PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη νέα γρίπη

25 Σχόλια

Έλαβα στο email μου κάποιες ερωτήσεις από μια αναγνώστρια του PandemicFlu GR.
Σκέφτηκα λοιπόν (μιας και η ίδια μου έδωσε το ελεύθερο) να τις δημοσιοποιήσω μαζί με τις -σύντομες- απαντήσεις μου, και επιπλέον να δημιουργήσω αυτό το post, στα σχόλια του οποίου αν θέλετε μπορείτε να υποβάλλετε τις ερωτήσεις σας. Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες (ίσως με λίγη καθυστέρηση, γιατί έχω και ολιγοήμερες διακοπές στο πρόγραμμα).

Χωρίς καθυστέρηση λοιπόν, ιδού οι πρώτες ερωτήσεις, τις οποίες έστειλε η φίλη αναγνώστρια:

  1. Δεν υπάρχει περίπτωση εξασθένισης του ιού λόγω της μεγάλης διασποράς του; (νομίζω ότι το άκουσα από τον κ. Τριχόπουλο)
    ΑΠ: Υπάρχει όντως τέτοια περίπτωση, υπάρχει όμως και η περίπτωση να γίνει πιο επιθετικός ο ιός! Η βεβαίως, να μείνει όπως είναι. Γενικά οι ιοί της γρίπης είναι απρόβλεπτοι, και δε μπορεί κανείς να προεξοφλήσει το πως θα εξελιχθεί μια πανδημία.
  2. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξει 2ο κύμα μετάδοσης;

    ΑΠ: Όχι, δυστυχώς δεν υπάρχει. Είναι δεδομένο οτι το χειμώνα, που κάθε χρόνο λόγω συγχρωτισμού έχουμε την περίοδο μετάδοσης της γρίπης, θα υπάρξει μια ραγδαία (πολλές τάξεις μεγέθους) αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό που είναι αβέβαιο είναι αν θα υπάρξουν άλλα κύματα μετάδοσης. Π.χ. το 1918 υπήρξε και τρίτο κύμα την άνοιξη του 1919. Εδώ μάλλον είναι απίθανο. Το δεύτερο όμως κύμα μες στο χειμώνα είναι βέβαιο. Οι επιπτώσεις που θα έχει πάλι, είναι μια άλλη ιστορία.
  3. Έχει νόημα να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας με τον ιό της εποχικής γρίπης (προκειμένου να μην νοσήσουν και από τους δύο ταυτοχρόνως και άρα να μην εμφανίσουν πιο βαριά συμπτωματολογία);
    ΑΠ: Εξαιρετική ερώτηση. Αυτό είναι θέμα που συζητείται ακόμη στους επιστημονικούς κύκλους. Η τάση που επικρατεί είναι να γίνει εμβολιασμός, όχι όμως γιατί υπάρχει κίνδυνος πιο βαριάς συμπτωματολογίας (δεν υπάρχει). Ο λόγος είναι για να μη συμβεί «διπλή λοίμωξη» με γρίπη των χοίρων και στελέχη της εποχικής γρίπης, που τότε τα δύο στελέχη θα μπορούσαν να ανταλλάξουν γενετικό υλικό και να προκύψει έτσι κι άλλος καινούργιος ιός γρίπης, δυνητικά πιο παθογόνος. Επίσης εκτιμάται οτι μαζί με την γρίπη των χοίρων θα κυκλοφορήσουν το χειμώνα και τα στελέχη της εποχικής γρίπης, από τα οποία οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα εξακολουθούν να κινδυνεύουν.
  4. Ενήλικας 42χρονος που έχει νοσήσει πέρυσι από πνευμονία, χωρίς χρόνιο νόσημα, ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου;
    ΑΠ: Όχι δεν ανήκει. Αν έπασχε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ναι, αλλά εφόσον δεν έχει κάποιο άλλο χρόνιο νόσημα και είναι <65 ετών, όχι.

