. Επειδή λοιπόν δε θα ήθελα να δίνονται εσφαλμένες εντυπώσεις, αισθάνομαι την ανάγκη να ανοίξω μια παρένθεση στη συνήθη θεματολογία μου, για να κάνω μια μικρή αλλά σαφή διευκρίνηση:

Από το blog αυτό έχω αναφερθεί κατά καιρούς σε ορισμένα λίγα πρόσωπα με τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί οτι βάλλω εναντίον τους. Π.χ. τους καθηγητές Μπεχράκη, Κρεμαστινό και Κωνσταντόπουλο, αξιωματούχους της πολιτείας όπως τους κ.κ. Ευσταθίου (Διοικητή ΕΚΕΠΥ), Πιερρουτσάκο (πρώην πρόεδρο ΚΕΕΛΠΝΟ) και Αβραμόπουλο (πρώην υπουργό υγείας), ή δημοσιογράφους όπως τον Τριανταφυλλόπουλο και τον Καλλιδώνη.

Θα ήθελα λοιπόν να τονίσω, οτι τίποτα προσωπικό δεν έχω με όλους τους παραπάνω ανθρώπους. Τους σέβομαι και τους υπολήπτομαι όλους ως άτομα, και δεν κρίνω τις προθέσεις και τα κίνητρα κανενός για οτιδήποτε. Πολύ δε περισσότερο δεν έχω καμμία πολιτική η οποιουδήποτε είδους σκοπιμότητα για αυτά που γράφω στο PandemicFlu GR.

Ότι γράφω επιδιώκω να είναι στοιχειοθετημένο, διαπιστώσιμο και διασταυρώσιμο, και οποτεδήποτε κριτικάρω κάτι αυτό προσπαθώ να είναι συγκεκριμένες πράξεις, καταστάσεις ή γεγονότα και όχι άνθρωποι. Καμμιά φορά μπορεί στο θυμό μου για τα στραβά που μας περιβάλλουν να πω και μια κουβέντα παραπάνω, όμως προσπαθώ πάντα να θίγω κακώς κείμενα κι όχι υπολήψεις. Γι’αυτό και δεν έχω πρόβλημα να ζητήσω συγνώμη από οποιονδήποτε θεωρήσει οτι θίγεται σαν άτομο (αν και δε νομίζω οτι οι προαναφερθέντες με διαβάζουν!!!), και αυτό περιλαμβάνει και όσους αφήνουν σχόλια στο blog αυτό.

Το σημαντικότερο όμως είναι οτι το PandemicFlu GR στόχο έχει να ενημερώσει υπεύθυνα για τα τεκταινόμενα γύρω από την πανδημία, καλύπτοντας ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό κενό που υπάρχει στο θέμα (όσο βέβαια μπορεί να το καλύψει ένας άνθρωπος). Αν επισημαίνω τα στραβά παντός είδους είναι για να ενημερώσω, όχι να στηλιτεύσω ή να κατηγορήσω ή να γκρινιάξω. Απλώς δεν έχω κανέναν τέτοιο σκοπό.

Αυτά. Κλείνει η παρένθεση και συνεχίζουμε…

Written by hawkeye

25 Νοεμβρίου 2009 στις 18:32

Αναρτήθηκε στις Χωρίς κατηγορία

12 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

  1. Καλά κάνεις και διευκρινίζεις ακόμα καλύτερα κάνεις και συνεχίζεις στον ίδιο ρυθμό και ύφος.

    Ps: Εγώ προσωπικά δηλώνω fan σου (με την καλή έννοια. Ξέρεις μπλουζάκι, κούπα, κλπ με logo pandemicuflugr). ^_^

    ehealthgr

    25 Νοεμβρίου 2009 at 22:28

  2. Διαβάζω από εδώ, διαβάσω από εκεί και έχω μπερδευτεί!

    Σήμερα είδα αυτό ενώ σκεφτόμουν να πάω για το εμβόλιο και δεν ξέρω τι να κάνω!

    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=83237&cid=15

    Πηνελόπη

    1 Δεκεμβρίου 2009 at 16:26

    • Να μην ασχοληθείτε καν με αυτές τις ανοησίες. Συγχωρήστε με, αλλά δεν έχω πια το κουράγιο να ανασκευάσω σημείο προς σημείο το άρθρο που παραθέτετε. Το οποίο δεν εκφράζει απλώς μια άλλη άποψη, είναι σκόπιμα παραπλανητικό. Κάποια από αυτά που λέει είναι τελείως ψευδή, άλλα είναι παρμένα «out of context» για να εντυπωσιάσουν, άλλα είναι ανοησίες που δε βγάζουν καν νόημα (π.χ. λέει για «σωματίδια ξένου DNA που μπαίνουν μέσα στο σώμα»). Δεν επικαλείται συγκεκριμένες μελέτες, συγκεκριμένες πηγές, αλλά αορίστως κάποιες «γνώμες» «ειδικών».

