PandemicFlu GR

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης

Στάση κοινωνικής υπευθυνότητας

12 Σχόλια

Όχι, δεν αναφέρομαι στο εμβόλιο, αλλά σε κάτι άλλο που το έχω επισημάνει άλλες δύο φορές στο παρελθόν (link1, link2). Επειδή βλέπω να γίνεται ένας χαμός στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, και ιδίως των παιδιατρικών απ’ότι ακούω, πρέπει να τονίσω οτι αν δεν είστε βαριά άρρωστοι εσείς ή το παιδί σας δεν πρέπει να συρρέετε στα νοσοκομεία.

Τα νοσοκομεία αυτό τον καιρό που είμαστε στη φάση του πανδημικού κύματος, βρίσκονται υπό τεράστια πίεση η οποία θα γιγαντωθεί το επόμενο διάστημα. Πρέπει να τα διατηρήσουμε σε λειτουργία για τους ανθρώπους που πραγματικά τα χρειάζονται. Αν όλοι μας σπεύδουμε στα νοσοκομεία με τον παραμικρό πυρετό και βήχα, τότε σύντομα θα καταρρεύσουν και δε θα μπορούν να εξυπηρετήσουν όσους πραγματικά τα χρειάζονται.

Ούτε χρειάζεται να ζητάμε από τα νοσοκομεία εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης με φαρυγγικό επίχρισμα. Δεν προσφέρει τίποτα, συνιστά σπατάλη πόρων, και επιβαρύνει τη λειτουργία των νοσοκομείων και των εργαστηρίων της χώρας.

Επιπλέον πρέπει να θυμόμαστε οτι η γρίπη είναι… γρίπη. Διαγιγνώσκεται κλινικά και θεραπεύεται με ανάπαυση, καλή διατροφή, πολλά υγρά, αντιπυρετικά και… υπομονή. Το νοσοκομείο δεν μπορεί να προσφέρει κάτι στους περισσότερους από εμάς. Το νοσοκομείο αντίθετα είναι απαραίτητο για όσους νοσήσουν βαριά από τη γρίπη. Όσους θα παρουσιάσουν αναπνευστική δυσχέρεια ή άλλες σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Πότε λοιπόν θα πρέπει να το επισκεπτόμαστε? Όταν έχουμε σοβαρά συμπτώματα όπως: πολύ υψηλό πυρετό που δεν ανταποκρίνεται στα αντιπυρετικά, παρατεινόμενα συμπτώματα που δε βελτιώνονται μετά τις πρώτες 2-3 μέρες, και ιδιαίτερα αν παρουσιάζουμε αναπνευστική δυσχέρεια (δύσπνοια). Για τα παιδιά η εικόνα μπορεί να είναι πιο ύπουλη, και ορισμένα ανησυχητικά συμπτώματα είναι: αναπνευστική δυσχέρεια ή ταχύπνοια (γρήγορη αναπνοή), αλλαγή στο χρώμα του δέρματος (ωχρότητα ή μελάνιασμα), ληθαργικότητα ή ευερεθιστότητα του παιδιού, άρνηση λήψης τροφής ή υγρών, και επίσης εμμένοντα ή υποτροπιάζοντα συμπτώματα (π.χ. ο πυρετός υποχωρεί τις πρώτες μέρες αλλά επιστρέφει δριμύτερος).

Σαν γενικός κανόνας, αν η κατάστασή (εμάς ή του παιδιού μας) είναι τέτοια που να χρειάζεται εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο, τότε θα πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο. Διαφορετικά όχι, και το λέω αυτό διότι πάνω κάτω ο καθένας καταλαβαίνει πότε είναι άσχημα και πότε όχι. Φυσικά χρειάζεται μια παραπάνω επαγρύπνηση για τα παιδιά και τους ανθρώπους υψηλού κινδύνου (χρονίως πάσχοντες), όμως το νόημα είναι οτι μην πάτε στο νοσοκομείο για ψύλλου πήδημα.

Πανδημία είναι, θα περάσει…

Written by hawkeye

25 Νοεμβρίου 2009 στις 21:07

Αναρτήθηκε στις Γρίπη των χοίρων

12 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

  1. Χθες το πρωί, έκανα το πανδημικό εμβόλιο. Το βράδυ είχα λίγο πονόλαιμο, ελαφρά καταροή στη μύτη και κακουχία. Τα συμπτώματα αυτά τα έχω μέχρι και τώρα που γράφω, χωρίς όμως να χειροτερεύουν! Η ερώτησή μου είναι αν το εμβόλιο τα προκάλεσε, αν «μιμείται» δηλαδή συμπτώματα λοίμωξης ή αν πρόκειται για ένα κρύωμα που συνέπεσε με το εμβόλιο.

    Μιχάλης Ε

    26 Νοεμβρίου 2009 at 13:14

    • Μάλλον πιο πιθανό είναι να κρύωσες.

