PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Ξεκίνησε το πανδημικό κύμα

24 Σχόλια

Θα το ακούσατε ήδη από τις ειδήσεις, επειδή όμως σας έχω πει να μην ακούτε τα κανάλα, εγώ θα επικεντρωθώ στην εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη γρίπη. Δημοσιεύθηκε το πρωϊ, και από αυτή φαίνεται οτι είμαστε πλέον με σαφήνεια εντός του πανδημικού κύματος της νέας γρίπης Η1Ν1ν. Όλοι οι δείκτες έχουν ραγδαία άνοδο, τα εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν διπλασιασμό για δύο απανωτές εβδομάδες (66 -> 137 -> 332, διάγραμμα 1 της έκθεσης), και όλες οι περιφέρειες αναφέρουν κρούσματα. Επίσης οι γριπώδεις συνδρομές όπως τις επιτηρεί το σύστημα sentinel του ΚΕΕΛΠΝΟ (διάγραμμα 3) έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Τι σημαίνουν αυτά? Θα σχολιάσω 2-3 πράγματα εν τάχει:

(1) Δεν προλαβαίνουμε τον εμβολιασμό. Σε καμμία περίπτωση ο εμβολιασμός δε θα ανακόψει την πορεία της πανδημίας, γιατί δε προλαβαίνουμε να ανοσοποιήσουμε έγκαιρα αρκετούς ανθρώπους για να εμποδίστεί αποτελεσματικά η μετάδοση της γρίπης. Οριακά δε προλαβαίνουμε να προστατευθούμε και σε ατομικό επίπεδο, δεδομένου οτι χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες για να κάνουμε αντισώματα μετά τον εμβολιασμό. Μέχρι να καταφέρουμε να εμβολιαστούμε και να κάνουμε και αντισώματα, είναι πολύ πιθανό να έχουμε κολλήσει ήδη. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει οτι δεν πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο, για να μη παρεξηγηθώ. Απλά για κάποιους που θα το κάνουν μπορεί να είναι πια άχρηστο, αν ήδη έχουν νοσήσει…

(2) Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστεί η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, και το υγειονομικό σύστημα θα τεθεί σε δοκιμασία. Πολύ πιθανό να έχουμε κάθε εβδομάδα και έναν διπλασιασμό των κρουσμάτων!

Μάλιστα άκουσα πριν λίγο στην τηλεόραση τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ κ. Ευσταθίου να λέει μες στην καλή χαρά οτι περιμένουμε σε όλη την περίοδο της γρίπης να έχουμε μέχρι 200 κρούσματα που θα χρειαστούν εντατική. Βέβαια αυτό το έχω ξανα-αναφέρει, και έχω εξηγήσει γιατί αυτό είναι πρόβλημα όταν οι εντατικές μας είναι τραγικά λίγες και ασφυκτικά γεμάτες, ώστε να μη μπορούν να αντέξουν το βάρος 200 έξτρα ασθενών μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες. Το να ακούω όμως τον κ. Ευσταθίου να το επαναλαμβάνει έτσι απλά σα να μη συμβαίνει τίποτα είναι τουλάχιστον εξοργιστικό, γιατί σημαίνει οτι είτε μας κοροϊδεύει είτε είναι άσχετος με το πρόβλημα…

(3) Η κορυφή του πανδημικού κύματος θα έρθει μέσα στο Δεκέμβριο, πιθανόν στο πρώτο δεκαπενθήμερο. Αυτό είναι αρκετά νωρίς για εμάς, που πέρισυ είχαμε το peak της εποχιακής γρίπης τον Μάρτιο. Αυτό δείχνει το πόσο πιο εύκολα μεταδίδεται ο ιός σε σχέση με την εποχική γρίπη, καθώς ο καιρός στη χώρα μας καλά καλά δε πρόλαβε να κρυώσει ακόμη (το λέω αυτό για όσους επιμένουν να λένε -χωρίς επιχειρήματα- οτι η πανδημική γρίπη είναι λιγότερο επικίνδυνη από την εποχική γρίπη).

Να πω και κάτι ακόμα σαν πρόβλεψη, κι ας είναι απολύτως παρακινδυνευμένη: μην εκπλαγείτε αν έχουμε δύο πανδημικά κύματα, ένα το Δεκέμβρη και ένα το Φλεβάρη ή έως το Μάρτη. Εφόσον το πανδημικό κύμα έρθει τόσο νωρίς (Δεκέμβρη), είναι πολύ πιθανόν η κυκλοφορία και άλλων αναπνευστικών ιών το χειμώνα σε συνδυασμό με το κλείσιμο των σχολείων για τα χριστούγεννα να παρεμποδίσει τη μετάδοση της γρίπης. Τότε όμως το πρώτο κύμα του Δεκεμβρίου είναι πολύ πιθανό να το διαδεχθεί ένα δεύτερο, λίγες εβδομάδες μετά, προσβάλλοντας όσους δεν πέρασαν τη γρίπη στο πρώτο κύμα. Δεν ισχυρίζομαι οτι έτσι θα συμβεί, δε το ξέρουμε, λέω όμως οτι είναι ένα πιθανό σενάριο και μην εκπλαγείτε αν συμβεί.