Written by hawkeye

30 Ιουλίου 2009 στις 07:24

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

25 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

  1. Φιλοξενήσαμε για τρεις μέρες Αμερικανό ο οποίος παρουσίασε ελαφρά συμπτώματα γρίπης τη τελευταία μέρα πριν φύγει και αρκετά πιο έντονα (υψηλό πυρετό και βήχα) αφού επέστρεψε Αμερική. Δε γνωρίζουμε αν είναι απλή γρίπη ή των χοίρων. Αν περάσουν 7 μέρες, χωρίς να παρουσιάσουμε συμπτώματα είμαστε εντάξει; Ένας από μας έτυχε να παίρνει αντιβιοτικά για άλλο λόγο. Έχει λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει; Στη περίπτωση που παρουσιάσουμε συμπτώματα, καθότι δεν είμαστε απ’ όσο γνωρίζω σε ομάδα υψηλού κινδύνου, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε όπως τη κοινή γρίπη;

    Erwtima

    30 Ιουλίου 2009 at 09:50

    • Η έναρξη των συμπτωμάτων της γρίπης συμπίπτει περίπου με τη μεταδοτικότητα. Επομένως την τελευταία αυτή ημέρα πριν φύγει, ο Αμερικανός μπορεί να έχει κολλήσει κάποιον.

      Πράγματι η περίοδος επώασης εκτιμάται περίπου στην μία εβδομάδα. Αν περάσει αυτή η εβδομάδα, χωρίς κάποιος να έχει εκδηλώσει συμπτώματα, είναι ΟΚ.

      Η λήψη αντιβιοτικών δεν έχει σχέση με τη γρίπη. Η γρίπη είναι ιος, όχι βακτήριο, και επομένως δε την πιάνουν τα αντιβιοτικά.

      Για το τελευταίο ερώτημα, ούτως ή άλλως δε μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο από το να το αντιμετωπίσετε σαν κοινή γρίπη: ανάπαυση στο σπίτι, αντιπυρετικά (depon) και άφθονα υγρά. Όπως έχω πει, μην πηγαίνετε στο νοσοκομείο εκτός αν έχετε σοβαρά και επίμονα (>2-3 ημέρες) συμπτώματα που να χρήζουν εισαγωγής στο νοσοκομείο.

      hawkeye

      2 Αυγούστου 2009 at 19:23

  2. Καλησπέρα γιατρέ,
    ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Πρόκειται να ταξιδέψω στο Λονδίνο τον Αύγουστο για επαγγελματικούς λόγους. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να προστατευθώ; Πέρα από ένα αντισηπτικό που θα έχω για τα χέρια και αποφεύγοντας να τα φέρνω σε επαφή με μάτια, μύτη και στόμα.

    Η λήψη ενός depon ή μιας ασπιρίνης θα προληπτικά θα βοηθούσε καθόλου;

    Ευχαριστώ

    Παναγιώτης

    31 Ιουλίου 2009 at 01:42

    • Όχι, depon ή ασπιρίνη (με την ευκαιρία, ΠΟΤΕ ασπιρίνη στα παιδιά κάτω των 18) δε θα βοηθούσε σε κάτι προληπτικά. Αυτά λαμβάνονται για αντιμετώπιση του πυρετού αν κάποιος νοσήσει από γρίπη.

      Πέραν τούτων δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο για να προστατευθεί κανείς, πέραν των κλασικών μέτρων υγιεινής. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χωρους (π.χ. London Underground !) και οι αγκαλιές και τα φιλιά, τουλάχιστον με άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα γρίπης.