      Το εμβόλιο απ’όσο ξέρουμε (τίποτα δεν είναι απόλυτο!) δε κάνει ούτε πονόλαιμο, ούτε καταρροή, ούτε πυρετό. Μπορεί να κάνει μυαλγίες και κακουχία, όμως κανονικά δε «μιμείται» τα συμπτώματα της λοίμωξης.

      hawkeye

      26 Νοεμβρίου 2009 at 17:46

      • Πάντως το χαρτάκι του εμβολίου αναφέρει στις πολύ συχνές παρενέργειες (>10%) τον πυρετό.

        Επίσης γράφει «στις κλινικές δοκιμές με παρόμοιο εμβόλιο οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν γενικά παρόμοιες με αυτές που σχετίζονται με την εποχιακή γρίπη».

        Όλα αυτά από το χαρτάκι του pandemrix της glaxo.

        Εγώ έκανα πυρετό (~38,5) τη μέρα του εμβολίου ο οποίος υποχώρησε την άλλη μέρα.

        Δημήτρης

        27 Νοεμβρίου 2009 at 19:11

  2. @Μιχάλης Ε:

    Χωρίς να είμαι γιατρός νομίζω πως όντως οι παρενέργειες κατά βάση είναι αυτές που θα προκαλούσε η γρίπη. Τουλάχιστον έτσι γράφει το χαρτί του εμβολίου (λογικά σου έδωσαν κι εσένα).

    Φυσικά μπορεί απλά να κρύωσες 😉

    Δημήτρης

    26 Νοεμβρίου 2009 at 14:13

  3. Φίλε Hawkey θα ήθελα να μου σχολιάσεις την εξής είδηση:
    Στις έγκυες γίνεται οπωσδήποτε το τεστ για τη νέα γρίπη

    «Ειδική κατηγορία αποτελούν οι έγκυες για τις οποίες προχωράμε πάντοτε σε λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος, καθώς όσες έχουν προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης Α(Η1Ν1) πρέπει οπωσδήποτε να λάβουν αντι-ιική θεραπεία. Και βέβαια δεν μπορούμε να δώσουμε Tamiflu αν δεν έχουμε στα χέρια μας τη διάγνωση» επισημαίνει ο κύριος Λαζανάς (πρόεδρος Ελλ. Λοιμωξιολόγων)

    Για εξήγησε μου φίλε Hawkey, για να πάρουμε το επίχρισμα για την RT PCR χρειάζονται πάνω από 2 24ωρα πυρετού, και χρειάζονται άλλα περίπου 2 24ωρα για να βγει το αποτέλεσμα. Μετά από 4 ημέρες τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει η οσελταμιβίρη;; Άρα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε θετικό τεστ για να δώσουμε Tamiflu σε έγκυο με υπόνοια γρίπης;;;

    Μιχάλης Σ

    26 Νοεμβρίου 2009 at 23:25

    • Τι άλλο να πω, τα είπες μόνος σου…

      Η οσελταμιβίρη σύμφωνα με τη βιβλιογραφία (που μπορεί ο καθένας να βρεί στο PubMed) ελαττώνει κατά μέσο όρο τη διάρκεια των συμπτωμάτων κατά μια μέρα, αλλά μόνο αν έχει δοθεί πολύ κοντά στην έναρξη των συμπτωμάτων, ιδανικά λιγότερο από 24 ώρες. Επίσης δεν έχει αποδειχθεί κλινικά στις μελέτες οτι μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών (για να είμαστε δίκαιοι, είναι και δύσκολο να δειχθεί αυτό πειραματικά), όμως τη χρησιμοποιούμε διότι είναι το μόνο φάρμακο που έχουμε.

      Άρα, όπως επισημαίνεται και στις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι έγκυες είναι ομάδα υψηλού κινδύνου και ως εκ τούτου πάντα με οδηγία ιατρού μπορούν (μετά το 1ο τρίμηνο, εννοείται) να λαμβάνουν οσελταμιβίρη. Φυσικά δεν χρειάζεται φαρυγγικό επίχρισμα γι’ αυτό.

      Ακόμη να προσθέσω οτι ασφαλώς και δεν είναι απόλυτη ένδειξη η εγκυμοσύνη για τη χορήγηση tamiflu. Άμα ήταν θα το έλεγε απερίφραστα το ΚΕΕΛΠΝΟ: «όλες οι έγκυες πάρτε tamiflu αν κάνετε συμπτώματα γρίπης», και δη χωρίς συμβουλή ιατρού. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η απόφαση για τη χορήγησή του εξατομικεύεται.

      hawkeye

      27 Νοεμβρίου 2009 at 02:44

  4. Θα ηθελα το σχολιο σας σχετικα με την περιπτωση της Γαλλιας..Βρεθηκε μεταλλαξη του ιου σε δυο ασθενεις που απεβιωσαν λογω γριππης. Η μεταλλαξη ειναι ιδια με εκεινη που παρατηρηθηκε στη Νορβηγια. Υπαρχει φοβος για μια μεταλλαξη που θα κανει τον ιο πιο επιθετικο και θα προκαλει σοβαροτερη μολυνση στις κατωτερες αναπνευστικες οδους…