Κλείνοντας για τώρα, να επαναλάβω κάτι σημαντικό: μη σπεύδετε στα νοσοκομεία αν δεν έχετε βαριά συμπτώματα της γρίπης, και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ παραμείνετε σπίτι αν αρρωστήσετε και μην πηγαίνετε στη δουλειά (ή εκτός σπιτιού γενικά) μέχρι 24 ώρες αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Κατά τα λοιπά χαλαρώστε και απολαύστε την πρώτη πανδημία γρίπης της νέας χιλιετίας, και να θυμάστε οτι είναι μια ήπια πανδημία που θα μπορούσε να ήτανε πολύ χειρότερη… Άρα δε χρειάζεται πανικός (ούτε φυσικά εφησυχασμός), μόνο ψυχραιμία.

Written by hawkeye

12 Νοεμβρίου 2009 στις 20:46

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

24 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ποιά είναι η αποψή σου για αυτό που προέτρεψε ο ΠΟΥ. Δηλαδή να χορηγούνται φάρμακα αντιικα τις πρώτες μέρες εμφανισης συμπτωμάτων άσχετα με το αν γίνεται ή όχι εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Αν δεν κάνω λάθος η προτροπή αφορά ευπαθείς ομάδες αλλά αναρωτιέμαι. Εγώ που δέν ανήκω σε ευπαθή ομάδα, αν ανεβάσω πυρετό και πάρω tamiflu απο μόνος μου μπορώ να βλάψω τον οργανισμό μού ή το χειρότερο είναι να μήν κάνω τίποτα αλλά ίσως και να προλάβω τα χειρότερα.

    lalas

    12 Νοεμβρίου 2009 at 23:24

  2. Ορθώς εσείς συστήνετε την παραμονή στο σπίτι μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων, αλλά το ΙΚΑ τηρεί ολίγον διαφορετική πολιτική. Ειδικότερα όπως είναι ίσως γνωστό για να απουσιάσει κανείς από την εργασία του λόγω ασθενείας και μάλιστα για 7 ημέρες, χρειάζεται η έγκριση αναρρωτικής άδειας από τον αρμόδιο ιατρό του ΙΚΑ. Πρέπει λοιπόν να μετακινηθεί ο ασθενής, που ίσως φέρει τον ιό της γρίπης, για να επισκεφθεί τα ειδικά ιατρεία γρίπης του ΙΚΑ και να λάβει την απαιτούμενη άδεια, εφόσον ο γιατρός που θα τον εξετάσει την εγκρίνει άμεσα. Και το λέω αυτό γιατί από διαφορετικά άτομα άκουσα ότι η αντιμετώπιση είναι στο στύλ δεν είμαστε σίγουροι ανα έχετε γρίπη, σας δίνουμε δυο ημέρες άδεια και αν τα συμπτώματα επιμένουν ελάτε πάλι να την παρατείνουμε. Κι άλλη μετακίνηση δηλαδή! Εδώ να σας προλάβω μη σκεφτείτε γιατί δεν πάει ο γιατρός στο σπίτι να αποφευχθούν οι μετακινήσεις των δυνητικά επίφοβων για μετάδοση ατόμων: στις κλήσεις για ιατρό κατ΄οίκον, το ΙΚΑ απαντά ότι σε υποψία γρίπης οι ιατροί δεν μεταβαίνουν σε σπίτια για εξέταση!

    MARIA

    13 Νοεμβρίου 2009 at 11:09

  3. Καλημέρα hawkeye

    διαβάζω με μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερο ενθουσιασμό τις τελευταίες δυο βδομάδες τα εμπεριστατωμένα ποστ σου για την «νέα Γρίπη» και οφείλω να σου δώσω τα συγχαρητήρια μου.
    Ένα μόνο ερώτημα καταθέτω, μιας και σε περιόδους κρίσης καραδοκούν οι αετονύχηδες σε όλες τις κατηγορίες επαγγελμάτων : το screening test για την Inflouenza A , το οποίο γίνεται κατά κόρον τις τελευταίες μέρες από τα μικροβιολογικά εργαστήρια, πόσο αξιόπιστο είναι στην αρνητική του διάγνωση για την Γρίπη Η1Ν1ν?
    Το ρωτώ γιατί το έκανα στην κόρη μου εχθες αλλά σήμερα η παιδίατρος μου είπε ότι δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα του και κατά την ίδια η μικρή έχει όλα τα συμπτώματα της νέας γρίπης με τις πιθανότητες να είναι ιδιαίτερα αυξημένες (λόγω και των άλλων κρουσμάτων με τα ίδια συμπτώματα που σημειώθηκαν εχθες στον τμήμα του Γυμνασίου που φοιτά η κόρη μου)

    kapetanios

    13 Νοεμβρίου 2009 at 13:16

  4. Εγώ πάντως που την πέρασα ήταν η πιο ήπια γρίπη που έχω περάσει τα τελευταία χρόνια. Λίγο συνάχι, λίγες μυαλγίες, πυρετός δέκατα και ποτέ όλα μαζί. Αν δεν υπήρχε η υστερία με όλη αυτή την ιστορία θα είχα πάει στη δουλειά μου κανονικά κι ούτε που θα με είχε ενοχλήσει κιόλας. Κι ούτε κόλλησα κανέναν στο στενό μου περιβάλλον, αν κι έπαιρνα προφυλάξεις αλλά τίποτα το υπερβολικό.