      Τονίζω όμως οτι αυτά είναι το καλύτερο που έχουμε μεν, δεν είναι όμως μέτρα απόλυτης προστασίας. Μπορεί κάποιος να κολλήσει και να μη καταλάβει που.

      hawkeye

      2 Αυγούστου 2009 at 19:34

  3. καλησπέρα γιατρέ,
    θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει πιθανότητα να νοσήσει κάποιος με τόσο ήπια συμπτώματα που να μη χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης ή και ο ίδιοσ να μην καταλάβει ότι πρόκειται για αυτή τη γρίπη.Το λέω αυτό γιατί εδώ και δύο μέρες έχω έναν πολύ ελαφρύ βήχα και λίγο φτέρνισμα, χωρίς όμως πυρετό ή κατι άλλο έντονο. Θα πρέπει να ανησυχώ; ευχαριστώ

    markos

    3 Αυγούστου 2009 at 19:45

    • Ασφαλώς και γίνεται! Δες για παράδειγμα την «πυραμίδα των συμπτωμάτων» που περιέλαβα σ’αυτό το post.
      Kάλλιστα μπορεί κανείς να κολλήσει τη γρίπη και να την περάσει τόσο ήπια, που να μη καταλάβει καν οτι κόλλησε. Βεβαίως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας στην περίπτωση αυτή!

      hawkeye

      3 Αυγούστου 2009 at 23:49

  4. Καλημέρα γιατρέ.
    Είμαι 30 ετών και πριν δέκα χρόνια νοσηλεύτηκα για 3 μηνες με αυτόματο πνευμοθώρακα και στους δύο πνεύμονες, αν και όχι ταυτόχρονα. Τελικά έγινε πλευρόδεση. Εξακολουθώ να καπνίζω και ανα καιρούς παρουσιάζω κάποιες δυσκολίες στην αναπνοή και διάφορους πόνους που με ανησυχούν. Ανήκω στις ευπαθείς ομάδες;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    Στέλιος

    4 Αυγούστου 2009 at 10:55

  5. Όχι, δεν ανήκεις. Δες τον πίνακα 1 από τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ (http://www.keelpno.gr/keelpno/2009/id994/fasi_prostasias_2009_07_27c.pdf ).

    Πάντως αυτό που επιβαρύνει την περίπτωσή σου είναι όχι ο αυτόματος πνευμοθώρακας (με την επιφύλαξη οτι δε γνωρίζω το ιστορικό σου και από που μπορεί να προήλθε), αλλά ασφαλώς το κάπνισμα!

    Αφού καπνίζεις (το λέω για να το ακούσουν όλοι), είναι αυτονόητο οτι όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού τις περνάς κατά κανόνα πιο βαριά απ’ότι αν δε κάπνιζες.

    hawkeye

    4 Αυγούστου 2009 at 11:13

  6. Όσοι πάσχουμε από υπνική άπνοια θεωρούμαστε ευπαθείς; οι παχύσαρκοι το ίδιο; δηλαδή θέλω να πω πρέπει να δράσουμε γρηγόροτερα σε περίπτωση συμπτωμάτων; ή να προστατευτούμε παραπάνω;

    Mae

    4 Αυγούστου 2009 at 22:41

  7. Με μια «διασταλτική» ερμηνεία των ομάδων υψηλού κινδύνου, ναι (για την υπνική άπνοια). Για τους παχύσαρκους, υπάρχουν κάποια προκαταρκτικά δεδομένα για αυξημένο κίνδυνο (δείτε την πρόσφατη οδηγία της WHO αλλά και το σχετικό post στο blog).

    Τονίζω όμως το τι σημαίνει «ομάδα υψηλού κινδύνου» επί του πρακτέου, και σύμφωνα με την οδηγία του ΚΕΕΛΠΝΟ (προηγούμενο σχόλιο):

    Σημαίνει οτι σε περίπτωση που τα άτομα αυτά εκδηλώσουν συμπτώματα γρίπης, είναι καλό να επικοινωνούν με τον ιατρό τους ώστε ενδεχομένως (κατά την κρίση του ιατρού) να λάβουν αντιϊικά φάρμακα, για να μειωθεί η πιθανότητα να εκδηλώσουν βαρειά νόσο. Δε μιλάμε βέβαια για ένα βηχαλάκι, αλλά για κανονικά συμπτώματα γρίπης, η οποία δικαιολογεί μια αυξημένη επαγρύπνηση για τα άτομα αυτά.

