PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Γρίπη και καθημερινότητα

29 Σχόλια

Καθώς το χειμωνιάτικο πανδημικό κύμα είναι σε εξέλιξη, και τριγύρω μας αρκετός κόσμος αρρωσταίνει με συμπτώματα γρίπης, είναι εύκολο να ξεχάσουμε οτι η γρίπη είναι γρίπη. Μπορεί κάποιοι συνάνθρωποί μας να είναι στην εντατική ή να έχουν ήδη πεθάνει (30 μέχρι σήμερα), όμως η μεγάλη πλειοψηφία από μας θα την περάσει χωρίς σοβαρά συμπτώματα. Γι’αυτό όσο προχωράμε στο χειμώνα, τόσο πιο αναγκαίο είναι να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην προστασία και την υπερβολή.

Η καλύτερη, ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική προστασία είναι ασφαλώς το εμβόλιο. Αυτό το έχουμε εξαντλήσει σαν θέμα. Από κει και πέρα η καθημερινότητά και οι κοινωνικές μας επαφές δε μπορεί παρά να συνεχιστούν, ακολουθώντας όμως μερικές συνήθειες που θα έπρεπε ούτως ή άλλως να ακολουθούμε, ανεξαρτήτως γρίπης. Και θα ήταν καλό αν αυτά τα θυμόμαστε και τα επόμενα χρόνια:

(1) Αν είμαστε άρρωστοι με συμπτώματα γρίπης, ακόμη και χωρίς πυρετό, μένουμε στο σπίτι. Παίρνουμε άδεια από τη δουλειά (όσο βέβαια είναι αυτό εφικτό), δε στέλνουμε το παιδί στο σχολείο, δε βγαίνουμε για καφέ ή διασκέδαση. Αποφεύγουμε τις μετακινήσεις, ειδικότερα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

(2) Τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής. Δε φταρνιζόμαστε και δε βήχουμε στον αέρα ή πάνω στους ανθρώπους, αλλά σε χαρτομάντηλο ή στον κόρφο μας (δεν είναι κακό!). Δεν αγκαλιάζουμε και δε φιλάμε τους ανθρώπους αν είμαστε άρρωστοι εμείς ή εκείνοι, πλένουμε τακτικά τα χέρια μας (ή τα καθαρίζουμε με αλκοολούχο διάλυμα ή εμποτισμένα μαντηλάκια) ιδιαίτερα πριν το φαγητό ή το κολατσιό, δεν αγγίζουμε μάτια-μύτη-στόμα χωρίς να έχουμε πλύνει τα χέρια μας, και -ιδιαίτερα σημαντικό- φροντίζουμε οι χώροι που κινούμαστε να αερίζονται καλά.

(3) Μάσκες δε χρειάζονται όταν κυκλοφορούμε έξω παρά μόνο σε άτομα ιδιαιτέρως υψηλού κινδύνου, π.χ. ανοσοκατεσταλμένους. Σημειώστε οτι έχουμε ενδείξεις οτι οι μάσκες Ν95 δε διαφέρουν σε αποτελεσματικότητα από την απλή χειρουργική μάσκα. Επιπλέον η μάσκα πιστεύεται οτι είναι πιο αποτελεσματική όταν τη φορούν οι ασθενείς με γρίπη για να μη κολλήσουν τους άλλους, όχι το αντίστροφο. Μεγαλύτερη σημασία έχει όμως η απομόνωση στο σπίτι και η τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για να χαλαρώσουμε λίγο, ακολουθούν μερικά παραδείγματα του τι δε χρειάζεται να κάνουμε:

Εικόνες από:

http://www.sfwchan.com/?id=3586
http://www.sfwchan.com/?id=3860
http://www.sfwchan.com/?id=3576

Written by hawkeye

6 Δεκεμβρίου 2009 στις 13:50

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

29 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

  1. Φίλε Hawkey, διάβασε σε παρακαλώ στπ healthview τη συνέντευξη και άλλου «έγκριτου», γυναικολόγου, αυτή τη φορά, με τίτλο «Για ποιες έγκυες είναι απαραίτητο το εμβόλιο της νέας γρίπης, σε ποιες περιττεύει» και πες μου την άποψη σου, γιατί έχω μπερδευτεί εντελώς…

    Μιχάλης Σ

    6 Δεκεμβρίου 2009 at 21:08

  2. Για ποιες έγκυες είναι απαραίτητο το εμβόλιο της νέας γρίπης, σε ποιες περιττεύει
    -Κλέντζερης
    04/12/2009

    * Συνέντευξη

    «Όχι στον εμβολιασμό των υγιών εγκύων με το πανδημικό εμβόλιο ναι στις έγκυες που έχουν υποκείμενη νόσο» λέει ο μαιευτήρας -χειρουργός- γυναικολόγος Λουκάς Κλέντζερης, MD FRCOG, Ακόλουθος στο Βρετανικό Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων, διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Sheffield Αγγλίας και διευθυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Cardiff Αγγλίας.