    Πολύ κακό για το τίποτα.

    costas

    13 Νοεμβρίου 2009 at 19:48

  5. Τα σχόλιά σας είναι πάρα πολύ εύστοχα! Να τα πιάσω από την αρχή:

    προς lalas: Οι ενδείξεις από τις μελέτες για την ωφέλεια της σύστασης αυτής είναι πολύ περιορισμένες. Τα δύο μοναδικά φάρμακα που έχουμε για τη γρίπη των χοίρων (tamiflu και relenza) έχουν πολύ μικρή κλινική αποτελεσματικότητα – χαρακτηριστικό είναι οτι περιορίζουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων κατά μια ημέρα, ενώ δεν έχει δειχθεί στις μελέτες με σαφήνεια οτι μειώνουν τη συχνότητα βαριών επιπλοκών από τη γρίπη. Επίσης είναι πιο αποτελεσματικά όταν δίνονται νωρίς, πολύ κοντά στην έναρξη των συμπτωμάτων.

    Στη συγκεκριμένη πανδημία εκτιμώ οτι δεν αξίζει τον κόπο να πάρει κανείς από μόνος του tamiflu με το που ανεβάσει πυρετό. Αν ήταν κάποιο ιδιαίτερα παθογόνο στέλεχος του ιού, θα άξιζε, όμως ο συγκεκριμένος ιός στη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων δε θα προκαλέσει βαριά νόσο. Λίγοι σε ποσοστό από αυτούς που θα κολλήσουν θα καταλήξουν στην εντατική. Άρα δεν είναι ωφέλιμο να πάρουν τόσοι πολλοί άνθρωποι tamiflu (εκτιθέμενοι στον μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο παρενεργειών) ώστε να γλιτώσουν ελάχιστοι άνθρωποι. Αντί να πάρουμε όλοι tamiflu, είναι προτιμότερο να υπάρχει μονάδα εντατικής θεραπείας ώστε να περιθάλψει τους ανθρώπους που θα νοσήσουν βαριά.

    Ελπίζω να σε κάλυψα…

    προς ΜΑΡΙΑ: Έχετε απόλυτο δίκιο σ’αυτά που λέτε. Στοιχειώδης ευθύνη της πολιτείας θα ήταν να φροντίσει θεσμικά, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να μπορούν (με σαφείς δικλίδες ασφαλείας φυσικά για να αποφευχθούν καταχρήσεις) εύκολα να απουσιάσουν από την εργασία τους αν αρρωστήσουν, προκειμένου να μη διαδοθεί γοργά ο ίος. Το γεγονός οτι δεν έγινε ούτε καν αυτό το ελάχιστο, φανερώνει την ανικανότητα της πολιτείας και των παραγόντων της να διαχειριστούν την κατάσταση!

    Θα μπορούσα να μιλήσω και πιο συγκεκριμένα επ’αυτών, όμως δε θα το ήθελα…

    προς kapetanios: Συγχαρητήρια στην παιδίατρό σου, έχει απόλυτο δίκιο, είναι ακριβώς έτσι. Στα ταχέα τέστ για τη γρίπη (έτσι λέγονται) έχω αναφερθεί σε προηγούμενο post. Τα ταχέα τεστ έχουν χαμηλή ευαισθησία και ειδικότητα, που σημαίνει οτι δεν βγαζουν αξιόπιστο αποτέλεσμα. Αυτό αφορά κυρίως το θετικό αποτέλεσμα, αλλά σαφώς και το αρνητικό.

    Μάλιστα η αξιοπιστία του αποτελέσματος εξαρτάται και από την pre-test πιθανότητα (όπως τη λένε οι επιδημιολόγοι). Σε απλά ελληνικά: όσο πιθανότερο είναι να έχει κανείς τη γρίπη (ανεξαρτήτως του τεστ), τόσο λιγότερο πιστεύουμε ένα αρνητικό αποτέλεσμα, και το αντίστροφο. Ακριβώς όπως στα εξήγησε και η παιδίατρος, και μπράβο της. Δεν χρησιμοποιούμε ένα αρνητικό αποτέλεσμα από ταχύ τεστ γρίπης για να στείλουμε ένα παιδί στο σχολείο, όπως τονίζει και το CDC.

    προς costas: Δεν έχετε δίκιο στην εκτίμησή σας. Όπως έχω εξηγήσει (και εγώ αλλά και πολλοί άλλοι), η συγκεκριμένη γρίπη στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ήπια. Ακριβώς όπως περιγράφετε και εσείς για τον εαυτό σας.

    Όμως μια μειοψηφία όσων κολλήσουν θα έχουν βαριά κλινική εικόνα, βαριά συμπτώματα, και θα χρειαστούν εντατική ή μπορεί και να πεθάνουν. Αυτό συμβαίνει και με την εποχική γρίπη. Η διαφορά είναι οτι με τη γρίπη των χοίρων αναμένεται οτι θα είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που θα την περάσουν βαριά, και κυρίως οτι θα είναι νέα άτομα και υγιή (ενώ στην εποχική είναι οι ακραίες ηλικίες με προϋπάρχοντα προβλήματα). Άρα κινδυνεύουμε όλοι, γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιός θα την περάσει ήπια (όπως εσείς) και ποιός θα χαροπαλεύει στην εντατική.