      Τσεκάρετε λίγο ποιός είναι αυτός ο «συνάδελφος» που τα γράφει αυτά:
      http://www.politis-thrakis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1880&Itemid=115 (στο κάτω μέρος της σελίδας)
      http://orthobiotiki.com/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=1

      By the way εγώ δεν ξέρω καμμιά ιατρική ειδικότητα «αντιγήρανσης», ούτε έχω ακούσει κανέναν να συστήνεται ως «ειδικός ιατρός αντιγήρανσης». Ούτε για συστήματα «ισογλυκαιμικής διατροφής» (ιατρικώς άτοπο!!!) που έχει φτιάξει ο… αδερφός του! Αυτά τα φανφαρολογικά αλλού παραπέμπουν, όχι σε ιατρική.

      hawkeye

      1 Δεκεμβρίου 2009 at 19:27

    • Με βάλατε πάντως σε σκέψεις…

      Και απευθύνω το ερώτημα συνολικά προς το αναγνωστικό κοινό:

      Επειδή κυκλοφορεί πολλή παραπληροφόρηση εκεί έξω, μήπως θα ήταν καλό να ξεκινήσω στο blog μια σελίδα που να επισημαίνονται διάφορα site, άρθρα, κλπ με παραπλανητικό περιεχόμενο, χωρίς επιστημονική βάση, ώστε να τα ξέρει και να τα αποφεύγει ο κόσμος?
      Τουλάχιστον τις πολύ ακραίες περιπτώσεις. Κάτι σαν «Hall of shame» δηλαδή. Και ίσως και μια σελίδα «Hall of fame» όπου να επισημαίνονται σελίδες με αξιόπιστο περιεχόμενο για τη γρίπη.

      Τι λέτε?

      hawkeye

      1 Δεκεμβρίου 2009 at 19:31

      • Ο κάθε παρανοϊκός βρίσκει ευκαιρία να προβάλει τις απόψεις του. Πολύ καλή ιδέα!

        ΜΙΧΑΛΗΣ Σ

        1 Δεκεμβρίου 2009 at 21:23

  3. Εάν έχετε χρόνο θα ήταν πολύ χρήσιμο να το κάνετε και ευχαριστούμε όλοι.

    Δυστυχώς κυκλοφορούν και αρκετα chain email με ανάλογο περιοχόμενο και αφελείς φίλοι και συνάδελφοι τα προωθούν αδιακρίτως (πχ υπάρχει ένα από ένα γιατρό – ζωγράφο των βορείων προαστίων!).

    Νικος Χ.

    1 Δεκεμβρίου 2009 at 21:30

  4. Θα ήταν ενδιαφέρον να το κάνεις.
    Για να τα στείλω εγώ πλέον στην Εισαγγελία, να δούμε πώς θα αντιδράσει αυτή τη φορά.

    GPA

    1 Δεκεμβρίου 2009 at 21:50

  5. Το μόνο που σκέφτομαι είναι οτι θα έπρεπε το «Hall of shame» κάπως να συνδυάζει και την τεκμηρίωση, δηλαδή για κάθε τι που θα μπαίνει εκεί να γράφω μια σημείο προς σημείο ανασκευή των ισχυρισμών. Τότε θα ήταν τέλειο. Δυστυχώς δεν έχω το χρόνο να το κάνω, τουλάχιστον όχι για όλες τις περιπτώσεις.

    Συνεπώς αναρρωτιέμαι αν θα ήταν καλό να το κάνω και να βάζω μέσα διάφορες πηγές παραπληροφόρησης χωρίς να φαίνεται επαρκώς γιατί βρίσκονται εκεί. Όχι βέβαια οτι δε προκύπτει αν διαβάσει κανείς γενικά το blog, αλλά εν πάση περιπτώσει καταλαβαίνετε τι εννοώ…

    hawkeye

    2 Δεκεμβρίου 2009 at 01:32

    • Σίγουρα η ανασκευή της παραπληροφορησης ειναι μια δουλεια που θα επρεπε να έχουν ήδη κανει οι επισημοι φορεις της πολιτειας, πχ. Επιτροπη Πανδημιας, ΚΕΕΛΠΝΟ, Ιατρικοί σύλλογοι κτλ. Δυστυχως εδω φαινεται αλλη μια φορα η ανοργανωσια και η αδιαφορια μας ως χωρα.

      Μια και εσεις λοιπον αποτελειτε την εξαιρεση θα ήταν σίγουρα πολυ χρήσιμο για όλους μας να γίνει μια τετοια προσπαθεια στο blog σας, εστω και σιγα σιγα.

      Εχουμε φτασει στο σημειο να θεωρούμαστε περιεργοι ή γραφικοί ολοι εμεις που προσπαθουμε να προσεγγισουμε λογικα την κατασταση!