    Της Αλεξίας Σβώλου

    Τις επιφυλάξεις του εκφράζει στo healthview.gr για το αν είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός όλων των εγκύων γυναικών που βρίσκονται στο 2ο και το 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης με το πανδημικό εμβόλιο ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Λουκάς Κλέντζερης. Διατηρώντας αυτή τη στάση συντάσσεται με την πλειοψηφία των Ελλήνων μαιευτήρων-γυναικολόγων που θεωρούν την οδηγία για τον μαζικό εμβολιασμό όλων των εγκύων του 2ου και 3ου τριμήνου από υπερβολική έως αδικαιολόγητη.

    healthview.gr: Ποιες έγκυες πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της νέας γρίπης

    Λουκάς Κλέντζερης: Εκείνες οι έγκυες που έχουν υποκείμενα νοσήματα όπως βρογχικό άσθμα, πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. Το τελευταίο μπορεί να συμβαίνει γιατί έχει προηγηθεί κάποια αντικαρκινική θεραπεία (π.χ. για λευχαιμία). Καταλαβαίνετε βέβαια ότι οι έγκυες αυτές δεν αποτελούν τον κανόνα αλλά αντιστοιχούν σε μεμονωμένα περιστατικά.

    healthview.gr: Τις έγκυες χωρίς τέτοιου είδους προβλήματα τι τις συμβουλεύατε;

    Λουκάς Κλέντζερης: Σε γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης και δεν συντρέχουν ειδικοί παράγοντες κινδύνου που να τις καθιστούν πιο ευάλωτες στην νέα γρίπη συνιστώ δύο πράγματα. Καταρχήν να αποφεύγουν για όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολυσύχναστους χώρους (δηλαδή τον συγχρωτισμό με πολλά άτομα) και επίσης να τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες ατομικής υγιεινής. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Νομίζω ότι με αυτά τα μέτρα και με κάποιες αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα- ακόμα και κάποιες θυσίες σε ότι αφορά την κοινωνική τους ζωή οι έγκυες μπορούν να προστατευτούν από τη νέα γρίπη και να αποφύγουν τον εμβολιασμό με το πανδημικό εμβόλιο.

    healthview.gr: Ποιος είναι ο βασικός σας ενδοιασμός σχετικά με το πανδημικό εμβόλιο;

    Λουκάς Κλέντζερης: Ότι δεν γνωρίζουμε τεκμηριωμένα τι μπορεί να προκαλέσει το εμβόλιο της νέας γρίπης στο έμβρυο. Δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο κλινικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν πέραν πάσης υποψίας ότι το πανδημικό εμβόλιο ενάντια στην νέα γρίπη δεν μπορεί με κανένα τρόπο να βλάψει το έμβρυο. Οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες, που ενδέχεται να έχει το πανδημικό εμβόλιο στο έμβρυο είναι άγνωστες και συνεπώς το ζήτημα αυτό απαιτεί πολύ λεπτό χειρισμό. Eκεί στηρίζονται οι ενδοιασμοί των περισσότερων μαιευτήρων.

    healthview.gr: Θα κάνατε το πανδημικό εμβόλιο σε έγκυο γυναίκα που βρίσκεται προς το τέλος της εγκυμοσύνης της υπό την απειλή της νέας γρίπης;

    Λουκάς Κλέντζερης: Θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει ένα τέτοιο εμβόλιο τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης.

    healthview.gr: Η εμπειρία σας από τις χώρες του εξωτερικού και κυρίως τη Μ Βρετανία με την οποία έχετε μεγάλη σχέση τι σας διδάσκει;

    Λουκάς Κλέντζερης: Στην Αγγλία εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όχι τα υγιή παιδιά και οι υγιείς έγκυες. Φυσικά και πρέπει να εμβολιαστεί ενάντια στην νέα γρίπη ένα παιδάκι με άσθμα ή μια έγκυος με υποκείμενη νόσο σε πνεύμονα, καρδιά ή νεφρά ή που βρίσκεται σε ανοσοκαταστολή. Αλλά μέχρι εκεί. Αυτή η εμμονή να εμβολιαστούν όλοι για την νέα γρίπη με το πανδημικό εμβόλιο, ακόμα και ο τελευταίος υγιής πολίτης της χώρας μόνο στην Ελλάδα υπάρχει και για την ορθότητά της διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.

    healthview.gr: Για τους θανάτους από την νέα γρίπη τι έχετε να πείτε;

    Λουκάς Κλέντζερης: Όλα τα άτομα που πέθαναν από τη νέα γρίπη είχαν υποκείμενα νοσήματα, κάποια μάλιστα βαρύτατης μορφής. Συνεπώς, και ας μην κοροϊδευόμαστε, θα αντιμετώπιζαν κίνδυνο και από την απλή εποχική γρίπη που μας επισκέπτεται κάθε χειμώνα. Τέτοιου είδους άνθρωποι ανήκουν δυστυχώς σε ομάδα υψηλότατου κινδύνου και ακόμα και ένα απλό κρυολόγημα είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει δυσάρεστες επιπλοκές στην υγεία τους. Δεν μπορούν όμως να συγκριθούν με υγιή άτομα.

    ΜΙΧΑΛΗΣ Σ

    7 Δεκεμβρίου 2009 at 13:01

  3. Τώρα αν αρχίσω να βρίζω το συνάφι μας τους ιατρούς, θα φταίω εγώ?