    Γι’αυτό γίνεται όλη η ιστορία, άρα δεν είναι «πολύ κακό για το τίποτα». Απλά δεν περνάνε τα σωστά μηνύματα στον κόσμο σχετικά με το γιατί ανησυχούμε. Και πολύ καλά κάνατε και δεν πήγατε στη δουλειά σας όσο ήσασταν άρρωστος, γιατί πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στο να παρεμποδιστεί η εξάπλωση της γρίπης.

    hawkeye

    13 Νοεμβρίου 2009 at 20:37

  6. Συνεχίστε την πολύ καλή προσπάθεια ενημέρωσης σε μια χώρα που δυστυχώς «βασιλεύει» η συνωμοσιολογία και η μπαρουφολογία.
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τα νέα εμβόλια, διάβασα τις περισσότερες αναρτήσεις σας, δεν είδα να έχετε γράψει κάτι σχετικό.
    Οι δύο κατηγορίες εναντίον τους είναι ότι περιέχουν υδράργυρο και μια επικίνδυνη ουσία: την ASO3, μια ανοσοενισχυτική ουσία που ευθύνεται, λέει, για το σύνδρομο του πολέμου στον Κόλπο. Ευσταθεί τίποτα από αυτά;
    Ευχαριστώ.

    Θωμάς

    13 Νοεμβρίου 2009 at 22:55

    • Όχι, δεν ευσταθούν, είναι δύο μύθοι που διαδίδουν διεθνώς οι αρνητές των εμβολιασμών και οι διάφοροι ομοιοπαθητικοί.

      Ο μεν υδράργυρος είναι τοξικός στη μορφή του μεθυλ-υδράργυρου, όχι όμως και στη μορφή της θειομερσάλης που περιέχουν τα εμβόλια, διότι αποβάλλεται γρήγορα από το σώμα. Αναλυτικά όλες οι σχετικές πληροφορίες εδώ. Να επισημάνω δύο πράγματα: (1) Η θειομερσάλη χρησιμοποιείται από πολλών δεκαετιών στα εμβόλια ως συντηρητικό για να αποτρέπονται επικίνδυνες βακτηριακές επιμολύνσεις, και σαν τέτοιο έχει σώσει ζωές παιδιών, και (2) Παρ’ ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις από κλινικές μελέτες οτι είναι τοξική, το FDA (ο αμερικανικός ΕΟΦ) σύστησε την απομάκρυνσή της από όσα εμβόλια ήταν εφικτό, για αμιγώς προληπτικούς λόγους.

      Δυστυχώς αυτή η ορθολογική ενέργεια του FDA (διότι πρέπει να αμυνόμαστε και έναντι θεωρητικών κινδύνων, φυσικά αφού έχουμε αμυνθεί έναντι των πραγματικών γνωστών κινδύνων) έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από διάφορους τσαρλατάνους με το κουτσό επιχείρημα «αφού το FDA βγάζει τη θειομερσάλη από τα εμβόλια, άρα θα πρέπει να είναι τοξική». Την κατέστησαν υπεύθυνη για πάσα παιδική νόσο (όχι μόνο για τον αυτισμό), οργίασαν στην προπαγάνδα τους κατά των εμβολίων, και έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη δημόσια υγεία. Πάνω σ’αυτά όποιος θέλει ας διαβάσει αυτό το πολύ καλό editorial στο New England Journal of Medicine, ουσιαστικά σχετικά με το πως κακοί επικοινωνιακοί χειρισμοί μπορεί να βλάψουν τη δημόσια υγεία.

      Τελείως άλλη ιστορία είναι το AS03, το οποίο είναι ένα ανοσοενισχυτικό που περιέχει σκουαλένιο, και γι’αυτό γίνεται η φασαρία. Το σκουαλένιο όμως είναι φυσική ουσία που περιέχει ο οργανισμός μας, και είναι διάσπαρτη στη φύση. Οι διάφορες κατηγορίες (όχι μόνο σχετικά με το «σύνδρομο του κόλπου» που έχουν εγερθεί -από τους ίδιους κύκλους τσαρλατάνων- εναντίον της ουσίας αυτής βασίζονται σε ψευδο-επιστήμη, για να μη πω τίποτα βαρύτερο. Απλώς διαβάστε τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να κατατοπιστείτε.

      Για να καταλάβετε τη γελοιότητα της κατάστασης, οι ίδιοι τσαρλατάνοι που κατηγορούν το σκουαλένιο στα εμβόλια, το πουλούν σαν φάρμακο, ισχυριζόμενοι μάλιστα οτι θεραπεύει μέχρι και τον καρκίνο(!), ή σαν καλλυντικό. Εγώ τώρα τι άλλο να πω…

      hawkeye

      14 Νοεμβρίου 2009 at 12:00

  7. O παιδιατρος μας αποτρεπει να εμβολιασουμε με το πανδημικο εμβολιο τα παιδια μας λεγοντας οτι η πιθανοτητα να νοσησουν βαρια απο τη νεα γριπη ειναι πολυ μικροτερη απο την πιθανοτητα να εμφανισουν το συνδρομο guillain barre λογω του εμβολιου.Πιστευει ,επισης, οτι ειναι «καλυμενα» απο το συνδυασμο PNEUMO-VAXIGRIP.Προκειται για σημαντικο επιστημονα της περιοχης μας,αλλα αναρωτιεμαι, να ακολουθησουμε τις συμβουλες του?

