PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

ΜΗΝ τρέχετε στο νοσοκομείο

16 Σχόλια

Το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ -για να είμαι δίκαιος- το είπαν, αλλά νομίζω οτι δεν έχει τονιστεί αρκετά, εξαιτίας και των δημοσιογράφων που δε τρελλαίνονται να το πουν στον κόσμο.

Μια από τις καλύτερες συμβουλές για τη γρίπη, είναι η εξής:

Αν δεν είστε βαριά άρρωστοι, ΜΗ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ για κανένα λόγο

Πως εννοούμε το «βαριά άρρωστοι»? Για να το συνοψίσω, μέτρο είναι η εισαγωγή στο νοσοκομείο. Αν η κατάστασή ενός ασθενούς ΔΕΝ είναι τόσο βαριά ώστε να δικαιολογεί εισαγωγή στο νοσοκομείο, θα πρέπει να μείνει στο σπίτι και να ΜΗΝ επισκεφτεί το νοσοκομείο. Το θέτω έτσι γιατί από τη μικρή μου πείρα πιστεύω οτι κατά βάθος, οι ασθενείς ξέρουν πότε είναι τόσο βαριά ώστε να χρειάζονται εισαγωγή.



Πότε ένας ασθενής χρειάζεται να εισαχθεί, σε γενικές γραμμές? Όταν έχει συμπτώματα όπως δύσπνοια, πολύ υψηλό πυρετό που δε πέφτει καθόλου με αντιπυρετικά, ή όταν έχει άλλα προβλήματα υγείας που τον καθιστούν πιο εύπαθή (καρδιακά, αναπνευστικά). Επίσης ομάδες όπως ηλικιωμένοι, οι καρκινοπαθείς και τα πολύ μικρά παιδιά. Για οποιαδήποτε αμφιβολία συμβουλευόμαστε τον ιατρό μας.

Κατά τα λοιπά, τονίζω οτι όσοι είναι νέοι και υγιείς, και νοσήσουν από τη γρίπη, ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ να πηγαίνουν στα νοσοκομεία ακόμη κι αν ο πυρετός τους είναι υψηλός. Αν θέλουν μπορούν να καλέσουν ιατρό στο σπίτι. Μόνο αν η κατάστασή τους πραγματικά επιδεινώνεται, τόσο που να μη μπορούν να καθήσουν σπίτι και να χρειάζονται φροντίδα στο νοσοκομείο, θα πρέπει να το επισκεφτούν.

Γιατί τα λέω αυτά, και γιατί είναι τόσο πολύ σημαντικό? Οι λόγοι είναι τρείς:

(1) Η γρίπη δε θεραπεύεται με κάποιο ειδικό φάρμακο. Κάνει τον κύκλο της και περνάει. Θεραπεύεται μόνη της από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Γι’αυτό όλοι οι γιατροί συνιστούνε πολλά υγρά και ξεκούραση. Τα αντιϊικά φάρμακα που ακούτε στην τηλεόραση ελάχιστα μόνο βοηθούν (θα υπάρξει ειδικό post γι’αυτά) και μόνο υπό προϋποθέσεις.

Το νοσοκομείο ΔΕ μπορεί να σας βοηθήσει σε κάτι, παρά μόνο να σας βάλει ένα ορό αν είστε τελείως αφυδατωμένοι (αυτό αφορά ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους), να σας βάλει στην εντατική σε αναπνευστήρα αν έχετε απειλητική για τη ζωή δύσπνοια λόγω βαριάς πνευμονίας (εξαιρετικά σπάνιο), και λίγα ακόμη πράγματα.

Ούτε βεβαίως χρειάζεται να κάνετε την εξέταση για το αν πάσχετε από γρίπη χοίρων. Ότι γρίπη και να είναι, αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο. Θυμηθείτε οτι η γρίπη είναι γρίπη!

(2) Όταν τα κρούσματα θα είναι πάρα πολλά, το προσωπικό του νοσοκομείου ΔΕ θα επαρκεί για να εξετάσει τους πάντες. Φταίει βέβαια κι οτι υπάρχουν ελλείψεις και κενά, και γενικά οτι το ΕΣΥ είναι δυστυχώς υπό διάλυση. Αλλά και να μην ήταν, στην πανδημία γρίπης μιλάμε για τόσο μεγάλους αριθμούς που κανένα σύστημα δε μπορεί να ανταποκριθεί.

Γι’αυτό πρέπει οι ασθενείς εκείνοι που είναι ελαφρά και δεν έχουν να ωφεληθούν από τη νοσηλεία, να ΜΗΝ συνωστίζονται στο νοσοκομείο ώστε να μπορούν να πάνε όσοι είναι πολύ βαριά, που είναι κι αυτοί τους οποίους το νοσοκομείο πραγματικά μπορεί να βοηθήσει με τις υποδομές του.