    Ας το χωνέψουμε μια και καλή οτι η εγκυμοσύνη είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για τη γρίπη. Αυτό σημαίνει οτι οι έγκυες είναι πολύ πιο πιθανό να νοσήσουν βαριά από τη γρίπη σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

    Χαρακτηριστικά, με βάση την εμπειρία της Αυστραλίας, οι έγκυες είχαν σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν στη μονάδα εντατικής θεραπείας απ’ ότι ο γενικός πληθυσμός. Η μεγαλύτερη αντιπροσώπευση των εγκύων επιβεβαιώνεται ως εύρημα και από άλλες μελέτες (link1, link2).

    Επίσης είναι γνωστό από παλιά οτι η γρίπη (η εποχική γρίπη) προκαλεί αυξημένη νοσηρότητα στις έγκυες, και μάλιστα όχι μόνο οι έγκυες με συνυπάρχοντα νοσήματα αλλά όλες οι έγκυες.

    Ασφαλώς ο απόλυτος κίνδυνος βαρειάς νόσου σε μια έγκυο γυναίκα από γρίπη μπορεί να παραμένει μικρός, όμως το γεγονός παραμένει οτι είναι πολλές φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο στο γενικό πληθυσμό.

    Από κει και πέρα, ο διαπρεπής συνάδελφος γυναικολόγος ισχυρίζεται οτι μόνο οι έγκυες με άλλα υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν από τη γρίπη, κόντρα στις επίσημες οδηγίες της πολιτείας και των διεθνών οργανισμών, και κόντρα στη βιβλιογραφία που είναι σαφής στο οτι ΟΛΕΣ οι έγκυες κινδυνεύουν από γρίπη. (By the way υπάρχει και βιολογική εξήγηση γι αυτό: αφ’ενός οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό, αφ’ετέρου η επιβάρυνση της καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας λόγω της εγκυμοσύνης.)

    Τα υπόλοιπα που λέει είναι επίσης λάθος. Μιλά για ενδεχόμενους κινδύνους από το εμβόλιο, τη στιγμή που μπροστά μας έχουμε συγκεκριμένο και απτό τον κίνδυνο της γρίπης. Ισχυρίζεται οτι μόνο εδώ στην Ελλάδα «επιμένουμε» να εμβολιάσουμε τις εγκύους, όταν το αυτό κάνει όλος ο πλανήτης (και η Μ.Βρετανία). Και επιμένει οτι όλα τα άτομα που πέθαναν από τη γρίπη είχαν υποκείμενα νοσήματα, όταν αυτό δεν είναι αληθές (στην Αγγλία το 1/3 δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, ενώ σε εμάς το τελευταίο που άκουσα ήταν οτι οι 4 από τους 32 νεκρούς δεν είχαν, πλην όμως εμείς θεωρούμε σαν «υποκείμενο νόσημα» και την παχυσαρκία…).

    Τα συμπεράσματα δικά σας.

    Κλείνω με ένα ωραίο άρθρο σε ένα ξενόγλωσσο ιατρικό blog που ανακάλυψα, το οποίο γράφει Αμερικανίδα γυναικολόγος-blogger. Μου αρέσει διότι εξηγεί πεντακάθαρα το σκεπτικό και το συμπέρασμά της (περί εμβολιασμού των εγκύων) βγαίνει αβίαστα.

    hawkeye

    7 Δεκεμβρίου 2009 at 18:13

    • Παλι καλα που δεν χαρακτηριζουν και το καπνισμα «υποκειμενο νοσημα».Σε αυτη την περιπτωση απ τη μια η παχυσαρκια απ την αλλη το καπνισμα θα ειμασταν ολοι οι ελληνες με «υποκειμενο νοσημα».

      depi

      7 Δεκεμβρίου 2009 at 21:38

      • Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) που εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό των καπνιστών γιατί να μην θεωρηθεί υποκείμενο νόσημα; Αφού οι πνεύμονες είναι επιβαρυμένοι και δεν λειτουργούν με τη μέγιστη απόδοση που θα μπορούσαν… Έρχεται και μια πνευμονία λόγω H1N1/09 και ψάχνεσαι τι έγινε…

        DOOM_NX

        7 Δεκεμβρίου 2009 at 21:59

  4. Σ΄αυτό το link είναι οι οδηγίες του Βρεττανικού NHS για τις έγκυες που μιλάει ξεκάθαρα για εμβολιασμό ΟΛΩΝ των εγκύων! Η ξεφτίλα του ιατρικού σώματος συνεχίζεται…

    http://www.nhs.uk/conditions/pandemic-flu/pages/adviceforpregnantwomen.aspx

    ΜΙΧΑΛΗΣ Σ

    7 Δεκεμβρίου 2009 at 18:23

  5. Πολύ ενδιαφέροντα και κατατοπιστικά τα links που παραθέτετε.

    Διαπιστώνω όμως ότι οι Αμερικάνοι Blogers ιατροί έχουν τουλάχιστον στο προφίλ τους την ειδικότητα τους το όνομα τους και τις σπουδές τους σε αντίθεση με το δικό σας.

    Δημήτρης

    7 Δεκεμβρίου 2009 at 19:31

    • Το όνομα μου είναι εφ΄όσον σε ενδιαφέρει φίλε μου είναι:
      Μιχάλης Σωτηρόπουλος, Παθολόγος, Δ/νση Ελ. Βενιζέλου 30Α Καβάλα, ΤΚ 65403 τηλ 2510 830073.
      Επιφυλάσσομαι να σου αναφέρω και τις σπουδές μου και όλο μου το βιογραφικό εαν μου το ζητήσεις.