    Και τονίζω επίσης, οτι η χορήγηση αντιϊικών στα άτομα αυτά ΔΕΝ προϋποθέτει εξέταση για εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Γίνεται με βάση τα συμπτώματα, κατά την κρίση του ιατρού.

    hawkeye

    5 Αυγούστου 2009 at 09:46

  8. Άκουσα κάποια στιγμή στην τηλεόραση πως υπάρχει πιθανότητα τα άτομα που τον χειμώνα πέρασαν μια βαριάς μορφής γρίπη να πέρασαν στην ουσία την νέα γρίπη πολύ πρόωρα κ χωρίς να το γνωρίζουν.Ενδέχεται να ισχύει κάτι τέτοιο?

    feoylini

    5 Αυγούστου 2009 at 14:36

    • Να μας πεις σε παρακαλώ ποιός φωστήρας το είπε αυτό στην τηλεόραση και σε ποιό κανάλι. Πραγματικά, πες το, έχει αξία…

      Η απάντηση είναι ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΧΙ. Τα πρώτα κρούσματα από το νέο ιό εντοπίστηκαν στο Μεξικό τέλη Απριλίου, λίγο μετά εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ, και από εκέι εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Πιο νωρίς δεν υπήρχε ο νέος ιός!

      Επιπλέον έχουν δημοσιευθεί και μελέτες (δεν έχω τα link πρόχειρα) που με φυλογενετική ανάλυση του ιού δείξανε οτι ο ανασυνδυασμός (η «δημιουργία» του ιού δηλαδή) έγινε πιθανότατα γύρω στον Ιανουάριο-Φεβρουάριο φέτος.

      Επομένως όχι, εδώ στην Ελλάδα τουλάχιστον είχαμε μόνο την εποχική γρίπη τον περασμένο χειμώνα.

      hawkeye

      5 Αυγούστου 2009 at 14:59

  9. Γεια σας και συγχαρητηρια για την ιστοσελιδα σας
    Εχω ενα μωρο 3.5 μηνων και θα ταξιδεψω με αεροπλανο στη Δανια τελη αυγουστου και θα γυρισουμε τελη σεπτεμβρη ωστε το μωρο να δει τον πατερα του στη Δανια. Εκθετω το μωρο μου σε κινδυνο και δεν θα επρεπε να κανω το ταξιδι?Δεν ξερω πως να αντιδρασω. Αν ταξιδεψουμε και τηρουμε ολους τους κανονες υγειινης υπαρχει περιπτωση να κολλησει μεσα στο αεροπλανο?

    Φραντζεσκα

    23 Αυγούστου 2009 at 10:33

  10. Πάντα υπάρχει περίπτωση. Δεν το εκθέτεις όμως περισσότερο από όσο το εκθέτεις ζώντας, κυκλοφορώντας στο δρόμο, κλπ. Ο κίνδυνος είναι μικρός, και η ζωή δε μπορεί να σταματήσει. Παίρνεις όσα μέτρα μπορείς, και συνεχίζεις.

    hawkeye

    23 Αυγούστου 2009 at 11:08

  11. Θα σε παρακαλούσα να πεις δυο λόγια για το πως θα αντιμετωπίσουν οι γονείς το θέμα των παιδικών σταθμών. Να τα στείλουμε τα παιδιά, και αν τα στείλουμε τι πρέπει να ζητήσουμε από το προσωπικό των σταθμών.

    Μιχάλης Σ

    26 Αυγούστου 2009 at 23:49

  12. Με την επιφύλαξη οτι θα γράψω αναλυτικό post για το θέμα μόλις βρω χρόνο, να πω με δυό λόγια οτι δεν υπάρχει κάποιο θέμα με τους παιδικούς σταθμούς (ή τα σχολεία).