    ΜΕΝΗ

    13 Νοεμβρίου 2009 at 23:19

    • Κατ’ αρχήν ο (θεωρητικός και μη αποδεδειγμένος) κίνδυνος να πάθει κανείς Guillain-Barre από το εμβόλιο γρίπης αφορά ΓΕΝΙΚΩΣ τα εμβόλια γρίπης, και όχι ειδικά το πανδημικό. Το τονίζω επειδή από την ερώτησή σας καταλαβαίνω πως τα παιδιά σας εμβολιάστηκαν με το Vaxigrip (εμβόλιο εποχικής γρίπης).

      Όχι οτι τα εμβόλια γρίπης προκαλούν Guillain-Barre (δεν προκαλούν, τουλάχιστον βάσει των πολλών μελετών που έχουν γίνει), αλλά το λέω για να σας εκθέσω -και να καταλάβετε- την παράλογη σκέψη του παιδίατρου σας. Ότι κίνδυνο έχει το πανδημικό εμβόλιο έχει και το εποχικό.

      Επιπλέον είναι τελείως λάθος οτι το εποχικό εμβόλιο γρίπης προστατεύει από την πανδημική γρίπη. Δεν προστατεύει (συμπτωματικά βγήκε χθες μελέτη που το ξαναεπιβεβαιώνει αυτό). Ούτε «καλύπτονται» τα παιδιά σας από το εμβόλιο της εποχικής (το Vaxigrip), πολύ απλά διότι σχεδόν το 100% της γρίπης που κυκλοφορεί αυτή της στιγμή είναι η πανδημική γρίπη (ή νέα γρίπη Η1Ν1ν, ή γρίπη των χοίρων). Δείτε στην τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ τα διαγράμματα 4 και 5, όπου τις τελευταίες εβδομάδες κυριαρχεί το «μπλέ χρώμα» (της νέας γρίπης) έναντι των άλλων.

      Άρα αμέσως καταλαβαίνετε οτι ο «σημαντικός επιστήμονας της περιοχής σας» δε τα λέει και τόσο σωστά…

      Ακόμη: μετά την ηλικία 2 ετών, το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου συνιστάται ΜΟΝΟ για στα παιδάκια που έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις π.χ λόγω κάποιου χρόνιου νοσήματος, ή για όσα δεν εμβολιάστηκαν. Δε δίνεται γενικώς σε όλα τα παιδάκια, και για του λόγου το αληθές μπορείτε να ανατρέξετε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

      Επίσης στην τρέχουσα πανδημία γρίπης (αντίθετα με άλλες παλαιότερες) επικίνδυνο δεν είναι να πάθει κανείς πνευμονία από πνευμονιόκοκκο, αλλά ιογενή πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της νεας γρίπης. Όλοι οι θάνατοι που έχουν συμβεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας τουλάχιστον ήταν από ιογενή πνευμονία, όχι πνευμονιοκοκκική.

      Άρα η ιδέα οτι εμβολιαζόμενος για τον πνευμονιόκοκκο κανείς προστατεύεται κάπως από τη γρίπη, δεν ισχύει. Το τονίζω επειδή το ακούω από πάρα πολύ κόσμο. Απλώς αυτό που έγινε η επιτροπή εμβολιασμών τον Ιούνιο επανέλαβε (και σωστά) τη σύσταση να εμβολιαστούν για τον πνευμονιόκοκκο όσοι ούτως ή άλλως πρέπει να εμβολιαστούν, με αφορμή την επερχόμενη πανδημία. Τούτο ήταν που μπέρδεψε τον κόσμο.

      Τελευταίο αφήνω το θέμα των «πιθανοτήτων». Μπορεί να υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες για το ποιά είναι η ακριβής πιθανότητα, όμως είναι σαφές οτι η πιθανότητα να αρρωστήσει κανείς βαριά από τη νέα γρίπη είναι μεν πολύ μικρή, αλλά πολύ μεγαλύτερη από το να εμφανίσει κάποιος μια σοβαρή παρενέργεια από το εμβόλιο. Για να μη μπούμε σε επιστημονική συζήτηση να σας πω μόνο το εξής απλό: παγκοσμίως έχουν πεθάνει >6000 άνθρωποι από τη νέα γρίπη (και αυτοί είναι μόνο όσοι έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά) αλλά κανένας από το εμβόλιο της νεας γρίπης (που ήδη έχει γίνει σε εκατομμύρια ανθρώπους στις άλλες χώρες).

      Ελπίζω να σας κάλυψα πλήρως…

      hawkeye

      14 Νοεμβρίου 2009 at 12:45

  8. Θα ηθελα να ξερω ποια ειναι η γνωμη σου για τον εμβολιασμο των εγκυων;

    ΑΝΤΙΓΟΝΗ

    15 Νοεμβρίου 2009 at 10:23

    • Οι έγκυες πρέπει να εμβολιαστούν μετά το 2ο τρίμηνο κύησης(αν και στην Αυστραλία λόγω ανάγκης εμβολιάστηκαν μερικές και στο πρώτο τρίμηνο χωρίς πρόβλημα). Βέβαια στην Ελλάδα οι γυναικολόγοι συνήθως δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.
      Hawkey πες μου τη γνώμη σου για την 19χρονη στη Θεσσαλονίκη!