      ΜΙΧΑΛΗΣ Σ

      7 Δεκεμβρίου 2009 at 20:43

      • Συγνώμη κ . Σωτηρόπουλε αλλά δεν ζήτησα τα δικά σας στοιχεία.

        Δημήτρης

        7 Δεκεμβρίου 2009 at 21:43

  6. Επειδή είστε ευφυής αναγνώστης, σίγουρα μπορείτε να κρίνετε το blog με βάση αφ’εαυτές τις πληροφορίες που παρέχει (ανατρέχοντας στα σχετικά links που παρατίθενται ή διασταυρώνοντας με άλλες πηγές) και όχι βάσει του ποιός σας τις παρέχει.

    Ακόμη επειδή είστε ευφυής αναγνώστης, μπορείτε να καταλάβετε οτι η ανωνυμία για ένα τέτοιο blog μάλλον βάρος είναι παρά επιδιωκόμενο. Για να μη σας πω οτι αν ήμουν επώνυμος θα κέρδιζα και περισσότερο (=αυτοπροβολή).

    hawkeye

    7 Δεκεμβρίου 2009 at 20:48

  7. Χωρίς να σημαίνει βέβαια οτι κατηγορώ το συνάδελφο Μιχάλη Σ για αυτοπροβολή φυσικά, ε! Προς θεού…

    Πάντως που ξέρετε, ίσως όταν όλα αυτά τελειώσουν και αφήσουμε πίσω μας την πανδημία, και λίγο πριν κλείσει τον κύκλο του το blog αυτό (δε βλέπω άλλωστε να ασχολούμαι αιώνια με το blogging, τρώει αρκετό χρόνο), πιθανόν να σας πω και την ταυτότητά μου και το βιογραφικό μου κι όλα. Τότε είμαι σίγουρος οτι θα λυθούν όλες οι απορίες.

    hawkeye

    7 Δεκεμβρίου 2009 at 20:52

    • Προσωπικά δε με ενδιαφέρει καθόλου. Και γιατρός να μην είστε. Έχετε φτιάξει ένα πολύ έγκυρο blog και σας συγχαίρω. Όλους όσους με ρωτάνε πλέον τους παραπέμπω εδώ.

      DOOM_NX

      7 Δεκεμβρίου 2009 at 20:54

    • Αγαπητέ κ. hawkeye

      Είμαι επιφυλακτικός όσον αφορά την πληροφόρηση (όχι τα link) από το παρόν blog εφόσον ο ιδιοκτήτης/ιδρυτής του εξακολουθεί να είναι ανώνυμος.

      Δεν θα με ενοχλούσε η ανωνυμία εάν γινόταν απλή παράθεση πληροφοριών από το internet. Από την στιγμή όμως που γίνονται ερωτήσεις ιατρικού περιεχομένου και δίνονται ιατρικές και συμβουλές για φάρμακα, νοmίζω ότι είναι τουλάχιστον ανεύθυνο έως και επικίνδυνο και ίσως θα έπερεπε να ενημερωθεί ο ιατρικός σύλλογος.

      Δημήτρης

      7 Δεκεμβρίου 2009 at 21:42

      • Συγγνώμη που επεμβαίνω, αλλα δεν κάνει διαγνώσεις εξ’αποστάσεως ο hawkeye, αλλά συστήνει αυτά που συστήνουν και οι αρμόδιοι φορείς.

        Κατά τ’ άλλα, αφού σε «χαλάει» γιατί μπαίνεις και ξαναμπαίνεις;

        Και, τέλος, ο ιατρικός σύλλογος δεν φροντίζει να κάνει τίποτα για τους ανεύθυνους που βγαίνουν στα παράθυρα και λένε στον κόσμο να ΜΗΝ κάνει το εμβόλιο, για ένα blog θα κάνει;

        DOOM_NX

        7 Δεκεμβρίου 2009 at 22:04

      • Αγαπητε Δημητρη

        Σε ιστοσελιδα ιατρικου περιεχομενου τι ερωτησεις και απαντησεις θα περιμενατε , life style?
        Mηπως ψαχνετε σε λαθος blog? Αυτα καθε μεσημερι σε alter, star kai alpha channel.
        Eπισης ποτε μα ποτε ο hawkeye δεν εδωσε συμβουλες για φαρμακα.

        Καληνυχτα.

        depi

        7 Δεκεμβρίου 2009 at 22:06

  8. Αγαπητέ Δημήτρη,

    όπως έχουμε ξαναπεί, το site αυτό δεν δίνει ιατρικές συμβουλές και ο καθένας είναι υπεύθυνος να αποφασίζει για τον εαυτό του. Ίσως θα έπρεπε να βάλω κι ένα disclaimer ψηλά στη σελίδα και αφού συμβουλευτώ νομικό πρώτα, όμως το θεώρησα τραβηγμένο.

    Επιπλέον παρ’ότι παραμένω ανώνυμος αυτά που γράφω δεν πάνε ούτε κόντρα στη λογική, ούτε κόντρα στην επιστήμη, ούτε κόντρα στις επίσημες οδηγίες της πολιτείας. Αντίθετα με πολλές επώνυμες τοποθετήσεις συναδέλφων που πάνε κόντρα και στα τρία.