Είναι θέμα κοινωνικής υπευθυνότητας.

(3) Αν όλοι οι ασθενείς με γρίπη των χοίρων συσσωρεύονται στα νοσοκομεία, ο συνωστισμός δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση της γρίπης. Χειρότερα: στο νοσοκομείο πηγαίνουν άνθρωποι με προβλήματα υγείας, που είναι και οι πιο ευπαθείς. Αν στον ίδιο χώρο κυκλοφορεί ο γριπιασμένος και ο καρκινοπαθής, καταλαβαίνετε τι θα συμβεί.

Χαρακτηριστικά στην επιδημία του SARS πριν λίγα χρόνια (άσχετο με τη γρίπη αλλά το αναφέρω σαν παράδειγμα) μεγάλο μέρος των κρουσμάτων σημειώνονταν εντός του νοσοκομείου, στο προσωπικό και στους ασθενείς. Στην πανδημία γρίπης εύκολα το νοσοκομείο μπορεί να λειτουργήσει ως «πυρήνας» μετάδοσης αν συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός κόσμου. Αυτό επιπλέον αυξάνει και τον θεωρητικό κίνδυνο ανασυνδυασμού (μετάλλαξης δηλαδή) του ιού.

Αυτό θίγει τον καθένα μας, γιατί όλοι μπορεί να αρρωστήσουμε από οτιδήποτε και να χρειαστούμε νοσοκομείο. Είναι ευθύνη μας ως πολίτες να το διαφυλάξουμε αυτό το αγαθό, και να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας, και τελικά κι εμάς τους ίδιους.

Γι’αυτό το λόγο, αν δεν είστε βαριά άρρωστοι και δεν έχετε άλλα προβλήματα υγείας:

  1. Μείνετε στο σπίτι σας και περιμένετε να κάνει τον κύκλο της η γρίπη
  2. ΜΗΝ επισκέπτεστε το νοσοκομείο για κανένα λόγο

Είναι υπόθεση όλων μας.

Written by hawkeye

17 Ιουλίου 2009 στις 20:29

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

16 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

  1. Γμτ κερ@τό μου…

    Τίτλος από εφημερίδα: «Γρίπη των χοίρων – νοσηλεία στο σπίτι, κι όποιος ζήσει» !

    Αυτή είναι η ανευθυνότητα των δημοσιογράφων στην Ελλάδα! Γι’αυτό δε διαβάζω εφημερίδες….

    Έχουν βαλθεί να επιβεβαιώσουν τη γνώμη που έχω γι’αυτούς…

    hawkeye

    17 Ιουλίου 2009 at 23:36

    • Φίλτατε Hawkeye,

      Κάτω από άλλες συνθήκες και μέχρι πρόσφατα που ενημερώθηκα περαιτέρω για την γρίπη, θα γελούσα με αυτές τις ανακοινώσεις. Όμως, όπως είπα και πριν, ενημερώθηκα ότι η γρίπη χτυπάει ΠΟΛΥ πιο έντονα τους παχύσαρκους ακόμη και όταν εκείνοι δεν πάσχουν από κάποια άλλη νόσο. Εγώ, ως παχύσαρκος που δεν πάσχει από κάποια άλλη νόσο (έχω ξεσκιστεί στις εξετάσεις εδώ και ένα μήνα), έχω φοβηθεί πάρα πολύ. Πριν διαβάσω για τις επιπτώσεις τις γρίπης σε παχύσαρκους, υπέθετα ότι η γρίπη αυτή θα μου περάσει όπως έχουν περάσει κι οι άλλες 100 οι οποίες δεν μου «προκάλεσαν» τίποτα παραπάνω από ένα πυρετό 38 και 5. Τώρα όμως, αρχίζω να γράφω την διαθήκη μου και κλαίω την μοίρα μου σαν όλους τους άλλους.

      Τελικά οι παχύσαρκοι (οι υγιείς) γιατί έχουμε τόσο αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από την γρίπη Η1Ν1 και όχι από την εποχιακή;

      Μανος

      26 Ιουλίου 2009 at 10:40

      • Αγαπητέ Μάνο, δεν είναι ακριβώς όπως τα λες, και δε χρειάζεται να ανησυχείς τόσο πολύ.

        Μόλις έγραψα post για το θέμα που θίγεις, είναι εδώ:
        https://pandemicflugr.wordpress.com/2009/07/26/swine_flu_and_obesity/

        Μόνο ένα σχόλιο σ’αυτό που λες, οτι είσαι «παχύσαρκος που δεν πάσχει από κάποια άλλη νόσο». Δεν είναι ακριβές, δυστυχώς.