      ΜΙΧΑΛΗΣ Σ

      16 Νοεμβρίου 2009 at 12:43

  9. Ελπίζω ότι δεν έχει ξαναγίνει η ερώτηση ή αν έχετε απαντήσει παραπέμψτέ με παρακαλώ εκεί. Αν κάποιος κολλήσει τη νέα γρίπη στο διάστημα που χρειάζεται για να αποκτηθεί η ανοσία από τη στιγμή του εμβολιασμού, αυτό σημαίνει βαρύτερη πρόγνωση?
    ευχαριστώ

    Μαριλένα

    16 Νοεμβρίου 2009 at 13:28

  10. Καλησπέρα! Να ξεκινήσω από το τέλος (Μαριλένα): όχι, κάτι τέτοιο δεν έχει βρεθεί, ούτε για τη γρίπη ούτε και για οποιαδήποτε άλλη νόσο (απ’όσο έχω υπόψη). Ούτε υπάρχει κάποια λογική σε κάτι τέτοιο, από βιολογικής απόψεως.

    Ομοίως, για να το αντιστρέψω, αν κάποιος εμβολιαστεί ενώ ήδη έχει περάσει (χωρίς να το καταλάβει) τη γρίπη, δεν θα πάθει κάτι από αυτό.

    Για τον εμβολιασμό των εγκύων, έχουν μιλήσει οι διεθνείς οργανισμοί βάσει μελετών:
    http://www.who.int/csr/disease/swineflu/notes/h1n1_pregnancy_20090731/en/index.html
    http://ecdc.europa.eu/en/activities/sciadvice/Lists/ECDC%20Reviews/ECDC_DispForm.aspx?List=512ff74f-77d4-4ad8-b6d6-bf0f23083f30&ID=638&MasterPage=1&PDF=true

    Συνεπώς δεν υπάρχει ζήτημα: οι έγκυες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη, και γι’αυτό πρέπει να εμβολιαστούν (από το 2ο τρίμηνο και μετά, όπως είναι πάγια τακτική για οποιοδήποτε φάρμακο στην εγκυμοσύνη). Προσυπογράφω δε το σχόλιο του Μιχάλη Σ για τους γυναικολόγους, δυστυχώς.

    Μιχάλη, για τη 19χρονη στη Θεσσαλονίκη (έβδομο κρούσμα της νέας γρίπης) δεν έχω προλάβει να ενημερωθώ. Ακούω όμως πράγματα κάπως περίεργα, δηλαδή η «οξεία μυοκαρδίτιδα» δε νομίζω οτι συνδυάζεται ευθέως αιτιολογικά με τα βουλωμένα στεφανιαία. Η μυοκαρδίτιδα είναι σπάνια πλην γνωστή παρενέργεια της γρίπης, και αυτό που δε ξέρω είναι αν παθολογοανατομικά θα μπορούσε να προκαλέσει την (όποια) εικόνα είδε ο ιατροδικαστής.

    Δεν αποκλείεται να είχε η κοπέλα κάποια συγγενή πάθηση (π.χ. ομοκυστεϊνεμία ή ετερόζυγο συγγενή υπερχοληστερολαιμία) που να της είχε βουλώσει τα στεφανιαία. Αλλά πιστεύω οτι θα είχε εκδηλωθεί κάπως, ή θα είχε κάνει τυχαία κάποια εξέταση, γενικά με κάποιο τρόπο θα το γνώριζε. Δε ξέρω, απ’όσα (λίγα) έχω ακούσει, δε μου είναι απόλυτα ξεκάθαρο αν η κοπέλα είχε όντως προϋπάρχον πρόβλημα υγείας ή όχι.

    hawkeye

    16 Νοεμβρίου 2009 at 18:54

  11. Πρίν λίγο βγήκε και η τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Ένα μόνο πράγμα θέλω να πω: τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Γιατί παρά τους απανωτούς διπλασιασμούς στα (εργαστηριακά επιβεβαιωμένα) κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες, και παρά τα χίλια κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα, η δραστηριότητα της γρίπης στην κοινότητα παραμένει χαμηλή. Στο διάγραμμα 3 της έκθεσης η καμπύλη είναι λίγο πιο πάνω από το 30. Στην κορύφωση του πανδημικού κύματος, αυτό μπορεί να φτάσει ως και το 100.

    Άλλωστε το βλέπουμε και γύρω μας: δεν είναι όλος ο κόσμος γριπιασμένος. Ίσως να είναι σε ορισμένους χώρους, όπως το προσωπικό των νοσοκομείων, όμως αυτή τη στιγμή η γρίπη δε μας έχει πιάσει όλους. Όμως τις επόμενες εβδομάδες θα συμβεί κι αυτό. Η αύξηση θα είναι ραγδαία.