    Παρ’όλα αυτά αν θεωρείτε οτι η δραστηριότητά μου αυτή είναι «ανεύθυνη και επικίνδυνη» όπως είπατε, δεν έχετε παρά να ενημερώσετε εσείς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, στον οποίο και ανήκω. Έχουν και email: isathens@isathens.gr . Από την πλευρά μου δεσμεύομαι δημοσίως οτι εφ’όσον ο σύλλογος κρίνει σκόπιμο να διεξάγει έρευνα (για τι άραγε?) και μου στείλει αρμοδίως email ζητώντας τα στοιχεία μου, μετά χαράς θα του τα δώσω.

    Φερθείτε εσείς λοιπόν υπεύθυνα και προστατέψτε το κοινό από εμάς τους ανεύθυνους! Εύκολο είναι.

    hawkeye

    8 Δεκεμβρίου 2009 at 00:19

    • Αγαπητέ hawkeye

      Το γεγονός οτι επιμενεις, χωρίς λόγο κατ’ εμέ, να παραμένεις ανώνυμος δημιουργεί ερωτηματικά.

      Για ποιό άραγε λόγο το κάνεις? Έχεις κάτι να κρύψεις? Δεν αναλαμβάνεις την ευθύνη των λεγομένων σου?

      Μήπως δεν είσαι γιατρός, μήπως εξυπηρετείς άλλου είδους συμφέροντα , μήπως….

      Δημήτρης

      8 Δεκεμβρίου 2009 at 01:36

      • Φίλε Δημήτρη,
        σε μία εποχή που ο κάθε δήθεν επωνυμος περιφέρει την ασχετοσύνη του και την ημιμάθεια του από κανάλι σε κανάλι η περίπτωση του hawkey είναι σπάνια. Άρα δεν έχει σημασία εάν κάποιος παραμένει ανώνυμος αλλά αν πίσω απο την ανωνυμία του κρύβει επικίνδυνες θέσεις και απόψεις. Ο hawkey είναι προσηλωμένος στις παγκόσμιες guidelines είναι πάντα ενημερωμένος για τις εξελίξεις. Πραγματική όαση στο συνάφι μας και εν πάσει περιπτώση θα είχε πολλά περισσότερα να κερδίσει αποκαλύπτοντας την ταυτότητα του, ενώ έτσι μπορεί να στιγματίζει τα κακώς κείμενα πιο άνετα…

        Μιχάλης Σ

        8 Δεκεμβρίου 2009 at 02:02

      • Δημήτρη επιμένεις να μη προσέχεις αυτά που γράφω, και ιδιαίτερα το προ-τελευταίο μου σχόλιο.

        Ακόμα, όπως δεν απαιτώ από κανέναν να δεχθεί όσα γράφω έτσι και εσύ δε μπορεί να απαιτείς από εμένα να σου εξηγήσω γιατί γράφω ανώνυμα.

        Το θέμα κλείνει εδώ και δεν επανέρχομαι. Αν νομίζεις οτι «κάτι κρύβω» ή οτι «εξυπηρετώ συμφέροντα», οφείλεις σαν πολίτης να ενημερώσεις τον αρμόδιο ιατρικό σύλλογο ή να με καταγγείλεις όπου νομίζεις. Αλλιώς μη το συνεχίζεις.

        hawkeye

        8 Δεκεμβρίου 2009 at 02:42

  9. Μήπως ο Ιατρικός Σύλλογος πρέπει πρώτα να ασχοληθεί με την απαράδεκτη έως κατάπτυστη εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου που τόσο πανικό έσπειρε με την περίπτωση της δύστυχης γυναίκας που όπως αποδείχθηκε καμία σχέση δεν είχαν τα συμπτώματα της με το εμβόλιο?

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ !!!!

    Αγαπητέ hawkeye συνεχίστε την πολύ καλή δουλειά που κάνετε. Για πολλούς αναγνώστες του blog σας είστε μια από τις ελάχιστες νηφάλιες και τεκμηριωμένες πηγές

    Αντώνης

    Antonis

    8 Δεκεμβρίου 2009 at 11:42

  10. Η συζήτηση περί ανωνυμίας και «επωνυμίας» στα μπλογκς καλά κρατεί εδω και χρόνια.
    Σαφώς και υπάρχουν λόγοι που μπορεί να υιοθετήσει κάποιος όποια πλευρά κι αν αντιπροσωπεύει.
    Πάρα ταύτα η εμπειρία μου στα τρία χρόνια που ασχολούμαι με τον χώρο μου έχει δείξει ότι αυτή, η ανωνυμία, έρχεται στην επιφάνεια ως «κακώς κείμενο» όταν υπάρχει έλλειψη επιχειρημάτων και προσπάθεια δαιμονοποίησης του μέσου( το οποίο οφείλει την επιτυχία του σε αυτήν ακριβώς την ανωνυμία)
    Χωρίς να θέλω να μειώσω στο ελάχιστο τον ανώνυμο σχολιαστή @Δημήτρης (κι ας με συγχωρέσει για τα παρακάτω) θα χαρακτήριζα την παρέμβαση του ανούσια. Κι αυτό γιατί δεν αγγίζει-διαπραγματεύεται στο ελάχιστο την ουσία του δημοσιεύματος ,μια ουσία που παραμένει το κύριο ζητούμενο από τους αναγνώστες του μέσου. Ας μου επιτραπεί δε , μιας και έχω συμμετάσχει αρκετές φορές στον δημόσιο διάλογο για την ανωνυμία στο δίκτυο , να θεωρήσω την επίκληση της -έτσι τουλάχιστον όπως διατυπώνεται από τον συγκεκριμένο σχολιαστή, προσχηματική , η οποία -εξόφθαλμα θα έλεγα- επιχειρεί να στοχοποιήσει τον μπλογκερ ως φυσικό πρόσωπο και όχι την άποψη που καταθέτει/εκθέτει δημόσια σε αυτόν εδώ τον δικτυακό χώρο
    Τα μπλογκς αποτελούν μέρος της κοινωνίας της πληροφορίας στην οποία δύο τινά συμβαίνουν :η ψευδωνυμία αποτελεί (τουλάχιστον έως αυτήν την ώρα) δικαίωμα και απ την άλλη η επωνυμία δεν αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για κανέναν . Αυτό ας γίνει επιτέλους κατανοητό !