      Πάντως η παραπληροφορηση εχει θεριεψει και επηρεάζει αρκετο κόσμο και μαλιστα ανώτερης μόρφωσης.

      Χτες πχ. έγραψα σε φίλο με ελαφρύ ασθμα και με εγκυο γυναικα ότι θα παω να κανω το εμβολιο τωρα που ηρθε η σειρα μου και με πηρε αμεσως τηλεφωνο να μου πει να μην το κανω! Του είπε λέει γιατρός που εμπιστεύεται απόλυτα, να μην το κανει κανεις μια και δεν ειναι δοκιμασμενο και δεν ξερουμε τι παρενεργειες θα εχει!

      Νικος Χ.

      2 Δεκεμβρίου 2009 at 08:40

      • Γραψ’τα Νίκο! Μόλις μού ήρθε κι εμένα αυτό το τρομερό κείμενο περί «φονικού εμβολίου» (υπό τού Δόκτωρος Κοεμτζή ή κάτι τέτοιο) και τα πήρα… Μα είναι δυνατόν άνθρωποι να ασχολούνται με τέτοια πράγματα; (Ήταν ευκαιρία όμως να γράψω ένα αστείο κείμενο που έστειλα ως απάντηση σε όλη τη λίστα.)

        Άσε που μπαίνω στην κατηγορία τού «ανυποψίαστου και προφανώς μη ενημερωμένου χωρικού» που «φέρνει τα παιδιά του σαν πρόβατα επί σφαγή για να εμβολιασθούν». Μπρρρ, ρίγη ανατριχίλας (ή μπας και είναι παρενέργειες από το χθεσινό τσίμπημα;), τι να πω στην κορούλα μου το βράδι όταν γυρίσω σπίτι;

        Πάντως, για να σοβαρέψουμε, πρέπει να πω ότι ο γιατρός μας έχει ανασκευάσει πολλά από τα απίθανα σενάρια και παρερμηνεύσεις μέσα από τα άρθρα και τις απαντήσεις του. Πολύ καλή όμως η ιδές ενός faq ενάντια στην αντιπληροφόρηση, αλλά πάει μακριά η βαλίτσα: οι θεωρίες συνωμοσίας είναι εξορισμού ακατάρριπτες γι’αυτό και σαγηνευτικές. Σαν τη θρησκεία (μάς τα’λεγε και ο Popper).

        Γιάννης Α

        2 Δεκεμβρίου 2009 at 15:14

  6. Πάντως όσοσν αφορά τις παρενέργειες του εμβολίου, δείτε τις αναφορές του CDC (ΗΠΑ) στο παρακάτω link:

    http://vaers.hhs.gov/resources/h1n1update#top

    Συνοπτικά παραθέτω:

    As of November 20, 2009, 46 million doses of 2009 H1N1 vaccine had been shipped to vaccination providers in the United States.
    • As of November 20, 2009, VAERS had received 3182 adverse event reports following 2009 monovalent H1N1 vaccination.
    • The vast majority (94%) of adverse events reported to VAERS after receiving the 2009 monovalent H1N1 vaccine have not been serious (e.g., they encompass things like soreness at the vaccine injection site).
    • Of the 3182 reports, 177 (6%) were reports that involved what would be considered serious health events (defined as life threatening or resulting in death, major disability, abnormal conditions at birth, hospitalization, or extension of an existing hospitalization)*.
    • The percentage of reports involving what would be considered serious health events is not different between 2009 H1N1 and seasonal influenza vaccines. Additionally, no new or unusual events or pattern of adverse events have emerged. VAERS reports continue to be monitored as more vaccine is administered.
    • Among the 177 reports of serious health events, there were 11 reports of death.
    • The 11 VAERS reports that involve deaths are under review by CDC, FDA and the states where the reported deaths occurred. Preliminary findings do not indicate a common cause or pattern (such as similarities in age, gender, geographic location, illness surrounding death, or underlying medical conditions) to suggest that these deaths were associated with the vaccine. These cases are under further review pending additional medical records (e.g. autopsy reports, medical files).
    • VAERS has received 10 reports of Guillian-Barré syndrome (GBS), for which follow-up assessments are underway. In the United States, about 80-160 cases of GBS are expected to occur each week, regardless of vaccination.

    Δημήτρης

    2 Δεκεμβρίου 2009 at 11:27

    • Να τονίσω μόνο κάτι που ίσως δεν είναι σαφές στους μη ειδικούς: οι αναφορές παρενεργειών από φάρμακα ή εμβόλια δεν φανερώνουν αιτιότητα. Δηλαδή δε σημαίνει οτι όσα αναφέρονται ως ανεπιθύμητες ενέργειες οφείλονται απαραιτήτως στο εμβόλιο.

      hawkeye

      2 Δεκεμβρίου 2009 at 18:05


Σχολιάστε