    Πράγματι στους χώρους αυτούς επειδή τα παιδιά ανακατεύονται μεταξύ τους είναι εύκολο να κολλήσει το ένα το άλλο. Αυτό συνέβαινε και θα συμβαίνει. Δε πρόκειται να σταματήσουμε όμως για κάτι τέτοιο να στέλνουμε τα παιδιά στον παιδικό σταθμό και στο σχολείο.

    Υπό συνθήκες πανδημικής έξαρσης, και εφόσον τα πράγματα πάνε να ξεφύγουν από τον έλεγχο, κλείσιμο επιλεκτικά ορισμένων σχολείων μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση της γρίπης. Λέω μπορεί γιατί η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού αμφισβητείται έντονα από πολλούς.

    Σε κάθε περίπτωση, το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων αυτή τη στιγμή απλώς δεν δικαιολογείται από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

    Κατά τα λοιπά θα πρέπει να δίνεται προσοχή στα απλά, π.χ. αν ένα παιδί είναι άρρωστο να το κρατάμε σπίτι. Επίσης να επικρατούν στο χώρο καλές συνθήκες υγιεινής, και οι χώροι να αερίζονται καλά.

    Μπορείς να δείς και αυτό εδώ το κείμενο, το οποίο είναι σε γενικές γραμμές σωστό (αν και τα σημεία 3,4,6 είναι κάπως υπερβολικά – overkill).

    hawkeye

    27 Αυγούστου 2009 at 00:37

  13. […] Μη φοβηθείτε να στείλετε τα παιδιά σας στο σχολείο. Ελπίζω όταν επιστρέψω να βρώ ευκαιρία να γράψω περισσότερα γι’αυτό… […]

  14. Μια γρήγορη ερώτηση
    Από την μια διαβάζω και εδώ αλλά και αλλού ,να πάμε στο νοσοκομείο μετά από 3 μέρες αν υπάρχουν έντονα συμπτωματα

    Από την άλλη απότι διάβασα σε ενα note του ΠΟΥ που παρέθεσες σε ενα post αλλά και από το CDC,ότι το tamiflu (και όλα τα αντιικα ) δρουν πιο αποτελεσματικα στις πρώτες 48 ώρες εμφάνισης των συμπτωματων

    Τι απο τα δυο υπερισχύει?(Η κοινή λογική,κυριως για ψυχολογικούς λόγους λέει το 2ο…)

    mike

    2 Σεπτεμβρίου 2009 at 05:17

    • Πάρα πολύ καλή ερώτηση. Όντως υπάρχει αντίφαση μεταξύ των δύο «τακτικών», και ουσιαστικά κανείς (μια κοινωνία με τις αρχές δημόσιας υγείας της) πρέπει να επιλέξει τη μια από τις δύο.

      Για να δούμε λοιπόν: αν επιλέξει κανείς το 2ο (καταφυγή στον ιατρό νωρίς ώστε να χορηγηθεί tamiflu), θα έχουμε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που θα καταφεύγουν στις υπηρεσίες υγείας, κάνοντας το σύστημα να καταρρεύσει.

      Όλα αυτά, για να τους χορηγηθεί ένα φάρμακο με ελάχιστη κλινική αποτελεσματικότητα, για το οποίο το μόνο που έχει αποδειχθεί με κλινικές μελέτες είναι οτι ελαττώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων κατά μια (1) ημέρα. Δεν έχει αποδειχθεί οτι βελτιώνει την επιβίωση ή προλαμβάνει τις σοβαρές λοιμώξεις, ούτε οτι λειτουργεί προφυλακτικά ώστε κάποιος να μην εκδηλώσει τη γρίπη. Το οτι είναι το μόνο φάρμακο που έχουμε, δυστυχώς δεν ακυρώνει τα παραπάνω…