    kapetanios

    9 Δεκεμβρίου 2009 at 18:10

  11. Καλησπερα,
    μπορείτε να σχολιάσετε τα παρακάτω (από healthview.gr);

    Τέσσερις ακόμη ασθενείς με νέα γρίπη έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των σχετιζόμενων με τη νέα γρίπη θανάτων στους 40. Ήδη οι επιστήμονες εμφανίζονται προβληματισμένοι, αφού οι θάνατοι είναι ανησυχητικά πολλοί σε σχέση με τους ασθενείς που παρουσιάζουν επιπλοκές μετά την προσβολή τους από τον ιό Η1Ν1…..
    ….. Από την έναρξη της πανδημίας, 99 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ με επιπλοκές της νέας γρίπης. Οι 40 θάνατοι ισοδυναμούν με ποσοστό 40% το οποίο υπερβαίνει τα σενάρια των επιστημόνων για τη θνησιμότητα της νέας γρίπης στην Ελλάδα.

    Υποδηλώνει κάτι ανησυχητικό για τα νοσοκομεία μας ή είναι χαμηλό το δείγμα για να βγει συμπέρασμα;

    Νικος Χ.

    9 Δεκεμβρίου 2009 at 21:30

    • Πέραν των όσων αναφέρεις, εξ ίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός, πως ενώ οι θάνατοι, κατά την εβδομαδιαία αποτίμηση του ΚΕΕΛΠΝΟ (02.12.2009) ανέρχονταν σε 21, μόλις σε μια εβδομάδα, εκτινάχθκαν σε 40!!! Αυτό σημαίνει, αν δεν κάνω λάθος, αύξηση, εντός οκτώ ημερών, 100%. Και τώρα λοιπόν, οι επιστήμονες, εμφανίζονται προβληματισμένοι. Αφού βέβαια εν τω μεταξύ, τόσον καιρό, μπέρδεψαν και αποπροσανατόλισαν τον κόσμο και έσπειραν εύλογες αμφιβολίες με τις αλλοπρόσαλες συμπεριφορές των σε σχέση με την αναγκαιότητα των εμβολιασμών. Παράλληλα, η είδηση κάθε θανάτου, «παίζει» σχεδόν τελευταία, σε ράδια, τηλεόραση, διάφορα sites ενημερωτικού περιεχομένου (otenet, in.gr κλπ), σχεδόν μυστικά, παρατείνοντας έτσι και διαιωνίζοντας τον εφησυχασμό και την αδιαφορία. Παράλληλα ανεύθυνοι, εγκληματικοί και επιπόλαιοι ειδήμονες τύπου Λουράντων, Τριανταφυλλόπουλων, Ευαγγελάτων κλπ. παρόμοιων, λαμβάνουν εξέχουσα θέση προβολής έναντι του κοινού, μαζί με τις αρλουμπολογίες που διαδίδουν. Ετσι κραυγαλέα είδηση είναι, η κυρία και το τρέμουλό της, ενώ οι μαζικοί θάνατοι (4/ημέρα) των φουκαράδων συνανθρώπων μας (γιατί άραγε η μέγιστη πλειοψηφία αυτών είναι στη Μακεδονία;;;) περνάνε στα εντελώς «ψιλά». Οπως βέβαια πέρασε και η είδηση, πως η συμπτωματολογία της άνω κυρίας δεν είχε καμμία σχέση με τον εμβολιασμό της. Και όλα αυτά, υπό το πρόσχημα δήθεν, περί της μη δημιουργίας πανικού, έναντι του ιού. Το γεγονός του οτι όμως, μ’ αυτόν τον τροπο δημιουργήθηκε κλίμα πανικού κατά του εμβολιασμού, λίγους ενδιαφέρει. Το γεγονός του οτι επιβραβεύεται, η αμάθεια, η ηλιθιότητα, ο σκοταδισμός και ο αναγκεφαλισμός, ελάχιστους απασχολεί. Δύο φίλες/οι, στο παρόν blog, οι sofia και depi, που πολύ όμορφα και κοινωνικά υπεύθυνα δήλωσαν πως έκαμαν το εμβόλιο κυρίως για να προστατεύσουν το διπλανό τους, καθίστανται μειοψηφία ελπίδας μεν, μάταιης δε, σε ένα διαμορφούμενο σύνολο αδιάφορων, συνομοσιολόγων και δήθεν ψαγμένων, που ενδιαφέρονται πρωτίστως για το αν ο hawkeye είναι ή δεν είναι ιατρός και αν έχει ή δεν έχει όνομα. Πριν αρκετό καιρό είχα γράψει, πως δυστυχώς, με τις συμπεριφορές αυτές, θα θρηνήσομε πολλά θύματα. Ας ελπίσομε πως το κύμα αυτό θα καταλαγιάσει και θα υπάρξει ύφεση στην έξαρση του ιού. Διαφορετικά φοβάμαι, πως η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη στη χώρα μας.