    Ένα μέτρο που θα πρέπει να σκεφτεί η πολιτεία και το υπουργείο υγείας: ίσως είναι η ώρα για αναστολή όλων των τακτικών εισαγωγών στα νοσοκομεία, δηλαδή αναστολή όλων των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων κλπ. Έτσι θα εξοικονομηθεί χώρος στις μονάδες εντατικής και τις μονάδες αυξημένης φροντίδας, καθώς και ανθρώπινο δυναμικό για να ανταποκριθεί στην επιβάρυνση που θα προκύψει.

    hawkeye

    18 Νοεμβρίου 2009 at 23:49

  12. Εξαιρετική προσπάθεια. Καλό θα ήταν όσοι γιατροί έχουν πρόσβαση στο internet να την παρακολουθούσαν. Ένα μικρό σχόλιο. Η ευκολότερη μετάδοση του νέου ιού Η1Ν1, νομίζω ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο φαινόμενο. Τούτο διότι δεν υπάρχει προϋπάρχουσα ανοσία στον πληθυσμό, η οποία όπως είναι γνωστό αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα αναστολής του επιδημιολογικού κύματος. Η ευκολία στη μετάδοση δεν καθορίζει και την βαρύτητα της προκαλούμενης νόσου. Απεναντίας το ποσοστό των θανάτων προς τους νοσηλευθέντες σε νοσοκομείο (βαρέως πάσχοντες) θα μπορούσε να είναι ένας δείκτης βαρύτητας της νόσου. Με την πρώτη ματιά ο δείχτης αυτός φαίνεται να είναι κατά πολύ μικρότερος, 5.5 – 6% για την πανδημική, έναντι περίπου 15.5% για την συνήθη γρίπη. Όμως το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επηρεάζεται από την διαφορά της μέσης ηλικίας των περιστατικών στην πανδημική και στη συνήθη γρίπη και να δίδει ψευδή εντύπωση. Όμως σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε στοιχεία που να στηρίζουν την υπόθεση ότι η νέα γρίπη προκαλεί βαρύτερη νόσο από την συνήθη.

    Ξιφίας, MD

    20 Νοεμβρίου 2009 at 09:38

  13. Φίλε hawkeye, αληθεύει αυτό που ακούστηκε από τον Ant1 Radio, στην εκπομπή του Νικόλα Βαφειάδη, ότι δηλαδή έχουν προσβληθεί ως τώρα (24-11-09) περίπου 2 εκατομμύρια Έλληνες, που δεν είναι όλοι σώνει και καλά συμπτωματικοί, ή τουλάχιστον δεν παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα; Κι αν είναι έτσι, τι σημαίνει αυτό για την περαιτέρω διάδοση, αλλά και το εμβόλιο; Η νόσηση νομίζω πως είναι φυσικός εμβολιασμός. Αν είναι έτσι, αλλάζουν τα δεδομένα ή παραμένουν όπως τα περιγράφεις πιο πάνω;
    Σ’ ευχαριστώ πολύ!

    giannos

    24 Νοεμβρίου 2009 at 23:04

    • Προς θεού, όχι. Όλα αυτά για τον αριθμό των ατόμων που κόλλησαν τη γρίπη και την πέρασαν ασυμπτωματικά είναι εκτιμήσεις. Το νούμερο 2 εκατ. είναι μάλλον πάρα πολύ. Τόσοι είναι το σύνολο των ατόμων που αναμένουμε να προσβληθούν όλο το χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση είμαστε πολύ νωρίς στο πανδημικό κύμα για να ισχυριστεί κανείς οτι έχουν προσβληθεί 2 εκατομμύρια, και επιπλέον αν είχαμε τόσους προσβληθέντες ήδη θα έπρεπε να έχουμε πια μια επιβράδυνση στην εξάπλωση της γρίπης, λόγω ανοσίας αγέλης (herd immunity).

      hawkeye

      25 Νοεμβρίου 2009 at 02:43

  14. skeftomai na kanoun to embolio pneumo 23 ta paidia mou ilikias 24 kai 14 .o gios moy tha paei strato kai exei problima me amigdales giati arwstainei synexeia i wrl giatros mou sinestise na to kanei.i kori mou den eixe kanei auto to embolio mikri giati ara na min to kanei twra afoy prostateuei apo toses arwsteies giati na einai akalipti,alla den kserw ean exei parenergies kai kata poso einai sovares?

    ELENI

    25 Νοεμβρίου 2009 at 20:49

    • Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου συνιστάται για ειδικές ομάδες πληθυσμού, όχι για τον καθένα. Εφόσον ο ιατρός σας (που ξέρει το ιστορικό του παιδιού σας) σας το συνέστησε, ασφαλώς και να το κάνετε.

      Το εμβόλιο είναι ασφαλές, και οποιαδήποτε ανησυχία έχετε για την ασφάλειά του είναι σωστό να τη συζητήσετε με τον ιατρό σας.

      hawkeye

      25 Νοεμβρίου 2009 at 21:11

  15. Απόσπασμα από το βιβλίο της Anne Debroise «Οι αναδυόμενες ασθένεις – όταν οι ιοί ταξιδευουν» εκδόσεις Larousse 2006 – ίσως προφητικό…