      Επίσης λόγω της μη διαθεσιμότητας αξιόπιστων μεθόδων διάγνωσης της γρίπης (τα ταχέα τεστ δε δίνουν αξιόπιστο αποτέλεσμα, ενώ η RT-PCR χρειάζεται κάποιες ώρες και είναι διαθέσιμη μόνο σε λίγα εργαστήρια και με πολύ μεγάλο κόστος), θα ήταν οι ιατροί αναγκασμένοι να δώσουν tamiflu σε μεγάλο αριθμό ατόμων που ΔΕΝ θα το χρειάζονταν. Μη ξεχνάμε οτι τώρα το χειμώνα κυκλοφορούν και πολλοί άλλοι ιοί εκτός της γρίπης που προκαλούν λοιμώξεις αναπνευστικού. Πέρα από το κόστος (το tamiflu κοστίζει περίπου 20 ευρώ το κουτί), αν το δώσεις σε τόσο κόσμο πιθανόν θα δείς και περιστατικά που θα εμφανίσει παρενέργειες.

      Επομένως αυτό που σκέφτεσαι οτι «για ψυχολογικούς λόγους» θα πρέπει να ισχύσει, στην πραγματικότητα είναι ολέθριο. Οδηγεί στην κατάρρευση του συστήματος υγείας από το βάρος (το να αρρωστήσει 30% του πληθυσμού σε μια σαιζόν δεν είναι παιχνιδάκι), προκαλεί τεράστιο κόστος στην οικονομία, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο κακό στη δημόσια υγεία (συνωστισμός στα νοσοκομεία, παρενέργειες tamiflu) και το όφελος έστω και για όσους θα έχουν γρίπη είναι αμφίβολο.

      Γι’αυτό γράφω (και το λένε και οι αρμόδιες αρχές, απλά δε το τονίζουν, προφανώς για να μη κάτσει άσχημα στον κόσμο, άλλωστε εκλογές έχουμε) οτι ΔΕΝ πρέπει ο κόσμος να σπεύδει στο νοσοκομείο.

      Αυτοί που θα πρέπει να είναι σε μια επαγρύπνηση είναι όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αναφέρουν και οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτοί αν αρρωστήσουν και πάλι δε θα πρέπει να σπεύδουν στο νοσοκομείο. Θα πρέπει να προσέχουν τα συμπτώματά τους και να αναζητούν τη συμβουλή ιατρού (εκτός νοσοκομείου καλύτερα) ο οποίος ενδεχομένως να τους χορηγήσει tamiflu και να τους πεί να καθήσουν στο σπίτι.

      Αν πάλι αρχίζουν και εκδηλώνουν σοβαρά συμπτώματα ή πάνε 3 μέρες και δε βελτιώνεται η υγεία τους, τόσο οι ομάδες υψηλού κινδύνου όσο και οι υπόλοιποι (μη ξεχνάμε οτι ΟΛΟΙ διατρέχουμε έναν μικρό κίνδυνο να εκδηλώσουμε βαριά ιογενή πνευμονία) θα πρέπει να πάνε κατευθείαν στο νοσοκομείο, και εκεί να… κάνουν την προσευχή τους να βρεθεί κρεββάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αυτό είναι το σημαντικό. Όσους νοσήσουν σοβαρά δε θα τους σώσει το tamiflu, η ΜΕΘ θα τους σώσει.

      Ελπίζω οτι γίνομαι κατανοητός…

      hawkeye

      11 Σεπτεμβρίου 2009 at 09:25

  15. Γιατί έχουμε τόσους θανάτους στην Αργεντινή??

    Στη Γαλλία αρχίσαν και κλείνουν κάποια σχολεία – να προβληματιστούμε??