      GPA

      10 Δεκεμβρίου 2009 at 01:46

      • Αγαπητέ GPA,

        Γιατί μπλέκεις το θέμα της ανωνυμίας που έθεσα εγώ και μερικοί άλλοι αναγνώστες με το αν θα κάνει κάποιος το εμβόλιο ή όχι? Ασχετο τελείως.

        Επίσης θα ήθελα να μου εξηγήσεις για ποιό λόγο στη Γερμανία έχει εμβολιαστεί μόνο το 5,0% του πληθυσμού και το 15,0% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού? (Τα νούμερα τα άκουσα στα δελτία ειδήσεων). Είναι κι αυτοί τόσο μίζεροι και απάνθρωποι όπως εμείς οι Ελληνες?

        Δημήτρης

        10 Δεκεμβρίου 2009 at 02:16

  12. Καλησπέρα σας,
    εχθές το μεσημέρι αποφάσισα να κάνω το εμβόλιο, όχι για μένα αλλά (για τη φουκαριάρα..) γενικώς για τον «συνάνθρωπο». Εντελώς τυχαία το βράδι μπήκα στο blog σας και διάβαζα περίπου 2 ώρες συζητήσεις υπέρ και κατά…
    Σήμερα το πρωί πήγα αποφασισμένη, δεν μίλησα με κανέναν (γιατί όλοι έχουν κάτι να σου πουν…) και έκανα το εμβόλιο Focetria. Αισθάνομαι πραγματικά πολύ καλά με την απόφασή μου!
    Dear Hawkeye Thank you και keep talking/ writing!!!

    sofia

    9 Δεκεμβρίου 2009 at 22:11

  13. @Δημήτρης.
    Αν και αργά και βέβαια θα σου απαντήσω.
    Κατ’ αρχήν δεν αναφέρομαι σε σένα προσωπικά, αλλά σε κάθε ένα που επικεντρώνεται στο επουσιώδες για να χάσει το ουσιώδες. Εδώ δεν έχομε να κάνομε με μεμονωμένες απαντήσεις ή διαπιστώσεις, αλλά με κοινωνικές στάσεις και συμπεριφορές, που έχουν επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές. Διότι με αυτού του είδους τα επιχειρήματα, κάποιοι προσπαθούν να αποδυναμώσουν το κύρος αυτού ή αυτών που υποστηρίζουν τη γνώμη τους με επιστημονικά επιχειρήματα και τεκμήρια λογικής, τα οποία δεν μπορούν να αντικρούσουν. Και επειδή η γνώμη αυτών, αφορούσε και μόνον, στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού, για αυτό και το συσχετίζω. Το βλέπω αυτό στη δουλειά μου αγαπητέ κάθε μέρα. Κάθε δικηγόρος που βλέπει να στριμώχνουν το μάρτυρά του, το γυρίζει στον «καλαματιανό». Διότι βέβαια υπάρχουν εισαγγελείς, σαν το γάτο από τη Ρόδο, που θα στείλει στη φυλακή τα εμβόλια!!!
    Ο Τριανταφυλλόπουλος δηλαδή με τη θειά που έβγαλε στην τηλεόραση και ο Ευαγγελάτος, που ειναι επώνυμοι κατά τη δική σου λογική είναι αξιόπιστοι;;; Και πού είναι αυτοί τώρα, να ανακοινώσουν με τον ίδιο τρόπο που το έπραξαν πριν μια εβδομάδα, πως τελικά μπορεί να φταίνε τα πάντα, το εμβόλιο όμως δεν φταίει για την τρομάρα της κυρίας!!!
    Σε σχέση δε με τη Γερμανία, μπορώ να υποθέσω ορισμένα πράγματα και αυτά επί τροχάδην. Διότι και εκεί, έγιναν τεράστια επικοινωνιακά λάθη, οταν δήλωσαν αρχικώς, πως οι πολιτικοί, θα εμβολιάζονταν με το εμβόλιο χωρίς ανοσοενισχυτικό, που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ. Και τότε βέβαια ο κόσμος αντέδρασε, όχι με λογική, αλλά με τη μαζική λογική του όχλου. Για όσους γνωρίζουν τι σμαίνει όχλος. Οπως με την ίδια λογική, ακολούθησαν πριν πολλά χρόνια και τον Χίτλερ. Το γεγονός του οτι είναι γερμανοί δεν τους καθιστά αλάνθαστους ούτε ανεπίδεκτους κριτικής.
    Εσύ λοιπόν, πώς αιτιολογείς τον επώνυμο και περισπούδαστο Λουράντο, που βγαίνει και ανεύθυνα αποτρέπει τον κόσμο από τον εμβολιασμό, όταν την ιδια στιγμή, αυτός και το συνάφι του, έχουν ξεσκιστεί να πουλάνε μαντηλάκια, μαντήλες, μπουκαλάκια με απολυμαντικά, 1000άρες βιταμίνες, μάσκες και αντιβιοτικά, αντί αισχροκερδών τιμημάτων και ποσοστήτων, σε όλους τους γάτους σκεπτόμενους που θεωρούν πως αν πλακωθούν στα αναβράζοντα, που θα τους ενισχύσουν τον οργανισμό από τους ιούς (όπως λένε οι διαφημίσεις στα διάφορα έντυπα), δεν έχουν καμμία ανάγκη το εμβόλιο.
    Πόσο λάθος μπορεί να κάνω άραγε;;;