    «Η ασθένεια για να εξαπλωθεί γρήγορα πρέπει να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτο μπορεί να συμβεί με τη διαμεσολάβηση ενός μέσου που θα μεταφέρει τον μικροοργανισμό (π.χ. το νερό ή το ΄έδαφος που είναι μολυσμένα με βακτήρια) ή ενός φορέα (π.χ. η ελονοσία που μεταφέρεται από τα κουνούπια). Όμως ο ιός διαθέτει μια τεχνική πολύ αποτελεσματική. Από τη στιγμή που δυο παραλλαγές του ίδιου ιού συναντώνται μέσα στον ιδιο οργανισμό, μπορούν να επανενωθούν. Ας φανταστούμε ένα άτομο που προσβάλλεται από τον συνηθισμένο ιό της γρίπης και μετά ταυτόχρονα από τον ιό της γρίπης των πουλερικών (βλέπε χοίρων). Οι δυο ιοί εγχέουν το γενετικό τους υλικό στο ίδιο κύτταρο. Οι τυχαίες ανταλλαγές ανοίγουν το δρόμο σε άγνωστα γενετικά αποτελέσματα. Με λίγη κακοτυχία, δημιουργείται ένας νέος ιός που διαθέτει την ικανότητα μόλυνσης του ενός και την επιθετικότητα του άλλου. Πρόκειται για σενάριο ιδιαίτερα ανησυχητικό, ωστόσο οι ειδικοί δεν το θεωρούν απίθανο.»
    Η τελευταία συζήτηση είναι η τυχόν συνάντηση του ιού της γρίπης των χοίρων με εκέινον της γρίπης των πουλερικών στην Κίνα. Νομίζω πως εδώ μπορεί να πλεχτεί ένα άκρως εφιαλτικό σενάριο!…
    Αν η μετάλλαξη γίνει στην Κίνα ή εδώ δεν έχει σημασία.Όσοι γνωρίζουν λίγο απο Βιολογία καταλαβαίνουν πως δεν είναι μια γριπούλα. Γι αυτό, παρότι το εμβόλιο μπορεί να παρουσιάζει κάποιες παρανέργειες, καλό θα είναι να σταματήσει η επέλαση αυτού του ιού, το συντομότερο. Προσωπικά δεν εμπλέκομαι στο χώρο των γιατρών, φαρμακοποιών και τα συναφή. Νομίζω όμως ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος μόνο και μόνο από ηθική άποψη. Γίνομαι τείχος για να μη νοσήσουν κι άλλοι και να μη γεννηθεί κάποιο γενετικό βραχυκύκλωμα. Φίλε hawkeye, νομίζω πως το χειρίζεσαι σωστά!

    giannos

    27 Νοεμβρίου 2009 at 23:49

    • Ο κίνδυνος εμφάνισης ενός ανασυνδυασμένου στελέχους γρίπης είναι υπαρκτός. Υπήρχε και στο παρελθόν, και θα συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον. Όπως τώρα εμφανίστηκε αυτή η γρίπη, η σχετικά ήπια, θα μπορούσε να έχει έμφανιστεί ένα στέλεχος αρκετά πιο παθογόνο που να αφανίσει πολύ κόσμο παγκοσμίως. Τίποτα δεν αποκλείει επίσης, παρ’ότι κάναμε να δούμε 40 χρόνια να δούμε ένα πανδημικό στέλεχος γρίπης (από το 1969 στο 2009), να εμφανιστεί μια καινούργια πανδημία σε 1, 5, 15, 50 ή 100 χρόνια.

      Οι πανδημίες γρίπης είναι μια από τις διάφορες καταστροφές που απειλούν την ανθρωπότητα. Πολύ λιγότερο σημαντική από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, πολύ πιο σημαντική από λ.χ. τους μετεωρίτες.

      Κι αυτό που θα πρέπει να κάνουμε ως ανθρωπότητα και ως άτομα είναι να είμαστε καλά πληροφορημένοι και προετοιμασμένοι.

      hawkeye

      28 Νοεμβρίου 2009 at 12:54

  16. Έχω δέκατα, 37,2 – 37,5 και λίγο βήχα, μετά από επαφή με άτομο που παρουσιάζει και αυτό κάποια συμπτώματα (πυρετός 38, λίγος βήχας, πονοκέφαλος). Δεν ξέρω τι να κάνω με το θέμα της δουλειάς μου, να ειδοποιήσω ότι δε θα πάω,ή θα τους ανησυχήσω άδικα;

    freedom

    2 Δεκεμβρίου 2009 at 22:02

    • Αν μπορείτε (και σας αφήνει το αφεντικό) να μείνετε σπίτι.
      Και να τους πείτε να μην ανησυχούν.
      Αυτό είναι μια πρακτική που θα έπρεπε να ισχύει ούτως ή άλλως σε έναν χώρο εργασίας, ανεξαρτήτως γρίπης. Άτομο που έχει κρυολογήσει θα πρέπει να διευκολύνεται να μένει σπίτι, ανεξαρτήτως νέας γρίπης…

      hawkeye

      2 Δεκεμβρίου 2009 at 22:32

  17. Aυτο ειναι αρθρο απο γερμανικη ιστιοσελιδα.Ενα απο τα πιο αξιοπιστα ινστιτουτα της Γερμανιας προτεινει να εμβολιαστουν αμεσα με το πανδημικο εμβολιο ολοι οι Γερμανοι.

    Vaccine recommendation expanded on Influenza
    Refreshed: 05.12.2009 – 02:30
    Berlin (RP). The Robert Koch Institute recommends starting immediately a swine flu vaccination for all Germans. The current flu season is not over yet, it said. Of the ordered doses of the vaccine was used up until now about half. The European Medicines Agency, meanwhile, pointed out that small children can respond to the second dose of the vaccine Pandemrix with fever.

    source.. Rheinische Post.

    depi

    6 Δεκεμβρίου 2009 at 23:47


Σχολιάστε