    Dora

    8 Σεπτεμβρίου 2009 at 12:17

  16. Το γιατί έχουμε τόσους θανάτους στην Αργεντινή, δε το ξέρει κανένας. Δεν είναι θέμα Αργεντινής πάντως, η κάθε χώρα διαφέρει ριζικά στο τι καταγράφει, πως το καταγράφει και πόσο αποτελεσματικά καταγράφει (μιλώ για τα κρούσματα και τους θανάτους). Σε κάθε περίπτωση, σε όλες τις χώρες περιμένουμε περισσότερους θανάτους – κυρίως πια στο βόρειο ημισφαίριο, γιατί στο νότιο ο χειμώνας πάει, τώρα μπαίνουμε στην άνοιξη και η γρίπη πιθανότατα θα αποδράμει.

    Όσο για τη Γαλλία είναι η μόνη χώρα που ποντάρει στο -σχεδόν- προληπτικό κλείσιμο των σχολείων. Τα επιστημονικά δεδομένα όμως δε φαίνεται να δικαιολογούν την επιλογή αυτή. More on that shortly, στο post που… επιτέλους κάποια στιγμή θα γράψω (κόκκαλα έχει βγάλει, το έχω υποσχεθεί εδώ και καιρό).

    hawkeye

    11 Σεπτεμβρίου 2009 at 08:55

  17. Καλησπέρα σας,
    τώρα που βγήκε το πρόγραμμα των εμβολιασμών και τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας μπαίνουν σε πρώτη ομάδα προτεραιότητας ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: έχω ένα παιδάκι 7 χρονών με ιστορικό κακοήθειας, αυτισμό και επιληψία. Προτείνετε τον εμβολιασμό του?-εκτός βέβαια αν εμμένετε στην άποψή σας ότι δεν θα γίνουν εμβολιασμοί φέτος.
    ευχαριστώ πολύ,

    Marilena

    24 Σεπτεμβρίου 2009 at 19:37

    • Εξακολουθώ πράγματι να πιστεύω οτι εμβολιασμός για το νέο ιό της γρίπης δε πρόκειται να γίνει φέτος. Αν πάντως γίνει τελικά, και εφ’όσον θα έχουν δείξει καλά αποτελέσματα οι μελέτες που γίνονται και στα παιδιά ώστε ο ΕΜΕΑ (ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων) να δώσει το OK, τότε ναι, θα έλεγα οτι είναι καλό να εμβολιαστεί ένα τέτοιο παιδί – υπό την προϋπόθεση βεβαίως οτι δε θα έχει από το ιστορικό του κάποιον ειδικό λόγο ο οποίος να αποκλείει τον εμβολιασμό (αυτό θα το ξέρει ο ιατρός που το παρακολουθεί).

      hawkeye

      25 Σεπτεμβρίου 2009 at 00:58

  18. ειμαι 17 χρονων και μολις εκανα εγχειριση για αυτοματο πνευμοθωρακα.ανηκω στις ευπαθεις ομάδες?πρεπει να εμβολιαστω?

    eleni

    15 Φεβρουαρίου 2011 at 20:05

    • Από αυτό που λέτε δεν είναι σαφές αν έχετε κάποιο υποκείμενο νόσημα στον πνεύμονα. Ο αυτόματος πνευμοθώρακας μπορεί να είναι πρωτοπαθής, δηλαδή χωρίς να υπάρχει κάποιο αίτιο, ή δευτεροπαθής, που οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο νόσημα. Αν π.χ. έχετε άσθμα ή αν καπνίζετε θα ήταν καλό να εμβολιαστείτε.

      Πάντως δε σημαίνει οτι όποιος δεν ανήκει σε ευπαθή ομάδα δεν πρέπει να εμβολιαστεί. Το εμβόλιο, ειδικά το εποχιακό, είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και μπορούν να το κάνουν όλοι. Απλώς για τις ευπαθείς ομάδες είναι πιο σημαντικό.

      hawkeye

      16 Φεβρουαρίου 2011 at 19:53


Σχολιάστε