        Η παχυσαρκία είναι από μόνη της νόσος, και σου μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης και την ποιότητα ζωής ακόμη και χωρίς να σου κάνει καμμία σοβαρή επιπλοκή (όπως η στεφανιαία νόσος). Η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά «αυτοτελώς» τον οργανισμό σου με δεκάδες τρόπους, πολλοί από τους οποίους δεν είναι καν αυτή τη στιγμή γνωστοί στους επιστήμονες.

        hawkeye

        26 Ιουλίου 2009 at 11:54

      • Νομίζω ότι εάν κάποιος γνωρίζει ότι η παχυσαρκία, αυτή καθ’αυτή είναι ασθένεια, τότε αυτός ο κάποιος είναι ο παχύσαρκος. Το νιώθεις ότι δεν δουλεύουν όλα ρολόι και ότι δεν χρειάζεται να έχεις καρδιά για να πεις ότι είσαι άρρωστος από κάτι. Το παχύσαρκος αρκεί.

        ΟΜΩΣ, αυτό που εννοούσα εγώ είναι ότι δεν πάσχω από άλλη νόσο, η οποία είναι αποδεδειγμένα παράγοντας αυξημένου κινδύνου για επιπλοκές από την γρίπη (άσθμα, καρδιά, διαβήτης, κτλ).

        Μανος

        26 Ιουλίου 2009 at 12:15

      • OK, σαφές. Με συγχωρείς κιόλας, δεν ήθελα φυσικά να σε θίξω, προς Θεού. Ήθελα όμως να το αποσαφηνίσω για αυτούς που μας διαβάζουν, για τους οποίους μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό όσο σε εμάς.

        hawkeye

        26 Ιουλίου 2009 at 13:02

  2. […] μένουμε στο σπίτι και δε κυκλοφορούμε έξω. Επίσης δεν τρέχουμε στο νοσοκομείο, παρά μόνο αν είμαστε τόσο βαριά άρρωστοι που πρέπει […]

  3. ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥ ΨΥΛΛΟΥ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΟΠΩΣ ΕΠΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΔΕΚΑΤΑ Η’ ΕΝΑΝ ΗΠΙΟ ΒΗΧΑ…ΟΜΩΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ 33ΧΡΟΝΟ ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕ…ΕΚΑΝΕ 7 ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ…ΠΙΣΤΕΥΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ!ΑΝ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ…

    nef

    23 Ιουλίου 2009 at 14:28

  4. […] στην Κρήτη, και επίσης με αφορμή ετούτο εδώ το σχόλιο: ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥ ΨΥΛΛΟΥ ΤΟ […]

  5. […] μένουμε στο σπίτι και δε κυκλοφορούμε έξω. Επίσης δεν τρέχουμε στο νοσοκομείο, παρά μόνο αν είμαστε τόσο βαριά άρρωστοι που πρέπει […]

  6. Πολύ κατατοπιστικό το blog σας. Αυτό που συμβουλεύετε δείχνει να εφαρμόζεται και στην Αγγλία εδώ και μια εβδομάδα περίπου, προκειμένου να αποσυμφορηθούν νοσοκομεία και οικογενειακοί γιατροί τα αντιιικά χορηγούνται από τηλεφώνου και διαδικτύου.

    Marilena

    25 Ιουλίου 2009 at 19:23

  7. […] λοιπόν για το αποψινό reality check…. Κατ’ αρχήν, όπως έχω ήδη εξηγήσει, η εξέταση για τη γρίπη (λήψη ρινοφαρυγγικού […]

    Reality check (2) « PandemicFlu GR

    30 Ιουλίου 2009 at 00:42

  8. […] ιατρική βοήθεια. Θυμίζω οτι οι πάσχοντες από γρίπη ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ κατευθείαν, εκτός αν παρουσιάσουν ένα από τα […]

  9. […] Η γρίπη είναι γρίπη ΜΗΝ τρέχετε στο νοσοκομείο Μήπως είναι συνομωσία? και ακόμη: Μην ακούτε τα […]

    PandemicFlu GR

    7 Αυγούστου 2009 at 12:40

  10. […] Σε καμμία περίπτωση δεν τρέχουμε στα νοσοκομεία, εκτός αν έχουμε πολύ βαρειά συμπτώματα, ή ανήκουμε σε ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το νοσοκομείο δεν έχει να μας προσφέρει κάτι, και συρρέοντας όλοι εκεί μόνο κακό μπορεί να προκαλέσουμε στους πάσχοντες από άλλα νοσήματα που χρειάζονται τη νοσηλεία. […]

  11. […] που το έχω επισημάνει άλλες δύο φορές στο παρελθόν (link1, link2). Επειδή βλέπω να γίνεται ένας χαμός στα τμήματα […]


Σχολιάστε