    GPA

    10 Δεκεμβρίου 2009 at 02:47

  14. Σχετικά με το δημοσίευμα του healthview.gr που ανέφερε ο Νίκος Χ, δε ξέρω ποιοί είναι οι «προβληματισμένοι επιστήμονες» που μίλησαν (?) στο healthview.gr, αλλά για να μην αρχίσω τους χαρακτηρισμούς θα πω μόνο οτι δε συμμερίζομαι τον προβληματισμό τους.

    Λοιπόν… 99 άτομα εισήχθησαν στη ΜΕΘ με επιπλοκές της νέας γρίπης, και από αυτούς πέθαναν οι 40. Φανερώνει κάτι αυτή η αναλογία (40%)? Κατ’αρχήν πρέπει να το συγκρίνουμε με κάτι άλλο. Για παράδειγμα με βάση την εμπειρία της Αυστραλίας (που την έχουμε ξανα-αναφέρει πολλές φορές), το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 14.3% άρα πράγματι φαίνεται να υπάρχει μια διαφορά.

    Σημαίνει κάτι η διαφορά αυτή? Όχι.

    Πρώτον, τα κριτήρια για να μπεί κάποιος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενδέχεται να διαφέρουν ριζικά μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας, άρα να διαφέρει ο «παρονομαστής» στο ποσοστό αυτό. Στην Ελλάδα π.χ. επειδή έχουμε τραγική έλλειψη κρεββατιών ΜΕΘ ίσως να μπαίνουν στη μονάδα λιγότεροι ασθενείς και πιο επιβαρυμένοι, οπότε η θνητότητά τους να είναι υψηλότερη.

    Δεύτερον, μπορεί η ποιότητα της περίθαλψης στις ελληνικές ΜΕΘ να είναι χειρότερη για πολλούς λόγους (π.χ. έλλειψη νοσηλευτών, αφθονία πολυανθεκτικών μικροβίων λόγω κακής χρήσης αντιβιοτικών, ιατροί που δεν κάνουν τις βέλτιστες θεραπευτικές επιλογές, κλπ) οπότε η θνητότητα κάποιου που μπαίνει στη ΜΕΘ να είναι χειρότερη στην Ελλάδα χωρίς να έχει σχέση αυτό με τη γρίπη.

    Τρίτον (για να πω κι έναν παράγοντα που θα μπορούσε αντίθετα να μειώνει ψευδώς το ποσοστό θνητότητας), είναι γνωστό οτι ο θάνατος από γρίπη έχει χρονική απόσταση από τη διάγνωση της γρίπης ή από την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο. Οι Αυστραλοί ολοκλήρωσαν το πανδημικό τους κύμα και αναφέρουν την τελική θνητότητα των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ. Εμείς όμως είμαστε εν μέσω του πανδημικού κύματος.

    Άρα για να βγάλουμε αξιόπιστο ποσοστό, αν Ν ο μέσος χρόνος από την εισαγωγή στη ΜΕΘ ως το θάνατο (π.χ. 10 ημέρες) θα έπρεπε να συγκρίνουμε όχι τους έως σήμερα θανάτους (40) με τις έως σήμερα εισαγωγές (99), αλλά τους έως σήμερα θανάτους με τις εισαγωγές μέχρι πριν Ν ημέρες. Η αντίστοιχα, τις σημερινές εισαγωγές με τους θανάτους που θα έχουμε σε Ν ημέρες από σήμερα. Δε ξέρω αν γίνομαι αντιληπτός?

    Συνεπώς θα έλεγα οτι δε πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ερμηνεία των στοιχείων αυτών, τα οποία είναι αδρά και επιπλέον μεταβάλλονται συνεχώς στο χρόνο γιατί η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Προσωπική μου αίσθηση είναι οτι ο πρώτος παράγοντας που ανέφερα είναι και ο σημαντικότερος (διαφορετικοί ασθενείς οι δικοί μας εισαχθέντες στη ΜΕΘ και διαφορετικοί οι Αυστραλοί), και είναι κάτι πολύ συνηθισμένο.

    Όλα αυτά χωρίς βέβαια να ισχυρίζομαι οτι δεν υπάρχει κάποια πραγματική διαφορά στη θνητότητα του ιού. Απλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει ή όχι.

    hawkeye

    10 Δεκεμβρίου 2009 at 18:57

  15. koitazwntas sto vaxigrip anaferei oti periexei antigona isodinama me a/brisbane/59/2007 (h1n1) prosomoiazon stelex0s (a/bridbane/59/2007(ivr-148))…15 mikrogramaria HA

    8A MOU PEIS ALLO 2007 ALLO 2009 OK.ALLA H BASIKH DOMH TOY IOY DEN EINAI H IDIA?
    DEN ME KALYPTEI MERIKA?

    m.e

    17 Δεκεμβρίου 2009 at 04:45

    • tpt dn se kaluptei ektos apo to emvolio.

      DOOM_NX

      20 Δεκεμβρίου 2009 at 01:41


Σχολιάστε