    Φραντζεσκα

    27 Νοεμβρίου 2009 at 19:33

  5. Η Νορβηγική μετάλλαξη είναι μάλλον άνευ σημασίας.
    http://www.virology.ws/2009/11/24/the-d225g-change-in-2009-h1n1-influenza-virus-is-not-a-concern/

    codehealth

    27 Νοεμβρίου 2009 at 21:27

  6. Πολύ ενδιαφέρον και επεξηγηματικό link. Δύο πράγματα πρέπει να κρατήσουμε:

    (1) Η μετάλλαξη αυτή (D225G) δεν αρκεί από μόνη της να εξηγήσει γιατί κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν από τον ιό της νέας γρίπης. Κι αυτό γιατί παρατηρήθηκε μόνο σε ελάχιστα από τα κρούσματα τα οποία απεβίωσαν.

    (2) Η μετάλλαξη αυτή δυσκολεύει τη μετάδοση του ιού, επομένως ο μεταλλαγμένος κλώνος (αν υφίσταται ως τέτοιος, και δεν πρόκειται για σποραδικές μεταλλάξεις) έχει εξελικτικό μειονέκτημα και δύσκολα θα επικρατήσει, αλλάζοντας την επιδημιολογία της γρίπης προς το χειρότερο.

    Όμως πρέπει να κρατήσουμε και κάτι άλλο: η πιθανότητα μετάλλαξης του ιού είναι υπαρκτή, ιδιαίτερα μέσα στην έξαρση της πανδημίας. Η πανδημία προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στον ιό να αναπαραχθεί, να μεταλλαχθεί και να εξελιχθεί πιθανά σε κάτι χειρότερο, χωρίς να σημαίνει φυσικά οτι κάτι τέτοιο οπωσδήποτε θα συμβεί. Άρα πρέπει να επαγρυπνούμε, και οι επιστήμονες πρέπει οργανωμένα να μελετούν τις αλληλουχίες του ιού για να καταλάβουμε τι συμβαίνει.

    hawkeye

    27 Νοεμβρίου 2009 at 23:40

  7. Ορθόν το 2). Εξελικτικό μειονέκτημα, στον ιό της κλασσικής γρίπης, προσδίδει και η μετάλλαξη στο Tamiflu.

    codehealth

    28 Νοεμβρίου 2009 at 00:25

  8. Φίλε, hawkeye, θέλω να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο για την αντιμετώπιση από τα Μ.Μ.Ε. και την κοινή γνώμη των θανατηφόρων κρουσμάτων.
    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μας φαίνεται φυσιολογικό να πεθαίνουν άτομα που έχουν έστω «υποκείμενο νόσημα». Γιατί δηλαδή έπρεπε να πεθάνει ο παχύσαρκος νεαρός 26 ετών με υπέρταση, το παιδάκι που είχε φυματίωση -ή είχε περασει φυματίωση, αυτό δεν έγινε σαφές- ή άλλα άτομα με καρδιοπάθεια.
    Δυστυχώς η στάση αυτή δεν γίνεται για να μη δημιουργηθει πανικός. Διάβασα με έκπληξη στο protagon.gr άρθρο του Τ. Τέλλογλου όπου ανάμεσα στα άλλα γράφει «για λίγα βηχάκια και λίγα συναχάκια που με τη βοήθεια των καναλιών των εφημερίδων και της πολιτικής ονομάστηκαν πανδημία».Του έγραψα ένα σχόλιο αλλά μου απάντησε άλλα αντί άλλων. Όταν λοιπόν κορυφαίοι δημοσιογράφοι αρνούνται ακόμα και την ύπαρξη πανδημίας καταλαβαίνεις γιατί μάλλον θα έχουμε στη χώρα μας το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμών. Εύχομαι μόνο να μην έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων.

    Θωμάς

    29 Νοεμβρίου 2009 at 23:24

    • Πράγματι, και μόνο το γεγονός οτι πέθανε άνθρωπος 26 ετών (και αρκετοί μεσήλικες) είναι η αποστομωτική απάντηση σε όσους (και ιατρούς) επιμένουν στην ανοησία οτι η νέα γρίπη είναι ηπιότερη από την εποχική.

      Αλήθεια, διαβάσατε την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ? Αν παρατηρήσετε το διάγραμμα 4 θα δείτε οτι από πλευράς δραστηριότητας της γρίπης στον πληθυσμό ήδη έχουμε φτάσει το peak της προηγούμενης σαιζόν γρίπης, και είμαστε ακόμη στην αρχή του πανδημικού κύματος. Έπεται δηλαδή συνέχεια!

      Πάντως έχει δίκιο ο κ. Τέλλογλου στο οτι το κλείσιμο των σχολείων δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Μπορείτε να ανατρέξετε σε προηγούμενα post που το εξηγώ αναλυτικά…

      hawkeye

      30 Νοεμβρίου 2009 at 03:17


Σχολιάστε